Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 242 Antal kommentarer: 66 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Höstöppna slott och trandans i Mecklenburg-Vorpommern 2023

Senast uppdaterat: 06-09-2023
Detta inlägg är läst 902 gånger
Skapat: 16-09-2022

Succén fortsätter: I perioden mellan den 7 och 22 oktober 2023 öppnar 2.000 privatägda slott och herrgårdar upp sina portar för turister i slottens eget landskap, Mecklenburg-Vorpommern. Här får du en unik möjlighet att uppleva guidade slotts- och parkvisningar, konserter i toppklass, fascinerande utställningar, romantiska uppläsningar och kulinariska evenemang – allt med den elegantaste inramningen.

Schlösserherbst – en årlig tradition
Visste du att det finns tusentals slott, herrgårdar och gods i Mecklenburg-Vorpommern? Var och en med sin unika arkitektur och historia som ofta sträcker sig över flera århundraden. På de anrika slotten och herresätena har man arbetat, dansat, lagat mat, renoverat, byggt och slitit. På det återkommande evenemanget Schlösserherbst får du en sällsynt möjlighet att komma innanför dörrarna och njuta av både konst, kultur och kuriosa.

Slottshösten startar på barockslottet Kummerow, beläget direkt vid sjön Kummerows strand, och här kan du lyssna till konsertmusik och se den moderna konstutställningen med fokus på internationellt fotografi. Avslutningen äger rum Vogelsangs herrgård med en barockbankett. Totalt är det 17 slottsägare som öppnar sina herresäten för offentligheten och på slotten arrangerar man allt från yoga till pianokonserter och matlagningskurser.

Läs mer om slottsevenemangen här

Höstens majestätiska tranor
Inte bara slotten visar fram sin prakt – det gör också de majestätiska tranorna. Fram till slutet av oktober flyger de ”svenska” tranorna förbi och rastar bland annat i den norra delen av Mecklenburg-Vorpommern innan de tar sig vidare till sina övervintringsplatser i våtmarker och jordbruksområden i Spanien och Frankrike. Och under mellanlandningen kan du uppleva det sällsamma naturfenomenet när tranorna samlas i enorma flockar – nu med sina ungar – och äter och dansar en smula med väldiga luftsprång, bugningar och cirklande runt varandra.  

Speciellt regionen Darß-Zingster Boddenkette och Rügen är populära rastplatser för flyttfåglarna. Den handikappvänliga observationsstationen Kranorama vid sjön Günzer See nära Barth är en perfekt plats att observera tranorna från. Det mecklenburgska sjölandskapet är också en av tranornas favoritplatser och fram till slutet av oktober kan du följa med på dagliga guidade kvällsturer i Müritz-Nationalpark med startpunkt vid Nationalpark-Information i Federow.

Områdesfakta
Mecklenburg-Vorpommern är en del av det forna Östtyskland, som existerade från 1949 till återföreningen med Västtyskland 1990. DDR, Deutsche Demokratische Republik, bestod av de nuvarande tyska delstaterna Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen samt den östra delen av Berlin.

Från södra Sverige kan du köra genom Danmark via Själland och Falster till Gedser och ta färjan med Scandlines till Rostock.

Se våra hotell i Mecklenburg-Vorpommern

Boka Scandlines-biljetten med rabatt

Trevlig semester!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Mecklenburg-Vorpommern #Naturidyll #Slottssemester