Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 187 Antal kommentarer: 56 Antal följare: 5 Följ denna blogg
Bohuslän – västkustens skärgårdsparadis
Senast uppdaterat: 24-11-2021
Detta inlägg är läst 1334 gånger
Skapat: 21-08-2020

Där tångkrabbor och badtokar regerar

Bohuslän är natur, Bohuslän är hav, Bohuslän är granit, Bohuslän är exotisk skärgård. Det kanske inte är så konstigt att Bohuslän är en av Sveriges mest uppskattade semesterdestinationer, dit semesterfirare från hela världen och sommarstugeägare från primärt Sverige och Norge vallfärdar under sommaren.

 

Från Hensbackakulturen till Den stora sillperioden

Historiens vingslag svindlar en aning när man kör uppför backen till Hensbacka herrgård strax utanför Munkedal, för i området har man funnit spår efter förhistoriska människor som var bosatta här runt 8000 år f.Kr. Kniper man ihop ögonen en smula och blundar för strömmen av bilar som kör längs E6 mellan Göteborg och Oslo är utsikten över det bohuslänska landskapet helt tidlös.

 

Det finns rika spår av fornlämningar i Bohuslän från alla de stora historiska epokerna och historian är också nordisk: mest känd är Kalmarunionen mellan Danmark, Norge och Sverige som bildades 1397 och varade till 6 juni 1523. Periodvis har det varit oroliga tider med flera krig, något som man kanske minns från skolans historieundervisning. Stridigheterna hade namn som Nordiska sjuårskriget (1563-1570), Krabbefejden (1657-1658) och Teaterkriget (1788). På 1700-talet började det dock lugna ner sig och under den senare delen av århundradet fick Bohuslän en ekonomisk blomstringstid tack vare den gynnsamma så kallade ”Stora sillperioden” där folkmängden också ökade och många små fiskelägen växte till sig.

 

Fiskelägenas magnetiska attraktionskraft

Idag är folk som tokiga efter att få uppleva den oförstörda idyllen i fiskelägen som Smögen, Kungshamn och Grebbestad – vars pampiga kaptenshus och färgglada fiskebodar (idag inredda som sommarstugor) har priser får en att tappa andan. Sillen har fått ge vika för sushi, men ett kilo nykokta räkor från en fiskebod som smygs ner i kylväskan tillsammans med en kall flaska rosé tillhör picknickfavoriten när man ska njuta av en romantisk middag på de solvarma granitklipporna, medan solen sakta sänker sig ner i havet. Total semesterlycka!

 

Bohuslän har bara det lilla extra som man inte finner någon annanstans längs Västkusten. Den bohuslänska skärgården är något helt extraordinärt och överallt på havet kan du se båtar av alla de slag: Allt från de lyxigaste yachterna betalda av norska oljedollars till charmiga tuffande fiskesnipor. Segelbåtarna finns i alla storlekar och det har blivit mycket populärt med både stå upp-paddling och kajakpaddling på dagar då vattnet ligger spegelblankt i havsvikarna.

 

Naturen, naturen, naturen …

Bohuslän är ett kustlandskap med fjordar som sträcker sina armar in i det frodiga inlandet, inte så högt och dramatiskt som i Norge, utan mer måleriskt och idylliskt med en helt särskild charm. Förutom kusten, öarna och skärgården bjuder naturen på allt från soliga dalar till mäktiga granitberg och däremellan djupa skogar, kulturmark och urgamla odlingslandskap. Man kan kort och gott säga att Bohusläns natur bjuder på det mesta.

 

På en bilsemester är det är enkelt att köra mellan de charmiga fiskelägena och Bohusläns alla utflyktsmål och dessutom är det svenska vägverkets bilfärjenät väl utbyggt. Att segla med bilfärjorna en upplevelse i sig själv, som dessutom är gratis, när man vill besöka halvön Lysekil eller öar som exempelvis Orust, Hönö, Bohus-Malmön och Malö.

 

Havet är ständigt närvarande, vågorna slipar granitkusten mjukare och mjukare och förvandlar sig oavbrutet efter väder och vind; det kan vara lika blankt och silvergrått som flytande kvicksilver för att dagen efter ha mjuka böljande blågröna vågor tills när det stormar då vindarna rider havet fräsande vitt. Bohuslän är hav!

 

Bohusläns världsarv och smultronställen

Inte långt från Grebbestad ligger en av Bohusläns helt stora sevärdheter – De världsarvslistade hällristningarna i Tanum. Starta vid det fina Vitlycke museum och se den största av dem, Vitlyckehällen, som har närmare 300 inhuggna figurer och ca 170 skålgropar. Det är en sällsam upplevelse att få beskåda dessa bronsålderskonstverk av högsta kvalitet som erbjuder en exceptionell inblick i forntidens många aspekter.

 

Kosterhavets nationalpark är Sveriges första marina nationalpark och du kommer hit genom att ta Kosterbåtarna från Ångbåtskajen i Strömstad. Du parkerar bara din bil i Strömstad då öarna är bilfria, de är lagom stora att utforska med cykel som du hyr på kajen när du kommer fram. Bara den dryga timmen långa båtresan ut till Kosteröarna är en fin semesterupplevelse och på Nordkoster väntar Naturum Kosterhavet vid Ekenäs brygga där du hittar information om nationalparken i form av utställningar, klappakvarium, film och bildspel.

 

Ett annat sevärt museum i havets tecken är Havets Hus i Lysekil där du kommer helt nära flera av havets fascinerande invånare. I akvarium visar man fram ett urval av de djur som lever i Gullmarn och i västerhavet. Öppet dagligen för besökare mellan sportlov och höstlov, också klappakvarium för den som vågar känna hur en rödspättas skinn känns.

