infopakker slide
cd top arrow

Infopaket


Allmän information

Några enkla tips till bilsemestern

  1. Packa bilen förnuftigt: Lägg de tyngsta sakerna i botten och längst in i bagagerummet och de lättaste i takboxen.

  2. Se till att du har fri sikt till back- och sidospeglar.

  3. Använd varningsblinkers, vid uppkomna nödsituationer i trafiken.

  4. Tänk dig noga för vid ett motorstopp. Se till att alla kommer ut ur bilen och bakom vägräcket. Kom också ihåg säkerhetsvästarna och varningstriangeln.

  5. Visa alltid hänsyn i trafiken.

Gör bilen klar till bilsemestern

  Det är viktigt att bilen är i bra skick, innan du åker på bilsemester. Kom därför ihåg att kontrollera: 1. Bromsvätska 2. Kylarsystem och kylarvätska 3. Motorolja och filter 4. Däck och däcktryck 5. Godkänd registreringsskylt Det kan vara en väldigt bra idé att få en servicekontroll på bilen innan du reser. Eftersom verkstäderna oftast har mycket att göra under semesterperioderna kan det vara en god idé att beställa en servicekontroll i god tid.

GPS-koordinater

  Vi har tilldelat alla Happydays hotell GPS-koordinater. Du hittar koordinaterna på vår hemsidas hotellbeskrivning under fliken "Karta". Det finns en genväg till beskrivningen av ditt hotell på min sida under "Mina resor".

  Trafikmyndighetens regler säger att en GPS ska placeras längst ner på mitten eller längst ner i vänster sida på vindrutan.

  Alla nya GPSer innehåller en elektronisk landskarta, som med tiden blir mindre precis, eftersom vägarna hela tiden blir ut- och ombyggda. Det är därför en bra idé att uppdatera kartorna innan du åker på semester.

Kom-ihåg-lista till resan

 • Happydays resepapper - kom ihåg att fakturan gäller som ditt resebevis/voucher till hotellet.
 • Giltigt pass (som EU-medborgare behöver du inte visa ditt pass, men det är en god idé att ha passet med som identifikation om du behöver styrka din identitet, då identifikationen ska vara utfärdat av en nationell myndighet).
 • Körkort.
 • Valuta/kreditkort.
 • Registreringsbevis och Grönt Kort (beställ på ditt försäkringsbolag) för bilen.
 • Försäkringsbevis, undersök om din helförsäkring gäller i alla länder du tänker besöka och ta reda på vilken alarmcentral som gäller för din försäkring (SOS, Gouda eller Europa).
 • Internationell skadeanmälan som du kan få av ditt försäkringsbolag.
 • Ta reda på trafikreglerna i de länder du tänker besöka. Det är din skyldighet att informera dig i förväg. Böter måste betalas även i utlandet (vanligtvis kontant) och du kan inte skylla på att du inte kände till reglerna.
 • Varningstriangel, reflexväst och första-hjälpen-väska, brandsläckare är obligatoriska i flera länder.
 • Motorvägsmärken och miljömärken: Kontrollera landets regler för motorvägskörning och miljöavgifter i de enskilda ländernas information (se längre fram på listan).
 • Använd inte mobiltelefon utan handsfree.
 • EU-sjukförsäkringskort.
 • Landskarta eller GPS.

Trafikinformation före bilsemestern

  Det är alltid en bra idé att läsa om diverse trafikinformationer vad gäller aktuellt trafikläge, innan du åker på bilsemester.

  På hemsidan bilaieuropa.se kan du hitta massor av information om det mesta som handlar om att åka på bilsemester. För aktuell trafikinformation, gå in under rubriken Trafikläget och se uppdaterad information om vägarna i Europa.

Hotellens stjärnklassificering

  De flesta länder i Europa har en officiell stjärnklassificering på hotell – och det är den vi återger på de enskilda hotellen.

  Stjärnklassificeringen är alltså inte ett uttryck för Happydays värdering av hotellen. De enskilda ländernas klassifikationssystem är olika, men grundläggande är kriterierna likadana.

  Stjärnklassifikationen säger något om objektiva förutsättningar på ett hotell: Konkreta, fysiska faciliteter som hårfön och strykjärn på rummet eller om hotellet har egen bar och pool.

  Stjärnklassifikationen säger däremot INTE något om de mer subjektiva förutsättningar – som hotellets atmosfär, utsikten från rummen eller kvaliteten av maten i restaurangen.

  Det är för övrigt frivilligt, om ett hotell vill använda sig av en officiell stjärnklassifikation och vissa hotell har därför inga stjärnor. Det betyder inte att dessa hotell är av en lägre standard.

Bilunderhållning för barnen

 • Underhållning i bilen kan göra timmarna på vägen till en bra upplevelse för både barn och vuxna. Här har du ett par tips till några lekar som du kan prova på resan:

 • Ordjakt Första deltagaren säger ett ord. Nästa ska hitta ett ord som passar ihop med det första. Är första ordet bil, kan andra ordet vara dörr (bildörr) och tredje ordet klocka (dörrklocka). Se hur lång du kan göra kedjan.

 • Gissa ett djur En tänker på ett djur, en människa, en filmroll eller något annat. De andra frågar i turordning, men får endast svara ja eller nej. T.ex. har det fyra ben? Är det farligt? Lever det i Sverige?

 • Sten, sax och påse Knytnäve = en sten, handen på högkant med samlade fingrar = påse, pek- och långfinger fram = sax. Deltagarna räknar till 3 och visar då med framsträckt hand, vad man har valt. Påsen tar stenen: Påsen har vunnit. Saxen klipper påsen: Saxen har vunnit. Stenen förstör saxen: Stenen har vunnit.

 • På tebesök hos kejsaren i Kina Första deltagaren börjar på historien: "Jag var på tebesök hos kejsaren i Kina, och där såg jag..." eller "Jag gick på promenad i skogen och där träffade jag..." Nästa deltagare ska återberätta starten + dikta vidare, tredje deltagaren skall berätta om de två första historierna + dikta vidare och så fortsätter man. Vem är bäst på att komma ihåg?

 • 20 frågor till professorn En professor väljs ut, som bara får svara ja eller nej. Han/hon ska tänka på en sak som de övriga deltagarna ska gissa sig till. Laget får endast använda upp till 20 frågor. Den som gissar rätt, tar över professor-rollen.

 • Rita en fantastisk figur Kräver papper och penna. Börja t.ex. med att rita ett huvud överst på ett papper. Vik pappret så att man bara kan se slutet från den första teckningen och låt nästa deltagare rita vidare. Du kan rita ett djur, en människa, en bil, eller vad du känner för. Till sist rullas teckningen ut.

  Ni kan även förbereda underhållning till resan hemifrån:

 • Förklara för barnen hur långt det är. Ibland är det svårt för barnen att överskåda en lång resa, men köp en karta och markera in resvägen. Använd kartan löpande under resan och markera med en penna hur långt ni har kommit, så är det mycket lättare för barnen att hänga med på hur långt ni ska köra.

 • Köp några små överraskningar och packa in dem. Det aktiverar barnen och ger spänning och glädje!

 • Gör små, nyttiga godispåsar till barnen (t.ex. med torkad frukt och nötter, undvik allt för mycket godis och läsk då det kan ge åksjuka och extra energi som kan vara svårt att förbränna på baksätet av bilen).

 • Håll aktiva pauser, så att barnen kan få röra lite på sig. Ta eventuellt med en boll eller en frisbee och stanna med jämna mellanrum så barnen får springa av sig lite.

Vid bilköer

 • Sänk farten vid kö och tänd varningsblinker, så att dem som kör bakom blir varnade. Håll avstånd till bilen framför och placera bilen, så att räddningsfordon kan komma förbi.

 • Stäng av motorn om kön står stilla.

 • Det är förbjudet att stiga ur bilen trots att du står i kö.

 • Sätt på trafikradion och lyssna till råd och rekommendationer. Ta de vägar som trafikradion rekommenderar för att undgå att hamna i en större kö vid en annan plats.

Trafikolycka utomlands

  Om du har sådan otur att du råkar ut för en trafikolycka när du är på bilsemester, är det bra att veta hur du ska gå till väga.

  Svenska medborgare eller personer med hemvist i Sverige har ett unikt skydd om de är utomlands och skadas med ett svenskt fordon. Genom fordonets svenska trafikförsäkringsbolag ersätts bland annat föraren och passageraren för sina personskador, oavsett vem som orsakar olyckan. När du är utomlands med ditt svenskregistrerade fordon täcker den obligatoriska trafikförsäkringen ditt ansvar som förare/ägare för skador som fordonet kan orsaka.

  Skriv alltid ner motpartens namn, adress, registreringsnummer, försäkringssällskap, försäkringsnummer, tidspunkt och olycksplats. Samtidigt är det en god idé att få en kopia av polisrapporten om polisen är involverad. Kom ihåg att bevara lugnet, och ta en sak i taget. Kontakta ditt eget försäkringsbolag om du vill veta mer i förväg samt om du behöver assistans hur du ska gå tillväga om olyckan skulle vara framme.

Tullregler

Mobiltelefoni och dataroaming

  Från den 15 juni 2017 kan du fritt använda din mobiltelefon inom EU:s gränser utan att det kostar extra. Du kan alltså ringa, surfa och sända SMS till samma pris som om du var i Sverige. Gäller t.o.m. 14 juni 2017: Flera mobilföretag erbjuder numer att du kan använda din mobiltelefon utomlands på samma villkor som om du var i Sverige, men kolla ändå avtalet i ditt mobilabonnemang och ditt mobilföretags priser och roamingavgifter innan du reser på semester. Det kan bli ganska dyrt att ringa, kolla mail och använda GPS utomlands, även om det finns pristak på mobilanvändning inom EU. Om mobilförbruk i ett visst land ingår i ditt abonnemang, kan det vara en bra idé att låsa telefonen till ett nätverk i landet, för att undvika att telefonen själv väljer ett främmande nätverk, om du t.ex. närmar dig gränsen till ett land, där förbruket ej är inkluderat. Om mobilförbruket i utlandet inte ingår i ditt abonnemang kan du säkra dig mot de höga kostnaderna för datatrafik på din mobil genom att deaktivera 3G, GPS, mobildata och dataroaming. Vill du ändå använda internet på din mobiltelefon, har många caféer och hotell Wi-Fi hotspots, som ofta är gratis för kunderna att använda – fråga efter eventuellt password på plats. Det kan också vara en bra idé att stänga av telefonsvararen när du åker på semester, om du vill undvika oförutsedda utgifter. Du kan riskera att betala höga minuttaxan, när det lämnas ett meddelande på din telefonsvarare. Kom ihåg att internationella samtal måste väljas till hos några mobilföretag innan telefonen kan användas för samtal utomlands.

Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort)

  När du tillfälligt vistas i ett annat EU-land, EES-land (Island, Liechtenstein och Norge) eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i det landet. För att få det behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) som du visar för vårdgivaren.

  Kortet beställer du av försäkringskassan i Sverige, men kom ihåg att komplettera med en privat reseförsäkring då sjukförsäkringskortet inte täcker ev. hemtransport m.m.

  I länder utanför EU/EES har du med några undantag inte rätt till vård. För att få ersättning för sjukvårdskostnader i de länderna behöver du en privat reseförsäkring.

  Se här för mer information och uppdatering

Stöld under semestern

  Om du skulle råka ut för en stöld av något slag under din bilsemester, är det viktigt att du anmäler det till den lokala polisen, samt att du får en kopia av polisrapporten eller en kvittering för din anmälan, annars täcker inte försäkringen det du har blivit bestulen på.

Bestulen på/tappat ditt kreditkort?

  Om du blir av med ditt kreditkort, ska du spärra ditt kort med en gång. Det gör du antingen genom att kontakta din bank eller genom att ringa till följande telefonnummer för att spärra de vanligaste korten:

  Visa +46 20 795 675 Master Card +46 20 791 324 American Express +46 771 29 56 00/771 29 54 29 Det finns också lokala telefonnummer för att spärra sitt kort i de flesta länder, se ditt kortföretags hemsida.

Landsspecifik information

Fakta om Danmark
Yta: 43 098 km2 Antal invånare: 5,6 miljoner Huvudstad: Köpenhamn Språk: Danska Valuta: Danske kroner (DKK) Tidszon: GMT +1 Elektricitet: 220 Volt
Viktiga telefonnummer under semestern + Sveriges ambassad i Danmark
Alarm (i Sverige SOS Alarm) 112. Polisen Danmark 114. Landskod Danmark = 0045 Telefonupplysningen Danmark 118. Happydays 0046 20 79 33 84 Öppet vardagar kl. 8-17. Sveriges ambassad i Danmark. Besöksadress: Sankt Annæ Plads 15 B Köpenhamn Postadress Sveriges ambassad Sankt Annæ Plads 15 A 1250 Köpenhamn K Danmark Tel: +45 33 36 03 70 Fax: +45 33 36 03 95 E-post: ambassaden.kopenhamn@gov.se
Vägassistans
Vid sidan av de danska motorvägarna finns det orange nödtelefoner med två kilometers mellanrum. Dem kan du använda om du får problem med bilen, eller om det har skett en olycka. Telefonerna är mycket enkla att använda och är i direktkontakt med Trafikinformationscentret, som skickar ditt meddelande vidare till alarmcentralen. Riktningen till närmaste nödtelefon är angivet med en pil som du kan finna på de vita reflexstolpar vid sidan av vägen.

Om du har problem med bilen, kan du ringa till Dansk Autohjälp på tlf +45 70 10 80 90 eller tillkalla Falck på tlf +45 70 10 20 30. Om du inte är medlem, kommer de ändå och hjälper - dock mot betalning.
Varningstriangel
Lagen i Danmark säger att du alltid ska ha en varningstriangel med dig i bilen. Varningstriangeln ska du använda för att varna bakomvarande trafik, om du blir tvungen att göra ett nödstopp. Om du blir tvungen att göra ett nödstopp, ska varningstriangeln placeras minst 50 meter bakom bilen på landsvägar och minst 100 meter bakom bilen på motorvägar. Samtidigt är det en bra idé att sätta på bilens varningsblinkers. Kom ihåg att vara försiktig när du förflyttar till fots på vägen.
Varningsblinkers
Varningsblinkers ska startas på motorvägen om du är på väg in i en bilkö, eller om du står längst bak i en bilkö, för din egen och för andras säkerhets skull. Använd också varningsblinkers vid nödstopp. Kom också ihåg att placera ut varningstriangeln om bilen blir stående på vägen.
Blinkljus
När du kör på motorvägen ska du alltid visa tecken med blinkljuset vid filbyte. Detta gäller vid omkörningar (vid filbyte) men även när du kör in på motorvägen och när du kör av motorvägen igen.
Bränsle (inkl. el) till bilar
Diesel, 92, 95 och 98-oktanig blyfri bensin och ersättningsprodukter för bilar som normalt går på blyhaltig bensin kan köpas på de flesta bensinstationer. Tyvärr är det mycket sällsynt med etanolbilar i Danmark, så det finns nästan inga möjligheter för att köpa E85 (2014), detsamma gäller fordonsgas. Däremot finns det idag många publika elladdstolpar som ofta är helt gratis att använda, tankar du el eller gör ett batteribyte på en mack är det mot avgift.
GPS och mobiltelefon
I Danmark är det förbjudet att tala i handhållen mobiltelefon, medan man kör. Det är tillåtet att tala i telefon med en handsfree-lösning (headset) OM telefonen är fastmonterad (med mobiltelefonhållare) i bilen. Notera att det räcker inte att den ligger löst på sätet samtidigt som du använder headset. Om du talar i mobiltelefon under bilkörning utan handsfree och mobiltelefonhållare (fast monterad) kan det kosta dig DKK 1.500:- i böter (2014).
Hastighetsbegränsningar i Danmark
Stadsområden: 50 km/t Landsvägar (personbil <3500 kg): 80 km/t Motortrafikled (personbil < 3500 kg): 80 km/t (min. 40 km/t) Motorvägar (personbil <3500 kg): 110/130 km/t (min. 40 km/t)

Hastighetsgränserna gäller alltid, undantagsvis vid lokal skyltning med en annan hastighet, eller vid förhållanden som gör att det är nödvändigt att sätta ner farten.

Minsta fartböter i Danmark är på DKK 1000:- och stigande beroende på hur mycket man överskrider hastighetsbegränsningen.
Helgdagar/röda dagar
Nyårsdagen: 1 januari Grundlagsdagen: 5 juni Juldagen: 25 december Annandag jul: 26 december

Skärtorsdagen, långfredagen, påskdagen, annandag påsk, Stora Bededagen (fjärde fredagen efter påsk), Kristi himmelfärdsdagen, pingstdagen och annandag pingst har skiftande datum.

Undersök gärna högtidsdagar på nätet innan du åker på semester till Danmark, du kan råka ut för en helgdag/röd dag då t.ex. butikerna är stängda.
Allmän information om helgdagar
Danmark följer någorlunda de svenska helgdagarna. Observera dock att man i Danmark har följande extra helgdagar: Stora Bededagen - infaller fjärde fredagen efter påsk, Grundlagsdagen - infaller den 5 juni, annandag pingst (slopad som helgdag i Sverige sedan 2004 - infaller 50 dagar efter påskdagen). Dessa dagar (och normala helgdagar) kan det vara extraordinärt stängt t.ex. butiker m.m. Man firar heller inte midsommar på samma sätt/samma dag som i Sverige, i Danmark firar man Sankt Hans dag (Sankt Hans är det fördanskade namnet av Johannes Döparen som föddes den 24 juni), och själva firandet avhålls kvällen före (Sankthans aften) genom att tända ett stort bål (med en häxa på toppen) på allmän plats, sjunga Midsommervisen/Vi elsker vort land) av Holger Drachman, en offentlig person håller ett tal och vid midnatt är det fyrverkeri. Danskarna älskar fester, men håller inte lika vilda helgdagsfester som vi svenskar gör, exempelvis svensk midsommarafton.
Järnvägsövergång
Var alltid extra uppmärksam när du passerar järnvägsövergångar. Det är en bra idé att sätta ner farten eller att stanna helt om sikten är dålig. På de flesta platser i Danmark har man bevakade övergångar med bommar, men det kan också förekomma övergångar utan bommar.
Halvljus och dimljus på bilen
Samma trafikregler som i Sverige.

Alla bilar ska köra med halvljus tänt hela dygnet.

