Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Upplev Tyskland!

Restips till bilsemestern
Blogg skapad: 13-10-2020 Blogginlägg totalt: 8 Antal kommentarer: 71 Antal följare: 0 Följ denna blogg

Sagostaden Bremen i Nordtyskland

Senast uppdaterat: 14-02-2024
Detta inlägg är läst 4087 gånger
Skapat: 10-11-2020

Upplev en av Tysklands mest intressanta städer under en weekendresa eller minisemester hela året runt. Förutom en spännande hansastadshistoria, en stark marknadstradition och intressanta sevärdheter har Bremen över tusen värdshus och caféer, restauranger och ölträdgårdar – och flera av dem ligger längs floden Weser strandpromenad, Schlachte. Här kan du sitta i solen och njuta av livet medan du betraktar turbåtarna som sakta glider förbi på det glittrande vattnet.

Bremen är en verkligen ett litet semesterparadis och året runt arrangerar staden många återkommande marknader och festivaler. Den maritima staden har dessutom bra kommunikationer och det är enkelt att komma hit med bil, tåg eller flyg. Som kuriosa kan nämnas att Sverige har en gång i tiden haft ett litet ägarskap av landområden runt staden med svenska befästningar, från den westfaliska freden 1648 till andra bremiska kriget 1666.

”Det var en gång”
Det går inte att missa hur stor betydelse för Bremen som Stadsmusikanterna från Bremen har: I hjärtat av staden ligger en stor bronsstaty, skapad 1953 av Gerhard Marcks, som en hyllning till bröderna Grimms saga och statyn är en av stadens mest ikoniska attraktioner. Den föreställer sagans huvudkaraktärer; en åsna, en hund, en katt och en tupp – och det sägs ge lycka om man rör vid statyn.

Bremen är starten på den 600 km långa semestervägen "den tyska Sagovägen", som går hela vägen från Bremen ner till Hanau i söder, och längs den vackra vägen kommer du förbi den ena sagostaden efter den andra, alla kända från Bröderna Grimms sagor.  

Kaffedoftande Böttcherstrasse
Den hundra meter långa Böttcherstrasse med anor från medeltiden ligger i hjärtat av Gamla stan och är en perfekt plats att starta sin utforskning av Bremens stad på. Den historiska hantverkargatan renoverades på 1920-talet och byggdes förnämt ut, främst av Ludwig Roselius som var en av Bremens stora pengastarka kaffegrossister. Gatan och dess byggnader är ett unikt exempel på en arkitektonisk grupp som tillhör en variant av den expressionistiska stilen, där flera av husen kan klassas som tegelexpressionism.

Längs den sällsamma Böttcherstrasse kan du gå på jakt efter kaffe i världsklass, den finaste chokladen, sällsynta kryddor, läckra specialiteter och inte minst öl i särklass, och allt med kulissen av praktfulla korsvirkeshus och renässanspalats som andas svunna tider. Längs den hundra meter långa gatan ligger det även flera restauranger, caféer, hantverksbutiker, två museer och ett stort klockspel beståendes av trettio Meissen-porslinsklockor som klingar tre gånger om dagen. 

Schnoorviertels medeltidsstämning
De medeltida Schnoor-kvarteren är de äldsta i Bremen och det är otroligt mysiga att strosa längs de slingrande kullerstensgatorna mellan de små dockhusen från 1400-talet och fram. Detta var ett av Bremens allra fattigaste kvarter under medeltiden och här tillverkade man bland annat rep (schnoor) och ankarkedjor (wieren) under sjöfartsstadens stora era under hansatiden.   

Medan du vandrar runt i Schnoorviertel kommer du förbi många sevärda hus, missa inte Old Tea House, Schnoor 37 och Schifferhaus som är några av de mest kända. Idag hittar du även ett stort utbud av restauranger, caféer och butiker i Schnoorviertel – här kan du slinka in och ta en värmande paus efter en kylig promenad eller en stunds svalka från solskenet – allt beroende på vilken årstid du besöker Bremen.

Bremens världsarv: Rådhuset och Roland
I Bremen finns inte bara ett, utan två världsarv! Det ena är det magnifika stadshuset som är hela 600 år gammalt och vars magnifika fasad i Weserrenässansstil lades till under senare år. I de stämningsfulla källarvalven under rådhuset kan du provsmaka på världens största urval av tyska viner i den historiska rådhusrestaurangen.

Det andra världsarvet i Bremen är den 5,5 meter höga Rolandstatyn som byggdes år 1404. Roland var en hjälte vid slaget vid Roncevaux-passet år 778 och blev därefter Bremens stora beskyddare. Statyer av Roland fanns under medeltiden i många romerska städer som ett exempel på medborgerlig frihet och en symbol på det nya Europa, men Bremens Rolandsstaty med skölden och svärdet Durendal är det äldsta bevarade exemplaret.

