Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 205 Antal kommentarer: 63 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Restips i Schleswig-Holstein

Senast uppdaterat: 09-08-2022
Detta inlägg är läst 280 gånger
Skapat: 09-08-2022

Längs den gamla landsvägen mellan Schleswig och Husum ligger det ganska många värdshus och man får en känsla av gamla dagar. En av dessa värdshus är Schimmelreiter (Skimmelriddaren) där namnet anspelar på huvudfiguren i den berömda novellen av Theodor Storm från 1888. Berättelsen handlar om en greve som efter många olika händelser räddar sin fru och dotter från stormfloden. Det sägs att han än i dag går igen och kan ses under stormfulla nätter medan han patrullerar sina marker ridandes på sin skimmel.

Besök Husum
Husum var förr i tiden ett blomstrande handelscentrum och staden är i dag ett perfekt resmål för turister som vill ha naturupplevelser och avkoppling i området Husumer Bucht.
Tips:
Följ kulturrutten i Husum, en slinga som förbinder de 32 viktigaste historiska och arkitektoniska platser i staden. Stadens museum berättar levande om livet på havet, kampen mot naturens krafter och regionens kulturella särprägel.

Roter Haubarg vid Simonsberg
På halvön Ejdersted finns det i dag 65 exempel på haubarger-gårdar, där du bland annat kan uppleva de största, äldsta och mest typiska. Gården vid Simonsberg härstammar från 1500-talet och trots namnet, Roter Haubarg, är gården vit! Den är konstruerad av åtta stycken 12-13 meter höga timmerstockar av ek som bildar en kvadrat, vilken bär upp hela den enorma timmerkonstruktionen. Under det enorma taket ligger alla rum tillsammans med stallet och logen.

Här bor djävulen!
I parken framför haubargen kan du se en fin skulptur av djävulen själv – för man säger att han faktiskt bor här; enligt en gammal sägen sålde en fattig man sin själ till djävulen då han inte fick gifta sig med bondens dotter. I stället byggde han detta stora hus med 100 fönster på en natt innan tuppen hade vaknat. Hans mor vaknade då 99 fönsterrutor var monterade och hon tog då fatt i bondens tupp och skakade den till den gol. Galen av vrede for då djävulen ut genom fönstret utan ruta och därefter har ingen kunnat få en fönsterruta att sitta kvar i hålet.

Det vackra Vadehavet
Vadehavet breder ut sig över 10.000 km² och är en del av UNESCO:s världsarv. De vidsträckta landområdena framför dikena och ”hallingarna” växlar mellan vita stränder, musselskalbankar och sanddyner. Området omformas hela tiden av vind och tidvatten, som var sjätte timme förvandlar kusten. Här finns det fina möjligheter för att uppleva sälar som solar på sandbankarna och magnifika starflockar som samlas under vår och höst och då bildar det förtrollande naturfenomenet ”Svart sol”.

Haddeby – Haithabu vikingamuseum
Besök Haithabu Wikinger Museum så får du en fascinerande inblick i vikingarnas värld: museet är ett av Tysklands viktigaste arkeologiska museer och 2010 öppnade den nya utställningen som ställer ut uppseendeväckande fornfynd och sätter in dem i deras historiska sammanhang från tiden omkring år 1000. Flera av fynden vittnar om en livlig handel och kunskap om hantverk i staden.

Smycken och vapen från gravar och imponerande runstenar är något av det som speciellt folk från samhällets överklass lämnade efter sig. Det kungliga skepp, som en gång i tiden var Östersjöns snabbaste, finns med i utställningen – både i original och i rekonstruktion mitt i den stora skeppshallen.
Tips:
Museet har ofta aktivitetsprogram för både barn och vuxna.

Bo bra på Hotel & Restaurant Schimmelreiter

Trevlig semester i Schleswig-Holstein! 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Schleswig-Holstein #Hotel & Restaurant Schimmelreiter #Kulturpärlor #Krogsemester