Dimljus får endast användas när sikten är mycket dåligt och får ej användas samtidigt med heljus.
Nödtelefoner
Vid sidan av de danska motorvägarna finns det orange nödtelefoner med två kilometers mellanrum, som dock gradvist blir nedlagda under 2017. Dem kan du använda om du får problem med bilen eller om det har skett en olycka. Telefonerna är mycket enkla att använda och är i direkt kontakt med Trafikinformationscentret, som skickar ditt meddelande vidare till alarmcentralen. Riktningen till närmaste nödtelefon är angivet med en pil som du kan finna på de vita reflexstolparna vid sidan av vägen.
Omkörning
Samma trafikregler som i Danmark.

När du kör om på motorvägen ska du alltid komma ihåg att använda blinkers. På landsvägen är det inte ett måste, men det kan vara en bra idé att använda blinkers vid omkörning för att varna andra bilister. Samma trafikregler gäller som i Sverige - det är inte lagligt att köra om när det är heldragna vita linjer på vägen, före backkrön och kurvor, vid järnvägsövergångar samt vid övergångsställen.
Parkeringsregler
I de flesta större städer ska du betala en avgift för parkering. Det finns även många offentliga parkeringsplatser där du ska använda dig av en p-skiva. P-skivan ska alltid användas på p-platser med tidsbegränsad avgiftsfri parkering, svensk p-skiva fungerar bra (hör annars med närmsta mack). Lös skiva läggs till höger på instrumentbrädan. Fast monterad p-skiva sätts på vindrutans insida, längst ner till höger. Anländer du till p-platsen på kvällen och tidsbegränsningen börjar först kl 08 påföljande morgon, ställer du in skivan på 8.
Promillegräns
Promillegränsen i Danmark är EU-standard 0,5, jämför med Sverige 0,2 (2014). Kör aldrig bil i berusat tillstånd.
Rastplatser
Det är inte tillåtet att övernatta på de danska rastplatserna.
Rondeller
Samma trafikregler som i Sverige.

Starta först blinkljuset när du ska ut ur rondellen för att inte förvirra för dina medtrafikanter. Är det flera filer inne i rondellen, kom ihåg att använda blinkers om du byter fil. Om du ska ut genom den sista vägen i rondellen, så håll i vänster bana och placera bilen i rondellens yttersta bana precis innan du skall ut ur rondellen, så att du lätt kan svänga ut.

Kom ihåg att titta efter cyklister. Du har väjningsplikt för cyklister inne i rondellen.
Säkerhetsbälte
Samma trafikregler som i Sverige.

Alla passagerare ska ha på sig säkerhetsbälte. Det får inte vara fler i bilen än det finns säkerhetsbälten till.

Barn under 135 cm skall använda godkänd barnstol som passar till barnets storlek och vikt.
Reflexväst
Om du eller andra är tvungna att stiga ut ur bilen på landsväg eller motorväg (t.ex. vid nödstopp), är det en bra idé att ta på sig en gul reflexväst. Det är inte lagpliktigt, men det gör att du syns tydligt i trafiken, också när det är mörkt.
Trafikinformation
Medan du är på resande fot, kan du följa med i trafikinformationer genom radion. DR (Danmarks Radio) och flera lokala radiostationer sänder väg- och trafikuppdateringar efter behov. Utöver det kan du även få väg- och trafikinformation hos vejdirektoratets trafikinformationscenter, som har en dygnet-runt-service på telefon 1888.
Viltolyckor
Olyckor som involverar djur ska anmälas till vejdirektoratet på tlf +45 80 20 20 60 eller till Falck på telefon +45 70 10 20 30.
Vägskatt
I Danmark ska du betala för att passera Stora Bält och Öresundsbron. Körfälten fram till betalningsbåsen har olika färger. Gröna banor är till BroBizz-medlemmar, blåa banor är till för självbetjäning där du kan betala med kreditkort och bensinkort och de gula banorna är bemannade betalingsbås, där du kan betala med kontanter.
Väjningsplikt
Samma trafikregler som i Sverige.

Om det varken finns skyltar, markeringar på vägen eller ljussignaler, gäller högerregeln.
Vinterdäck
Vinterdäck är tillåtet men inte obligatoriskt. Om du kör med vinterdäck ska däcken vara monterade på alla hjul på person- och varubilar (upp till 3 ton). Däcken ska minimum ha ett mönster på 1,6 mm.

Dubbdäck är tillåtna i perioden 1/11-15/4 och ska också vara monterade på alla fyra hjul. Snökedjor får endast användas där de inte förstör vägen på något vis.
Betalning med kreditkort
Danskarnas föredragna betalningsmedel är Dankort eller VISA/Dankort, därför kan det förekomma att du blir tillfrågad om du har dessa när du vill betala med kort. Om de tar VISA/Dankort är det inga problem om du har ett VISAkort att betala med, men tar butiken bara Dankort är det inte möjligt att betala med VISA och du blir då oftast hänvisad till en bankomat i närheten av butiken.
Dricksvatten
Vattnet är rent och kan drickas direkt från kranen om inte annat anges.
Resa med hund eller katt
Djuret ska vara id-märkt med mikrochip, ett djur som har en läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där datumet för tatueringen framgår behöver dock inte märkas om.

Djuret ska vara vaccinerade mot rabies, i Sverige finns två godkända vacciner registrerade: Rabisin för hund och katt, som har 1 års (365 dagars) giltighetstid, samt Nobivac rabies för hund, katt och iller, som har 3 års (3x365 dagars) giltighetstid på hund och katt men ett års (365 dagars) giltighetstid för iller.

Djuret ska ha pass för sällskapsdjur. Passet skaffar du hos din veterinär.

Ta kontakt med din veterinär om du är osäker på någon av punkterna och gå även in och läs mer på jordbruksverkets hemsida (www.jordbruksverket.se) för uppdaterad och aktuell information.
Tullregler alkohol, cigaretter och parfym
Om du handlar alkohol, cigaretter och parfym på din bilsemester i Danmark gäller följande tullregler vid införsel i Sverige. Observera att detta är vägledande mängder för avgiftsfri införsel: Cigaretter 800 st. Sprit 10 liter. Cigarrer 200 st. Starkvin 20 liter. Cigariller 400 st. Bordsvin 90 liter (varav max. 60 liter mousserande vin). Röktobak 1 kg. Öl 110 liter. Parfym för privat bruk.

Ovanstående gäller vid inresa från andra EU-länder. De vägledande mängderna är fastställda av EU och används av tullen för att utvärdera om de införda varorna kan anses vara för eget bruk. Endast varor avsedda för eget bruk kan införas avgiftsfritt. Varorna får således inte säljas vidare. Ålderskrav vid avgiftsfri införsel: Sprit 20 år och tobak 18 år.
Öppettider butik/apotek/bank
Butiker i Danmark har typiskt öppet måndag till fredag från kl. 9.00/10.00 till kl. 17.30/21.00 och lördag från kl. 9.00/10.00 till kl. 13.00/14.00. En del butiker har öppet till kl. 16.00 och några har öppet på söndagar. Varuhus har ofta längre öppettider, speciellt i större städer och på semesterorter.

Apoteken har öppet måndag till fredag från kl. 9.00/9.30 till kl. 17.30/18.00 och lördag kl. 9.30 till kl. 13.30. I större städer finns det dygnsöppna apotek och andra lokala öppettider kan förekomma.