Under andra världskriget blev stora delar av Bremens Gamla stan lagda i ruiner under bombningarna, men Bremens invånare var förutseende och täckte Roland med sandsäckar och stöpte ett skyddande betongskal utanpå statyn. När kriget var slut så stod Roland kvar i ensamt majestät framför rådhuset, som otroligt nog också hade klarat sig, medan allt annat var mer eller mindre förstört.

Bremens berömda drycker
En dryck som tillverkats länge i Bremen är kaffet, och det var här som det första caféet i de tysktalande länderna öppnade redan 1673. Idag ses Bremen som Tysklands kaffehuvudstad och inte mindre än varannan kopp som dricks i landet tillverkas här, från bland annat kafferosterier som Lloyd Coffee och Cross Coffee.

Något det läggs mycket hjärta och själ i här i Bremen är även produktionen av hantverksöl, eller som tyskarna själva säger – Craft Bier. När det kommer till det går alltid kvalitet före kvantitet. Du kan bland annat köpa hantverksölen Hopfenfänger beer på Bremer Braumanufaktur, som tidigare var en snapsfabrik. Här odlar man humle på den urbana gården mitt i Bremen, och så anordnas seminarier om ölbryggning. Du kan även besöka saluhallen Markthalle Acht på Domshof street där du förutom att njuta av en god Hopfenfänger i deras egen bar, kan äta god mat från världens alla hörn. Ett av de kändaste ölvarumärkena är Beck's som också är Bremens främsta exportvara. Är du nyfiken på hur Beck's tillverkas kan du besöka bryggeriet i Bremen för en guidad rundvisning.

Den tredje drycken som du inte får missa är vinet och det avnjuter du bäst i Bremers storslagna Ratskeller med en lång tradition av att bjuda gästerna på kulinariska upplevelser. Här har källarmästarna serverat och sålt tyska viner här sedan 1405 och än idag kan du njuta av ett gott vin här. Med sin historia på över 600 år är detta en av de äldsta vinkällarna i Tyskland och här lagras dessutom landets äldsta vinfat – ett vin från Rüdesheim daterat 1653. Idag liknar vinlistorna på över 70 sidor mer ett vinlexikon än en meny och det finns hela 650 sorter att välja mellan! Förutom att dricka vin här kan du även avnjuta traditionella bremenrätter – Bremer Ratskeller sägs vara en av Bremens bästa restauranger och bjuder också på en unik atmosfär.   

Bremens stora festligheter
Breminale i juli 
Varje sommar omvandlas Bremen till en enda stor festival. Längs med Weser sätts scener upp och festivalprogrammet fylls av allt ifrån livemusik, konstutställningar, barnteatrar och dansuppträdanden. Dessutom sätts många matställen upp som säljer specialiteter från världens alla hörn. Här finns något för alla och varje år kommer cirka 25 000 besökare. Dessutom är det gratis att besöka Breminale! 

Weinsommer i augusti-september 
I slutet av sommaren möts vinentusiaster och vinproducenter i Bremen för att prata om, och inte minst smaka på, vin. Om du är det minsta intresserad av vin är detta garanterat en höjdpunkt för dig. 

Freimarkt i oktober-november 
Under sjutton dagar i oktober varje år firas en extra årstid i Bremen, nämligen Freimarkt. Då tar "Ischa Freimaak" över Bürgerweide och stadens centrum och det sätts upp ett gigantiskt pariserhjul, spökhus, åkattraktioner och ponnyridning. Doften från de brända mandlarna sprids över staden och från öltälten hörs ett härligt sorl.

Julmarknad i Bremen i advent
I advent förvandlas Bremen till ett magiskt julmarknadsskådespel och julmarknaden i Bremen anses av många vara en av de finaste i Tyskland. Dofterna av glühwein och rostade mandlar sprider sig mellan ca 180 festligt dekorerade julbodar i Gamla stan och längs Schlachte-promenaden vid floden Weser där du hittar en speciell blandning av historiska och maritima attraktioner. 

Komma hit och ta sig runt
Vackra Bremen ligger cirka 12 mil sydväst om Hamburg. Du kan ta dig hit med tåg från Malmö på cirka 7 timmar med byten i Köpenhamn, Rödby och Hamburg, eller med bil eller flyg. Väl här kan du enkelt promenera mellan de många sevärdheterna.

I Bremen tar sig många runt på cykel, vilket inte är så konstigt då det sägs att Bremen har flest cykelvägar i hela Tyskland. Hyr en cykel på plats så kan du ge dig ut på cykelvägarna du också!


Trevlig nöjestripp till Bremen!

  

Upplev Bremen på din nästa bilsemester

 

 

 

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Bremen #Kulturpärlor #Minisemester
;