Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 253 Antal kommentarer: 69 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Den tyska korsvirkesvägen

Senast uppdaterat: 17-10-2022
Detta inlägg är läst 2556 gånger
Skapat: 11-10-2022

Längs den 3.500 km långa korsvirkesvägen hittar du över 100 historiska korsvirkesstäder, där du kan studera den charmiga arkitekturen. Den sevärda semestervägen, etablerad 1990, sträcker sig från Elbe i norr via Oberlausitz i östra Sachsen till Bodensjön i söder, med sju regionala vägar som går genom delstaterna Niedersachsen, Sachsen-Anhalt, Sachsen, Hessen, Thüringen, Bayern och Baden-Württemberg.

Välj rutterna som du har lust
Rutterna kan delas upp i små smakbitar där du möter hisnande landskap, storslagna naturparker, historiska områden, spännande städer och kurorter. Upplev allt från enkel, idyllisk korsvirkesarkitektur till de mest magnifika byggnadskonstruktioner i alla möjliga färger och med sirliga detaljer. De över hundra år gamla korsvirkeshusen skapar en helt speciell atmosfär som ger varje stad sin unika charm.

På din bilsemester längs denna sträcka kan du uppleva världens största julbelysning, Tysklands enda elfenbensmuseum och passera den 50:e breddgraden samt känna historiens sus och uppleva kulturpärlor från UNESCO-listade världsarvsstäder. Kom ihåg att smaka på några av de delikatesser som härstammar från rutten, bland annat Äppelwoi (äppelvin) och den starka tyska lagern Bockbier. Dessutom finns det olika evenemang, festivaler och marknader längs vägen som du kan besöka året runt.

Från Elbe till Harz
I de olika städerna på den 1.083 km långa sträckan kommer korsvirkeskonstruktionerna att ha många olika uttryck, eftersom de byggdes under olika perioder. Lokalbefolkningen är mycket stolt över korsvirkeshusen och ser dem som individuella konstverk. Men på landsorten Lüchow är husen vid torget och gatorna runt omkring väldigt lika eftersom stadskärnan brann ner 1811 och alla hus byggdes under samma period. Städerna längs rutten från Elbe till Harz är kända för sina handels- och ölbryggartraditioner och just denna del av korsvirkesvägen rekommenderar man att uppleva på cykel på grund av den variationsrika naturen. Besök även de många museerna som bygger broar mellan tradition och nutiden.

Oberlausitzer Umgebindehausstrasse
På den 112 km långa rutten, som startar och slutar på samma plats, kommer du att stöta på en mycket speciell typ av arkitektur: Umgebindehaus – en blandning av timmerhus, timmerstommar och byggnadssten. Det finns cirka 19.000 hus av denna byggnadstyp och man började bygga så här redan på 1400-talet. Stilen var populär ända fram till första hälften av 1800-talet, då man började bygga stenhus. Under århundraden har textilindustrin med bl.a. linnevävning dominerat området och detta kan fortfarande ses på alla fabriksbyggnader längs vägen. Den 112 km långa rutten ligger i ett spektakulärt landskap, där städerna har sina egna särdrag och inte bara erbjuder en spännande arkitektur men också massor av sevärdheter och aktiviteter.

Harz till Thüringer Wald
Bebyggelsen på denna 260 km långa sträcka präglas till stor del av att området under många generationer har hämtat inspiration i kulturer från hela världen. Här möter du stilar som gotik och historicism samt regionala särdrag från Niedersachsen till södra Tyskland. Längs vägen kan du beundra omsorgsfullt restaurerade korsvirkes- och historiska byggnader, gå i kända personers fotspår och njuta av städernas gästfrihet och den varierande naturen.

Weserbergland via Nordhessen till Vogelsberg och Spessart
Ett av de mest varierande korsvirkesområdena ligger framför dina fötter på denna 629 km långa sträcka, och här har korsvirkesstilarna influenser från Niedersachsen, Hessen, Thüringen, Franken och till och med Italien. Här passerar du korsvirkeshus vid vackra älvdalar med sandstensbroar från medeltiden, legendariska berg och charmiga städer.

Westerwald via Lahntal och Taunus till Main
Upplev de pittoreska korsvirkeshusen på denna 182 km långa sträcka med berg- och flodlandskap. Låt dig förtrollas av de vackra korsvirkeshusen av hessisk-frankisk typ, magnifika palats, imponerande kyrkor samt kloster och katedraler – och se de viktiga handelsplatserna, före detta furstendömets bostäder samt kurorter och festivalplatser.

Rhen till Main och Odenwald
På denna 235 km långa rutt kommer du att uppleva tusen års historia av medeltida slotts- och palatsarkitektur, överdådiga ornament och traditionella seder mitt bland de magnifika skogarna och romantiska dalarna. De överdådiga utsmyckningarna och fönsterkonstruktionerna kännetecknar korsvirkesbyggnaderna mellan floderna Rhen och Main, Spessart-höglandet och Odenwaldskogen. På sträckan finns även många vackra cykelvägar från vilka du kan uppleva de natursköna landskapen – i områdena läggs också stor vikt vid gästfrihet.

Frankiska rutten
Den norra delen av Bayern kallas för Franken och den 407 km långa frankiska rutten bjuder på total 16 städer, alla lika rika på tradition och en spännande historia. Detaljer som du vanligtvis kommer att få uppleva på traktens korsvirkeshus är raka och krökta St. Andreaskors, solhjul, rombformer och färgade ramar på tvärbalkarna. Det finns mycket att uppleva på denna rutt och korsvirkeshusen och torgen är särskilt beundransvärda. Missa inte heller att prova de frankiska vinerna, för detta är ett sant paradis för vinälskare. Här ligger vingårdarna som pärlor på ett snöre tillsammans med de familjedrivna ölbryggerierna. Ölbryggartraditionen är mycket viktig i alla samhällen längs rutten. Smaka även på frankiska specialiteter som bratwurst, schäufele, kringlor och färskt bondbröd.

Neckar till Schwarzwald och Bodensee
På den stjärnformade 738 km långa rutten i södra Tyskland får du uppleva bördig jordbruksmark, branta vingårdar, ängar med färgglada fruktträd, stora skogar samt orörda vatten, myrar, pittoreska berg och djupa dalar. De totalt 31 korsvirkesstäderna på sträckan har en unik medeltida atmosfär och romantisk aura, och pryds av korsvirkeshus ända från 1200- och fram till 1800-talet i olika stilar av sydvästtyskt korsvirkesbyggande med olika konstruktionstyper och dekorationer. Den urgamla traditionen att hålla marknader levande i de historiska städerna lockar många besökare till sig och får städerna att surra av liv.

Läs mer om de 8 rutterna längs Die Deutsche Fachwerkstrasse och se kartor här

Får du lust att uppleva ”Den tyska korsvirkesvägen”? Hos Happydays hittar du ett stort urval av
hotell i Tyskland

Med hjälp av vårt sökfilter kan du begränsa din sökning och hitta de hotell som passar till din bilsemester längs korsvirkesvägen.

Trevlig semester!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.
01-04-2024 12:11skrevKristian Sörbring
Tack för ett mycket intressant blogginlägg. Jag instämmer att det är vackra städer man passerar med pittoreska bryggeri och vingårdar.

Taggar på inlägget

#Tyskland #Kulturpärlor #Naturidyll
;