Banker har öppet måndag till onsdag och fredag från kl. 10.00 till kl. 16.00. Torsdagar har de öppet till kl. 17.30. Helger stängt.
Rökning
Det är inte tillåtet att röka inomhus i offentliga rum eller på platser där mat serveras, dock är det tillåtet om det finns ett speciellt rökrum eller rökkabin. Det kan vara tillåtet att röka på mindre värdshus (under 40 m2), där det inte serveras mat. Kom ihåg att många hotell idag är helt rökfria och då får du gå utomhus för att röka. Respektera förbudet, annars får du i många tillfällen betala en böter.
Dricks
I Danmark ingår redan dricks i restaurang- och hotellräkningar. Ändå är det väldigt vanligt att ge dricks genom att runda upp till närmaste 50 eller 100 kronor, speciellt om man är nöjd med servicen.
Viktigt att ta med på bilsemestern
1. Happydays resehandlingar (fakturan gäller som resbevis/voucher). 2. Bilens registreringsbevis och Grönt Kort. 3. EU-sjukförsäkringskort 4. Försäkringsbevis. 5. Körkort. 6. Varningstriangel och reflexväst.
Nödspår
Om du blir tvungen att stanna bilen på grund av en olycka eller motorfel, ska bilen placeras i nödspåret och det finns också nödtelefoner utplacerade längs med de stora motorvägarna. Har du otur att råka ut för bränslestopp, godtar polisen också att du står i nödspåret med bilen, medan du går och fyller upp reservdunken. Kom dock ihåg att tända varningsblinkerns och placera varningstriangeln minst 100 meter bakom bilen.
Tomgångskörning
I de flesta kommuner i Danmark gäller det att du endast får köra på tomgång i max. 3 minutter. Överskrider du detta riskerar du böter om polisen är i närheten, men det är av miljömässig hänsyn som du ska stänga av bilmotorn om du står stilla en längre stund.
Fakta om Slovenien
Yta: 20 273 km2 Antal invånare: 2 milj. Huvudstad: Ljubljana Språk: Slovenska, ungerska och italienska Valuta: Euro (EUR) Tidszon: CET (UTC +1) Elektricitet: 220 v
Viktiga telefonnummer på semestern
Alarmcentral, ambulans & brandkår: 112 Polis: 113 Happydays: +(00)46 (0)20 79 33 84. Öppet vardagar kl. 8-17.
Varningstriangel
Lagen i Slovenien säger att du alltid måste ha en varningstriangel i bilen. Om du måste göraa ett nödstopp måste du komma ihåg att använda varningstriangeln. Samtidigt ska varningsblinkers alltid vara på.
Varningsblinkers
Varningsblinkers ska vara på för att varna bakomvarande bilister och fordon vid hårda inbromsningar och motorstopp, trafikstockningar, olyckor och liknande. Varningsblinkers ska också användas när man backar.
Bränsle
Du kan inte köpa blyhaltig bensin i Slovenien. Vid bensinstationer kan man köpa en tillsatsprodukt, som kan blandas i blyfri bensin. Bilgas kan köpas på endast ett fåtal platser.
Böter i Slovenien
Om du bryter mot trafikregler i Slovenien, får böterna krävas på plats, och som utlänning riskerar du att delta få ditt pass och andra resehandlingar beslagtagna om du inte betalar böterna omedelbart.
Första hjälpen-kit
Enligt lag ska man ha ett första hjälpen-kit i bilen.
Mobiltelefon
I Slovenien är det förbjudet att tala i en handhållen mobiltelefon under körning.
Hastighetsbegränsningar i Slovenien
Stadsområden: 50 km/t Utanför stadsområden (personbil <3500 kg): 90 km/t Motortrafikled: 100 km/t Motorväg: 130 km/t
Bilköer
Kö heter "queve" på slovenska.
Helgdagar/högtider
Nyårsdagen: 1-2 januari Sloveniens kulturella dag: 8 februari Motståndsdag: 27 april Arbetardag: 1 - 2 maj Nationaldag: 25 juni Vårfrudag/Den heliga Marias upptagande: 15 augusti Reformationsdag: 31 oktober Alla helgons dag: 1 november Juldagen: 25 december Annnandag jul: 26 december Skärtorsdag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärds dag och annandag pingst har varierande datum.
Bilens belysning
Alla bilar ska köra med halvljuset tänt hela dygnet.
Miljömärken
I vissa städer är centrum stängt. Det är dock tillåtet att köra till hotellet för att lasta av bagaget.
Parkeringsregler
I de flesta städer finns det parkeringsautomater. I vissa städer finns det s.k. "blå zoner" där du kan parkera gratis i 30 minuter. I "vita zoner" är parkering också gratis om inget annat anges. Dessutom kan du använda parkeringshusen och offentliga parkeringsplatser.
Stopp på vägen
Turen till Slovenien kan vara lång. Om ni ska köra i många timmar, kan det rekommenderas att stanna till under vägen för att samla ny energi till turen vidare mot er feriedestination. Happydays erbjuder billiga övernattningar (enkelnatt) på en mängd hotell nära den tyska motorvägen från norr till söder. Se våra hotell som erbjuder enkelnatt på vår hemsida. www.happydays.nu/se/tema/enkelnatt
Promillegräns
Promillegränsen i Slovenien är 0,5.
Rastplatser
Det är tillåtet att övernatta på rastplatser i Sloveninen. Några rastplatser har handikappstoaletter.
Rondeller
Det är höger väjningsplikt i rondeller om inte annat är skyltat.
Säkerhetsbälte
Alla passagerare måste ha säkerhetsbälte på. Barn under 12 år och under 150 cm måste använda godkänd skyddsutrustning anpassad till barnets storlek.
Reflexväst
Om du eller andra tvingas stiga ur bilen utanför tätorter (t.ex. vid hjulbyte), bör du alltid bära en reflexväst. Reflexvästen måste vara EU-godkänd med kontrollmärket EN 471. Ha alltid reflexväst i bilen.
Trafikinformation
Medan du kör, har du möjlighet att hänga med trafikinformation via radio. På Radio Slovenia International kan man höra väg-och väderrapporter bl.a. på engelska. Frekvenser är 91.1, 93.4, 93.3, 100.8, 101.3 och 102.8 och varierar från plats till plats. Dessutom kan du få trafikinformation från det nationella trafikinformationscentret dygnet runt genom att ringa +(00)386 (0)1 518 8518 eller 1970.
Vägskatter
Du måste betala en avgift för att köra på de slovenska motorvägarna och motortrafiklederna. Avgiften betalas vid inköp av en vinjett som ska placeras på vänster sida av vindrutan. Vinjetten kan köpas på bensinstationer, postkontor och bilklubbarna AMZS. Man kan även köpa vinjetten på flera platser i grannländerna. Du kan köpa per vecka, månad och 6-månaders vinjetter. Kom ihåg att få försäljningsstället att markera de nödvändiga datumen på vinjetten. I Slovenien måste du också betala vägavgift för tunnlarna.
Vinterdäck
I perioden 15 nov-15 mars eller när vädret kräver det, är det tillåtet att köra med vinterdäck och snökedjor.
Kreditkort
När ni reser i Slovenien, rekommenderas det att ni medtar euro (EUR) i kontanter och eventuellt resecheckar.
Dricksvatten
Vattnet är rent och kan drickas direkt från kranen.
Husdjur
Hundar, katter och liknande som reser inom EU måste ha ett giltigt pass. Djuret måste ha ett identifikationsnummer (tatuering eller mikrochip), som måste matcha numret i passet. Dessutom ska passet signeras av en veterinär som garanterar att djuret har vaccinerats mot rabies. Läs ev. mer på www.jordbruksverket.se
Tullregler
När du är på semester utomlands kan det vara frestande att köpa lite extra sprit, parfym, tobak, etc. för att ta hem. Därför är det alltid en bra idé att kontrollera tullregler innan du reser, så du vet hur mycket du får lov att ta hem från din semester. www.tullverket.se
Öppettider
Butikerna har oftast öppet mån-fre kl. 8/9.00 till kl. 19.00. På lördagar är det normalt öppet kl. 9-14.00. I de större städerna och turistområdena, har butiker ofta öppet längre.
Rökning
Slovenien är ett av de länder i Europa som har de strängaste reglerna rökning. Men det finns dock rökrum som är anpassade efter en mängd bestämmelser, där det är lagligt att röka.
Dricks
Det finns inga regler för dricks i Slovenien, men det är mycket vanligt att ge lite extra om du är nöjd med tjänsten.
Nyttiga fraser för turen
Bensin: Bencin Blyfri: Neosvinceni bencin/euro Bromsar: Zavore Diesel: Plinsko olja/diesel Gas: Autoplin Koppling: Sklopka Kylarvätska: Tekocina proti zmrzovanju/antifriz Mekaniker: Mehanik Olja: Petroleum Urladdat batteri: Akumulator Punktering: Defekt na pnevmatiki Säkring: Varovalka Gaspedal: pedal zaplin Ström: Elektrikâ / Elektricni yok Tankstation: Bencinska crpalka Vatten: Voda
Vägassistans
AMZS 1987 eller +386 (0) 1 5305 353.
Svenskt konsulat i Slovenien
Consulate General of Sweden European Buisness Press Kersnikova 6 SI-1000 Ljubljana Slovenien Tel: +386 41 661 906 Fax: +386 14 330 480 E-post: sibincic@gvskupina.si
Fakta om Sverige
Yta: 449 964 km2 Antal invånare: ca 9,5 milj. Huvudstad: Stockholm Språk: Svenska Valuta: Svensk krona (SEK) Tidszon: CET (UTC+1) Elektricitet: 220 v
Viktiga telefonnummer på semestern
Happyday 020 79 33 84. Öppet vardagar kl. 8-17. 112: Nödnummer vid fara för liv, egendom och miljö 114 14: Polisens nummer vid icke-akuta händelser 1177: Sjukvårdsrådgivning 113 13: Informationsnummer vid olyckor och kriser
Vägassistans
Om du råkar ut för en olycka eller har problem med din bil, kontakta Assistance Kåren på tlf +(00)46 (0)20 91 29 12 eller 112.
Varningstriangel
Lagen i Sverige säger att du alltid måste ha en varningstriangel i bilen. Varningstriangel behöver du för att varna bakomvarande trafik, om du måste göraa ett nödstopp.
Avstånd
Lagen säger att avståndet bör justeras så det finns ingen risk för kollision om fordonet framför stannar eller saktar ner. De bör också ge utrymme för andra bilar som kör om. Avståndet bör naturligtvis anpassas till hastigheten och på väg-och väderleksförhållanden.
Varningsblinkers
Varningsblinkers måste användas med varningstriangel, eller om fordonet står stilla och är en fara för annan trafik.
Bränsle
Blyfri bensin är tillsatt med ett ämne, så bilar som ska ha blyhaltig bensin kan använda samma typ av drivmedel. Tillsatsen kan köpas i flaskor vid alla bensinstationer.
Fartkameror
I Sverige finns fasta fartkameror längs vägarna. Men det finns alltid tecken eller är skyltat för att varna för att du är på väg in i ett område med kameror.
GPS och mobiltelefon
I Sverige är det tillåtet att tala i en handhållen mobiltelefon när du kör. Det är dock olagligt att importera och använda radar och laser detektor, som bestraffas med dagsböter och diskvalificering.
Hastighetsbegränsningar i Sverige
Stadsområden: 30, 40, 50, 60 eller 70 km/t Landsväg (personbil < 3.500 kg): 70, 80, 90 eller 100 km/t Motorväg (personbil < 3.500 kg): 110-120 km/t Motorväg (personbil med släp): 80 km/t Kommunerna sätter hastighetsbegränsningar, som därför kan variera från stad till stad. Under vintern (1 nov-15 apr) kan det vara nedsatt hastighet på vissa vägar. Så håll ett öga på skyltarna!
Bilköer
Riskerna för köer i Sverige är inte så stor. Men man ska förvänta sig tung trafik och risk för långa köer runt helgerna och när folk börjar och slutar sitt arbete, dock mest i de större städerna.
Helgdagar/högtider
Nyårsdagen: 1 januari Trettondedag jul: 6 januari Första maj: 1 maj Nationaldag: 6 juni Juldagen: 25 december Annandag jul: 26 december Midsommardagen (lör 20-26 juni), alla helgons dag (lör 31 okt-6 nov), långfredagen, påskdagen och annandag påsk, pingstdagen, kristi himmelfärds dag har rörliga datum.
Bilens belysning
Alla bilar måste köra med halvljus påslagen hela dagen. Dimljus får endast vara på när sikten är mycket dålig och får inte lov att användas med halvljuset.
Omkörning
Om ni blir omkörda i Sverige kan ni stöta på en trevligt gest om ni kör ut i vägrenen för at ge plats till bilen som kommer körandes bakom. Det är nämligen väldigt vanligt att bilen bakom blinkar med ljuset som tack. Man kan svara " varsågod" genom att blinka.
Parkeringsregler
Det är olagligt att parkera mot körriktningen på alla vägar. Om du parkerar olagligt, kan du förutom en böter på 400-1000 kr riskera att bilen bogseras bort på er kostnad.
Promillegräns
Promillegränsen är 0,2.
Lampor
Det är en bra idé att ha med sig ett extra par lampor på semestern.
Rastplatser
Rastplatserna ligger mellan 20-30 minuter avstånd längs de svenska huvudvägarna. Allemansrätten tillåter camping, så därför är det tillåtet att övernatta i husvagn på både motorvägar och vanliga vägar.
Säkerhetsbälte
Alla passagerare måste ha säkerhetsbälte på. Det får inte lov att vara fler i bilen än det finns säkerhetsbälten för. Föraren, som har ansvaret för att alla barn under 15 år har säkerhetsbälte på under färden. Barn under 135 cm måste använda godkänd skyddsutrustning för att passa barnets storlek och vikt.
Reflexväst
Om du eller andra är tvungna att stiga ur bilen utanför tätorter (t.ex. vid däckbyte), är det en bra idé att ta en på en reflexväst. Det är dock inte obligatoriskt eller lag på det. Ha alltid reflexväst inne i bilen.
Vägskyltar/vägmärken
Det finns en risk för kollision med älg och rådjur på vägarna om sommaren, speciellt på morgonen och på kvällen. Tänk på varningstecken.
Trötthet under körning
Vid lång körning, kan trötthet uppstå plötsligt. Kom ihåg att det finns stor risk genom att köra när du är trött. Varje år sker många olyckor på grund av att föraren av bilen har fått för lite sömn och borde vila. Därför rekommenderar vi att du på längre turer tar en övernattning, enkelnatt, eller att ni stannar bilen och tar en tupplur på 20-30 minuter när ni känner av tröttheten.
Trafikinformation
Medan du är på språng, har du möjlighet att hänga med trafikinformation via det svenska radioprogrammet P3 och P4. Vid större trafikrapporter avbryts normala sändningar på P3 dag och natt. Lokala radiostationer sänder även väg-och trafik rapporter som behövs. Information om vägarbeten och den aktuella vägen och trafiksituationen kan ses på www.vv.se. Dessutom kan du se aktuell väg-och trafikinformation, inklusive Skåne, Göteborg och Stockholm www.trafikken.nu.
Olyckor som involverar djur
Olyckor med älg, bör hjort, ren, vildsvin, björn, varg eller lo ska omedelbart anmälas till polisen på antingen 112 (nödnummer) eller 114 14 (rikstäckande polisen nummer). Olycksplatsen ska märkas med reflekterande tejp eller annat, så att polisen kan lätt hitta den. Efter att markera platsen och rapportering av olyckan kan lämna. Olyckor med mindre djur som grävling, hare och räv behöver inte rapporteras.
Väder
Håll ett öga på väderprognosen i de länder som ni ska köra i på er semester, så ni är någorlunda förberedda. Det kan också vara en bra idé att ha säkerhetsutrustning, t.ex. varma filtar, ljus/ficklampa, med på turen - speciellt om ni kör under vinterhalvåret.
Övrigt
Man blinkar gärna till mötande trafik för att varna om det finns poliskontroller i närheten, eller om du har glömt att slå av helljuset. Enligt lag ska man alltid ha en spade i bilen.
Kreditkort
Det kan i de flesta fall betalas med kreditkort på restauranger och bensinstationer över hela Sverige.
Dricksvatten
Vattnet i Sverige är otroligt rent och gott och kan drickas direkt från kranen och från de små bäckar i de svenska fjällen.
Gränskontroll vid inresa i Sverige
Från och med 4 maj 2017 tar man bort obligatorisk ID-kontroll vid inresa i Sverige. Du ska dock kunna uppvisa giltig legitimation såsom pass eller nationellt ID-kort vid behov.
Öppettider
Sverige har inga regler när det gäller hur länge och när en butik får vara öppen, förutom Systembolaget som måste ha stängt på söndagar och stänger tidigare på lördagar. Köpcentrum brukar ha öppet cirka två timmar i tillägg. Större matbutiker öppnar oftast tidigt och stänger sent. Butiker har oftast öppet mån-fre kl. 9.30-18.00/19.00, lör kl. 10.00-14.00/16.00 och sön kl. 11.00/12.00-14.00/16.00. I de större städerna är köpcenter och stormarknader öppna till kl. 19.00.
Rökning
På restauranger och andra serverigsplatser är det endast tillåtet att röka inomhus i rökrum eller annan markerad plats för rökare.
Dricks
Det finns inga regler att ge dricks på restauranger och caféer, eftersom det vanligen omfattas av en serviceavgift inkluderat i priset i förväg. Men det sker ofta och uppskattas mycket att man på restauranger rundar upp eller ger lite extra i dricks om man är nöjd.
Fotografering
Det finns inga särskilda regler för fotografering på offentliga platser. Om du vill fotografera andra människor, bör du fråga först.
Trängselskatt
I Stockholm och Göteborg får bilförare betala en trängselskatt.
Ägare till svenskregistrerade bilar får betala skatt för passering in till och ut ur innerstäderna, måndag till fredag under vissa tider. Beloppet varierar beroende på tidpunkt under dagen. Det kostar mest att åka när vägarna är som mest belastade under dagen.
Fakta om Norge
Yta: 386 974 km2 Antal invånare: 4,5 milj. Huvudstad: Oslo Språk: Norska Valuta: Norsk krone (NOK) Tidszon: CET (UTC+1) Elektricitet: 220 v
Viktiga telefonnummer på semestern
Polis: 112 Ambulans: 113 Brandkår: 110 Happydays: +(00)46 (0)20 79 33 84. Öppet vardagar kl. 8-17 och weekend kl. 10-15.
Vägassistans
Om du är med om en olycka eller har problem med bilen, kan man ringa vägassistans dygnet runt från NAF larmcentral (Norges Automobile Federation) på tlf. 08505.
Varningstriangel
Lagen i Norge säger att du alltid måste ha en varningstriangel i bilen. Varningstriangel ska placeras minst 50 m bakom bilen på vägen och minst 100 m bakom fordonet på motorvägar.
Avstånd
Avstånd till framförvarande bör alltid vara så stort att en omkörande bil säkert kan köra in mellan de två fordonen. Om du kör för nära framförvarande fordon, riskerar du böter, och i värsta fall kan polisen beslagta körkortet på plats.
Varningstriangel
Varningsblinkers kan användas tillsammans med varningstriangeln.
Bränsle
Om du har en dieselbil, är det en fördel att vänta med att tanka tills du kommer till Norge under vintern. Norwegian diesel har nämligen en extra ingrediens som gör så att bränslet inte fryser. Man får lov att importera 15 liter bränsle i reservdunk tullfritt.
Mobiltelefon og GPS
I Norge är det förbjudet att tala i en handhållen mobiltelefon när du kör. Det är också olagligt att importera och använda radar och laser detektor.
Hastighetsbegränsningar i Norge
Stadsområden: 50 km/t Landsväg (personbil <3500 kg): 80 km/t Motorväg (personbil <3500 kg): 90-100 km/t Motorväg (personbil med släp med broms): 80 km/t I Norge är det kommunerna som sätter hastighetsbegränsningar, därför kan det variera från stad till stad. Så håll ett öga på skyltarna!
Helgdagar/högtider
Nyårsdagen: 1 januari Arbetardag: 1 maj Grundlagsdag: 17 maj Juldagen: 25 december Annandag jul: 26 december Skärtorsdag, långfredag, annandag påsk, Kristi himmelsfärds dag och annandag pingst har varierande datum.
Bilens belysning
Alla bilar måste köra med halvljuset på hela dagen.
Omkörning
Omkörning av spårvagnar kan ske på både höger och vänster sida, beroende på spårets placering. Omkörning är dock inte tillåtet när spårvagnen stannar vid en hållplats.
Parkeringsregler
Det är olagligt att parkera mot körriktningen.
Promillegräns
Promillegräns är 0,2.
Rastplatser
Rastplatser i Norge är avsedda för kortare stopp. Det är därför inte tillåtet att övernatta på norska rastplatser.
Rondeller
Det är höger väjningsplikt i rondeller om inte annat skyltat.
Säkerhetsbälte
Alla passagerare måste ha säkerhetsbälte på. Barn under 4 år ska sitta i bilbarnstol. Barn över 4 år måste sitta på bilbarnstol eller bilkudde, som är anpassad till barnets vikt och längd.
Trafikinformation
NRK sänder trafikinformation på norska på FM P2 varje dag kl. 16-17. Information om väg- och väderförhållanden fås hos Vejmeldningssentralen tlf. 175 i Norge och +(00)47 22654040 från Sverige. Senaste prognoserna för vägarbeten kan erhållas www.vegvesen.nono
Vägskatter
Man ska betala vägskatt i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim och flera andra större städer. Betalningsstationer i närheten av Oslo och andra platser i Norge är för det mesta automatiserade. Detta innebär att den man kan köra igenom utan att behöva stanna. När ni passerar anläggningen blir fordonets registreringsnummer fotograferat och beloppet ska betalas via girokort som sänds direkt till bilägaren. Det kan ta upp till 10 månader innan fakturan kommer. Du kan också välja att betala via "Visitors Payment". Det gör du genom att registrera ett kreditkort på www.autopass.no och betala en deposition. Avtalet kan gälla upp till tre månader. På detta sätt dras beloppet automatiskt från ditt konto, när du passerar en betalstation. Det är också möjligt att använda Stora Bält BroBizz som betalningsmedel eftersom det är med i EasyGo-samarbetet. När du betalar via din BroBizz, bör du vara medveten om växelkursen du betalar för. Här blir utländsk valuta omräknat till svenska kronor till den officiella växelkursen av föregående månad med ett tillägg på 1%. Om du inte kör med Auto Pass, måste du betala vid betalningsstationerna "mynt/kontanter". Här är det ofta möjligt att betala med kreditkort. Kom ihåg att spara kvitton. Om du har ett AutoPASS, kan man köra på de avigftsbelagda vägarna utan att behöva stanna. Dessutom kan det hända att ni behöver betala vägskatt på flera vägar, sträckorm tunnlar och broar.
Bergspass
Vissa bergspass och vägar i de norska fjällen är stängda på vintern på grund av väderförhållanden. Detta gäller väg 13, 69, 51, 55, 63, 252, 258, 520, 886, 243 och 337, som kan stängas för perioder mellan okt-juni.
Väjningsplikt
I korsningar där det inte skyltas med något, är det samma väjningsplikt som i Sverige.
Vinterdäck
I Norge är det obligatoriskt att köra med dubbdäck, snökedjor eller liknande när vägförhållanden kräver det. Det måste monteras dubbdäck på alla fyra hjul. Det är tillåtet att köra med dubbdäck under perioden 1 november till den första söndagen i påsk. Detta gäller inte de norra provinserna (Nordland, Troms och Finnmark) där det är tillåtet att köra med dubbdäck från 1 okt-1 apr. Bilar som kör med dubbdäck i Oslo och Trondheim under perioden 1 nov-1 apr måste ha ett klistermärke i fönstret. Etiketterna köpes i utkanten av/vid infarterna till städerna. Om du anländer med båt till Oslo, måste du ställa bilen på DFDS terminalen och åka in till stan för att betala dubbdäcksavgiften.
Kreditkort
I Norge kan du betala med Visa och Mastercard på de flesta ställen. Vissa butiker acceptera dock inte utländska kreditkort. Uttagsautomater (MiniBank) finns över hela landet.
Dricksvatten
Vattnet är rent och kan drickas direkt från kranen.
Husdjur
Om du tar med din hund, katt eller andra husdjur till Norge, ska de vara märkta tydligt (chipmärkta eller örontatuering), ha pass och vara vaccinerade mot rabies 21 dagar innan ankomst. Se www.jordbruksverket.se eller www.tullverket.se för ytterligare information eller uppdateringar.
Tullregler
När du är på semester utomlands kan det vara frestande att köpa lite extra sprit, parfym, tobak, etc. för att ta hem. Därför är det alltid en bra idé att kontrollera tullregler innan du reser, så du vet hur mycket du får lov att ta hem från din semester. www.tullverket.se Det är tillåtet att införa för 6000 NOK tullfria varor (inte alkohol och cigaretter), om man har varit ute ur landet min. 24 timmar och för 3000 NOK tullfria varor om du har varit ute ur landet på mindre än 24 timmar. För att importera alkoholhaltiga drycker i Norge, måste du vara över 18 år. Personer över 20 år kan också importera drycker som innehåller mer än 22% alkohol.
Öppettider
Butikerna i Norge är generellt öppna mån-fre kl. 9-16/17 och lör kl. 9/10-13/15. Många köpcentra är öppna till kl. 20-21. Bensinstationer är öppna normalt kl. 9-22, medan flera har dygnsöppet.
Rökning
Observera att det är rökförbud i de flesta offentliga byggnader, och det är heller inte tillåtet att röka på offentliga platser, barer och restauranger.
Dricks
Det finns ingen tradition att ge dricks på restauranger och caféer, eftersom det vanligen är inkluderat en serviceavgift på priset i förväg. Det är dock mycket vanligt att runda upp beloppet.
Mat och dricka
Tack vare överflödet av fisk i Norge har landet många fiskrätter. Speciellt lax, sill och öring är populärt. Andra norska delikatesser är "geitost" (söt getost), "spekemat" (marinerat eller torkat kött) och "rømmegøt" (gröt av sur grädde med socker och kanel). "Kjøttkaker" är Norges nationalrätt - köttbullar. Den norska köket använder många mejeriprodukter, som läckra ostar. Att äta i Norge är inte billigt. Var beredd på att t.ex. betala minst 30 kr för en kopp kaffe. Alkohol är också mycket dyrt, och sprit är bara tillgängligt i statliga butiker. Öl kan köpas i livsmedelsbutiker. Det är inte brukligt att ge dricks i restauranger. Det är för det mesta redan inkluderat.
Sveriges ambassad i Norge
Besöksadress: Nobels gate 16 Oslo Postadress Sveriges ambassad 0244 Oslo Norge Tel: +47 24 11 42 00 Fax: +47 22 43 08 84 +47 22 55 15 96 E-post: ambassaden.oslo@gov.se
Fakta om Tyskland
Yta: 357 021 km2 Antal invånare: 82 milj. Huvudstad: Berlin Språk: Tyska Valuta: Euro (EUR) Tidszon: Samma som Sverige Elektricitet: 220 v
Viktiga telefonnummer på semestern
Polis: 110 eller 112 Ambulans eller brandbil: 112 Happydays: +(00)46 (0)20 79 33 84. Öppet vardagar kl. 8-17 och weekend kl. 10-15.
Vägassistans
Om ni har heltäckande försäkring, bör ni alltid ringa till SOS International på tlf +(00)46 (0)8 625 44 00 för att höra hur ni ska gå till väga. Om ni råkar ut för en olycka eller får problem med bilen under vägen kan vägpatruljerna nås via nödtelefonerna (hjälpen är gratis, men reservdelar ska betalas.)
Varningstriangel
Lagen i Tyskland säger att du alltid ska ha en varningstriangel med dig i bilen. Varningstriangeln ska du använda för att varna bakomvarande trafik, om du blir tvungen att göra ett nödstopp.

