Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 250 Antal kommentarer: 73 Antal följare: 5 Följ denna blogg

De tyska julmarknaderna – julstämning för mångmiljardbelopp

Senast uppdaterat: 31-10-2022
Detta inlägg är läst 830 gånger
Skapat: 24-10-2022

Tyskarna kan det här med julstämning! I århundraden har köpmän och hantverkare byggt upp sina små trästugor inne i centrum i advent och fyllt dem med konsthantverk, regionala specialiteter, julens bakverk och varm glögg till ett gigantiskt firande av julens ankomst. De mest berömda julmarknaderna hittar du i Berlin och Lübeck, men det är också värt att utforska julmarknaderna i Hamburg, Flensburg och Neumünster med flera. Låt dofterna av kryddig glögg, nyhuggen gran och rostade kastanjer följa dig längs vägen medan du utforska årets julmarknader.

Gamla seder från medeltiden
Det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel anslår att 160 miljoner människor brukar besöka de tyska julmarknaderna som under rekordår kan omsätta upp mot 5 miljarder euro. Succén beror till stor del på de historiska traditioner som har sina rötter i medeltiden och om sammanhållning, för om det är något som tyskarna kan komma överens om är att det är mysigt att stå nära varandra i kylan och värma sig med varm glühwein och knapra på brända mandlar. Julmarknadskonceptet har under seklernas gång spridit sig från Tysklands gränser och du kan idag uppleva stämningsfulla julmarknader i både Danmark och Sverige; till och med i de minsta städerna, på herrgårdar och i nöjesparker.    

Så nu gäller det bara att bestämma vilken julmarknad du helst vill besöka i år – speciellt om du har spetsat in dig på en julmarknad i Tyskland. Du får ut det mesta av julmarknaden om du bokar en weekend eller minisemester på destinationen – men räkna med att de flesta julmarknadsvistelser blir utsålda ganska snabbt, så var ute i god tid för att kunna välja det datum som passar dig bäst.

Årets julmarknader – se alla datum och hotell i Sverige, Danmark och Tyskland

1. Julmarknaderna i Berlin 21/11-31/12 2022
Mörkret sänker sig aldrig helt över Berlin i advent, för då intar över 100 unika julmarknader och julbasarer scenen på gator och torg i Berlin. Här möter öst fortfarande väst med en unik kulturhistoria som genom tiderna har varit särdeles dramatisk. Tyska traditioner genom århundraden har satt sin prägel, och den kan du ta del av medan du njuter den sköna doften av berliner currywürst.  

En av Berlins mest populära julmarknader är den historiska Gendarmenmarkt, en julmarknad som lockar mängder av besökare till sig i advent. Gendarmenmarkt ligger omgiven av klassiskt pampiga byggnader som till exempel den franska domkyrkan, tyska domkyrkan och konserthuset. De stora kyrkornas klockor klämtar med jämna mellanrum och på julmarknaden står mängder av juldekorerade vita tält, sida vid sida, där man kan köpa mat och dryck och allt annat juligt mellan himmel och jord.

OBS: På grund av byggnadsarbeten kommer julmarknaden på Gendarmenmarkt att äga rum under åren 2022 till 2024 på närliggande Bebelplatz som ligger bara 400 meter från Gendarmenmarkt: Mellan statsoperan, juridiska fakulteten vid Humboldt-universitetet och Hotel de Rome. där stjärnorna högst upp i de karakteristiska vittoppade stånden konkurrerar med den stora julgranen i mitten av torget.

Berlin största julmarknad ligger i Spandau: Spandau-distriktet ligger en bit utanför centrum och ett besök här kan rekommenderas om du tillbringar några dagar i Berlin. Stadshuset är vackert upplyst när mörkret sänker sig och det är också det första du ser när du kommer upp från tunnelbanan. Besök St. Nicolai-kyrkans julmarknad som ligger i centrum av Spandau-marknaden, här hittar du julmarknadsbodar med konsthantverk i järn och mycket mera. Vid Spandau Zitadelle finner du en julmarknad som ligger romantiskt inbäddad innanför fästningens skyddande murar. På citadellets innergårdar och på paradplatsen välkomnar krögarna sina gäster med varm punsch och glögg. På Spandaus julmarknad finns det också en skridskobana, curlingbanor, en 10 meter hög julpyramid och underhållning i form av eldkonstnärer, jonglörer mer mera.

