Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 252 Antal kommentarer: 69 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Era bästa elbilstips

Senast uppdaterat: 21-02-2024
Detta inlägg är läst 435 gånger
Skapat: 14-02-2024

Tack till alla som deltog och grattis till Susanne Sørensen som vann tävlingen om bästa elbilstipset!

Susanne Sørensen
De senaste 2 åren under sommaren har vi kört till Österrike i vår elbil, det är den bästa semestern vi haft, vi kör max. 3 timmar mellan laddstoppen som vi hittar i förväg innan vi kör vidare. Med elbil är det viktigt att sätta ett realistiskt mål, inte för att det saknas laddstationer, utan för att det ibland är köer vid dem och då är det inte bra att se på GPS:en som säger att man kommer fram långt efter att hotellet har stängt sin reception. Kör iväg i lugn och ro, njut av resan istället för att jaga efter huvudmålet. Ett underbart sätt att tillbringa sin semester på. Vi avsätter alltid en tredjedel mer tid per dag än vad GPS:en säger, något som ger en avkopplande semester. Njut!


Vi har samlat alla bidrag till dig i detta blogginlägg, så att du kan få massor av goda råd när du ska ge dig ut på vägarna i elbil. Några av råden kommer från förare med stor erfarenhet från en längre bilsemester, andra har önskan om en egen elbil och till sist en del tips med en stor portion humor – läs själv och se.

Anna
A back-up plan. Har redan drabbats av att två orter hade icke fungerande laddare, och har man då en räckvidd på 6,5 kilometer i allra nordligaste Sverige vid - 37,1 grader blir till och med en erfaren vinterräv en smula betänksam. Någonstans att övernatta är klokt!

Susanna
Att passa på att gå på upptäcktsfärd när bilen laddar är toppen. Varje ny plats man besöker har något spännande att upptäcka, saker man aldrig skulle se om man inte stannade just där.

KÅJI
Passa på att putsa rutorna, toppa upp med spolarvätska och rensa undan skräp ur bilen när du står och väntar på laddning.

LEnA
Har man med sig ett litet nätt uppfällbart campingbord med pallar, en pusselmatta och ett 1000-bitars pussel (gärna ett med motiv av van Hasteren) som blir något mindre än campingbordet så är man fullt sysselsatt att pussla medan bilen laddar. När det är dags att åka då rullar man bara in det påbörjade pusslet i pusselmattan till nästa stopp.

Henriette Tambjerg
Vi elbilsägare startar semesterstämningen så fort vi sätter oss i bilen. Avslappnad bilkörning i lugnt tempo minskar antalet laddstopp. Ingen takbox, cykel eller andra delar utanför bilen minskar också strömförbrukningen. Och så är laddstopp med lite rörelse för kroppen välkomna pauser på resan.

nb
Vi har en vattenkokare i bilen, så det finns alltid färskt kaffe vid laddstoppen.

Bent Nielsen
Vi har elbil och är väldigt nöjda och nöjda med bilen. Vi har haft den i 7 månader och det har inte varit några problem med bilen. På vintern kan vi köra drygt 40 mil på en laddning och på sommaren drygt 50 mil.

Johan Musak
Tour de France i en elbil... Förra sommaren hyrde vi en Tesla Y i Flensburg, bara för att prova på. Vi hade ingen erfarenhet av en elbil, men det skulle testas innan vi köpte en själva. Vi hade skaffat ett laddningskort från Shell hemifrån och laddat ner några appar, så lite förberedda var vi. När vi skulle hämta bilen uppgraderades vi till en BMW IX, med bara 425 km deklarerad räckvidd, eller ca 300 km motorväg. Vi körde till södra Frankrike på 2 dagar utan stress, därefter några mindre etapper, sov också några nätter i bilen för att vara nära rutten – och hade semester. När Jonas (Vingegaard) såg ut att vinna gick resan till Paris för det stora danska firandet ????
Hela resan gick utan problem, även om vi var nybörjare på elbil och inte hade en plan hemifrån.
• 14 dagar
• 3.901 km
• 21 laddstopp
Ett råd... var uppmärksam på laddstationer med "Blockeringsavgifter" och parkera inte där över natten.

Preben Dalsgaard Pedersen
Ta det lugnt, njut av resan, upplev saker och ladda upp.

Jette Rosendahl
Ta reda på räckvidden för din elbil.
Planera din rutt med appar som: "En bättre ruttplanerare" och "Chargemap".
Kontrollera kWh-priset innan du laddar.
Njut av laddningspauserna genom att utforska området, få frisk luft och träna.
Kom ihåg att sätta kontaktuppgifter i bilens vindruta.

Vibeke Sten
Planera resan efter laddstationerna och håll eventuellt mästerskap i kortspelet 31 på rasterna.

Poul Skovgaard
Att kartlägga resan efter en laddstation-karta, så att raster passar med laddningsstopp.

Jakob Kristensen
Kör hemifrån med 100 % ström, schemalägg laddning tillsammans med matrast och kom fram till hotellet med tomt batteri.

John Rosenlund
Ta en paus med en vistelse på vägen söderut, ska du åka till Italien kan du tillbringa en natt i Celle på vägen ner och i Goslar på vägen hem, då kan familjen få en upplevelse och avkoppling på vägen dit och hem.

jens stegger
Man ska ta med extra batterier hemifrån eftersom de är laddade, så behöver du inte stanna, bara när barnen går på toaletten, då byter du batterierna under tiden.

Lars Borg
Hoppas på att drömmen om en elbil går i uppfyllelse.

Ena Trab
Jag har ingen elbil, men jag kan tänka mig att köpa en. Så har ingen erfarenhet av elbilar alls. Allt blir nytt, körtekniken, var jag laddar den, hur långt den kör osv osv. EN HELT ny värld kommer att uppenbara sig. Det ska bli spännande... och så är jag heller inte typen som vill ha en vrålande motor... så en elbil måste absolut vara något jag skaffar mig snart. Ser fram emot detta. 

Preben Kjærsgaard
Att man lägger ner en elledning i vägbanan och utrustar bilen med en strömskena som t.ex. tunnelbanor, vissa lokaltåg och spårvagnar. Jag anser personligen att vi borde ha skippat elen och kört på vätgas istället, nu när vi aldrig fick A-kraft, som efter vad jag har läst skulle ha skapat ett bättre klimat än vad olja, gas och kol har.

Bente Dahl Nielsen
En gammal TV-antenn på taket, som pejlar och fångar solens strålar. Vi turas om att sitta på taket och vrida på antennen, så att solens strålar passerar kablarna. Det vi sparar på bensin går till de upplevelser vi får på resan.

Poul Thomasen
Elbilssemester blir enklare om:
– Bilen sätts på ett bil-tåg.
– Bilen drivs av en dieselmotor.

Morten Hansen
Jo, om du har en väldigt lång förlängningssladd, om du ska ut på en lång resa, så är det fritt fram att söka efter laddstationer på resan.

Jesper Storm
Montera takräcken på elbilen och montera sedan solpanel(er) på takräckena och anslut kabeln till laddningsuttaget. Då kan du ladda medan du kör. P.S. Fungerar bara i solsken

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.
;