Om du blir tvungen att göra ett nödstopp, ska varningstriangeln placeras minst 50 meter bakom bilen på landsväg och minst 100 meter bakom bilen på motorväg. Samtidigt är det en bra idé att sätta på varningsblinkers och är det mörkt, glöm inte reflexvästen som gör att du syns i trafiken.
Varningsblinkers
Varningsblinkers ska alltid användas till att varna bakomvarande bilister vid hårda/plötsliga inbromsningar, motorstopp, köbildningar, olycka och liknande. Varningsblinkers ska även vara på vid nödstopp.
Bränsle
Blyfri 95 heter Super. Blyfri 98 heter Super Plus. Man kan inte köpa blyhaltig bensin i Tyskland. Man kan dock köpa en tillsättningsprodukt på tankstationerna, som man kan fylla på i tanken. Tillsättningsprodukten heter Ventilschutz eller Bleiersats.
Biltåg
Går turen söderut genom Tyskland kan det kanske betala sig att spara på bränslet genom att ta biltåget från Hamburg. Du kan köra av tåget i Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Hildesheim, Lörrach, München och Neu-Isenburg samt i Österrike, Frankrike och Italien. Läs mer här

Kom ihåg att beställa biljetter i god tid. Det blir snabbt utsålt på de populära avgångstiderna och dagarna.
Första hjälpen-kit
Om man kör i en bil som är registrerad i Tyskland, ska man enligt lagen ha ett första hjälpen-kit i bilen. Kör man i en bil som är registrerad i Sverige, är det inte obligatoriskt, men bara en bra idé att ha ett första hjälpen-kit med.
Hastighetsbegränsningar i Tyskland
Stadsområden: 50 km/t Landsväg (personbil < 3500 kg): 100 km/t Landsväg (personbil med släp): 80 km/t Motorväg och motortrafikled (personbil max 3500 kg): 130 km/t Motorväg (personbil med släp): 80 km/t Landsväg (fordon 3500-7500 kg): 80 km/t Landsväg (fordon över 3500 kg med släp): 60 km/t Motorväg (fordon 3500-7500 kg): 100 km/t På några sträckor på den tyska motorvägen är det ingen hastighetsbegränsning.
Biltuta/signalhorn
Om skyltar med texten Hupen verboten står tillsammans med en stads- eller områdeskylt, betyder det att man inte får lov att använda biltutan/signalhornet i det aktuella området.
Helgdagar/högtider
Nyårsdagen: 1 januari Arbetardagen: 1 maj Återföreningsdag: 3 oktober Juldagen: 25 december Annandag jul: 26 december Långfredag, Annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag och Annandag pingst har skiftande datum. I några delstater firar man även följande helgdagar/högtider: Trettondedag jul: 6 januari Kristi himmelsfärdsdag: Skiftande datum Jungfru Marie upptagning i himmelen: 15 augusti Reformationsdag: 31 oktober Alla helgons dag: 1 november Bededag: 18 november
Bilens belysning
Det är en bra idé att köra med halvljuset tänt under dagen, men det är först lag på helljus efter mörkrets inbrott eller i regn, snö eller dimma.
Trafikljus
Till de särskilda trafikreglerna räknas den gröna pilen, som betyder att man får lov att svänga till höger vid rött ljus. Om ni stöter på en sådan pil, ska ni dock vara uppmärksamma på att man ändå ska stanna och se sig för innan man svänger.
Miljömärken
I Tyskland har miljözoner blivit infört i flera större städer, bl.a. Berlin, Hamburg, Hannover och Bremen. Därför ska ni se till att få tag i en miljödekal/märke, som ska klistras på bilens vindruta, innan ni kan köra in i en dessa tyska städer. Miljömärkena finns i tre färger, som alla visar bilens föroreningsnivå. Med det gröna märket är det tillåtet att köra i samtliga tyska städer, medan det gula och det röda märket sätter begränsningar för att köra i städerna. Här ska du köra med miljömärke
Nödtelefoner
Hitta närmaste nödtelefon längs vägen. Riktningen till närmaste nödtelefon visas med en liten, svart pilspets på kilometerstenarna längs vägen på alla motorvägar och de flesta större vägar.
Omkörning
Håll ett öga på backspegeln när du kör på Autobahn, och håll dig alltid så långt till höger som möjligt - även om ni håller hög hastighet! Kom också ihåg att man aldrig får lov att köra om en spårvagn.
Parkeringsregler
Det elektroniska parkeringsuret P-Watch från Cartime är godkänt till användning i Tyskland. Den kan man hämta och skriva ut här Om ni vill ta med er en elektronisk p-skiva ska den vara godkänd till att användas i Tyskland.
Promillegräns
Promillegränsen är 0,5. Bilister som har haft körkort under 2 år, och unga bilister under 21 år ska hålla sig på 0,0. Tänk på att man kan åtalas om man har en promille över 0,3 och om man samtidigt blir inblandad i en tafikolycka.
Lampor
Det är en bra idé att ha med sig ett par extra lampor på semestern.
Rastplatser
Ni får gärna övernatta i bilen på motorvägarnas rastplatser och parkeringsplatser, men inte på allmänna landsvägar. Tält får inte lov att slås upp.
Säkerhetsbälte
Alla passagerare ska ha på sig säkerhetsbälte. Det får inte vara fler i bilen än det finns säkerhetsbälte till. Barn under 12 år och under 150 cm ska sitta på baksätet, om inte alla platser redan är upptagna av mindre barn. Alla barn ska sitta i bilbarnstol eller på bilkudde, som passar till barnets ålder, höjd och vikt. Alla bilbarnstolar ska leva upp till ECE 44/03-normen. Det är bilens förare som har ansvar för att se till att barnet är spänt fast säkert.
Reflexväst
Reflexväst är obligatoriskt att medta i kommersiella/företagsfordon, inte i personbilar. Västen ska vara EU-godkänd med kontrollmärket EN 471. Om du eller andra är tvungna att stiga ut ur bilen utanför tätbebyggt område (t.ex. vid däckbyte), är det en bra idé att ta på en reflexväst. Det är dock inte lag på det. Ha alltid reflexvästen inne i bilen.
Vägskyltar/vägmärken
Vägskyltarna i Tyskland liknar för det mesta de andre europeiska ländernas skyltar. Några få varierar dock: Stadszon är markerad med svart text på gul bakgrund.
Vad betyder skyltarna?
PKW - personbil LKW - lastbil Umleitung - omkörning Strassenbahn - spårvagn T - tankstation Stau - kö
Trafikinformation
Varje hel timme efter radionyheterna sänds det trafikinformation. Dessutom kan man få trafikinformation via telefonen hos ADAC på +(00)49 (0)1805 10 11 12. På www.bmv.de kan ni hitta upplysningar om vägarbete m.m. i Tyskland.
Väjningsplikt
Det är alltid väjningsplikt för trafiken på motorvägen. Vid påfart till motorväg är det inte tillräckligt att blinka till vänster. Man ska ta hänsyn till trafiken på motorvägen genom att sakta ner vid de påfarter som är korta och öka farten på längre påfarterna. Ovillkorlig väjningsplikt är markerat med en streckad linje över din vägbana.
Vinterdäck
I Tyskland ska man köra med märkta vinterdäck, när det är snö eller is på vägarna. Det betyder att man i vintertid ska köra på vinterdäck märkta M+S och en snöflinge-symbol eller helårsdäck märkta M+S. Detta fäller vid snö, slask, frost eller is på vägen. Om inte de korrekta däcken är monterade/satt på för vintertid på bilen riskerar man att få en böter (ca. 40 EUR) och om bilen hindrar trafiken för att den inte är utrustad med korrekta däck, kan böten hamna på 80 EUR. Det är inte krav på vinterdäck till släp, men det rekommenderas.
Kreditkort
De flesta kredit- och betalkort kan användas i moderna bankomater. På flygplatser och på större järnvägsstationer finns även elektroniska växelautomater, som utbetalar euro som valuta.

I Tyskland tar inte alla butiker, små som stora, emot kreditkort. Dock kan Visa, Mastercard, Diners och American Express användas i många butiker, hotell, restauranger och på de flesta tankstationer.

