hoteller til ferien med happydays
cd top arrow

Vi älskar Tyskland!

Vi älskar Tyskland!
Blogg skapad: 09-11-2017 Blogginlägg totalt: 18 Antal kommentarer: 0 Antal följare: 0 Följ denna blogg
Sagornas Sauerland
20-09-2018

Upptäck Mittysklands första semesterpärla

Ibland ligger nya semesterupplevelser på närmare håll än vad man tror. Mittyska Sauerland är en av destinationerna som verkligen kan rekommenderas med sina oändligt vackra, disiga skogbeklädda berg som packar in små korsvirkesstäder, kloster, borgar och blå sjöar in i den vackraste semesterkulissen. Destinationen ligger västerut på samma linje som Harz och är för många en nytt och spännande alternativ till semestern där man kan möta allt från historisk idyll till industrins mest fascinerande dåtida fasor.

120 års turisterfarenhet

Antingen om du bilar eller flyger till Dortmund så ligger semesterdestinationen på rimligt avstånd från Sverige. Om du kör bil ska du svänga av till höger vid Kassel och i horisonten startar Sauerlands bergstoppar att dyka upp i alla nyanser av grönt – och som ett av de första stoppen på vägen dyker Willingen upp, en av Tysklands äldsta och mest besökta turiststäder. Professor Beck sägs 1895 ha varit stadens första officiella turist och han skrev en kärleksförklaring till Willingen i en av dåtidens stora, tyska tidningar. Det var startskottet för Sauerland karriär som turistdestination, där senare både World Cup, snösäker skidåkning, många upplevelsemöjligheter, kurorter, källvatten och klimatet har marknadsfört det mittyska semesterparadiset som ett äkta semesterparadis.

Sauerland lockar till sig 6,8 miljoner gäster per år – mätt bara i hotellövernattningar. Och det är inte utan anledning: Bergslandskapet och den autentiska lilleputtlands-stämningen med korsvirkeshus är en attraktion i sig själv tillsammans med upplevelsen av att bo på en plats där man genom generationer har lärt och haft respekt för ordet service. En idyllisk belägenhet i Guds vackraste natur är inte det enda, framsynthet i turistbranschen har sett till att utveckla Sauerland i takt med tiden – något som konkurrenten Harz mot öster inte har mästrat i samma utsträckning. Men man kan ändå inte jämföra de två regionerna, då Sauerland faktiskt förlorade kampen om de skandinaviska turisterna till Harz.

Man ska inte gå längre tillbaka i tiden än till 70-talet då Sauerland hade samma popularitet hos skandinaverna som då gärna reste söderut för att fånga stämningen av riddarromantik och bergidyll. På den tiden delade järnridån Harz i två delar och då Muren föll öppnade det sig plötsligt en ny semesterdestination mot öster. Men medan Harz har njutit av uppmärksamheten, har Sauerland inte latat sig: Här har man utvecklat områdets semestererbjudanden, så att destinationen inte bara består av natur och historia, utan också erbjuder mängder av aktiviteter, upplevelser och attraktioner som efterfrågas av dagens moderna turister.

Vandring, wellness och vinter

Sauerland ligger i topp som en av Tysklands bästa skiddestinationer med Willingen och Winterberg i fronten. Här är det snösäkert, pisterna är välpreparerade och man erbjuder ett stor nät av väl underhållna längdskidåkningsspår som lockar mängder av skidåkare varje vinter. Europas största skidhoppbacke ligger i Sauerland och här arrangerar man världsmästerskap i skidhoppning varje år.

Tysklands officiella turistorganisation, Deutsche Zentrale für Tourismus, framhäver dessutom Sauerland för att ha en ovanligt många aktivitetsmöjligheter året runt: Golfbanor, badland, wellness, kurbad, linbanor, viltparker, paragliding och rodelbanor för att nämna några. Dessutom tillkommer ett imponerande nät av cykel- och vandringsleder plus besöksgruvor, bryggerier och glasblåserier samt möjligheten för att bestiga Ettelsberg, som är delstatens högst tillgängliga utsiktspunkt.

