Infopakker slide
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Infopaket


Allmän information

Några enkla tips till bilsemestern

  1. Packa bilen förnuftigt: Lägg de tyngsta sakerna i botten och längst in i bagagerummet och de lättaste i takboxen.

  2. Se till att du har fri sikt till back- och sidospeglar.

  3. Använd varningsblinkers, vid uppkomna nödsituationer i trafiken.

  4. Tänk dig noga för vid ett motorstopp. Se till att alla kommer ut ur bilen och bakom vägräcket. Kom också ihåg säkerhetsvästarna och varningstriangeln.

  5. Visa alltid hänsyn i trafiken.

Gör bilen klar till bilsemestern

  Det är viktigt att bilen är i bra skick, innan du åker på bilsemester.  Kom därför ihåg att kontrollera:

  1. Bromsvätska

  2. Kylarsystem och kylarvätska

  3. Motorolja och filter

  4. Däck och däcktryck

  5. Godkänd registreringsskylt  Det kan vara en väldigt bra idé att få en servicekontroll på bilen innan du reser. Eftersom verkstäderna oftast har mycket att göra under semesterperioderna kan det vara en god idé att beställa en servicekontroll i god tid.

GPS-koordinater

  Vi har tilldelat alla Happydays hotell GPS-koordinater. Du hittar koordinaterna på vår hemsidas hotellbeskrivning under fliken "Karta". Det finns en genväg till beskrivningen av ditt hotell på min sida under "Mina resor".

  Trafikmyndighetens regler säger att en GPS ska placeras längst ner på mitten eller längst ner i vänster sida på vindrutan.

  Alla nya GPSer innehåller en elektronisk landskarta, som med tiden blir mindre precis, eftersom vägarna hela tiden blir ut- och ombyggda. Det är därför en bra idé att uppdatera kartorna innan du åker på semester.

Kom-ihåg-lista till resan

 • Happydays resepapper - kom ihåg att fakturan gäller som ditt resebevis/voucher till hotellet.
 • Giltigt pass (som EU-medborgare behöver du inte visa ditt pass, men det är en god idé att ha passet med som identifikation om du behöver styrka din identitet, då identifikationen ska vara utfärdat av en nationell myndighet).
 • Körkort.
 • Valuta/kreditkort.
 • Registreringsbevis och Grönt Kort (beställ på ditt försäkringsbolag) för bilen.
 • Försäkringsbevis, undersök om din helförsäkring gäller i alla länder du tänker besöka och ta reda på vilken alarmcentral som gäller för din försäkring (SOS, Gouda eller Europa).
 • Internationell skadeanmälan som du kan få av ditt försäkringsbolag.
 • Ta reda på trafikreglerna i de länder du tänker besöka. Det är din skyldighet att informera dig i förväg. Böter måste betalas även i utlandet (vanligtvis kontant) och du kan inte skylla på att du inte kände till reglerna.
 • Varningstriangel, reflexväst och första-hjälpen-väska, brandsläckare är obligatoriska i flera länder.
 • Motorvägsmärken och miljömärken: Kontrollera landets regler för motorvägskörning och miljöavgifter i de enskilda ländernas information (se längre fram på listan).
 • Använd inte mobiltelefon utan handsfree.
 • EU-sjukförsäkringskort.
 • Landskarta eller GPS.

Trafikinformation före bilsemestern

  Det är alltid en bra idé att läsa om diverse trafikinformationer vad gäller aktuellt trafikläge, innan du åker på bilsemester.

  På hemsidan bilaieuropa.se kan du hitta massor av information om det mesta som handlar om att åka på bilsemester.

  För aktuell trafikinformation, gå in under rubriken Trafikläget och se uppdaterad information om vägarna i Europa.

Hotellens stjärnklassificering

  De flesta länder i Europa har en officiell stjärnklassificering på hotell – och det är den vi återger på de enskilda hotellen.

  Stjärnklassificeringen är alltså inte ett uttryck för Happydays värdering av hotellen. De enskilda ländernas klassifikationssystem är olika, men grundläggande är kriterierna likadana.

