Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 232 Antal kommentarer: 66 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Mosel, Rhen och Alsace

Senast uppdaterat: 23-11-2021
Detta inlägg är läst 3690 gånger
Skapat: 28-08-2020

Lägg Europas vackraste vindistrikt framför dina fötter

Bil, cykel och vandringskängor är lika användbara transportmedel på dina utflykter mellan autentiska vingårdar, mysiga värdshus och en natur som är lika drömlikt vacker året runt – men extra färgstark under skördetiden på hösten då vinstockarnas vinblad färgas vackert i gult, orange och rött. Det är årstiden där vinböndernas hårda arbete med att få skörden bärgad är över och detta firas rejält i varenda liten vinby med en vinfest där man frossar i vin, mat och musik. Följ med till de två tyska vindistrikten Mosel och Rhen samt till Alsace i Frankrike: På en bilsemester kan du besöka destinationerna var och en för sig eller göra en lite längre vinresa där du kombinerar resmålen efter eget önskemål.

 

Må bra i måleriska Mosel

Förutom att vara Tysklands äldsta vinregion är det också landets mest kända: Mosel, med dess bifloder Saar och Ruwer, där floden har skurit ut en djup klyfta i landskapet mellan Hunsrück och Eifel och skapat den sagolikt vackra Moseldalen. Vinodlingarna klättrar på skiffersluttningarna ner mot de bildsköna byarna där vinproducenterna ligger tätt – liksom värdshusen – och floden slingrar sig fram i fantastiska böjar, här är det svårt att hålla tillbaka superlativen! Det har blivit mycket populärt att resa till Mosel för att vandra och cykla, ta med dig din egen cykel på bilen eller hyr på plats i närmaste stad. Är du vandringsentusiast har du säkert hört talas om vandringsleden Moselsteig, en 365 kilometer lång led uppdelad i 24 etapper, där man kan välja sträckorna som passar bäst och ge sig ut på äventyr mellan vingårdarna längs floden.  

 

I Mosels vindistrikt dominerar rieslingdruvan och ingen annan druvsort ligger bakom så många typer av vin som riesling, allt från knastertorra till söta och mousserande viner, det är också tack vare druvans höga fruktsyra som den lämpar sig väl att lagra. Riesling är kanske den druva som bäst speglar sin växtplats och bjuder med andra ord på det som man på vinspråk kallar för terroir. Mosels viner är kända för att vara både lätta och eleganta med inslag av citrus och mineral, och det sägs att de bästa Moselvinerna kommer från Bernkastel och Saar-Ruwer – prova och se om du tycker det samma.   

 

Smaka dig igenom Mosels viner på din väg mellan weinstubar och vingårdar men lägg även tid på att utforska Mosels stora sevärdheter: Missa inte den pampiga borgen Reichsburg som är den populära medeltidsstaden Cochems varumärke – man kan lätt använda en dag på att utforska korsvirkesidyllen bakom den historiska stadsmuren och därefter promenera längs strandpromenaden som är kantad av trevliga restauranger och vinbarer. Cochem är också knutpunkt för den omfattande trafiken av flodbåtar och här kan du välja mellan olika sightseeingturer och det kan rekommenderas – en flodkryssning är ett härligt sätt att uppleva Mosel på.

 

Bila också längs den historiska Römische Weinstrasse på väg mot romarstaden Trier – en av Tysklands äldsta städer, här kan du bland annat beundra den världsarvslistade stadsporten Porta Nigra som byggdes 180 e.Kr. I mysiga Bernkastel-Kues kan du strosa på det pittoreska torget som ligger på den gamla marknadsplatsen, och utanför staden – mitt i vinodlingarna – kan du se om tiden går rätt på det berömda Wehlener Sonnenuhr från 1842 som tydligt visar klockslagen på en solig dag.

 

Rusig lycka i romantiska Rhen

En av höjdpunkterna vid Rhen är den berömda knutpunkten Deutsches Eck i Koblenz där Mosel ansluter till Rhen. Vattnet skummar medan Instagram-ögonblicken förevigas och på torgplatsen kan du känna dig liten vid sidan av den imponerande 37 meter höga statyn av den tyske kejsaren Wilhelm I som blickar upp mot Ehrenbreitstein – en av Rhens berömda borgar. Allt känns storslaget men Rhen är också Västeuropas största flod och en av Europas viktigaste transportleder.

 

Vinet och romantiken flödar också i den populära Rhendalen mellan alla slott och måleriska medeltidsstäder som ligger längs flodens dalsidor. Även här klättrar vinodlingarna längs branta sluttningarna ner mot floden och landskapet har inspirerat kulturpersoner som Victor Hugo, Heinrich Heine och Goethe med sin sagolika idyll mellan Rhens vindistrikt: Mittelrhein, Rheingau, Rheinhessen, Hessische Bergstrasse och Pfalz.

