Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 247 Antal kommentarer: 68 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Inget är som Öland

Senast uppdaterat: 02-05-2022
Detta inlägg är läst 911 gånger
Skapat: 02-05-2022

De mest spännande presenterna är de som ska packas upp långsamt; där bruksanvisningen ska studeras noggrant och delarna ska monteras. Öland är precis en sådan present för den som vill utforska okända vägar. Öland är som ingen annan plats på jorden.

Från Kalmar på fastlandet leder Ölandsbron till öns största stad, Färjestaden. Mitt i Färjestaden har Hotel Skansen hissat flaggan – självklart Ölands egen flagga som avbildar en kronhjort på blå duk. Redan när man kliver in genom hotellets dörr, så hamnar man mitt i historian eftersom hotellet skyddas av gröna vallar – mitt i befästningen från 1600-talet. Senare i historian stod öns tingshus på platsen och den äldsta delen av hotellet stammar från själva tingshuset. Så oavsett om du vill det eller ej, så blir du en del av historian och historia finns det ett överflöd av på Öland. Här har man till exempel registrerat 1.400 forntidsminnen, det är bara att gå ut genom dörren och ta sig runt på ön. Det är också enkelt att hitta till platserna, här finns det fin skyltning, bra parkeringsmöjligheter och informationstavlor.

Vi körde inte särskilt långt innan det stod klart för oss att väderkvarnarna är Ölands stolthet. Eftersom alla större gårdar hade en väderkvarn för att mala mjöl för några hundra år sedan, har de naturligtvis blivit vackra symboler i landskapet och det finns många av dem; allesamman välskötta och berättar den levande historian om öns känsla för det förflutna. Du får hela historian på Ölandsmuseet i Himmelsberga, där fick vi lov att bara vara fönstertittare då museet bara har öppet under sommarsäsong. Men istället fick vi en trevlig pratstund med damen i butiken som hade helgöppet. På södra delen av Öland har gårdarna bevarats som de stod under medeltiden och gårdarna ligger därför i en rad, vanligen längs bygatan. Radbyar kallar svenskarna dem helt enkelt, och landsorten Lilla Frö är ett fint exempel på en radby och kan rekommenderas att besöka.

Historia som gör intryck
På avstånd gör den inte så mycket väsen av sig: ruinerna av Gråborg mitt på ön. Men när man går in i stenporten som är från medeltiden är det otroligt att tänka på att det redan på järnåldern byggdes ett slott där fler hundra människor bodde. Gråborg är bara en av flera järnåldersborgar på Öland. Östersjön har alltid varit ett politiskt turbulent område och invånarna har till och med levt av sjöröveri.

Det gjorde ett lika stort intryck att besöka Karlevistenen som restes för över 1.000 år sedan över den danska hövdingen Sibbe den Gode, en hövding som förmodligen dog ute till havs och fördes i land av sina män och begravdes i en gravhög som först nu har försvunnit. Stenen står på den ursprungliga platsen för gravhögen och den är tättskriven med runor – ett brev från forntiden. Vi blev inspirerade att ta en promenad längs kusten i den tidlösa naturen som liknar den som vikingarna mötte när de kom hit för första gången. Idag är den stora skillnaden att det finns mängder av vandrings- och cykelleder i trakten.

Långe Jan, fyren på sydspetsen är en helt annan historia men inte desto mindre intressant. Den byggdes redan 1785 av ryska krigsfångar, som delvis använde byggnadsmaterial från Sant Johannes kapell som under medeltiden var en pilgrimskyrka, men som efter reformationen låg som en ruin. Långe Jan är idag Sveriges högsta fyr med sina 41,6 meter. Vid fyrtornet ligger den en fågelobservationsstation med en intressant utställning om alla de fåglar som passerar Ölands sydspets. Det går att gå lite längre ut mot spetsen och njuta av både fågellivet och sälarnas avslappnade liv på de stora klipporna en bit ut i havet. Det kan verkligen rekommenderas att besöka platsen.  

Naturens egen uppvisning
Naturen bestämmer själv var och när den ger upplevelser, plötsligt händer det. Vi kör sakta inåt land; en bonde harvar sin mark, en flock starar är upptagna med att plocka maskar i jorden och plötsligt upptäcker vi en rovfågel, en röd glada, som också försöker få tag i en måltid, faktiskt är det möss som också dyker upp vid harvningen. Gladan bjöd på en fantastisk uppvisning i sin flygkonst. Det är få gånger i livet som man får lov att uppleva en rovfågel så nära på naturen.   

Hela södra Öland har utsetts till världsarv av UNESCO. Dels på grund av byarna men framför allt på grund av Alvaret, ett stäppliknande platt kalkstenslandskap som har betats genom århundraden och därför har sin helt egen flora och fauna. Vi är på väg in på Alvaret för att se Möckelmosen, en plats med ett enastående fågelliv där vi också får syn på den vackra backsippan som på danska heter kobjælde. Den är sällsynt i Danmark och trivs bäst där andra växter hålls nere genom betning.

Hej då Walter
Vi fick en helt speciell vän på Hotel Skansen. Redan första dagen då vi gick uppför trappan till rummet hälsades vi välkomna av Walter. Varje gång som vi gick till och från rummet hälsade han trevligt på oss. Det är inte lätt att ta avsked av en vän, men efter 3 dagar på Hotel Skansen och Öland kallade hemorten på oss. Walter sa hövligt farväl, redo att bjuda andra gäster välkomna till goda semesterupplevelser (Walter är en uppstoppad älg).

Text och bilder: Hans Verner Lollike

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Öland #Hotel Skansen
;