  Stjärnklassifikationen säger något om objektiva förutsättningar på ett hotell: Konkreta, fysiska faciliteter som hårfön och strykjärn på rummet eller om hotellet har egen bar och pool.

  Stjärnklassifikationen säger däremot INTE något om de mer subjektiva förutsättningar – som hotellets atmosfär, utsikten från rummen eller kvaliteten av maten i restaurangen.

  Det är för övrigt frivilligt, om ett hotell vill använda sig av en officiell stjärnklassifikation och vissa hotell har därför inga stjärnor. Det betyder inte att dessa hotell är av en lägre standard.Bilunderhållning för barnen

 • Underhållning i bilen kan göra timmarna på vägen till en bra upplevelse för både barn och vuxna. Här har du ett par tips till några lekar som du kan prova på resan: • Ordjakt
  Första deltagaren säger ett ord. Nästa ska hitta ett ord som passar ihop med det första. Är första ordet bil, kan andra ordet vara dörr (bildörr) och tredje ordet klocka (dörrklocka). Se hur lång du kan göra kedjan. • Gissa ett djur
  En tänker på ett djur, en människa, en filmroll eller något annat. De andra frågar i turordning, men får endast svara ja eller nej. T.ex. har det fyra ben? Är det farligt? Lever det i Sverige? • Sten, sax och påse
  Knytnäve = en sten, handen på högkant med samlade fingrar = påse, pek- och långfinger fram = sax. Deltagarna räknar till 3 och visar då med framsträckt hand, vad man har valt. Påsen tar stenen: Påsen har vunnit. Saxen klipper påsen: Saxen har vunnit. Stenen förstör saxen: Stenen har vunnit. • På tebesök hos kejsaren i Kina
  Första deltagaren börjar på historien: "Jag var på tebesök hos kejsaren i Kina, och där såg jag..." eller "Jag gick på promenad i skogen och där träffade jag..." Nästa deltagare ska återberätta starten + dikta vidare, tredje deltagaren skall berätta om de två första historierna + dikta vidare och så fortsätter man. Vem är bäst på att komma ihåg? • 20 frågor till professorn
  En professor väljs ut, som bara får svara ja eller nej. Han/hon ska tänka på en sak som de övriga deltagarna ska gissa sig till. Laget får endast använda upp till 20 frågor. Den som gissar rätt, tar över professor-rollen. • Rita en fantastisk figur
  Kräver papper och penna. Börja t.ex. med att rita ett huvud överst på ett papper. Vik pappret så att man bara kan se slutet från den första teckningen och låt nästa deltagare rita vidare. Du kan rita ett djur, en människa, en bil, eller vad du känner för. Till sist rullas teckningen ut.  Ni kan även förbereda underhållning till resan hemifrån: • Förklara för barnen hur långt det är. Ibland är det svårt för barnen att överskåda en lång resa, men köp en karta och markera in resvägen. Använd kartan löpande under resan och markera med en penna hur långt ni har kommit, så är det mycket lättare för barnen att hänga med på hur långt ni ska köra. • Köp några små överraskningar och packa in dem. Det aktiverar barnen och ger spänning och glädje! • Gör små, nyttiga godispåsar till barnen (t.ex. med torkad frukt och nötter, undvik allt för mycket godis och läsk då det kan ge åksjuka och extra energi som kan vara svårt att förbränna på baksätet av bilen). • Håll aktiva pauser, så att barnen kan få röra lite på sig. Ta eventuellt med en boll eller en frisbee och stanna med jämna mellanrum så barnen får springa av sig lite.

Vid bilköer

 • Sänk farten vid kö och tänd varningsblinker, så att dem som kör bakom blir varnade. Håll avstånd till bilen framför och placera bilen, så att räddningsfordon kan komma förbi. • Stäng av motorn om kön står stilla. • Det är förbjudet att stiga ur bilen trots att du står i kö. • Sätt på trafikradion och lyssna till råd och rekommendationer. Ta de vägar som trafikradion rekommenderar för att undgå att hamna i en större kö vid en annan plats.

Trafikolycka utomlands

  Om du har sådan otur att du råkar ut för en trafikolycka när du är på bilsemester, är det bra att veta hur du ska gå till väga.