Resecheckar kan växlas i banker och posthus.
Dricksvatten
Det tyska dricksvattnet anses vara säker att dricka. Det kan dock finnas tunga industriområden och förorenade områden i det tidigare Östtyskland, där man bör hålla sig till vatten på flaska.
Husdjur
Hundar, katter och liknande som reser inom EU ska ha ett giltigt pass (Heimtierpass). Djuret ska bära ett identitetsnummer (tatuerat eller mikrochip), som ska stämma överrens med nummret i passet. Dessutom ska passet vara underskrivet av en veterinär som garanterar att djuret är vaccinerat mot rabies. Ytterligare information kan fås på den tyska ambassaden i bl.a. Stockholm, Göteborg och Malmö.
Tullregler
När man är på semester i utlandet kan det vara frestande att köpa med lite extra sprit, parfym, tobak o.s.v. med hem. Därför är det alltid en bra idé att checka tullreglerna innan ni åker, så att ni vet hur mycket ni får lov att ta med hem från semestern. www.tullverket.se
Öppettider
Butikerna i Tyskland har vanligtvis öppet mån-fre kl. 8-9.00 till 18/20.00 och lördag 8/9.00 till 12/16.00. Banker har typiskt öppet måndag till onsdag och fredag från kl. 8.30 till kl. 12.30 och igen från kl. 13.30 till kl. 15.30. Torsdag har de öppet till kl. 17.30. Posthus har typiskt öppet måndag till fredag från kl. 8.00 till kl. 18.00 och lördag från kl. 8.00 till kl. 12.00.
Rökning
Rökning är förbjudet i offentlig transport samt på barer och restauranger i hela Tyskland.
Dricks
I Tyskland är service och dricks inkluderat i notan, men även om det inte är obligatoriskt att ge dricks, mottas det med glädje. Många rundar därför upp beloppet, om de har varit nöjda med betjäningen. På restauranger kan man ge 5-10 % i dricks om servicen har varit bra, och om man har åkt taxi, 10 %.
Mat och dricka
Det tyska köket är mångsidigt. Måltider är robusta och kan vara en smula svåra att smälta. Det är vanligtvis massor med kött: bratwurst, stekt fläsk, rostbiff, o.s.v., och de flesta maträtter inkluderar potatis eller soppa. En traditionell tysk sallad är potatissallad med potatis, gurka, majonäs och lök. En berömd tysk delikatess är dessutom Berliner Bolen (tillverkad av stekt deg). Tyskarna är tvättäkta öldrickare. Det finns åtskilliga märken tillgängliga överallt i Tyskland (t.ex. Warsteiner och Bittburger). Caféer serverar ofta lokaltillverkad öl.
Oskrivna regler som ska följas i Tyskland
Det finns många oskrivna regler i Tyskland. Här är ett litet utdrag: Bastuområdet på tyska hotell är ofta "Tektilfreier Raum" (standard inom tysk spatradition). Dvs. att det kräver att man använder bastufaciliteterna utan kläder/badkläder för att minimera risken för bakterier (ren handduk och morgonrock är tillåtet). I badlandets övriga faciliteter, bassänger m.m. är det krav på att man ska ha på sig badkläder. Det rekommederas att man tar med sig badtofflor - det finns många hala golvytor i badlandet. Stå på höger sida i rulltrappan. I motsats till Sverige, där rulltrappor är ett bekvämt sätt att bli transporterad på, används de i Tyskland oftast som ett medel till snabbare transport. Därför kan ni uppleva att många människor går upp längs rulltrapporna. Ge därför plats, så de kan komma förbi. Ge plats och låt alla passagerare stiga ut ur allmänna transportmedel, innan ni går på. Sporvagns-, tåg- och tunnelbanestationer är ofta hektiska samlingspunkter. Ge därför plats omkring vagnarnas dörrar för att undgå förvirring och irritation från era medpassagerare.
Nyttiga fraser för turen
Bensin: Benzin Blyfri bensin: Bleifreies Benzin Bromsar: Bremsen Bromsvätska: Bremsflüssigkeit Diesel: Dieselkraftstoff Gas: Autogas Koppling: Kupplung Kontrollera: Kontrollieren Kylarvätska: Gefrierschutzmittel Mekaniker: Mechaniker Olja: Öl Uttömt batteri: Leere Batterie Punktering: Reifenpanne Säkring: Sicherung Gaspedal: Gaspedal Ström/el: Strom Tankstation: Tankstelle Byte/byta ut: auswechseln Vatten: Wasser
Stopp på vägen
Turen till Mitt- och Sydtyskland kan vara lång. Om ni ska köra i många timmar, kan det rekommenderas att stanna till under vägen för att samla ny energi till turen vidare mot er feriedestination. Happydays erbjuder billiga övernattningar (enkelnatt) på en mängd hotell nära den tyska motorvägen från norr till söder. Se våra hotell som erbjuder enkelnatt på vår hemsida. www.happydays.nu/se/tema/enkelnatt
Övrigt
I Tykland är det förbjudet att köra med skor som sitter löst som t.ex. sandaler.
Sveriges ambassad i Tyskland
Besöksadress: Rauchstraße 1 10787 Berlin Postadress Schwedische Botschaft Rauchstraße 1 10787 Berlin Tyskland Tel: +49 30 50 50 60 Fax: +49 30 50 50 67 89 E-post: ambassaden.berlin@gov.se
Mobiltelefon
I Tyskland är det förbjudet att tala i mobiltelefon under bilkörning. Om din GPS eller annat navigationsutrustning har POI-funktion (spårning av fasta fartfällor), är det olagligt att använda den när du kör i Tyskland.
Vägskatt
Den tyska Bundestag har beslutat att det ska införas vägskatt i Tyskland. De nya reglerna gäller inte än och det finns ännu inget fastlagt datum när de ska börja gälla (tiigast 2019). Beloppet är ännu inte fastlagt, men som utgångspunkt vill den ligga på EUR 10 för 10 dagar och cirka EUR 130 för ett helt år.
Laddstationer för elbilar
Skall du köra söderut med en elbil, finns det fina möjligheter för att ladda upp din bil under resans gång. Här har du en karta över laddningsstationer för elbilar i Tyskland, Österrike och Schweiz
Fakta om Tjeckien
Yta: 78 866 km2 Antal invånare: 10,5 milj. Huvudstad: Prag Språk: Tjeckiska. Valuta: Tjeckisk koruna (CZK) Tidszon: CET (UTC+1) Elektricitet: 220 v
Viktiga telefonnummer på semestern
Alarmcentral: 112 Polis: 158 Ambulans & räddningstjänst: 155 Brandkår: 150 Happydays: +(00)46 (0)20 79 33 84. Öppet vardagar kl. 8-17 och weekend kl. 10-15.
Vägassistans
Om du är med om en olycka eller har problem med din bil, kan UAMK kontaktas på tlf 1230.
Varningstriangel
Lagen i Tjeckien säger att du alltid måste ha en varningstriangel i bilen. Om ni måste göra ett nödstopp, ska varningstriangeln placeras minst 50 m bakom bilen på vägen och minst 100 m bakom fordonet på motorvägar. Det är också en bra idé att vända varningsblinkers.
Varningsblinkers
Varningsblinkers måste tändas tills varningstriangeln är placerad bakom bilen. Dessutom används varningsblinkers för att varna bakomvarande bilister om köer och olyckor.
Bränsle
Man får lov att införa 20 liter bränsle i reservdunk när man kör i Tjeckien. Blyfri bensin 91 oktan "UNI 91" och 95 oktan "Natural" kan köpas på alla bensinstationer. 98 oktan "super plus" finns på de flesta bensinstationer.
Böter i Tjeckien
Om du bryter mot parkerings- och trafikregler, kan du riskera att få en böter som ska betalas på plats om det är mindre än 3000 kronor. Kom ihåg att få ett kvitto på betalning.
Första hjälpen-kit
Det är alltid en bra idé att ha ett första hjälpen-kit i bilen.
Mobiltelefon
I Tjeckien är det förbjudet att tala i en handhållen mobiltelefon när du kör.
Hastighetsbegränsningar i Tjeckien
Stadsområden: 50 km/t Landsväg (personbil <3500 kr): 90 km/t Motorväg: 130 km/t
Bilköer
Kö heter "fronta" på tjeckiska.
Helgdagar/högtider
Nyårsdagen: 1 januari Arbetardag: 1 maj Befrielsedag: 8 maj Slaviska apostlarna St Cyril och St Methodius dagar: 5 juli Jan Hus avrättning: 6 juli St Wenzelsdag: 28 september Nationaldagen: 28 oktober Kampen för frihet och demokrati: 17 november Julafton: 24 december Juldagen: 25 december Annandag jul: 26 december Nyårsafton: 31 december Skärtorsdag, långfredag, annandag påsk, Kristi himmelsfärds dag och annandag pingst har varierande datum.
Bilens belysning
Alla bilar måste köra med halvljus på hela dagen.
Parkeringsregler
I Prag finns det särskilda parkeringszoner reserverade för de boende. Om ni parkerar i dessa parkeringszoner kan följden bli avlägsnande av bil eller att man får bilen låst med hjullås.
Promillegräns
Promillegränsen är 0,0.
Rastplatser
På de flesta rastplatser längs motorvägar och motortrafikleder i Tjeckiens finns det handikapptoalett. Det är förbjudet att övernatta på rastplatser.
Rondeller
Det är höger väjningsplikt i rondeller om inte annat är skyltat.
Säkerhetsbälte
Alla passagerare måste ha bilbälte på. Barn som är mindre än 150 cm och väger under 36 kg bör sitta i bilbarnsstol eller bälteskudde som passar barnets ålder, längd och vikt.
Trafikinformation
Medan du kör har du möjlighet att hänga med trafikinformationen via telefonen. Trafikinformation är ofta på tjeckiska, men ibland kan den även fås på engelska eller tyska hos den tjeckiska bilklubben UAMK år 1230, som har öppet dygnet runt.
Vägskatter
När man kör i Tjeckien, måste man betala vägavgift/vägskatt för att köra på motorvägar och riksvägar. Du kan köpa vinjetter till 10 dagar, 1 månad och 1 år. Vinjetter som man köper för att betala de tjeckiska vägavgifterna är 2 delade. En del ska placeras på vindrutan fram, och den andra ska sparas och ska kunna visas fram om du blir ombedd om det. Bilens registreringsnummer ska skrivas på både vinjetter. Vinjetter kan köpas vid gränsövergångar, bensinstationer och postkontor.
Väjningsplikt
Det är allmänn höger väjningsplikt om inte annat är skyltat. Spårvagnar har förkörsrätt när den har signalerat att den ska svänga. Det finns inga särskilda bestämmelser om väjningsplikt när man kör i bergen.
Vinterdäck
I vissa områden är det obligatoriskt att köra med vinterdäck under perioden 1 nov-30 apr. Det är särskilt i bergsområden och på motorväg D1 mellan Humpolec och Velka Bites. Snökedjor ska endast användas om det finns ett tjockt lager snö på vägen, eller om det skyltas med "SNEHOVE RETEZY" vilket innebär att snökedjor rekommenderas.
Kreditkort
Forex rekommenderar att du medtar koruner (CZK) när du åker på semester i Tjeckien. Växelkontoren i Tjeckien och i synnerhet i Prag är kända för att ta extremt höga avgifter och ger mycket dåliga valutakurser. Om du kommer att medta resecheckar, måste de vara i euro (EUR).
Dricksvatten
Köp vatten på flaska.
Husdjur
Hundar, katter och liknande som reser inom EU måste ha ett giltigt pass (Heimtierpass). Djuret måste ha ett identifikationsnummer (tatuering eller mikrochip), som måste matcha numret i passet. Dessutom ska passet vara signerat av en veterinär som garanterar att djuret har vaccinerats mot rabies. Läs ev. mer på www.jordbruksverket.se eller www.tullverket.se
Tullregler
När du är på semester utomlands kan det vara frestande att köpa lite extra sprit, parfym, tobak, etc. för att ta hem. Därför är det alltid en bra idé att kontrollera tullregler innan du reser, så du vet hur mycket du får lov att ta hem från din semester. www.tullverket.se
Öppettider
Butikerna i Tjeckien är normalt öppna mån-fre kl. 8/9-18 och några stänger 19-20. Lördag håller butikerna öppet kl. 8-12. Några av de större stormarknaderna är öppna hela dygnet på vardagar.
Rökning
I Tjeckien är det totalt förbjudet att röka i offentliga byggnader som är tillgängliga för allmänheten. Detta gäller även för transportmedel, spår med tak, busshållplatser och väntrum för allmänna vägar och järnvägar och i offentliga stadstransporter. Vissa restauranger är helt rökfria, medan vissa andra har rökfria zoner.
Dricks
Om du ger dricks på en restaurang i Tjeckien, är det en indikation på att du är nöjd med tjänsten. När du går till en restaurang och café ger man som regel 5-12% av notan i dricks.
Mat och dricka
Det tjeckiska köket är inspirerat av grannländerna Ungern, Österrike och Tyskland. Det tjeckiska köket omfattar i huvudsak spannmål, grönsaker, potatis och kött, men mycket sällan fisk. Tjeckerna äter också mer kött än grönsaker. I Tjeckien kan serveras "knölar", som är gjorda av en jästdeg eller potatis. De serveras mest som tillbehör. Lager (öl) är tjeckernas favoritdryck. De säger att denna typ av öl kommer från staden Pilsen. Öl (pivo) är inte bara till för att dricka, utan används också för matlagning. En tjeck dricker i genomsnitt 150 liter öl per år. Becherovka är en typisk likör som innehåller 38% alkohol. Det finns många internationella och traditionella tjeckiska restauranger i Tjeckien. En middag på en restaurang är relativt billigt, och restaurangerna är typiskt öppna till kl. 23.00. Observera att de flesta restauranger är stängda på måndagar.
Nyttiga fraser för turen
Bensin: Bensin Blyfri bensin: bensin Bezolovnatý Bromsar: Brzdy Bromsarvätska: Brzdová kapalina Diesel: Nafta Gas: Autoplyn Koppling: spojka Kontrollera: Zkontrolovat Kylarvätska: Nemrznouci smes Mekaniker: Mechanik Olja: Motorov Olej Urladdat batteri: Vybitá baterie Punktering: Propíchnutá Säkring: Pojistka Gaspedal: Plynov pedalen Ström: Stolt Bensinstation: Cerpaci stanice Utbyte: Vyménit Vatten: Voda
Stopp på vägen
Turen till Tjeckien kan vara lång. Om ni ska köra i många timmar, kan det rekommenderas att stanna till under vägen för att samla ny energi till turen vidare mot er feriedestination. Happydays erbjuder billiga övernattningar (enkelnatt) på en mängd hotell nära den tyska motorvägen från norr till söder. Se våra hotell som erbjuder enkelnatt på vår hemsida. www.happydays.nu/se/tema/enkelnatt
Sveriges ambassad i Tjeckien
Besöksadress: Úvoz 13 Prag 1- Hradčany Postadress Sveriges ambassad P. O. Box 35 160 12 Prag 612 Tjeckien Tel: +420 220 313 200 Fax: +420 220 313 240 E-post: ambassaden.prag@gov.se
Fakta om Frankrike
Yta: 551 000 km2 Antal invånare: 62 milj. Huvudstad: Paris Språk: Franska Valuta: Euro (EUR) Tidszon: Samma tidszon som Sverige. Elektricitet: 220 v AC, 50 Hz
Viktiga telefonnummer på semestern
Alarmcentral: 112 Polis: 17 Ambulans & räddningstjänst: 15 Brandkår: 18 Happydays: +(00)46 (0)20 79 33 84. Öppet vardagar 8-17 och helg 10-15.
Vägassistans
Det finns nödtelefoner längs motorvägen. Härifrån kan du kalla på vägassistans dygnet runt.
Varningstriangel
Lagen i Frankrike säger att du alltid måste ha en varningstriangel i bilen. Varningstriangel behöver du för att varna bakomvarande trafik, om ni plötsligt måste göra ett nödstopp. Om ni måste hålla ett nödstopp, ska varningstriangeln placeras minst 30 m bakom bilen. Samtidigt ska varningsblinkers alltid vara på vid dessa tillfällen.
Avstånd
När du kör på den franska motorvägen måste du hålla ett avstånd på 90 m eller 2 sekunder från fordonet framför.
Varningsblinkers
Varningsblinkers ska alltid användas för att varna bakomvarande bilister vid hårda inbromsningar och motorstopp, trafikstockningar, olyckor och liknande.
Bränsle
Det är förbjudet att ha bränsle i reservdunk.
Biltåg
Går resan söderut genom Tyskland, kan det löna sig att spara på bränsle och energi och lämna rodret till andra ombord på biltåget från Hamburg. Ni kan köra av tåget i Avignon och Narbonne. Kom ihåg att boka biljetter i god tid. Det går åt snabbt på populära avgångar. Observera att tåget endast går under vissa perioder. Mått på bilen: Max höjd: 1,75 m Max bredd: 2,05 m Max längd: 5,30 m Resmål: Tyskland och Schweiz
Böter i Frankrike
Om du bryter mot parkerings- och trafikregler, kan du riskera att få en böter som skall betalas på plats. Det finns ingen ursäkt för att inte känna till trafikreglerna vid körning utomlands. Så kontrollera alltid vilka trafikregler som gäller i det land du ska köra i.
Första hjälpen-kit
Det är en bra idé, men inte obligatoriskt att ha ett första hjälpen-kit i bilen.
Mobiltelefon
I Frankrike är det förbjudet att tala i en handhållen mobiltelefon när du kör.
Hastighetsbegränsningar i Frankrike
Stadsområden: 50 km/t Landsväg (personbil <3500 kg): 90 km/t Motortrafikled 110 km/t Motorväg: 130 km/h Körning i regn: Stadsområden: 50 km/t Landsväg: 80 km/t Motortrafikled 100 km/h Motorväg: 110 km/h Om du har haft körkort i mindre än ett år är det förbjudet att köra över 90 km/t.
Biltuta/signalhorn
Det är förbjudet att använda biltutan/signalhornet på landsvägarna från solnedgång till soluppgång.
Bilköer
Kö heter file på franska. Det är särskilt hög risk för tung trafik och trängsel under skolornas sommarlov (2/7-1/9).
Helgdagar/högtider
Nyårsdagen: 1 januari Arbetardag: 1 maj Andra världskriget slutar i Frankrike 1945: 8 maj Nationaldagen: 14 juli Jungfru Marie upptagning i himmelen: 15 augusti Alla helgons dag: 1 november Fred efter 1:a världskriget 1918: 11 november Juldagen: 25 december Annandag jul: 26 december Annandag påsk, kristi himmelsfärdsdag och annandag pingst har varierande datum.
Järnvägsövergång
Var alltid extra uppmärksam när ni passerar järnvägen. Det är en bra idé att sätta ner farten eller att stanna helt om sikten är dålig.
Bilens belysning
Det är en bra idé att köra med halvljus på dagtid, men det är bara obligatorisk efter skymning eller i regn, snö eller dimma, eller om du kör på mycket kurviga vägar.
Miljömärken
I Frankrike har miljözoner blivit infört i Paris, Lyon og Grenoble. Därför ska ni se till att få tag i en miljödekal/märke, som ska klistras på bilens vindruta, innan ni kan köra in i en dessa franska städer. Notera att det kan vara lång leveranstid på etiketter, så beställ i god tid innan semestern. Vid beställningen skall du ange information om fordonet samt ladda upp en kopia av fordonets registreringsbevis. Det är inte möjligt at köpa märkerna i Sverige eller vid ankomst till Frankrike. Köp miljömärkena här Här ska du köra med miljömärke
Omkörning
Vid omkörning ska bilens blinkers blinka tills ni helt har kört föri framförvarande. Det är förbjudet att köra om ett fordon som rensar bort snö eller salt på vägarna.
Parkeringsregler
Vid de flesta parkeringar finns det biljettautomater. Om du ska parkera i Paris, måste du se till att köpa ett förbetalt parkeringstillstånd (Paris Carte) som ni ska betala i biljettautomaten. Kort värda 10 eller 30 EUR kan köpas i tobaksaffärer och vissa kiosker. I vissa städer kan man parkera i den så kallade Zone Bleue, som bara kräver att du lämnar parkeringsskiva. Här är det typiskt en tidsbegränsning på en timme.
Promillegräns
Promillegränsen är 0,5. Det är lag på att man ska ha två godkända engångs alkoholstestare med i bilen, när man kör i Frankrike. I Danmark ska man köpa det godkända alkoholtestet ”Alkotest” i gul/svart förpackning. Man kan även köpa det godkända ”Alkotest” på www.testdig.dk för DKK 49,- per styck. Lagen om alkoholtester har dock ännu inte trätt i kraft hos den franska polisen.
Lampor
Det är en bra idé att ha med sig ett par extra lampor på semestern.
Rastplatser
I Frankrike är det tillåtet att övernatta på rastplatser och parkeringsplatser - men akta dig för stöld och misshandel. På de flesta tankstationer och rastplatser längs motorvägen har handikappstoaletter.
Rondeller
I Frankrike finns två olika regler för körning i rondeller: • För skyltar som har symbolen för rondell, och där det står Cédez Le Passage eller Vous n'avez pass la priorité, gäller samma regler som i Sverige. • Vid rondeller, där det inte är skyltat med väjningspliktinformation, är det högerregeln som gäller. Detta innebär att trafiken inne i rondellen har väjningsplikt för kommande bilister.
Säkerhetsbälte
Alla passagerare måste ha bilbälte på. Barn under 10 år måste sitta i baksätet av säkerhetsgodkänd bilbarnstol eller bilkudde som passar barnets ålder, längd och vikt.
Reflexväst
