Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 185 Antal kommentarer: 55 Antal följare: 5 Följ denna blogg
Skonsamt aktiv i Skåne
Senast uppdaterat: 22-12-2021
Detta inlägg är läst 245 gånger
Skapat: 22-12-2021

Är du crossfighter, mountainbiker eller löpjunkie behöver du inte läsa vidare. Detta restips riktar sig uteslutande till motionärer där omväxling och den rätta motivationen är det enda som gäller!

Men låt mig starta med att berätta: Skåne har precis det som gäller – det vill säga både omväxling och motiverande utsikter. Vädret var också en motiverande faktor och sällan har den svenska sommaren visat sig från en vackrare sida. Skåne är välsignat givmilt med både skog, strand och klippor och många landmärken som är både historiska, roliga och spännande – och framför allt har jag inte behövt bränna några onödiga kalorier för att hitta vägen, för de svenska myndigheterna har gjort en stor insats för att alla naturpärlor och kultursevärdheter ska vara lättillgängliga för alla via markerade vandringsleder, cykelstigar, broar samt informationsskyltar och –center. Man behöver därför inte vara Himalaya-bestigare eller ha professionell utrustning för att ta sig runt till alla hörn av Skåne. Till och med på badbryggorna är det rullstolsramper hela vägen ner till vattnet.  

10 km Lund runt
Den gamla universitets- och domkyrkostaden har en urgammal historia som man måste promenera sig igenom. Det gör man bokstavligen talat genom att gå från järnvägsstationen över Domkyrkoplatsen via Stortorget mot Botaniska trädgården och vidare upp längs universitetsbacken. På det sättet vandrar man helt konkret igenom över tusen års historia och en uppsjö av tidsåldrar som gestaltar sig genom arkitektur, historiska minnesmärken, en mångfald av läroverk och krokiga gränser som byts av av stora torg och gatualléer. Man får en sällsynt inblick i Lunds särdrag när man går runt nästa gatuhörn och låter intrycken sjunka in: Studentlivet och den magnetiska kraft staden uppenbarligen har, då den drar till sig besökare från hela världen. Botaniska trädgården är en liten oas som man klarar av ganska snabbt men längre upp på berget kommer överraskningarna: Det stora observatoriet vid läroverket för Astronomi och Teoretisk fysik med sin byst av Tycho Brahe och det imponerande universitetsbiblioteket på Helgona-backen som grundlades 1666 och som sedan 1907 ligger bakom fasaden på de slottsaktiga tegelmurarna som påminner om engelsk adel och svunna tider.   

5 km på Söderåsen
Mer behövs inte för att man ska få en inblick i denna speciella naturskatt. Söderåsen är en nationalpark på 625 hektar som ligger ca 60 km norr om Malmö och har massor av sällsynta växter och hotade djurarter. Men för mig är det de smart byggda gångbroarna som enkelt leder mig från parkeringsplatsen vid huvudingången i Skäralid och förbi informationscentret och in i djungeln av orörd skönhet längs Skäralidravinen som är det viktigaste. Här vandrar man förbi en porlande bäck under gröna trädkronor längs ravinens hundra meter höga sidor, vilket också får mig att fungera på vem eller vilka krafter som har sprängt alla de klippor i småbitar för 150 miljoner år sedan. Man vandrar sedan brant uppför berget med hjälp av rep upp till utsiktspunkten Kopparhattan (90 m.ö.h.), där man plötsligt kan se hela vägen till Vimmerby (vid klart väder) och går ut över avgrunden på en ramp som är byggd för alla med höjdskräck. Men, bevare mig väl, Söderåsen har också vandringsleder till dem med högskaftade vandringskängor på 20, 30 och 40 km. 

9 km på Kullen
Känd och älskad – men helt ny för mig! Verkligen en skön plätt på kartan där man också kan få upp pulsen en smula. Rutten på 9 km utgår från det idylliska fiskeläget Mölle och ut mot Kullens fyr längs sydkusten och tillbaka längs nordkusten. Det kan rekommenderas att göra små avstickare ner mot stranden. Detta kräver lite klättring men du belönas med små laguner där man kan bada ifred. Kullen eller Kullaberg är välbesökt och här kan du också passa på att besöka Ellens mysiga café i Ransvik och ta sig en fika med hembakat fikabröd, smörgåsar och en kall öl medan man skådar ut över Danmarks kust på andra sidan – men vem bryr sig när solen skiner!

Text och bilder: Karin Wenzel

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Skåne #Aktivitet & action