  Svenska medborgare eller personer med hemvist i Sverige har ett unikt skydd om de är utomlands och skadas med ett svenskt fordon. Genom fordonets svenska trafikförsäkringsbolag ersätts bland annat föraren och passageraren för sina personskador, oavsett vem som orsakar olyckan. När du är utomlands med ditt svenskregistrerade fordon täcker den obligatoriska trafikförsäkringen ditt ansvar som förare/ägare för skador som fordonet kan orsaka.

  Skriv alltid ner motpartens namn, adress, registreringsnummer, försäkringssällskap, försäkringsnummer, tidspunkt och olycksplats. Samtidigt är det en god idé att få en kopia av polisrapporten om polisen är involverad. Kom ihåg att bevara lugnet, och ta en sak i taget. Kontakta ditt eget försäkringsbolag om du vill veta mer i förväg samt om du behöver assistans hur du ska gå tillväga om olyckan skulle vara framme.

Tullregler

Mobiltelefoni och dataroaming

  Från den 15 juni 2017 kan du fritt använda din mobiltelefon inom EU:s gränser utan att det kostar extra. Du kan alltså ringa, surfa och sända SMS till samma pris som om du var i Sverige.  Om mobilförbruk i ett visst land ingår i ditt abonnemang, kan det vara en bra idé att låsa telefonen till ett nätverk i landet, för att undvika att telefonen själv väljer ett främmande nätverk, om du t.ex. närmar dig gränsen till ett land, där förbruket ej är inkluderat.  Om mobilförbruket i utlandet inte ingår i ditt abonnemang kan du säkra dig mot de höga kostnaderna för datatrafik på din mobil genom att deaktivera 4G, GPS, mobildata och dataroaming. Vill du ändå använda internet på din mobiltelefon, har många caféer och hotell Wi-Fi hotspots, som ofta är gratis för kunderna att använda – fråga efter eventuellt password på plats.  Det kan också vara en bra idé att stänga av telefonsvararen när du åker på semester, om du vill undvika oförutsedda utgifter. Du kan riskera att betala höga minuttaxan, när det lämnas ett meddelande på din telefonsvarare.  Kom ihåg att internationella samtal måste väljas till hos några mobilföretag innan telefonen kan användas för samtal utomlands.

Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort)

  När du tillfälligt vistas i ett annat EU-land, EES-land (Island, Liechtenstein och Norge) eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i det landet. För att få det behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) som du visar för vårdgivaren.

  Kortet beställer du av försäkringskassan i Sverige, men kom ihåg att komplettera med en privat reseförsäkring då sjukförsäkringskortet inte täcker ev. hemtransport m.m.

  I länder utanför EU/EES har du med några undantag inte rätt till vård. För att få ersättning för sjukvårdskostnader i de länderna behöver du en privat reseförsäkring.

Stöld under semestern

  Om du skulle råka ut för en stöld av något slag under din bilsemester, är det viktigt att du anmäler det till den lokala polisen, samt att du får en kopia av polisrapporten eller en kvittering för din anmälan, annars täcker inte försäkringen det du har blivit bestulen på.

Bestulen på/tappat ditt kreditkort?

  Om du blir av med ditt kreditkort, ska du spärra ditt kort med en gång. Det gör du antingen genom att kontakta din bank eller genom att ringa till följande telefonnummer för att spärra de vanligaste korten:

  Visa +46 20 795 675

  Master Card +46 20 791 324

  American Express +46 771 29 56 00/771 29 54 29

  Det finns också lokala telefonnummer för att spärra sitt kort i de flesta länder, se ditt kortföretags hemsida.

Miljöskatter

  I många europeiska länder måste man betala motorvägavgifter samt miljöskatt i särskilda miljözoner, och du måste ha ett särskilt miljömärke som ska klistras upp på bilens framruta.

  Läs allt om motorvägsavgifter, miljöskatter i miljözoner, registrering och köp av vinjetter här: Green Zones. Kom ihåg att du också kan köpa de flesta miljömärken på bensinstationer längs vägen.

  Ladda ner Green Zones-appen på din mobiltelefon så har du dessutom alltid aktuell information tillgänglig. Appen hittar du på Google Play och i AppStore.

Landsspecifik information

;