Om du eller andra är tvungna att stiga ur bilen utanför tätorter (t.ex. vid däckbyte), bör du alltid bära en reflexväst. Reflexvästen måste vara EU-godkänd med kontrollmärket EN 471.
Vägskyltar/vägmärken
På vissa motorvägar och vägar till Paris har de elektroniska trafikskyltar, som informerar om trafiksituationen. Temps de Parcours anger hur lång tid det tar att köra en bestämd sträcka.
Vad betyder skyltarna?
Fluid = trafik glider mjukt framåt utan problem Bouchon = trafiken har fastnat Olycka = olycka Travaux = vägarbete
Trötthet under körning
Vid lång körning, kan trötthet uppstå plötsligt. Kom ihåg att det finns stor risk genom att köra när du är trött. Varje år sker många olyckor på grund av att föraren av bilen har fått för lite sömn och borde vila. Därför rekommenderar vi att du på längre turer tar en övernattning, enkelnatt, eller att ni stannar bilen och tar en tupplur på 20-30 minuter när ni känner av tröttheten.
Trafikinformation
Det sänds regelbundet trafikrapporter på radio FM 107,7 MHz för hela motorvägsnätet. På FM 87,8 MHz sänder France Inter trafikinformation kl. 6-7.30 och efter behov. Det är också möjligt att ringa Centre National d'information Routiere på +33892687888 (dagar öppen) eller få information från Autoroute info tlf +(00)33 (0)8 36 68 10 77. Kontrollera www.bison-fute.equipement.gouv.fr för väg-och trafikinformation.
Väder
Håll ett öga på väderprognosen i de länder som ni ska köra i på er semester, så ni är någorlunda förberedda. Det kan också vara en bra idé att ha säkerhetsutrustning, t.ex. varma filtar, ljus/ficklampa, med på turen - speciellt om ni kör under vinterhalvåret.
Vägskatter
När ni kör på de franska motorvägarna måste man betala vägskatt. Betalning för att köra på de franska motorvägarna sker vid påfart eller avfart. Om du inte betalar vid påfarten, får du ett kvitto som du behöver när du kommer till avfarten. Här ska kvittot avlevereras, så det utestående beloppet kan beräknas. Genom betalningsautomaterna kan man betala med mynt, sedlar, bensinkort och kreditkort, bl.a. Visa, MasterCard och Eurocard. När du har betalat för att köra på motorvägen, är biljetten giltig upp till 48 timmar. Det finns olika priser för vägskatten. Priset varierar beroende på tid och veckodag för att fördela trafiken på bästa sätt. Det kan bäst löna sig att vänta med att köra på motorvägen när rusningstiden är över.
Väjningsplikt
Det är höger väjningsplikt om inte annat är skyltat eller markerat på vägen med en heldragen linje.
Vinterdäck
Det är tillåtet att köra med dubbdäck under perioden från lördagen innan 11 november till den sista söndagen i mars. Om du kör med dubbdäck måste det sitta en dubbdäcksymbol bagageluckans vänstra sida. Snökedjor får endast lov att användas när det är skyltat eller på vägar där det finns snö och is.
Övrigt
Kom ihåg att du ska kunna visa det internationella gröna eller röda försäkringskortet.
Kreditkort
Kreditkort kan användas i stor utsträckning i Frankrike. Var medveten om att vissa platser måste handla/köpa för ett minimibelopp. Man kan ha otur, att betalningsterminalen avvisar kreditkortet eftersom den inte är inställd för det nya chipkortet och avvisar därför kortet. Betalning kan i de flesta fall utföras med magnetremsan.
Dricksvatten
Vattnet kan drickas från kranen, men om du är på semester ända ute på landet, där gårdarna har sina egna brunnar, finns det ingen statlig garanti för vattnets kvalitet. Här får ni med andra ord fråga er för.
Husdjur
Hundar, katter och liknande som reser inom EU måste ha ett giltigt pass. Djuret måste ha ett identifikationsnummer (tatuering eller mikrochip), som måste matcha numret i passet. Dessutom ska passet vara signerat av en veterinär som garanterar att djuret har vaccinerats mot rabies. Hundar och katter måste bära halsband med ägarens namn och adress. Kontrollera på www.jordbruksverket.se eller www.tullverket.se för information eller uppdateringar.
Tullregler
När du är på semester utomlands kan det vara frestande att köpa lite extra sprit, parfym, tobak, etc. för att ta hem. Därför är det alltid en bra idé att kontrollera tullregler innan du reser, så du vet hur mycket du får lov att ta hem från din semester. www.tullverket.se
Öppettider
Butikerna/affärerna i Frankrike är öppna normalt mån-lör kl. 9-18.30/19.30. Många mindre butiker har lunchstängt, och flera har stängt på måndagar. Livsmedelsbutiker har öppet mån-lör kl. 7-18.30/19.30.
Rökning
Rökning är förbjudet på alla offentliga platser inomhus såsom biografer, museer, monument och all kollektivtrafik och alla skolor och institutioner. På vissa restauranger finns det rökrum för rökare, men annars är inte rökning tillåtet.
Dricks
Det finns ingen tradition att ge dricks på restauranger och caféer, eftersom det vanligen redan är en serviceavgift inkl. i priset i förväg. Det är dock mycket vanligt att runda upp beloppet. Man brukar ge dricks till taxichaufförer, servitörer, guider, frisörer och folk som arbetar som guide i teatrar och biografer.
Mat och dricka
Frankrike har ett antal specialiteter som gjort det franska köket världsberömt. Särskilt viner och ostar är kända. Det är ingen tillfällighet att landet är världens största vinexportör. Här är mer än tio vinområden som producerar viner av högsta kvalitet. Frankrike har 400 olika sorters ost med en mängd olika smaker och utseende. I norra delen av landet används många mejeriprodukter som ost, grädde, smör, etc. Längre söderut kan det franska köket igenkännas på sin användning av olivolja, örter, champinjoner, anka fett och gåslever.
Nyttiga fraser för turen
Bensin: Essence Blyfri: Sans Plomb Bromsar: Freins Bromsvätska: Liquide Freins Diesel: gasolja noterades/Diesel Gas: GPL Koppling: embrayage Kontrollera: Controller Kylarvätska: Antigel Mechanic: Mécanicien/Garagiste Olja: Huile Urladdat batteri: Batterie en plattform Punktering: Crevaison Säkring: Plomb Gaspedal: Accélérateur Ström: Courant Tankstation: Station service Byta ut: Changer Vatten: Eau
Stopp på vägen
Turen till Frankrike kan vara lång. Om ni ska köra i många timmar, kan det rekommenderas att stanna till under vägen för att samla ny energi till turen vidare mot er feriedestination. Happydays erbjuder billiga övernattningar (enkelnatt) på en mängd hotell nära den tyska motorvägen från norr till söder. Se våra hotell som erbjuder enkelnatt på vår hemsida. www.happydays.nu/se/tema/enkelnatt
Sveriges ambassad i Frankrike
Besöksadress: 17, rue du Barbet de Jouy 75007 Paris Postadress Ambassade de Suède 17, rue Barbet de Jouy 75007 Paris Frankrike Tel: +33 1 44 18 88 00 Fax: +33 1 44 18 88 77 E-post: info@amb-suede.fr
Fakta om Ungern
Yta: 93 030 km2 Antal invånare: 10,1 milj. Huvudstad: Budapest Språk: Ungerska Valuta: Ungerska forint (HUF) Tidszon: Samma tidszon som Sverige. Elektricitet: 220 volt är standard i hela Ungern och kontakterna passar till svenska apparater.
Viktiga telefonnummer på semestern
Alarmcentral: 112 Polis: 107 Ambulans & räddningstjänst: 104 Brandkår: 105 Happydays: +(00)46 (0)20 79 33 84. Öppet vardagar kl. 8-17 och helger kl. 10-15.
Vägassistans
Ungerska Automobile Club MAX vägassistans har jour dygnet runt per tlf +(00)36 (06 1)345 8410 eller +(00)36 (061) 34 517 55, som talar engelska och tyska. De ungerska motorföreningen Owners Association "gula änglarna", kan ge teknisk hjälp på vägen genom att ringa tlf 188.
Varningstriangel
Lagen i Ungern säga att du alltid bör ha en varningstriangel i bilen.
Varningsblinkers
Varningsblinkers ska alltid användas för att varna bakomvarande bilister för hårda inbromsningar och motorstopp, trafikstockningar, olyckor och liknande.
Bränsle
Du kan inte köpa blyhaltig bensin i Ungern. Men du kan köpa en tillsatsprodukt på bensinstationer som kallas Adalék. Det är inte tillåtet att medta bensin i reservdunk till Ungern.
Böter i Ungern
Om du bryter mot trafikregler i Ungern, kan de inte kräva att böterna ska betalas på plats. Vid olaglig parkering kan du riskera att polisen låser bilen med hjul lås, vilket kan vara både tidskrävande och dyrt. Det finns ingen ursäkt för att inte känna till trafikreglerna vid körning utomlands, kontrollera alltid trafikreglerna som gäller i det land du ska köra i.
Första hjälpen-kit
I Ungern är det obligatoriskt att ha ett första hjälpen-kit i bilen.
Mobiltelefon
I Ungern är det förbjudet att tala i en handhållen mobiltelefon när du kör.
Hastighetsbegränsningar i Ungern
Stadsområde: 50 km/t Landsväg (personbil < 3500 kg): 90 km/t Motortrafikled: 110 km/t Motorväg: 130 km/t
Bilköer
Kö heter sor på ungerska.
Helgdagar/högtider
Nyårsdagen: 1 januari Nationaldag: 15 mars (S.t Stefans dag), 20 augusti (1848 års revolution) och 23 oktober (Ungernrevolten år 1956) Arbetardag: 1 maj Alla helgons dag: 1 november Juldagen: 25 december Annandag jul: 26 december Skärtorsdag, långfredag, annandag påsk, kristi himmelsfärdsdag och annandag pingst har varierande datum.
Järnvägsövergångar
I Ungern finns många järnvägsövergångar som inte är markerade med bommar. Om det inte kommer något tåg, lyser en vit lampa. Det är fortfarande en bra idé att stanna innan ni passerar spåret, eftersom vägförhållandena (speciellt omkring de mindre järnvägsövergångarna) inte alltid är lika bra.
Bilens belysning
Personbiler som kör utanför stadsområden, ska alltid köra med halvljus.
Miljömärken
I Ungern finns det inga regler om miljömärken.
Omkörning
Använd alltid blinkers när du byter fil/körbana. Glöm heller inte att man aldrig får lov att köra om en stillastående spårvagn.
Parkeringsregler
Parkering förbjudet eller att att hålla till vid vägen kan vara förbjudet och är båda markerade på vägen med sick-sack linjer.
Promillegräns
Promillegränsen är 0,0.
Lampor
Det är obligatoriskt att ha med sig ett par extra lampor till bilen.
Rastplatser
Det är förbjudet att övernatta på rastplatser i Ungern. Anpassad handikapptoalett finns på vissa rastplatser längs motorvägar och huvudvägar.
Rondeller
Det är höger väjningsplikt i rondeller om inte annat är skyltat.
Säkerhetsbälte
Alla passagerare måste ha bälte på. Barn under 150 cm måste använda godkänd skyddsutrustning anpassad till barnets ålder, längd och vikt.
Reflexväst
Om du eller andra tvingas stiga ur bilen utanför tätorter (t.ex. vid hjulbyte), bör du alltid bära en reflexväst. Reflexvästen måste vara EU-godkänd med kontrollmärket EN 471.
Vad betyder skyltarna?
Bejárat: Påfart Kijárat: Avfart Pihenöhely: Rastplats Forgalom elöl ideiglenesen lezáva: Tillfälligt avstängt för trafik
Trafikinformation
Längs vägen har du möjlighet att hänga med trafikinformation via telefonen. Du kan ringa den ungerska vägverket på tlf +(00)36 (0)6 13 36 24 00 hela dagen och få information om väg-och trafikförhållanden, färja och vägarbeten.
Vid olycka
För personskada ska polis tillkallas. Det är dock alltid klokt att ringa polisen, så att ni kan få en rapport till försäkringsgivaren. Om ni ska förhöras, kan ni begära att detta sker på svenska. Dessutom har ni rätt till både tolk och advokat.
Vägskatter
När du kör på den ungerska motorvägarna, måste du betala avgift. Du kan välja att betala för 4, 10 och 31 dagar eller ett år i taget. Ni kan köpa en e-vinjett eller e-matrica vid servicecenter och bensinstationer nära gränsen eller via internet på www.autopalyamatrica.hu. Biljetten/vinjetten ska fästas på vindrutan på bilen.
Väjningsplikt
Det är vanlig höger väjningsplikt i Ungern. Bilar får inte köras i de speciellt markerade körfälten för buss (ofta märkta "busz"), förutom om du måste korsa vägbanan eller svänga.
Vinterdäck
Det är olagligt att köra med dubbdäck i Ungern. Vinterdäck får endast användas när väderförhållandena kräver det. På några få sträckor i bergsområdena kan det krävas att ni ska köra med vinterdäck eller snökedjor. Hastighetsgräns för körning med snökedjor är 50 km/t.
Kreditkort
Det kan vara svårt att lösa in resecheckar eller använda kreditkort i Ungern. Därför rekommenderas det att ha ungerska forint (HUF) i kontanter.
Dricksvatten
Man kan dricka kranvattnet i Ungern, men det kan vara tillsatt klor. Å andra sidan finns det ett stort utbud av billiga mineralvatten på flaska. Icke-kolsyrat mineralvatten kallas szénsav nélkül. Vill du hellre ha mineralvatten, bör du leta efter szénsavas.
Husdjur
Hundar, katter och liknande som reser inom EU måste ha ett giltigt pass. Djuret måste ha ett identifikationsnummer (tatuering eller mikrochip), som måste matcha numret i passet. Dessutom ska passet signeras av en veterinär som garanterar att djuret har vaccinerats mot rabies. Läs ev. mer på www.jordbruksverket.se
Tullregler
När du är på semester utomlands kan det vara frestande att köpa lite extra sprit, parfym, tobak, etc. för att ta hem. Därför är det alltid en bra idé att kontrollera tullregler innan du reser, så du vet hur mycket du får lov att ta hem från din semester. www.tullverket.se
Öppettider
Butikerna har vanligtvis öppet kl. 9-18.00 på vardagar. På lördagar är öppettiden kl. 9-13.00.
Rökning
Rökning är förbjuden i kollektivtrafiken och i offentliga byggnader.
Dricks
Det är normalt att ge dricks i Ungern. Servicepersonal förväntar sig t.ex. att få 10-15% i dricks.
Fotografering
Som en allmän regel, är det inga problem att fotografera i Ungern. Men tänk på att du inte får fotografera militära anläggningar. Det finns också särskilda regler i heliga platser som kyrkor och moskéer. Vanligtvis står detta på en skylt. Du bör också alltid fråga först om du vill fotografera personer.
Mat och dricka
Generellt är ungerska specialiteter goda, hälsosamt och näringsrikt. Det ungerska köket påverkas av olika nationaliteter, som har bott i landet. Ungerska specialiteter tillagas ofta med paprika och tomater som används som garnering och smaksättning i maten. Annars innehåller många rätter vitlök, potatis och lök. Gulasch anses vara Ungerns nationella rätt. Det är en tjock soppa med nötkött, lök och paprika. Men Ungern är också känt för läckra fisksoppor. Ungrarna är riktiga vinälskare. Landet har 15 vindistrikt. Kända viner är Topkaji och viner från Badacsony. Budafok, en förort till Budapest, är centrum för vinhandeln. Det är här som den ungerska champagnen kommer från.
Nyttiga fraser för turen
Bensin: Bensin Blyfri: Ólommentes Blyhaltigt: Ólmozott Bromsar: FEK Bromsvätska: Fékfolyadék Diesel: Dizel Koppling: Kuplung Kontrollera: Ellenörizni Kylarvätska: Fa gyálló Mekaniker: Szerelö Olja: Olai Omkörning: Elterelés Urladdat batteri: Kimerült ackumulatorer Punktering: Gumidefekt Säkring: Biztositék Gaspedal: Gázpedál Ström: Aram Tankstation: Benzinkút Byta ut: Cserélni Vatten: Viz
Stopp på vägen
Turen till Ungern kan vara lång. Om ni ska köra i många timmar, kan det rekommenderas att stanna till under vägen för att samla ny energi till turen vidare mot er feriedestination. Happydays erbjuder billiga övernattningar (enkelnatt) på en mängd hotell nära den tyska motorvägen från norr till söder. Se våra hotell som erbjuder enkelnatt på vår hemsida. www.happydays.nu/se/tema/enkelnatt
Sveriges ambassad i Ungern
Besöksadress: Kapás utca 6-12 Budapest Postadress Embassy of Sweden Kapás utca 6-12 1027 Budapest Ungern Tel: +36 1 460 6020 Fax: +36 1 460 6021 E-post: ambassaden.budapest@gov.se
Nödtelefon
Längs de ungerska motorvägarna finns det nödtelefoner var annan kilometer från M1, M2 och M7 samt längs huvudväg 5. Telefonerna kan användas om du får problem med bilen eller vid trafikolycka.
Dokumentation för ekonomi
I Ungern krävs det att turister har med sig ett internationellt kreditkort eller hotellvoucher. Om man inte har något av dessa två med sig, krävs det att man har kontanter svarande till 1.000 HUF per dag.
Fakta om Kroatien
Yta: 56 538 km2 Antal invånare: 4,5 milj. Huvudstad: Zagreb Språk: Kroatiska, men många kroater talar dessutom tyska. De yngre generationerna förstår och talar också bra engelska. Valuta: Kuna (HRK) Tidszon: UTC+1 Elektricitet: 220 v
Viktiga telefonnummer på semestern + Sveriges ambassad i Kroatien
Alarmcentral: 112 Polis: 133 Ambulans & räddningstjänst: 144 Brandkår: 122 SOS internationale: +(00)46 8 625 44 00 Happydays: +(00)46 (0)20 79 33 84 Öppet vardagar kl. 8-17. Sveriges ambassad i Kroatien: Besöksadress: Sveriges ambassad Frankopanska 22 Zagreb Postadress Embassy of Sweden P.P. 779 10 001 Zagreb Croatia Tel: +385 1 492 51 00 Fax: +385 1 492 51 25 E-post: ambassaden.zagreb@gov.se
Vägassistans
Vägassistans kan tillkallas på 987. Via mobiltelefon trycker du +(00)385(0)1987 Om du har helförsäkring, bör du alltid ringa SOS International på +(00)46 (0)8 625 44 00 för att ta reda på hur att förhålla dig.
Varningstriangel
Lagen i Kroatien säger att du alltid måste ha en varningstriangel i bilen. Varningstriangel behöver du för att varna bakomvarande trafik om du måste göra ett nödstopp. Om du måste göra ett nödstopp, ska varningstriangeln placeras minst 100 m bakom bilen. Samtidigt ska varningsblinkers alltid vara på.
Avstånd
Vi rekommenderar att du håller ett bra avstånd till de främre bilarna i tät trafik eller vid hög hastighet, så risken för kollision minimeras. Kom ihåg att ta hänsyn till väg- och väderleksförhållanden, vid bedömningen av vad avståndet ska vara upp till framförvarande bilar.
Bränsle
Bilgas kan bara köpas på vissa bensinstationer i Kroatien. Det är inte tillåtet att införa bensin i reservdunk. Diesel, 95 och 98 oktanig blyfri bensin och en ersättningsprodukt för blyhaltig bensin kan köpas på nästan alla bensinstationer. Blyfri 95 kallas Euro 95 i Kroatien. Blyfri 98 kallas Euro 98 i Kroatien.
Biltåg
När resan går till Kroatien har man möjlighet att uppleva resan fram och tillbaka på ett mycket mer praktiskt sätt, nämligen med biltåg. Kör på biltåget i Hamburg och slappna av resten av vägen till Kroatien (Villach). Resan bör bokas så tidigt som möjligt, då det snabbt blir slutsålt på populära avgångar. Observera att tåget endast går under vissa perioder. Max bredd: 2,05 m Max längd: 5,30 m Destinationer: Österrike
Böter i Kroatien
Om du bryter trafikregler i Kroatien, får böterna lov att krävas på plats och måste betalas i kuna (HRK). Böter som inte betalas på plats ska betalas på postkontor eller bank inom 8 dagar. Det finns ingen ursäkt för att inte känna till trafikreglerna vid körning utomlands, kontrollera alltid de trafikregler som gäller i det land där du kör i.
Första hjälpen-kit
Det är obligatoriskt att ha ett första hjälpen-kit i bilen när man kör i Kroatien.
GPS och mobiltelefon
I Kroatien är det förbjudet att tala i en handhållen mobiltelefon när du kör. Det rekommenderas att du aldrig använder din GPS under körning. Ange alltid adressen till din destination innan du börjar köra. Om du behöver ändra en adress, är det en bra idé att stanna vid nästa rastplats om du kör på motorvägen eller stanna vid sidan av vägen om du kör i stan eller på landsväg.
Hastighetsbegränsningar i Kroatien
Stadsområden: 50 km/t Landsväg (bilar <3500 kg): 90 km/t Motortrafikled: 110 km/t Motorväg: 130 km/h
Varningsblinkers
Varningsblinkers skall användas tillsammans med varningstriangel.
Biltuta/signalhorn
Biltutan/signalhornet får endast användas vid överhängande fara.
Bilköer
Kö namn är "red" i kroatiska. På sommaren är det särskilt tung trafik på lördagar i juli-aug. Sträckan längs Adriatiska kusten är särskilt utsatt under sommaren.