Vill du ha en lite mer intim och folklig julmarknad kan du besöka Charlottenburgs slotts julmarknad där barockslottet bildar en fin fond. Ett tips är att besöka slottet först och därefter botanisera bland julmarknadens alla frestelser. Är du trädgårdsnörd? Då måste du besöka botaniska trädgårdens ”Christmas Garden” som efter mörkrets inbrott förvandlas till en sagovärld fylld med ljusinstallationer som fantasieggande lyser upp blomsterställningar och vackra träd. En perfekt uppvärmning inför alla julmarknadsbesök i Berlin.

Förutom alla julmarknader får man även njuta av julskyltningen i Berlins butiker och shoppingcenter, till exempel i KaDeWe – Berlins mest berömda varuhus, som med sina överdådigt julpyntade våningar erbjuder kunderna allt mellan himmel och jord, det är garanterat här du kan hitta de sista och mest svårköpta julklapparna! Och utanför det röda stadshuset några hundra meter från Alexanderplatz kan du uppleva den trevliga och rymliga julmarknaden Alexanderplatz, som lockar med skridskobana, pariserhjul och julkarusell. Så det är bara att ge sig ut mellan Berlins alla julmarknader och suga ut det bästa av julstämningen och i år blir det säkert bättre än någonsin!  

Hitta hotell vid Berlins julmarknader här

2. Julmarknaden i Lübeck: 21/11-30/12 2022
I Lübeck presenterar man en unik och historisk julmarknad – den är nämligen en av världens äldsta! Lübecks julmarknad har en historia som går över 350 år tillbaka i tiden och är därmed ett äkta kulturarv. Den stämningsfulla och världsarvslistade Gamla stan pyntas upp med grangirlanger och glittrande juleljus i advent och hit kommer också över 250.000 gäster i advent. Den unika julmarknadsfonden skapar den perfekta scenen för alla mysiga julbodar som bågnar av julklappsidéer, brända mandlar och glühwein – här kan du låta dig frestas av mängder av lokala specialiteter som skämmer bort smaklökarna och frestar shoppinglusten.

På ditt julmarknadsbesök i Lübeck får du inte missa en visit på det legendariska Café Niederegger som är Lübeckmarsipanens högborg. Marsipan är inte bara smaken av jul, den är också ett av Lübecks största signum. Du kliver in i en liten tidsficka där damer i hatt sippar på varm choklad med smak av marsipan under ljuskronorna i den anrika marsipansalongen med plyschmöbler – och utanför fönstret kan du titta på folklivet som rör sig upp och ner längs den äldsta shoppinggatan i Lübeck, den legendariska Hüxstrasse.

Hitta hotell vid julmarknaden i Lübeck här

3. Julmarknaderna i Hamburg: 22/11-23/12 2022
Hamburg är en hamnmetropol full av storstadspuls, liv och karaktär och julmarknadsdagarna är inget undantag. De äldsta stadsdelarna i Hamburgs olika kvarter är fyllda med julbodar och konsthantverkare, och julstämningen är maximal när mörkret börjar sänka sig och juleljusen glittrar över folklivet och det omgivande vattnet.

I Hamburg kan du gå på en spännande upptäcktsfärd mellan flera olika julmarknader med olika tema. Du kan till exempel besöka en ekologisk julmarknad, en hansastads-julmarknad och den traditionella Hamburgjulmarknaden som bjuder på julspecialiteter från hela världen. Stadens största julmarknad är samlad vid foten av det präktiga rådhuset där bodarna står sida vid sida och lockar med julklappsidéer och glühwein. Det är bara att ge sig ut i Hamburgs alla populära kvarter och botanisera bland julmarknadsutbudet.