 

Fler djur, men nu på torra land, hittar du på den unika anläggningen Nordens Ark i Hunnebostrand. Inbäddad mitt i Bohusläns vackra kulturlandskap mellan lummiga urgamla träd ligger en slags djurparks-ark där man helhjärtat går in för att bevara hotade djurarter och försöker ge dem ett så pass naturligt liv som möjligt. Det finns fina leder där man promenerar mellan de olika hägnen och på området med lantraser kan du bland annat spana in Bohuslän-dals svarthöna, Värmlandsfår och Linderödssvin.

 

Det moderna Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn är en konsthall på Tjörn ritad av de danska arkitekterna Niels Bruun och Henrik Corfitsen. Det fina museet vid vattnet har sedan invigningen år 2000 visat fram konst av bland annat Salvador Dali, Anders Zorn och Lars Lerin och korades 2010 som Årets museum av Riksförbundet Sveriges museer. På museets egen restaurang Vatten kan du äta gott med utsikt till den vackra skärgården.

 

Missa heller inte ett besök på det stora och fina Bohusläns museum som levandegör Bohusläns rika historia, natur och kultur. Här finns också en konsthall, en museibutik med bohuslänskt konsthantverk och en restaurang med inriktning på Bohusläns mattraditioner. En tradition som man i övrigt är mycket stolt över, på dina utflykter kan du hålla utkik efter märkningen ”Smaka på Västsverige” om du vill ha lokala smakupplevelser hos lokala producenter, gårdsbutiker och restauranger.   

 

Aktiv turist i vått eller torrt

En av Bohusläns häftigaste vandringsleder är Kuststigen som startar på Tjörn och går längs västkusten hela vägen upp till Oslo i Norge. Den består av många olika etapper, några ute på öarna. De mest spektakulära etapperna finns på Dyrön, Bohus-Malmön, Ramvikslandet, Fjällbacka och Kosteröarna. På den idylliska ön Marstrand, som inte ligger lång från den historiska fästningsstaden Kungälv, hittar du Marstrands vandringsleder där du bland annat kommer förbi Skallens fyr och kan se mötet mellan de två haven Skagerak och Kattegatt, precis som på Grenen i Skagen. En mer traditionell vandringsled är den 370 kilometer långa Bohusleden som går mellan Lindome i söder och Strömstad i norr, den håller sig mer inåt landet är vad Kuststigen gör, här får du inte missa Älgafallet, Bohusläns högsta vattenfall med en fallhöjd på 46 meter. Bohusledens etapper passar också fint till cykling.

 

Golfentusiasterna kan ta med sina klubbor på semestern och prova på någon av alla fina golfbanor som Bohuslän bjuder på, en särskild golfupplevelse väntar på golfbanan vid det lilla Disneyslottet Torreby (inte långt från Munkedal) där man spelar på 18 hål mellan slottets tinnar och torn och den mjukt böljande greenen som sträcker sig ner mot Färlevsfjorden som är en del av Gullmarn.

 

På andra sidan fjorden ligger det kända VANN SPA där man mot entré kan köpa tillträde till två utomhuspooler och sex pooler och kar i olika former inomhus eller unna sig en avkopplande wellnessbehandling. Vill du hellre sportsklättra på bohusläns mäktiga granitberg så har du möjlighet för det vid Granitgrottan nära Ingalsröd på vägen mot VANN. Sedan länge stoltserar Lysekil med ett stort boulderområde i naturreservatet Stångehuvud. I Lysekil kan du också prova på att dyka i Gullmarn som är Sveriges enda riktiga tröskelfjord: Vid mynningen utanför Lysekil är djupet nästan 40 meter men sträcker sig sedan ända ner till 120 meter in i fjorden vilket skapar ett mycket spännande djurliv.

 

Bohuslän är också en av världens finaste kustlinjer att utforska från en kajak, där man kan få häftiga paddlingsupplevelser mellan tusentals kobbar och öar i en skärgård som bjuder på allt från orörda nationalparker och vilda vatten till mysiga sjöbodar och spegelblanka kanaler. Glid fram i Orust skyddande vatten i ett av Evert Taubes absoluta favoritområden, som inspirerade honom till älskade svenska visor som Maj på Malö och Handelsman Flink.

 

När det suger i shoppingtarmen

Från världsarv till inköpsvagnar, i Tanum shoppingcentrum, inte långt från hällristningarna, kan du fynda i roliga märkesbutiker. Här finns även en stor parkeringsplats med massor av laddningsstationer till elbilar! Behövs då shoppingcentret är välbesökt av norrmän som kommer i sina stora teslor. Nordby Shoppingcenter i Strömstad toppade för några år sedan listan över Årets största köpcentrum och mellan Uddevalla och Munkedal ligger Torp köpcentrum som sedan 1991 har varit en populär plats dit man kommer för att handla allt från mat och möbler till kläder för stora och små.

 

Får du lust att semestra i Bohuslän?

Upplevelserna och smultronställena står verkligen på kö – och har du en gång förälskat dig i Bohuslän vänder du mer än gärna tillbaka så ofta du kan. Kolla in våra fina hotell som du kan använda som bas på din bilsemester i Bohuslän. Och har du några bra tips på smultronställen i Bohuslän, tveka inte utan skriv ner dem i kommentarsfältet här nedanför :-)

 

Källa:

https://www.vastsverige.com/bohuslan/

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Bohuslän #Hav & strand #Aktivitet & action #Avkoppling & antistress #Badglädje #Familjetid #Kulturpärlor #Naturidyll #Västra Götalands län