Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 252 Antal kommentarer: 69 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Sagovägen i Tyskland

Senast uppdaterat: 09-11-2022
Detta inlägg är läst 5262 gånger
Skapat: 07-09-2020

Semesteräventyr i bröderna Grimms fotspår

”Det var en gång” – så börjar de flesta sagor – men i detta fall den sanna berättelsen om de två bröderna Jacob och Wilhelm Grimm som föddes på 1700-talet i den lilla staden Hanau i södra Hessen. Deras far dog när de var små och deras mor hade inte råd att kosta på dem någon utbildning, men pojkarna hade en moster som var anställd vid hovet i Kassel och dit fick pojkarna flytta för att gå i gymnasiet.

 

Det var en svår tid för Jacob och Wilhelm som förutom att vara utbölingar också var de fattigaste i klassen. Trots motgångarna jobbade de hårt och efter gymnasiet fick de möjligheten att studera juridik på universitetet i Marburg där Friedrich Carl von Savigny väckte deras intresse för språkvetenskap. Bröderna började forska och samlade in och skrev ner urgamla sagor som hade följt med från generation till generation i den starka, tyska berättartraditionen – en del av sagorna hade färdats långt över hela världen. De bearbetade texterna så att de fick den sagostil som bröderna Grimm är så kända för och sagorna blev så småningom odödligförklarade genom Walt Disneys berömda filmer.

 

Ta på dig sjumilastövlarna och låt dig förtrollas av den 600 kilometer långa Sagovägen – Deutsche Märchenstrasse – som går genom hjärtat av Tyskland. Ett perfekt utflyktsmål om du semestrar i delstaterna Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Hessen och Thüringen eller i bergsområdet Harz. Temavägen leder dig förbi korsvirkesstäder, törnrosaslott och djupa skogar där du kanske kan skymta Rödluvan och vargen, Hans och Greta eller Snövit och de sju dvärgarna bakom de mossbelupna trädstammarna. Starta i Bremen i norr och avsluta resan i brödernas födelsestad Hanau i söder, och stanna vid roliga minnesmärken eller platser med anknytning till bröderna Grimms sagor – ett semesteräventyr som passar för både stora och små.

 

Stadsmusikanterna från Bremen

Du kan starta din resa längs Sagovägen i Bremen där du får hälsa på fyra av stadens främsta sevärdheter: Åsnan, hunden, katten och hönan – Stadsmusikanterna från Bremen. Bronsstatyn av de fyra äventyrliga djuren som balanserar på ryggen av varandra hittar du på det historiska torget i centrum, där du också kan beundra Bremens vackra, gotiska rådhus som finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

 

Strosa längs den mysiga gågatan Böttcherstrasse hela vägen till strandpromenaden Schlachte där restauranger och barer kantar floden Wesel. Från Schlachte är det kort avstånd till det romantiska kvarteret Schnoor där det råder en närmast sagolik stämning mellan de medeltida korsvirkeshusen. Bremen är en anrik hansastad med massor av sevärdheter, perfekt för en minisemester eller förlängd weekend. Utforska exempelvis det sevärda Übersee-museet där man kan ”resa” till fjärran kontinenter och på Airbus-besökscentret får man en spännande inblick i rymdens storhet.

 

Konst och kultur är en del av Bremens DNA och man arrangerar bland annat Breminalen på den gröna Wieserstranden dit 200.000 festivalgäster brukar komma under en sommarvecka för att ta del av det omfattande programmet med levande musik, teater och dans. En annan höjdpunkt under sommaren är gatufestivalen La Strada där clowner, artister och dansare från hela världen förvandlar centrum till en enorm manege. På hösten lockar den stora folkfesten Freimarkt som är Bremens svar på Oktoberfesten i München och i advent kan du besöka ett Bremen som formligen strålar och gnistrar av alla julgransljus och bjuder på mängder av rolig julskyltning: missa inte julmarknaden Schlachtezauber som sägs vara den vackraste i hela Europa – här fylls de medeltida träbodarna upp med konsthantverk och godsaker längs Wesers strandpromenad.   

 

Råttfångarstaden Hameln

”Färgstark och glad drog han genom stadens gator” – sagan om råttfångaren Pied Piper i Hameln fascinerar både unga och gamla. Hamel är en större stad med en historisk innerstad där du kan insupa stämningen mellan vackra sandstens- och korsvirkeshus från 1500-, 1600- och 1700-talen. I Hameln arrangerar man råttfångarsagan som utomhusteater och man kan uppleva musikalen ”RATS”. Se också glasbruket i stadens historiska kruttorn och kliv ombord på en sightseeingbåt på floden Weser. Missa heller inte ett besök på Hamel Museum där du bland annat kan se den mekaniska teatern som iscensätter sagan om råttfångaren Pied Piper.

Handskrivna sagor i Kassel

Staden är en viktig knytpunkt när du bilar i Europa, Kassel var också hemvist för bröderna Grimm från 1805 och fram till deras död. Här kan du uppleva bröderna Grimms museum där du kan se unika handskrivna manus och små utställningar om sagorna. Kassel är också känd för ”documenta”, en av världens största utställningar för samtida konst som hålls vart femte år, nästa gång det är dags är 2022.