Helgdagar/högtider
Nyårsdagen: 1 januari Trettondagsafton: 6 januari Arbetardag: 1 maj Nationell helgdag: 22 juni Nationaldag: 25 juni Tacksägelsedag: 5 augusti Vårfrudagen/Jungfru Marie bebådelsedag: 15 augusti Självständighetsdag: 8 oktober Alla helgons dag: 1 november Juldagen: 25 december Annandag jul: 26 december Skärtorsdag, långfredag, annandag påsk, Kristi himmelsfärds dag och annandag pingst har varierande datum.
Bilens belysning
Alla bilar måste köra med halvljuset oå från sista söndagen i oktober till sista söndagen i mars.
Promillegräns
Promillegräns är 0,5.
Rastplatser
Kroatiska rastplatser har inte handikapptoaletter. Det är inte tillåtet att övernatta på rastplatser i Kroatien.
Rondeller
Det är höger väjningsplikt i rondeller om inte annat är skyltat.
Säkerhetsbälte
Alla passagerare i fram- och baksäten måste ha bilbälte på. Barn under 12 får inte lov att sitta i framsätet.
Reflexväst
Om du eller andra tvingas stiga ur bilen utanför tätorter (t.ex. vid hjulbyte), bör du alltid bära en reflexväst. Reflexvästen måste vara EU-godkänd med kontrollmärket EN 471. Ha alltid reflexväst i bilen.
Trötthet under körning
Vid lång körning, kan trötthet uppstå plötsligt. Kom ihåg att det finns stor risk genom att köra när du är trött. Varje år sker många olyckor på grund av att föraren av bilen har fått för lite sömn och borde vila. Därför rekommenderar vi att du på längre turer tar en övernattning, enkelnatt, eller att ni stannar bilen och tar en tupplur på 20-30 minuter när ni känner av tröttheten.
Trafikinformation
Medan du kör har du möjlighet att hänga med trafikinformationen via www.hak.hr eller via radio på 98,5 MHz. Där sänder de väg- och trafikinformation varje timme kl. 6.30-20.30 på engelska. Dessutom får du trafikinformation dygnet runt sju dagar i veckan genom att kontakta den kroatiska Automobile Club på +(00)385 0464 0800. De talar både engelska och tyska.
Vid olycka
Kontakta polisen och informera dem om olyckan. Detta bör dock inte göras vid mindre incidenter som endast omfattar mindre skador på egendom. För större incidenter, kontakta polisen, vänta vid olycksplatsen och se till att de nödvändiga säkerhetsåtgärderna är i ordning och uppsatta, varningstriangel och säkerhetsväst etc, och vad mer som kan göras för att förhindra ytterligare olyckor. När polisen anländer får ni ett skriftligt kvitto på din bils skador. Denna bekräftelse är väldigt viktigt, för utan det du inte kan passera gränsen när du kör hem.
Väder
Håll ett öga på väderprognosen i de länder som ni ska köra i på er semester, så ni är någorlunda förberedda. Det kan också vara en bra idé att ha säkerhetsutrustning, t.ex. varma filtar, ljus/ficklampa, med på turen - speciellt om ni kör under vinterhalvåret.
Vägskatter
I Kroatien ska man betala vägavgift/vägskatt på följande motorvägssträckor: A1 Zagreb - Split A2 Zagreb - Macelj A3 Bregana - Zagreb - Lipovac A4 Zagreb - Gorican A6 Zagreb - Rijeka A7 Rijeka - Rupa
Vinterdäck
På isiga vägar och på vägar som är täckta med mer än 5 cm snö, är det obligatoriskt att använda vinterdäck och snökedjor. Vid körning i regionerna Lika och Gorski Kotar är snökedjor obligatoriskt. Det rekommenderas att medta vinterutrustning under perioden 1 nov-1 apr.
Kreditkort
Kroatien rekommenderas för kroatiska kuna (HRK). Det är import- och exportgräns på 15 000 HRK per person. Komplettera ev. med lite euro (EUR) för användning på flygplatsen. Resecheckar ska vara i euro (EUR). Var medveten om att VISA-kort inte är så vanligt i Kroatien, så det är en bra idé att ta med mycket pengar.
Dricksvatten
Vattnet är rent och kan drickas direkt från kranen.
Husdjur
Undersök på www.jordbruksverket.se eller www.tullverket.se för att läsa om reglerna för att införa ett djur till ett land som inte är medlem av EU.
Tullregler
När du är på semester utomlands kan det vara frestande att köpa lite extra sprit, parfym, tobak, etc. för att ta hem. Därför är det alltid en bra idé att kontrollera tullregler innan du reser, så du vet hur mycket du får lov att ta hem från din semester. www.tullverket.se
Öppettider
Butikerna är öppna kl. 8-20 vardagar, lördag kl. 8-14/15. Vissa butiker kommer att vara stängda kl. 12-16. Under högsäsongen har många affärer öppet på söndagar.
Rökning
Efter 7 november 2008 är det rökförbud på offentliga platser i Kroatien.
Dricks
Det är normalt att ge taxichaufförer, hotell och restauranger 10 % i dricks.
Mat och dricka
Längs kusten serveras det utsökt fisk och räkor. Dalmatisk broder är en särskild rätt, med olika typer av kokt fisk och ris. Något du bör smaka i Kroatien, är deras egen salami som kännetecknas av den distinkta smaken av peppar. Ost är också en av de saker som du bör prova när du kommer till Kroatien, det är något de är riktigt duktiga på. I Kroatien är saltade sardiner en typisk delikatess, så det kommer du förmodligen kunna smaka på en hel del ställen. Ute på landet är några av de typiska rätter manistra od bobica, d.v.s. bönor med majssoppa och strukli som är kokt ostkaka. Om du är en ölälskare, kan du smaka på Zagreb Ozujsko pivo eller Karlovacko från Karlovac, som är några av de goda, kroatiska ölen. Kroatien tillverkar även några utsökta viner, det kan därför rekommenderas att smaka på de lokala vinerna. Kroatien producerar också flera olika aperitifer, bl.a. Slivovica, en konjak gjord av katrinplommon. En annan konjak är Travarica som produceras av flera olika örter.
Nyttiga fraser för turen
Bensin: Bensin Blyfri bensin: Bezolovnibenzin Bromsar: Kocnica Bromsarvätska: Tekucina za kocnice Diesel: Dizel Koppling: Kvacilo Kontrollera: Kontrolirati Kylarvätska: Tekucina za hladnjak Mekaniker: Mehanicar Olja: Ulje Urladdat batteri: Ispraznjena baterija Punktering: Puknuce gume Säkring: Osigurac Gaspedal: Pedala za gasen Ström: Struja Bensinstation: Benzinska postaja Utbyte: promjeniti Vatten: Voda
Stopp på vägen
Turen till Kroatien kan vara lång. Om ni ska köra i många timmar, kan det rekommenderas att stanna till under vägen för att samla ny energi till turen vidare mot er feriedestination. Happydays erbjuder billiga övernattningar (enkelnatt) på en mängd hotell nära den tyska motorvägen från norr till söder. Se våra hotell som erbjuder enkelnatt på vår hemsida. www.happydays.nu/se/tema/enkelnatt
Fakta om Österrike
Yta: 83 879 km2 Antal invånare: 8,3 milj. Huvudstad: Wien Språk: Tyska Valuta: Euro (EUR) Tidszon: Samma som Sverige Elektricitet: 220 v
Viktiga telefonnummer på semestern
Alarmcentral: 112 Polis: 133 Ambulans & räddningstjänst: 144 Brandkår: 122 Happydays: +(00)46 (0)20 79 33 84. Öppet vardagar kl. 8-17 og helg kl. 10-15.
Vägassistans
ÖAMTC på 120. ARBÖ på 123. De österrikiska bilförbunden ÖAMTC och ARBÖ erbjuder hjälp dygnet rund och alla bilister kan tillkalla dem. För icke-medlemmar hjälper de mot betalning. Om ni har helförsäkring, bör ni alltid ringa till SOS International på +(00)46 (0)8 625 44 00 för att höra hur ni ska gå vidare.
Varningstriangel
Enligt lagen i Österrike ska man alltid ha en varningstriangel med sig i bilen. Varningstriangeln ska placeras 250 m bakom bilen på motorvägar, 150 m bakom bilen på motortrafikleder och i städer 50 m bakom bilen.
Varningsblinkers
Använd omedelbart varningsblinkers för att varna bilister bakifrån vid hårda inbromsningar och motorstopp, trafikstockningar, olyckor och liknande. Vid nödstopp kan varningblinkers tändas. Men det är viktigare att varningstriangeln placeras korrekt.
Bränsle
Det är inte möjligt att köpa blyhaltig bensin i Österrike. På bensinstationer kan du köpa en tillsatsprodukt som kan blandas med blyfri bensin.
Biltåg
Går resan söderut till Österrike kan det kanske löna sig att spara på bränslet och hoppa på biltåget i Hamburg, så kan man koppla av resten av vägen till Österrike. Läs mer här.
Poliskontroll
Poliskontroll innebär att kontroll av körkort, registreringsbevis, första hjälpen-kit, varningstriangel och reflexväst.
Första hjälpen-kit
När man kör i Österrike är det obligatoriskt att ha ett första hjälpen-kit i bilen.
Mobiltelefon
I Österrike är det förbjudet att hålla i en mobiltelefon samtidigt som du kör. Det är även olagligt att införa och använda radar, laserdetektor samt dashcam (en kamera som filmar genom framrutan). Men man får använda en GPS, som visar polisens fasta fartfällor.
Hastighetsbegränsningar i Österrike
Stadsområden: 50 km/t Landsväg: (personbil <3500 kg): 100 km/t Motorväg: 130 km/t** *Var obs på att några städer har en allmän hastighetsgräns på på 30 km/t, förutom där det skyltas med högre hastighet. * Det finns hastighetsgränser på 110 km/t på natten (kl. 22.00-05.00) på följande motorvägar: - A8, Innkreismotorvägen - A9, Pyhrnmotorväjen, bortsett från Bosruck och Gleinalmtunnlarna - A 10, Tauern motorvägen, bortsett från Tauern och Katschbergtunnlarna - A 12 Inntalmotorvägen - A 13, Brennermotorvägen - A 14, Rheintalmotorvägen
Biltuta/signalhorn
I större städer får biltutan/signalhornet endast användas vid överhängande fara. Om skyltar med Hupen verboten står tillsammans med en stadsskylt eller en områdesskylt betyder det att du inte får lov att använda biltutan/signalhornet där.
Bilköer
Kö heter stau på tyska.
Helgdagar/högtider
Nyårsdagen: 1 januari Trettondagsafton: 6 januari Jungfru Marie upptagning i himmelen: 15 augusti Nationaldagen: 26 oktober Alla helgons dag: 1 november Jungfru Marie utkorelse och fullkomliga renhet: 8 december Juldagen: 25 december Andra Juldagen: 26 december Långfredagen, Annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, Annandag pingst, 2:a torsdagen efter pingst har skiftande datum.
Bilens belysning
På dagarna är det tillåtet att köra med halvljus .
Trafikljus
Om den gröna lampan blinkar, betyder det att det snart kommer att ändras till gult och rött.
Nödtelefoner
Om ljuset i nödtelefoner längs motorvägen börjar blinka, betyder det att det kan finnas risk/fara framöver. (T.ex. kö, olyckor, etc.) Sakta därför ner.
Omkörning
Slå alltid på blinkers vid filbyten.
Parkeringsregler
Det är synligt på skyltar om man ska betala för parkering. Parkeringsbiljetter kan köpas i automater, banker, sparbanker eller tobaksaffärer ("Tabak-Trafik").
Promillegräns
Promillegräns i Österrike är 0,5. Man kan få körkortet tillfälligt fråntaget vid en promille på mindre än 0,5 om föraren av fordonet är en fara för övrig trafik.
Rastplatser
Det är inte alltid tillåtet att övernatta på rastplatser, eftersom det är upp till varje kommun att besluta om att tillåta övernattningar. Anpassad handikapptoalett finns på de flesta rastplatser längs motorvägarna.
Rondeller
Det är höger väjningsplikt i rondeller om inte annat är skyltat.
Säkerhetsbälte
Alla passagerare på framsätena och baksäten måste ha bilbälte på. Barn under 150 cm måste använda godkänd skyddsutrustning (t.ex. barnstol, bilkudde, etc.)
Reflexväst
Om du eller andra tvingas lämna bilen utanför tätorter (t.ex. vid däckbyte), bör du alltid bära en gul reflexväst. Väst måste vara EU-godkänd med kontrollmärket EN 471.
Trafikinformation
Medan du är på språng, har du möjlighet att hänga med trafikinformation via radion. På Ö3 sänds det väg-och trafikrapporter under hela dagen. Dessutom sänder den österrikiska radion varje dag kl. 8.05-8.15 ett kort nyhetsprogram på engelska via FM program 1. Ni har också möjlighet att få trafikinformation från ARBO informationstjänst via telefon på +(00)43 (0)1 89 12 17.
Väder
Håll ett öga på väderprognosen i de länder som ni ska köra i på er semester, så ni är någorlunda förberedda. Det kan också vara en bra idé att ha säkerhetsutrustning, t.ex. varma filtar, ljus/ficklampa, med på turen - speciellt om ni kör under vinterhalvåret.
Vägskatter
När du kör på de österrikiska vägar och motorvägar, måste du betala vägskatt/vägavgift. Betalning av avgift/skatt genom köp av en vinjett, som placeras synligt, antingen i övre eller nedre vänstra sidan av vindrutan. Vinjetten finns i flera varianter med olika giltighetslängder. Vinjetten skall stämplas med relevanta datum för försäljningen. Vinjetter kan köpas på bensinstationer, postkontor och bilförsäljning. De kan beställas i Sverige innan avresa eller köpas på bensinstationer nära gränserna. Vi rekommenderar att köpa en vinjett före ankomst i Österrike, annars kan - i synnerhet kritiska resdagar - riskera en lång väntetid. Körning utan en vinjett kan resultera i böter. Förutom avgiften, finns det vissa tunnlar, motorvägar och motortrafikleder i Österrike, som du måste betala för att köra på. Det finns möjlighet att betala med kreditkort på alla avgiftsbelagda motorvägar. Det är även möjligt att köpa biljetter via Internet www.asfinag.at innan avgång och undvika köer. Dessutom finns det några bergsvägar där man måste betala vägskatt/avgift.
Väjningsplikt
Det är allmän höger väjningsplikt, om inte annat är skyltat. Skylten ned "Vorrang geben" innebär att du måste vänta för korsande trafik.
Vinterdäck
Vinterdäck krävs för perioden 1/11-15/04. Snökedjor ska endast användas när vägen är täckt med ett tjockt lager snö. I vissa områden är det obligatoriskt (skyltat). Snökedjor måste godkännas och överensstämma med den österrikiska godkännandet V5117.
Kreditkort
I Österrike, på mindre hotell, affärer och i restauranger kan det hända att de inte accepterar betalning med kreditkort. Internationella kreditkort accepteras på de flesta platser i de större städerna. Visa och Mastercard är vanligare än American Express och Diners Club. Det finns uttagsautomater i de flesta städer. Man kan ta ut maximalt 400 EUR per dag.
Dricksvatten
Vattnet är rent och kan drickas direkt från kranen, så länge inte annat anges.
Husdjur
Om du tar ditt husdjur till Österrike, ska husdjuret tydligt vara märkt (chipmärkt eller en örontatuering), som stämmer övverens med det nummer som står i passet. Dessutum ska det finnas en underskrift från en veterinär i passet om att djuret har fått en rabiesvaccinering, senast 21 dagar innan ankomst i landet. Titta på www.jordbruksverket.se för ytterligare information.
Tullregler
När du är på semester utomlands, kan det vara frestande att köpa lite extra sprit, parfym, tobak, etc. med hem. Därför är det alltid en bra idé att kontrollera tullbestämmelser innan du reser så du vet hur mycket du får lov att ta med hem. www.tullverket.se
Öppettider
Butikerna öppnar 8-9-tiden och stänger kl. 18.00 mån-fre. Det är ofta lunchstängt i upp till 2 timmar. Lördage är det öppet 8-13.00. Första lördagen i månaden är det öppet t.o.m. 17.00.
Rökning
Det är förbjudet att röka på tåg och tågstationer. Vid alla restauranger, barer, diskotek och pubar, bör du använda rökrummet. I restauranger, barer, diskotek och pubar som är mindre än 50m² är det upp till ägaren att avgöra om det är tillåtet att röka.
Dricks
Det är vanligtvis redan en serviceavgift inkl. i priset i förväg när du är på en restaurang och café. Det är dock mycket vanligt att runda upp beloppet.
Mat och dricka
De olika länkder som tillhörde den Habsburgske Monarkin, har haft inflytande på det österrikiska koket. Därför ses ungersk gulasch, serbisk bönsoppa och italienskt ris, ofta på den österrikiska menyn. Den rätt som nog är mest känd från Österrike är: wienerschnitzel. Kaiserschmarren är också en typisk wiensk specialitet, pannkaksbitar med florsocker och sylt. Dessutom är Österrike känt för en rad olika läckra sötsaker - Sacher tårta (med choklad), Linzerkage (med nötter och sylt) och Malakofftårta (choklad med rom och vispgrädde). En populär dryck till kakan är Wienerkaffe; en blanding av kaffe och chokolad. Bergsregionerna har sina egna specialiteter, såsom Alpost, purjolöksost och bacon från Tyrolen.
Nyttiga fraser för turen
Bensin: Benzin Blyfri bensin: bleifreies Benzin Bromsar: Bremsen Bromsvätska: Bremsflüssigkeit Diesel: Dieselkraftstoff Gas: Autogas Koppling: Kupplung Kontrollera: Kontrollieren Kylarvätska: Gefrierschutzmittel Mekaniker: Mechaniker Olja: Öl Urladdat batteri: Leere Batterie Punktering: Reifenpanne Säkring: Sicherung Gaspedal: Gaspedal Ström: Strom Tankstation: Tankstelle Utbytbara: Auswechseln Vatten: Wasser
Stopp på vägen
Turen till Österrike kan vara lång. Om ni ska köra i många timmar, kan det rekommenderas att stanna till under vägen för att samla ny energi till turen vidare mot er feriedestination. Happydays erbjuder billiga övernattningar (enkelnatt) på en mängd hotell nära den tyska motorvägen från norr till söder. Se våra hotell som erbjuder enkelnatt på vår hemsida. www.happydays.nu/se/tema/enkelnatt
Sveriges ambassad i Österrike
Besöksadress: Obere Donaustrasse 49-51 1020 Wien Österrike Postadress Schwedische Botschaft Obere Donaustrasse 49-51 1020 Wien Österrike Tel: +43 1 21 75 30 Fax: +43 1 21 75 33 70 E-post: ambassaden.wien@gov.se
Bergpass
Följande bergpass är avstängda under vintern.
Andra kan vara tillfälligt avstängda pga. snö: Filzensattel från december till mars, Furka Joch från oktober till juni, Grossglockner Hochalpenstrasse från november till april, Hahntennjoch från november till maj, Nassfeld (vid den italienska gränsen) från oktober till maj (endast stängd på den italienska sidan), Silvretta/Bielerhöhe från november till maj, Sölk Pass från november till maj, Staller Sattel (vid den italienska gränsen) från november till maj och Timmelsjoch Hochalpenstrasse från oktober till juni.
Fakta om Spanien
Yta: 504 782 km2 Antal invånare: 46,1 milj. Huvudstad: Madrid Språk: Spanska Valuta: Euro (EUR) Tidszon: CET (UTC +1), bortsett från Kanarieöarna, där de ligger 1 timme bakom. Elektricitet: 220 v
Viktiga telefonnummer på semestern
Alarmcentral: 112 Ambulans: 061 Brandkår: 080 SOS internationale: +(00)46 8 625 44 00 Happydays: +(00)46 (0)20 79 33 84 Öppet vardagar kl. 8-17.
Vägassistans
Du kan få vägassistans dygnet runt med den spanska Automobile Club Race på +(00)34 (91)593 33 33. De talar engelska, tyska och franska. Om du har helförsäkring, bör du alltid ringa SOS International på +(00)46 (0)8 625 44 00 för att ta reda på hur att förhålla dig.
Varningstriangel
Lagen i Spanien säger att du alltid måste ha en varningstriangel i bilen. Varningstriangel behöver du för att varna bakomvarande trafik, om du måste göra ett nödstopp. Spanska fordon måste ha två varningstrianglar med dem. Därför rekommenderas det att du köper 2 varningstrianglar i bilen när du kör i Spanien. Varningstriangel ska placeras minst 50 m bakom bilen.
Avstånd
Vi rekommenderar att du håller ett bra avstånd till de främre bilarna i tät trafik eller vid hög hastighet, så risken för kollision minimeras. Kom ihåg att ta hänsyn till väg- och väderleksförhållanden, vid bedömningen av vad avståndet ska vara upp till framförvarande fordon.
Varningsblinkers
Använd omedelbart varningsblinkers för att varna bilister bakifrån vid hårda inbromsningar och motorstopp, trafikstockningar, olyckor och liknande.
Bränsle
I Spanien kan man köpa diesel (gasolja), 95 oktan blyfri (Eurosuper) och 98 oktan blyfri bensin (superplus).
Böter i Spanien