Gastronomi och getter

På bilturen genom ”Landet med de 1000 bergen” som Sauerland också kallas kommer man förbi djupa skogar, paradisiska dalar och välbevarad korsvirkesidyll i charmiga och historiska städer. Landskapet består också av mängder av vattendrag med sjöar, floder och bäckar. Dessutom har man ett praktfullt källvatten som är en del av succén bakom den goda ölen som bryggs i Sauerland – i regionen finner man faktiskt tre av Tysklands mest kända bryggerier.

På bergssidan betar getter och kor – och det är inte bara till pynt: Mjölken används till regionens delikata ostar som faktiskt är på samma nivå som de franska. Hemmagjorda korvar och skinkspecialiteter samt potatis och svamp i alla varianter är också exempel på Sauerlands kulinariska specialiteter. Och man bör inte semestra i Sauerland utan att smaka på ”Potthucke”, en bakad potatisdeg med små korvar och bacon.  

Den väl undangömda historian

Under den idylliska ytan gömmer Sauerland på ett av de största och sammanhängande grottlandskapen som finns i hela Tyskland – 320 miljoner år gammalt och med enastående droppstensformationer. Den största och vackraste av dem alla är Atta-grottan i Attendorn som man når via natursköna vägar. Här kan man följa med ner under jorden i de svala gruvgångarna, där tidigare gruvarbetare guidar om förhållandena i malmindustrin, som i dåtiden var garantin för smör på brödet innan turismen uppfanns. Den viktiga råvaran, malmen, var dessutom huvudingrediensen i det västeuropeiska industriäventyret som hade sin vagga i Sauerland.

Och i sammanhanget kan man inte undvika att nämna Ruhr-området – även om det kan få kallsvetten att rinna ner längs ryggen på alla som kommer ihåg bilderna av miljökatastroferna i industrins högborg. De bilderna kan du inte se i någon turistbroschyr över Sauerland, men de är också en del av områdets kulturhistoria – och faktiskt en ganska fascinerande sådan.

Gör en avstickare till kolgruvmuseet i Essen, för under alla myterna om Ruhrs rykande skorstenar, sot, svett och smuts gömmer sig en enastående spännande historia som du får en fin inblick i här, där de nedlagda järnindustrierna visar fram sin egen brutala skönhet.

Blå sjöar och blått blod

Men i spåren av fasorna har industrialisering i Ruhr också skapat små vidunder: Biggesee strax söder om Atta-grottan är en av dem. Den blå sjön är konstgjord och den skapades 1956-1967 vid uppförande av en 52 meter hög damm, varvid man kunde producera elkraft till Ruhr-områdets enorma strömförbruk. 2.500 människor tvångsförflyttades och flera dalar fylldes helt med vatten. Idag är sjön ett äkta eldorado för alla som älskar vattensport och bad med massor av campingplatser och turistevent längs stranden – och man kan följa med på en sightseeingtur på sjön och se hela härligheten från vattensidan.

Och vill man se fler imponerande dammar kan man köra genom södra Sauerland till Edersee, också kallad Eder Stausee. Dammen byggdes under första världskriget men det är från andra världskriget som dammen blev känd så engelsmännen försökte spränga den med speciella bomber som kunde kastas som smörgås på vattnet.

På väg från Biggesee till Edersee kommer man också förbi kurorten Bad Berleburg, strax söder om Sauerland, en charmig destination också känd för sin anknytning till det danska kungahuset. Här kan du följa med på en guidad rundvisning på prinsessan Benediktes renässansslott dagligen i sommarperioden och fyra gånger per vecka från oktober till april.

Se Happydays förslag på semestrar i Sauerland här

Foto: Tourist-Information Willingen & Sauerland-Tourismus e. V.

