Julmarknader
cd top arrow

Årets julmarknader 2021 i Sverige, Danmark och Tyskland

Julmarknader 2021: Guide med alla datum och hotell - inklusive karta


Få alla aktuella julmarknadsdatum och information om de mest berömda julmarknaderna på köravstånd från Sverige: Klicka på knapparna eller kartan här nedanför. Här hittar du också mer information om varje specifik julmarknad och tips på bra hotell i närheten - så låt din nästa minisemester bli en stämningsfull julmarknadssemester i Sverige, Danmark eller Tyskland.

Årets julmarknader och COVID-19:
Det börjar se mycket ljust ut när det gäller årets julmarknader 2021! Liseberg i Göteborg är först ut och tjuvstartar med sin stora Halloweenmarknad den 2 oktober-7 november och öppnar därefter sin fina julmarknad den 19 november. Tivoli i Köpenhamn följer trupp med den stora Halloweenmarknaden den 14 oktober-7 november innan det på allvar tar fart med julmarknaden vars invigningsdatum också är den 19 november. Tysklands officiella turistorganisation, Germany Travel, har bekräftat att bland annat flaggskeppet bland julmarknader – nämligen den i Lübeck – öppnar portarna till julmarknaden den 22 november. Också julmarknaden i Berlin – eller rättare sagt julmarknaderna i Berlin – är startklara för årets event, så det är verkligen positiva nyheter på julmarknadsfronten!

OBS: 2G och 3G-reglen på årets julmarknader i Tyskland
De tyska julmarknaderna bestämmer själva om de vill genomföra evenemanget med 2G eller 3G-regeln. 2G betyder: Bara entré med covidbevis som bevisar att du är färdigvaccinerad (minst 14 dagar efter sista sticket) eller har tillfrisknat efter att ha varit sjuk i covid-19. 3G betyder: Också entré med negativt coronatest. Så om man inte är vaccinerad eller immun ska man notera att det kan förekomma julmarknader i Tyskland där man nekar icke-vaccinerade entré. Håll koll på våra julmarknadssidor och klicka på informationen för varje julmarknad för att se om de använder 2G eller 3G-regeln.

Hos Happydays har vi koll på läget och följer med i allt nytt som har att göra med de stora julmarknaderna i Danmark, Sverige och Tyskland, och vi uppdaterar här på sidan om det kommer ny information. Vi är tvungna att reservera oss för ändringar, avbokningar eller restriktioner som kan påverka julmarknaderna 2021 på grund av coronapandemin – för ändringar kan komma med kort varsel – men hoppas givetvis på att årets julmarknadsäventyr blir något utöver det vanliga efter de senaste årens avbokningar.

En äventyrlig upplevelse i vintermörkret
I adventstiden upp till jul förvandlas de flesta städer med självaktning, från München i söder till Stockholm i norr, till ett riktigt juläventyr. Julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm är inte bara Stockholms men också Sveriges äldsta julmarknad med anor från 1837 - men visste du också att nästan alla städer i Tyskland har haft traditionsrika julmarknader genom flera århundraden?

På lagom köravstånd med bil från Sverige öppnas portarna varje år till cirka 2.500 fantastiska julmarknader i historiska och många gånger också världsarvslistade stadskärnor över hela Tyskland. Julmarknaderna lockar till sig tusentals besökare varje år med sina bågnande julbodar i stämningsfulla miljöer - ofta med medeltida praktarkitektur som bakgrundskuliss - erbjudandes allt man kan tänka sig i form av hantverk, julpynt, julklappar och godsaker som hör julen till, ackompanjerat av ljuv julmusik och doften av brända mandlar och glögg - och allt är upplyst av tusentals glittrande julljus.

Dessa julmarknader i Tyskland är en årligt återkommande tradition som sträcker sig mer än 350 år tillbaka i tiden och som fortfarande skapar massor av julstämning för både stora och små. Det är en unik och levande bit av kulturhistoria som man kan uppleva på förhållandevis nära håll, passa exempelvis på att uppleva den kända julmarknaden i Lübeck där marsipantillverkarna frestar med sötsaker i alla former och färger i den historiska hansastaden.

Tyskland Hitta hotell vid julmarknaderna i Tyskland

Danmark Hitta hotell vid julmarknaderna i Danmark

Sverige Hitta hotell vid julmarknaderna i Sverige