 

Väl i Kassel får du inte missa ett besök i bergparken Wilhelmshöhe som har beskrivits som ”kanske den mest grandiosa kombinationen mellan landskap och arkitektur som barocken vågat sig på någonstans”. Byggandet av bergsparken påbörjades 1869 och tog 150 år att färdigställa, och i juni 2013 togs den välförtjänt upp på UNESCO:s världsarvslista. Till den 240 hektar stora bergparkens sevärdheter hör det pampiga slottet Wilhelmshöhe, berömd bland annat för sin tapetsamling, Herkulesstatyn och den spektakulära vattenkonsten med sina fontäner och vattenfall.

 

Universitetet i Marburg

Det var här som allt egentligen startade för Marburg var platsen där bröderna Grimm läste på universitet och började forska i sagor som muntligen gått i arv från generation till generation. Bila förbi universitetet och Landgraves Slott från 1200-talet som tronar över staden. På slottet, som idag hyser ett ett kulturhistoriskt museum, kan man bland annat se slottskapellet med sina vackra, medeltida fresker.

 

Schwalmstadt i Rödluvans landskap

Utforska det sagolika Rotkäppchenland – Rödluvans eget landskap – med mjuka kullar, gröna ängar, bördiga fält och stora skogar. Området ligger mellan floden Schwalm, Knüllbergen och Nationalpark Kellerwald-Edersee som finns upptagen på UNESCO:s världsarvlista i egenskap av sina stora bokskogar. Den största staden i området heter Schwalmstadt och här kan du bland annat se det välbevarade runda häxtornet (Hexenturm) som är en del av stadens medeltida stadsmur vid torget Treysa. Vid porten hittar du också några av stadens äldsta hus från 1500- och 1600-talen samt Schwalm-museet med sina kostbara folkdräkter, där speciellt regionens röd-vit-svarta folkdräkt påminner om traktens berömda saga om Rödluvan.  

 

Sagovägens roliga nöjespark för hela familjen

I Steinau föddes bröderna Grimms far och här hittar du också nöjesparken Erlebnispark Steinau som håller öppet under sommarsäsong (ca mitten av maj till mitten av oktober). Du löser en entréavgift och får då tillgång till parkens alla åkattraktioner, här finns det mängder av hisnande berg- och dalbanor och karuseller mellan picknickområden, restauranger, piratskepp, studsmattor, minipariserhjul och sommarkälkbana.  

 

Törnrosa, Rapunzel och Askungen

Fortsätt sedan resan till Trendelburg där Rapunzels torn vid Trendelburg Slott ligger högt uppe på en kulle med utsikt över floden Weser. Det var här som Rapunzel i sagans värld lät sina långa flätor hänga ut genom torngluggen så att prinsen kunde klättra upp till henne. Det mytomspunna slottet omges av den urgamla skogen Reinhardswald som är det största skogsområdet i Hessen. Lägg gärna in tid för vandring längs leden Wildbahn som tar dig in i den djupa skogen där du i fantasins värld lätt kan förflytta dig till de olika äventyren i bröderna Grimms sagor. I hjärtat av äventyrsskogen kan du besöka törnrosaslottet Sababurg, där det sägs att Dornröschen (Törnrosa) sov i hundra år innan hon äntligen fick sina drömmars prins.

 

Stanna också till i Askungens charmiga landsby Polle, där du kan låta tankarna flyga iväg vid ruinerna av den borg där Askungen gick på bal och tappade sin sko av glas när klockan slog tolv. Tursamt nog fick Askungen sin prins på den vita hästen, när han dagen efter gav sig ut för att leta efter den vackra kvinnan från kvällen innan. 

 

Brödernas Grimms barndom

Nu närmar vi oss slutet på sagan, som egentligen är starten: Nästa stopp är nämligen i bröderna Grimms barndomsstad Steinau an der Strasse. En äkta liten tidsficka med samma charm som på den tiden då bröderna Grimm lekte på de kullerstensbelagda gatorna. Här kan du besöka bröderna Grimms hus som innehåller en utställning om brödernas liv och arbete och stadens vackra renässansslott som löpande har utställningar om bröderna Grimm och deras sagor. Sagovägen slutar så i bröderna Grimms födelsestad Hanau där man kan beundra det nationella minnesmärket över bröderna Grimm på torget. Och här kan du se ännu ett av Sagovägens pampiga slott – Philippsruhe Slott – som ligger vackert vid floden Main och sägs vara ett av de viktigaste arkitektoniska och kulturella monumenten i Hessen.

 

Snipp snapp snut – så var sagan slut. Hoppas du fick inspiration till en spännande semesterresa längs den tyska Sagovägen. Happydays har många hotell i hjärtat av Tyskland som du kan använda som bas för dina äventyr längs Sagovägen. Och har du redan upplevt rutten eller delar av den är du välkommen att berätta om dina upplevelser i kommentarsfältet här nedanför J

 

Sagolika semesterhälsningar Happydays

 

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Harz #Niedersachsen Nord #Nordrhein-Westfalen Nord #Thüringen Nord #Kulturpärlor #Naturidyll #Mittyskland #Hessen Nord #Hessen Syd #Niedersachsen Syd #Bremen
;