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Aktivitet & action #Höstsemester #Vårkänslor #Minisemester #Naturidyll #Ljuvlig sommar #Vintermagi #Tyskland #Sauerland

Senaste blogginlägg

BLACK FRIDAY: Gode tilbud og stor feriekonkurrence!
Natten til fredag den 23. november sænker vi priserne på nogle af vores største ferief...
61 Kommentarer
BLACK FRIDAY: FAKTA OCH TÄVLING
Natten till fredag den 23 november sänker vi priserna på några av Happydays semesterfavo...
15 Kommentarer
Filmen fra studieturen 2018
Grüβ Gott og gullashsuppe! Se filmen fra studieturen 2018, da Happydays indtog alperne i b...
1 Kommentarer

Senaste kommentar

ArchiePsymn
[url=http://transinfo.tom.ru/user/stapelceacur1984/]whyblackpeoplemeethere.com[/url]
Annette L.
KRYDSTOGT MED FORHINDRINGER I foråret 2012 skulle vi på vores første krydstogt. Skibet skulle afsejle fra Dubai. Den planlagte flyvetid fra Danmark skulle blot være nogle få timer, men den samlede rejsetid endte med at blive på 60 timer! Problemerne begyndte ved den planlagt mellemlanding i Amsterdam. Her var der kommet lidt sne og derfor kunne vi ikke lande men blev i stedet omdirigeret til Bruxelles. Efter vi var landet her sad vi en rum tid i flyet, før det fløj til Amsterdam, hvor den videre afgang til Dubai var aflyst. Her fik vi lov til at stå og stå i timelange køer på et hårdt cementgulv blot for absolut ingen brugbare informationer at få. Vi fik dog til sidst et hotel, som vi kunne vente på. Da vi ikke kunne få fat vores bagage, hvori vi havde pakket vores overtøj, frøs vi nærmest til ispinde, da vi ventede i lang tid på en taxa. Dagen efter blev alternativet så at vi skulle vi flyve fra Amsterdam via London til Dubai. Det lykkedes og glade sad vi i London i flyet med kurs mod Dubai. Efter 6 timer i flysædet uden hverken vådt eller tørt fik vi til sidst at vide at flyet altså ikke kom nogen vegne den aften! Så igen ud i kulden for at vente på en taxa og ind på endnu et hotelværelse. Endelig, endelig på tredjedagen fløj vi til Dubai. Da vi kom dertil, var krydstogtskibet dog for længst dampet af, så det gik med taxa gennem 300 km ørken for at indhente skibet i dets næste havn. Da vi kom til havnen, vendte taxachaufføren straks om, og så stod vi alene, og så landgangsbroen blive trukket op. Desperationen i vore blikke formildede dog skibsofficeren, som allernådigst lod os komme med tre dage for sent. Vi havde dog stadig ingen bagage og vores rejsetøj var ved at være godt nusset, så vi kunne slet ikke leve op til skibets fornemme dresscode. Vi listede os rundt langs panelerne i vores i nød indkøbte reklametøj fra skibets souvenirbutik. Vi blev genforenet med vore kufferter dagen før hjemrejsen. Efter mængden af bagagemærker at dømme havde de været på en endnu mere omstændelig omvej, end vi selv havde!
Bernt Salzwedell
Et efterår rejste vi til Tyrkiet. Det regnede fra ankomsten i lufthavnen og til flyafgang hjem otte dage senere. Hotellet havde ingen varme, og når man skulle indtage dagens måltider, foregik det i bare fødder, da der stod cirka 10 cm vand i restauranten. At tørre håndklæder var en umulighed. Når man bestilte vin etc. i restauranten, skulle man betale med perler med forskellige farver og værdi., som man købte for EURO. Det tog sin tid at betale, da jeg tabte en af perlekæderne på gulvet, og alle perlerne tog på sejltur i restauranten. Men man tager den da bare med ro: Hver morgen gik en ven og jeg ned til badestranden, iført badebukser og paraply, og så gik vi ud til navlen, mens vi sang "I'm singing in the rain". Det kunne tjenerne godt lide, så vi fik RAKI til at varme os på efter morgenbadet. Vi fik ingen souvenirs med hjem, for praktisk talt alle forretninger var gået i vinterhi, og de få, der var åbne, havde et meget træt personale. På en bådtur i regnvejr tabte jeg mit kamera, så jeg har desværre ikke nogen billeder fra denne skønne ferie :-).

Populära tags

Vi använder cookies. Läs mer..