Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 187 Antal kommentarer: 56 Antal följare: 5 Följ denna blogg
Temaparken Autostadt Wolfsburg
Senast uppdaterat: 24-11-2021
Detta inlägg är läst 952 gånger
Skapat: 07-09-2020

Ett måste för alla med motorolja i blodet

Bubbla, Bagge, Folkabuss, VW – Das Auto! Kärt barn har många namn och det tyska bilmärket Volkswagen är ett av de starkaste märkena i branschen. ”Den lilla fula bubblan med svansmotor” var ursprungen ett regeringsinitierat projekt och Adolf Hitler var också personligen engagerad i formgivningen av prototypen. Efter andra världskriget rullade en miljon bilar av folkabubblan ut från fabriken i staden Wolfsburg i Niedersachsen. Vid ingången till 2000-talet satte Volkswagen ännu en gång staden på kartan då man invigde ett nytt, högteknologiskt underhållningscenter: Autostadt Wolfsburg. Temaparken är en sevärdhet i världsklass som ligger bara tre timmars bilkörning från den dansk-tyska gränsen på Jylland. Läs mer om Autostadt Wolfsburg och se öppettider här.

 

En stad i staden
Ända sedan 1938 då Volkswagen startade sin bilproduktion i Wolfsburg har staden vuxit, från 1.144 invånare till dagens ca 130.000. Men det var upplevelsecentret som skapades i förbindelse med EXPO 2000 som gjorde att bilfabriken blev känd över hela världen och ända sedan invigningen 1999 har Wolfsburg Autostadt haft en stor succé. Här kan man bland annat förbjuda sig i historien om nostalgibubblan på VW Automuseum och i temaparken som täcker 28 hektar av bilstadens yta, erbjuds man mängder av roliga upplevelser med allt från utställningar av läckra bilklassiker och konst, film och simulatorer – och till och med en lagun med egen sandstrand. Dessutom är Autostadt Wolfsburg center för leverering av fabriksnya bilar från koncernens modellprogram som spänner från VW, Audi, Skoda och Seat till Lamborghini, Rolls-Royce och Bentley.

 

Från Hitler till hippier
Historien om Volkswagen är också historian om hur man utvecklar ett bilmärke mot alla odds. Folkvagnsfabriken grundades på 1930-talet av Hitler som ett av hans mest ambitiösa delar av programmet ”Kraft durch Freude” – ett mobiliseringsprogram för arbetarklassen. Ett program som skulle göra nazistregimen extremt populärt hos den vanliga tysken. Hitlers krav var att folkvagnen skulle byggas till ett pris av max. 1.000 reichsmark och 340.000 tyska arbetare hann betala de första avdragen för bilen innan kriget bröt ut och inte en enda bil hann bli färdig. Produktionen ställdes om till krigsmateriel och fabrikerna utsattes även för våldsamma bombningar, men reste sig ur askan när den engelske majoren Ivan Hirst fick uppdraget att leda Volkswagen in i en ny tid. Efter kort tid blev den gamla prototyper på folkvagnen en succé och körde snabbt förbi Ford T som den mest producerade bilmodell någonsin.

 

På 50-talet kom den större folkabussen som i dag närmast är synonymt med flower power och hippierörelsen. Den fick dock aldrig någon stor succé och höll nästan på att kosta Volkswagen livet då man bara satsat på en modell av folkvagnar. Men man tog nya tag och introducerade Passat och Golf vilket gjorda att försäljningen åter boomade. Volkswagen fusionerade därefter med bland annat Audi och inte ens skandalen med fusksoftwaren i fabrikens dieselbilar 2014-15, där Volkswagens aktier störtdök 40 % kunde ta livet av koncernen: Den tyska bilfabriken säljer idag flera bilar än Toyota och är därmed – i alla fall just nu – världens största bilfirma.

 

Wolfsburg är mer än bara bilar
Den gamla medeltidsstaden Wolfburg, som förresten är uppkallad efter stadens renässansslott, bjuder på massor av sevärdheter – också för andra än bilentusiaster. Besök till exempel Planetariet eller stadens kulturcenter som är ritat av Alvar Alto och som ligger på, ja – naturligtvis Porschestrasse. Shopping finns det fina möjligheter för i stadens Designer Outlet. Och har du behov av en smula kultur från gamla dagar kan det rekommenderas att göra en avstickare till det historiska slottet i Celle (62 km) dit den danska drottningen Caroline Mathilde landsförvisades 1772 efter skandalen med Struense – en historia som har beskrivits i flera böcker samt i den Oscarsnominerade danska filmen ”En kunglig affär”.

 

Så allt behöver inte handla om bilar på en minisemester i Niedersachsen! Men det kan varm rekommenderas att besöka bilarnas eget drömuniversum – Autostadt Wolfsburg – som är späckat med läckra bilar samt spännande upplevelser och teknologi för alla åldrar.

 

Har du varit här? Du är välkommen att skriva om dina upplevelser i kommentarsfältet här nedanför, till glädje för oss och andra resglada bilsemestergäster!

 

Semesterhälsningar Happydays

 

 

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.
30-03-2022 16:01skrevRuno Jan Håkan Karlsson
Man har svårt att förstå att en fabrik kan vara som en stad . Eget slakteri egna resturanger fantastickt

Taggar på inlägget

#Nordtyskland #Niedersachsen Nord #Niedersachsen Syd #Aktivitet & action