Hamburg bjuder också på exotiska dofter och specialiteter, ett minne från den historiska tiden som en av världens viktigaste handelsstäder där kaffe, kryddor och konsthantverk seglades hem från de sju världshaven – och här har du fortfarande garanti för att komma hem med julklappar från fjärran länder. Upplev Hamburgs stämningsfulla julmarknader i en av Tysklands mest pulserande storstäder.

Hitta hotell vid julmarknaden i Hamburg här

4. Julmarknaden i Neumünster: 21/11-23/12 2022
På julmarknaden i Neumünster är scenen klar för en av julens stora upplevelser. Här bygger man julmarknadsbodar och fyller dem med godsaker och massor av julmarknadsidéer framför den stora skridskobanan. Det är helt euforiskt och stämningsfullt att åka skridskor med doften från julmarknadsstånden i näsan, mitt i den fantastiska julstämningen som bara eskalerar när mörkret sänker sig och de tindrande julljusen blir de stora stjärnorna på julmarknaden i Neumünster.

Det är inte långt hit från den danska gränsen på Jylland, det är bara 107 km från gränsstaden Kruså till julmarknaden i Neumünster. Året runt är Neumünster i hjärtat av Schleswig-Holstein synonymt med gästfrihet och vänlighet och därför är julmarknaden i Neumünster också en mycket speciell upplevelse som lockar till sig besökare från när och fjärran.

Hitta hotell vid julmarknaden i Neumünster här

5. Julmarknaden i Flensburg: 21/11-31/12 2022
Från slutet av november bjuder Flensburg in dig till den maritima handelsstadens Gamla stan som fylls med härliga julaktiviteter. Gator och torg fylls med julmusik vars toner slingrar sig mellan de många välfyllda julbodarna. På Flensburgs julmarknad kan du också uppleva den traditionella tyska julpyramiden som står i centrum av festligheterna.

Ingen julmarknad i Flensburg utan massor av tysk mat och dryck. Här finns det fina möjligheter för att smaka på skummande kall öl från mikrobryggerierna vid hamnen, provsmaka rom som är Flensburg historiska signaturalkohol samt äta gott i caféer och restauranger längs den inre stadskärnans mysiga gränder.

Hitta hotell vid julmarknaden i Flensburg här

6. Julmarknaden i Schleswig: Datum offentliggörs snart
Om du vill uppleva en julmarknad som i gamla dagar så får du inte missa ett besök på Schleswigs julmarknad som ligger i centrum på Capitolplatz. Julstämningen är här på sin höjdpunkt, och du befinner dig dessutom i en av Nordens äldsta städer.

Här kan du köpa rostade kastanjer och botanisera mellan välfyllda julbodar där spännande konsthantverk och roliga julklappsidéer visas fram i en skön blandning. För att fullända julmarknadsäventyret får du inte missa ett besök i St. Petri Dom som bjuder på en extra stämningsfull atmosfär i advent.

Hitta hotell vid julmarknaden i Schleswig här

7. Julmarknaden i Goslar: 23/11-30/12 2022
Harz är magisk under vintern och julskogen som pryder Goslars världsarvslistade Gamla stan skapar en inramning som både är förtrollande och romantisk. 40 illuminerade granar på en mjuk skogsbotten, skön julmusik och väldoftande godsaker fyller de autentiska gatorna i den berömda kejsarstaden.

Få steg från julskogen ligger det imponerande torget som i sig själv är en historisk kulturpärla. Platsen blir upplyst av en vacker allé bestående av 80 brinnande facklor där över 70 julbodar är uppställda i en stjärnform. I hela december arrangerar man även unika upplevelser med musikaliska inslag, adventstävlingar och underhållning.

Hitta hotell vid julmarknaden i Goslar här

Trevlig julmarknadssemester – önskar Happydays!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Jul & nyår #Kulturpärlor #Vintermagi
;