 

Och precis som i Moseldalen är rieslingdruvan den mest använda vid vinproduktionen som tack vare floddalens varierande jordmån (terroir) gör att vinerna får en stor variation. Rieslingviner har en förmåga att utveckla sig vid lagring och efter några år på flaska blir det eleganta och lätta vinet komplexare, det får mer kropp och syran blir mjukare. På dina vingårdsbesök kan du gå efter det tyska predikatsystemet för att lära dig mer om vinerna, förenklat kan man säga att kabinett är lätt och elegant, spätlese är fylligt (sen skörd), auslese är smakrikt (utvald skörd) och eiswein är sött (frostdruvor). Går du efter kvalitetsviner är det beteckningen Qualitetswein mit Prädikat som du ska titta efter.

 

I Rhendalen kan du dessutom bege dig till en av världens festliga platser, ja så sägs det i alla fall – livet blir kanske lite roligare med riesling i glaset då och då! Vi ska till Rüdesheim am Rhein där Elvis sjöng ”Pocketful of rainbows” i gondol nr 76 i filmen G.I. Blues från 1960 på väg upp med linbanan till krigsmonumentet Niederwalddenkmal från 1883. Rüdesheim är också känd för sitt benediktinerkloster St. Hildegaard med anor från 1100-talet där nunnorna tillverkar eget vin. Och längs turiststråket Drosselgasse kan du slinka in på ett mysigt värdhus och beställa en Rüdesheimer Kaffee – en kaffedrink med Asbach Uralt-brandy från stadens berömda destilleri Asbach.     

 

Det är en svindlande utsikt från toppen av den världsberömda och sägenomspunna klippan Loreley mellan Mainz och Koblenz: Den 194 meter höga skifferklippan tronar över Rhens smalaste passage vid St. Goarshausen på den UNESCO-skyddade kuststräckan Oberes Mittelrheinthal – en sträcka som är fullspäckad av historiska borgar och praktfull natur. Drygt en halvtimme från Loreley ligger Boppard som är en av mest Rhens sevärda, historiska städer – arkeologiska fynd visar på en 13.000 år gammal lägerplats från stenåldern och även romarna fick upp ögonen för platsen som enkelt kunde nås både från land- och sjövägen.

 

Attraktiv avstickare till Alsace

Rhens sydligaste vindistrikt Pfalz gränsar till Frankrike och vad passar väl bättre än att bocka av ännu ett vindistrikt på sin vinresa? Naturen har gynnat Alsace med ett frodigt landskap som kallas för Frankrikes trädgård. Men speciellt vinerna har säkrat Alsaces position på världsmarknaden och de flesta vinbönderna har deras vinstockar stående i området där bergskedjan Vogeserna långsamt reser sig över den platta Rhenslätten. Det är i detta backiga landskap som romarna introducerade vinframställningens sköna konst för tvåtusen år sedan och idag producerar man årligen cirka 160 miljoner flaskor vin.

 

Upplev den kända vinvägen – Route des Vins d’Alsace – som är tydligt skyltad och som snor sig fram genom de mest framträdande vinproducerande områdena. Den 170 kilometer långa bilvägen startar i Marlenheim i norr och slutar i Thann i söder, starta exempelvis i Obernai och res söderut genom den ena vinbyn efter den andra av ren idyll. Av höjdpunkterna på vägen kan nämnas: Hunawihr (den mest genuina), Riquewihr (en bilfri pärla), Kayersberg (specialitet Tokay) och huvudorten Colmar med det måleriska kanalkvarteret ”Lilla Venedig” som är en äkta turistmagnet.

 

När det kommer till vinerna har Alsace tillhört både Tyskland och Frankrike, vilket kan förklara varför vinerna stilmässigt påminner om varandra. Men Alsace är också känd för att producera unika viner på ett stort urval av druvor, där 90 % av produktionen är vitvin på druvsorterna riesling, gewürztraminer, pinot gris, pinor noir, pinot blanc, muscat och sylvaner. Det något varmare klimatet gör vinerna torrare och mer mogna, vilket ger en större kropp och mer fyllighet samt en något högre alkoholstyrka, och letar du efter Alsaces toppviner ska nu gå efter beteckningen AOC Alsace Grand Cru. Regionen har cirka sextusen vinbönder och längs Alsaces vinväg finns det rika möjligheter för att stanna till och få en liten rundvisning och provsmakning samt möjlighet för att handla med sig något gott hem.

 

Så koppla av med någon dags vandring och cykelutflykter, besök några mysiga vingårdar och kanske något pampigt slott. Bo bekvämt på ett av våra hotell i Mosel, Rhen och Alsace och slå dig ner vid någon av vinrestaurangerna i de historiska städerna och bara njut av utsikt, mat och vin. Bättre och mer avkopplande kan en bilsemester knappast bli!

 

Och nu är det din tur: Berätta om den bästa vinupplevelsen som du har haft utomlands i kommentarsfältet här nedanför J Den ser vi fram emot att få läsa!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.
10-02-2023 18:16skrevsusanne Nyberg
Vi var på en resa med er i Mosel, helt fantastisk och gör gärna om den.

Taggar på inlägget

#Alsace #Mosel #Rhen #Vinets värld