Om en turist gör en trafikförseelse i Spanien, ska böter betalas på plats om du inte känner en person bosatt i Spanien som kan garantera att böterna kommer betalas. Om ingen av dessa är uppfyllda, beslagtas fordonet av polisen. Genom att betala böterna på plats reduceras avgiften med 50%. Det finns ingen ursäkt för att inte känna till trafikreglerna vid körning utomlands, kontrollera alltid de trafikregler som gäller i det land där du kör i.
Första hjälpen-kit
Vid körning i Spanien är det obligatoriskt att ha ett första hjälpen-kit i bilen.
GPS och mobiltelefon
I Spanien är det förbjudet att tala i en handhållen mobiltelefon när du kör. Mobiltelefonen måste vara avstängd när man tankar. Det rekommenderas att du aldrig använder din GPS under körning. Ange alltid adressen till din destination innan du börjar köra. Om du behöver ändra en adress, är det en bra idé att stanna vid nästa rastplats om du kör på motorvägen eller stanna till vid sidan av vägen om du kör i stan eller på landsväg.
Hastighetsbegränsningar i Spanien
Stadsområden: 50 km/t Landsväg (bilar <3500 kg): 90 km/t - Motortrafikled: 100 km/t* - Motorväg: 120 km/t ** * Gäller motortrafikleder och vägar som antingen har mer än ett spår i samma riktning, mittsträng omkörningsbanor eller en vägkant på minst 1,50 m. ** Giltigt på motorvägar och på så kallad Autovia. Autopista är avgiftsbelagda motorvägar, medan Autovia är gratis.
Biltuta/signalhorn
Biltutan/signalhornet får endast användas vid överhängande fara.
Bilköer
Kö heter "caravana" på spanska. På sommaren juni-sep kan man förvänta sig tung trafik på vägarna till och från större städer och kuster på de flesta lör- och söndagar.
Helgdagar/högtider
Nyårsdagen: 1 januari Trettondagen: 6 januari Día de Andalucia (bara i Andalusien): 26 februari Arbetardag: 1 maj Antagande: 15 augusti Nationaldag 12 oktober Alla helgons dag: 1 november Grundlagsdag: 6 december Marie avlelse: 8 december Juldagen: 25 december Skärtorsdag, långfredag, annandag påsk, Kristi himmelsfärds dag och annandag pingst har varierande datum.
Bilens belysning
Det är valfritt om du vill köra med halvljus under dagtid. Spanjorerna kör inte så ofta med halvljus om dagen, så därför kan du ibland uppleva att de signalerar till dem som kör med ljus på.
Miljömärken
I Spanien finns det inga regler om miljömärken.
Packning och last
Om du har en cykel eller andra gods fastspänt bakom bilen, måste du ha en röd- och vitrandig skylt på bak på bilen. Utan skylten riskerar man att få böter.
Promillegräns
Promillegräns är 0,5. För förare med mindre än 2 års körerfarenhet är promillegränsen 0,3.
Rastplatser
Det är inte alltid tillåtet att övernatta på rastplatser.
Rondeller
Det är höger väjningsplikt i rondeller om inte annat är skyltat.
Säkerhetsbälte
Alla passagerare på framsätena och baksäten måste bilbälte på. Barn under 3 år måste alltid fästspännas i godkänd säkerhetsutrustning anpassad till storlek och vikt. Barn under 135cm måste använda godkänd säkerhetsutrustning (t.ex. barnstol, bältes/bilkudde, etc.)
Reflexväst
Om du eller andra tvingas stiga ur bilen utanför tätorter (t.ex. vid hjulbyte), bör du alltid bära en reflexväst. Reflexvästen måste vara EU-godkänd med kontrollmärket EN 471. Ha alltid reflexväst i bilen.
Trötthet under körning
Vid lång körning, kan trötthet uppstå plötsligt. Kom ihåg att det finns stor risk genom att köra när du är trött. Varje år sker många olyckor på grund av att föraren av bilen har fått för lite sömn och borde vila. Därför rekommenderar vi att du på längre turer tar en övernattning, enkelnatt, eller att ni stannar bilen och tar en tupplur på 20-30 minuter när ni känner av tröttheten.
Trafikinformation
Medan du är på resande fot har möjlighet att hänga med trafikinformationen i Spanien via radio. Under sommarmånaderna sänds det i samband med nyheter om söndagar en trafikrapport på engelska och spanska. Via telefonen kan du få rikstäckande trafikinformation på 900 123 505.
Väder
Håll ett öga på väderprognosen i de länder som ni ska köra i på er semester, så ni är någorlunda förberedda. Det kan också vara en bra idé att ha säkerhetsutrustning, t.ex. varma filtar, ljus/ficklampa, med på turen - speciellt om ni kör under vinterhalvåret.
Vägskatter
I Spanien ska man betala skatt på motorvägar. Du kan betala med kreditkort på betalstationer. Som en allmän regel ska man inte betala för att köra på de spanska vägarna nära städer. Kostnaden för skatten varierar beroende på tid på dygnet. Det är dyrt att köra i rusningstid.
Väjningsplikt
Det är höger väjningsplikt. Det finns inga särskilda väjningspliktsregler för körning i bergen.
Vinterdäck
Dubbdäck får användas om vägen är täckt med snö och is. Dubben får lov att vara max 2 mm i längd. Snökedjor kanske rekommenderas (skyltat). För vinterkörning, rekommenderas det att ta med snökedjor.
Kreditkort
I Spanien föredras kontanter framför kreditkort. Ta med euro (EUR) i kontanter och ta inte med sedlar större än 50 EUR till öarna.
Dricksvatten
Man kan dricka kranvatten på de flesta håll i Spanien, men det smakar inte gott. Vill man vara helt säker på att undvika en magförgiftning bör du köpa vatten på flaska, det finns i de flesta livsmedelsbutiker och kiosker.
Husdjur
Om du tar med ditt husdjur (hund, katt eller liknande) till Spanien ska sällskapsdjuret märkas tydligt (örontatuering eller chipmärkt), ett pass och en rabiesvaccinering. Läs ev. mer på www.jordbruksverket.se och www.tullverket.se
Tullregler
När du är på semester utomlands kan det vara frestande att köpa lite extra sprit, parfym, tobak, etc. för att ta hem. Därför är det alltid en bra idé att kontrollera tullregler innan du reser, så du vet hur mycket du får lov att ta hem från din semester. www.tullverket.se
Öppettider
Butiker har öppet mån-lör kl. 9/10-13.30/14 och 16/16.30-20/20.30. Under sommaren i större turiststäder öppnar butiker ofta senare, men har längre öppet på kvällen.
Rökning
I Spanien får ägarna av restauranger och barer mindre än 100 m2 själva avgöra och bestämma om rökning är tillåtet eller om det är rökförbud inomhus. På restauranger och barer över 100 m2 skall det finnas rökområden, om det ska vara tillåtet att röka inne.
Dricks
Det är normalt att ge dricks i Spanien. Det är vanligtvis redan inkl. en serviceavgift på priset i förväg när du är på en restaurang och café. Det är dock mycket vanligt att runda upp beloppet. Caféer och barer ger man vanligtvis några småmynt extra. Man ger också några euro till städerskor och taxichauffören om han har gjort någon form av extra bra tjänst.
Mat och dricka
Spanska köket erbjuder ett stort utbud och påverkas av olika kulturer. Varje region har sina egna specialiteter. Produkter som används över hela landet är vin, ost, baljväxter, ris och grönsaker. Paella är en berömd maträtt med ris och skaldjur. Spanska tortillas (potatisomelett) och Gazpacho (kall tomatsoppa) är något som äts överallt. Tapas är spanska delikatesser. Dessa är små tilltugg, som är till för att fylla tiden mellan lunch och middag. Utomlands har tapas också blivit populärt, och i de olika länderna finns tapasbarer. Spanska köket är ofta enkla rätter, men kvaliteten är hög och maten är fräsch. I Spanien är det vanligt att äta två varma måltider om dagen. Lunch äts runt på 15.00 och middag så sent som 21.00. Du bör komma ihåg detta när du letar efter en restaurang. Spanien är känt för sina goda viner. Ett typiskt spanskt vin är t.ex. Sangria (fruktvin). Även Rioja serveras överallt. Många spanjorer dricker billigt vin med sina måltider. Andra välkända spanska drycker är Horchata (en mjölkdryck) och Clara (öl blandat med en mild dryck). Generellt sett är spansk öl inte särskilt starkt. Både spanska och utländska öl finns tillgängliga.
Nyttiga fraser för turen
Bränsle: Gasolina Blyfri: Sin Plomo Bromsar: Frenos Bromsvätska: Liquido i Freno Diesel: Diesel / Gasoleo Gas: Gas Koppling: Gasen i embrague Kontrollera: Controlar Kylarvätska: Anticongelante Mekaniker: Mecánico Olja: Aceite Urladdat batteri: Bateria agotada Punktering: Pinchazo Säkring: SMÄLTBAR Gaspedal: Acelerador Ström: Corriente Bensinstation: Gasolinera
Stopp på vägen
Turen till Spanien kan vara lång. Om ni ska köra i många timmar, kan det rekommenderas att stanna till under vägen för att samla ny energi till turen vidare mot er feriedestination. Happydays erbjuder billiga övernattningar (enkelnatt) på en mängd hotell nära den tyska motorvägen från norr till söder. Se våra hotell som erbjuder enkelnatt på vår hemsida. www.happydays.nu/se/tema/enkelnatt
Sveriges ambassad i Spanien
Besöksadress: Calle Caracas, 25 Madrid Postadress Embajada de Suecia Calle Caracas, 25 ES-28010 Madrid Spanien Tel: +34 91 702 2000 Fax: +34 91 702 2040 +34 91 702 2038 E-post: ambassaden.madrid@gov.se
Fakta om Italien
Yta: 301 230 km2 Antal invånare: ca 60 milj. Huvudstad: Rom Språk: Italienska Valuta: Euro (EUR) Tidszon: CET (UTC+1) Elektricitet: 220 v och 125 v. Rund kontakt med tre pinnar. Adapter rekommenderas.
Viktiga telefonnummer på semestern
Alarm: 112 Polis: 113 Ambulans & räddningstjänst: 118 Brandkår: 115 Happydays +(00)46 (0)20 79 33 84. Öppet vardagar kl. 8-17.
Vägassistans
Om du råkar ut för en olycka eller har problem med din bil, kan ACI vägassistans på tlf. 803 116 (gratis samtal).
Varningstriangel
Lagen i Tyskland säger att du alltid måste ha en varningstriangel i bilen. Om du måste göra ett nödstopp, ska varningstriangeln placeras minst 50 m bakom bilen utanför tätort och minst 100 m bakom fordonet på motorväg.
Varningsblinkers
Varningsblinkers ska alltid användas för att varna bakomvarande bilister vid hårda inbromsningar, motorstopp, trafikstockningar, olyckor och liknande. Varningsblinkers används för att varna övrig trafik vid nödstopp - även om bilen står i nödkörfältet.
Bränsle
Du kan inte köpa blyhaltig bensin i Italien. Men du kan köpa en tillsatsprodukt på bensinstationer som du kan fylla på i tanken. Det är tillåtet att ta med upp till 60 liter bensin i en reservdunk godkänd för brandfarliga vätskor.
Biltåg
Om resan går söderut genom Tyskland, kan det löna sig att spara på bränsle och energi och lämna rodret till andra ombord på biltåget från Hamburg.
GPS och mobiltelefon
I Italien är det förbjudet att tala i en handhållen mobiltelefon när du kör. En GPS kan vara en riktigt stor hjälp att komma till din destination på bilsemester. Om din GPS har POI funktion (spårning av fasta hastighetskameror) är det tillåtet att använda den när du kör i Italien. Det är däremot inte tillåtet att ta med eller använda radar- och laserdetektorer.
Hastighetsbegränsningar i Italien
Stadsområden: 50 km/t Landsväg: 90/110 km/t (motorcyklar, bilar och husbilar <3500 kg) Landsväg (personbil med släp/husvagn >3500 kg): 70 km/t Motorväg (motorcyklar, bilar och husbilar <3500 kg): 130 km/t Motorväg (personbil >3500 kg med husvagn): 80 km/t
Biltuta/signalhorn
I bebyggda områden får man bara lov att använda biltutan/signalhornet om det finns risk för livsfarliga situationer. I småtimmarna ska man blinka med ljusen istället för att använda biltutan/signalhornet.
Bilköer
Kö heter "ingorgo di traffico" på italienska. Italien har många bergspass, och om du planerar att passera ett av dem kan det vara en bra idé att kontrollera om det är öppet. Vissa bergspass är nämligen stängda några månader om året.
Helgdagar/högtider
Nyårsdagen: 1 januari Trettondagsafton: 6 januari Arbejderdag: 1 maj Republikens dag: 2 juni Vårfrudagen/Jungfru Marie Bebådelsedag: 15 augusti Alla helgons dag: 1 november Bebådelsen: 8 december Annandag jul: 25 december Annnandag påsk infaller på varierande datum. Dessutom firar städerna en gång per år det lokala skyddshelgonets dag. Datumet varierar från stad till stad.
Bilens belysning
Om dagen ska halvljuset vara på. Om det finns tillräckligt med gatubelysning är det förbjudet att använda helljuset.
Trafikljus
Du kan ibland stöta på fenomenet att trafikljusen är ur funktion och bara blinkar orange. Detta händer framförallt på kvällar och nätter. Detta görs medvetet när det inte finns så mycket trafik, så att bilisterna själva får fundera ut när och hur man ska stanna för en annan bilist. Man kan också ibland stöta på ett trafikljus som är placerat mitt på en väg utan korsningar. Dessa alternativ till vägbulor visar rött när du kör mer än den tillåtna hastigheten.
Miljömärken
Italien har infört förbud eller begränsningar i flera historiska stadskärnor. Som turist kan du inte generellt köpa tillåtelse för att köra i dessa zoner. Om du har bokat rum på ett hotell som ligger inom miljözonen, kan du be hotellet att kontakta myndigheter och få ett särskilt tillstånd för att lasta av bagage vid hotellet. Bilen ska ni dock parkera utanför miljözonen. Även funktionshindrade fordon måste ha särskilt tillstånd för att köra i miljözonerna. I Milano, kan turister köpa Ecopass för körning i miljözonen. Ecopass säljs i kiosker och liknande. Man får höga böter för att köra utan tillåtelse i miljözonerna och inspektioner utförs av automatiska kameror på infartsvägarna. Förbudet gäller i följande städer (och ev. fler): Alessandria, Neapel, Alghero (Sardinien), Novara, Assisi, Padua, Asti, Palermo, Bari, Parma, Bologna, Perugia, Bolzano, Pescara, Brescia, Pisa, e AP Viterbo, Pordenone, Ferrara, Reggio Calabria, Florens, Reggio Emilia, Forli ', Rimini, Gaeta, Rom, Cagliari, Sesto Fiorentino, Genua, Siena, Lucca, Torino, Messina, Trieste, Milano, Venedig, Modena och Verona (företagsfordon).
Nödtelefoner
Det finns nödtelefoner längs motorvägarna varannan kilometer.
Parkeringsregler
I Italien kan du stöta på parkeringsplatser i flera olika färger. Den vita färgen betyder vanligtvis att det är grstis att parkera här. Den blå färgen betyder typiskt att platsen kan användas av grannskapets boende, medan de gula platserna är reserverade för gäster. Håll alltid ett öga på skyltarna, eftersom detta kan variera från plats till plats. Italienarna har en vana att parkera på platser där en svensk aldrig skulle lämna en bil. Ofta är varningsblinkers på, så man kan gott och väl tro att bilen har fått stopp eller det är något fel. Men det är det oftast inte! För italienarna indikerar en "felplacerad" bil med varningsblinkers på, att bilägaren bara har ett viktigt ärende i närheten (kaffe med en vän eller något liknande livsviktigt), men är tillbaka om ett ögonblick. Det är olagligt att parkera mot körriktningen på alla vägar.
Promillegräns
Promillegränsen är 0,5. Dock är promillegränsen 0,0 för alla förare med mindre än 3 års körerfarenhet.
Rastplatser
Det är inte tillåtet att övernatta på rastplatser. Detsamma gäller parker och stränder.
Rondeller
Vissa platser i Italien har fortfarande höger väjningsplikt i rondeller, som ibland kan orsaka stopp i trafiken. Håll alltid ett öga på skyltarna innan du kör in i en rondell.
Säkerhetsbälte
Alla passagerare måste ha säkerhetsbälte på. Barn måste också vara fastspända i godkänd säkerhetsutrustning, anpassad till barnets ålder, vikt och längd.
Reflexväst
Om du eller andra tvingas lämna bilen utanför tätorter (t.ex. vid däckbyte), bör du alltid bära en reflexväst. Reflexvästen måste vara EU-godkänd med kontrollmärket EN 471. Egentligen kan du få en böter på upp till 138 euro (EUR) om du glömmer det. Reflexvästen kan köpas för ca 10 EUR på bensinstationer i Italien.
Vad betyder skyltarna?
I Italien följer man internationella standarder, medan andra skyltar är på italienska: Senso vietato: Infart förbjudet Senso Unico: Enkelriktat Sosta autorizzata: Parkering tillåtet Divieto di Sosta: Parkering förbjuden Svolta: Korsning Uscita automezzi: Utfart Lavori i Corson: Vägarbete
Trafikinformation
Medan du är på resande fot i Italien har ni möjlighet att följa med trafikinformationen via radio. Det finns regelbundna trafikrapporter i Italien på de nationella radiokanalerna. Via telefonen kan du få väg- och trafikrapporter hos den italienska bilklubben (dygnsöppet).
Vägskatter
När man kör på italienska motorvägar och i flera tunnlar, måste du betala vägavgift. Avgiften kan betalas kontant med euro (EUR) eller med kreditkort och "Viacard" som kan köpas på ACI kontor och alla postkontor, turistbyråer och bensinstationer i Italien. På de flesta motorvägar drar man en biljett från en vägtullsstation vid påfarten till motorvägen, som man betalar vid en automat när du lämnar motorvägen igen. På några sträckor betalar man redan vid påfarten till motorvägen. Var medveten om att bommen mycket väl kan gå upp, även om skatten inte är betald. Detta kan orsaka en irriterande extra kostnad som kommer att levereras per post till din adress i Sverige. Spara alla kvitton, så att du kan bevisa att du har betalat om du av misstag debiteras ett belopp som du redan har betalat.
Väjningsplikt
Det är höger väjningsplikt om inte annat är skyltat.
Övrigt
Vissa italienska bilar kör omkring med ett stor P i bakrutan. Detta är inte ett särskilt parkeringstillstånd, utan en signalering till andra bilister att föraren av bilen inte har körkort, men åtföljs av en person med körkort. Det är därför lämpligt att hålla ett litet avstånd!
Kreditkort
Kreditkort accepteras vanligen på hotell, restauranger, affärer och bensinstationer på motorvägarna. Resecheckar växlas på banker och valutaväxlingskontor.
Dricksvatten
På de flesta platser i Italien kan du dricka kranvatten. Det är dock rekommenderat att köpa vatten på flaska.
Husdjur
Hundar, katter och liknande som reser inom EU måste ha ett giltigt pass. Djuret måste ha ett identifikationsnummer (tatuering eller mikrochip), som måste matcha numret i passet. Dessutom ska passet signeras av en veterinär som garanterar att djuret har vaccinerats mot rabies. Läs ev. mer på www.jordbruksverket.se eller www.tullverket.se
Tullregler
När du är på semester utomlands kan det vara frestande att köpa lite extra sprit, parfym, tobak, etc. för att ta hem. Därför är det alltid en bra idé att kontrollera tullregler innan du reser, så du vet hur mycket du får lov att ta hem från din semester. www.tullverket.se
Öppettider
Affärerna är öppna kl. 8.30/9-13 och igen kl. 15.30/16-19.30/20 mån-lör. Museernas öppettider varierar från stad till stad, men museer har i allmänhet stängt på måndagar. Bensinstationer längs motorvägar har öppet dygner runt. Om du ska till Rom, bör du vara medveten om att Vatikanmuseet är stängt på söndagar - förutom den sista söndagen i månaden.
Rökning
Det är rökförbud på offentliga platser. Det är dock tillåtet för rökning på restauranger och liknande, om det finns rökrum eller liknande.
Dricks
Det finns inga regler för att ge dricks på restauranger och caféer, eftersom det vanligtvis redam är inkluderat en serviceavgift på 10-15% på priset i förväg. Vill du fortfarande ge lite mer, kan du runda upp beloppet. Om du vill visa din tacksamhet för god service, kan man t.ex. välja att komplettera städerskans lön med 10-15 kr per dag.
Mat och dricka
Italienska rätter är oftast enkla, men tack vare färskvaror och läckra kombinationer har det italienska köket lyckats bli känt över hela världen. Alla vet vad pasta och pizza är. Italienarna tar sig tid att njuta av en lunch eller middag. De brukar börja sin måltid med "antipasta", en förrätt. När de äter pasta eller risotto tar de ofta en sallad till. Ost används ofta i italienska rätter: Mozzarella, ricotta och gorgonzola. Rätterna tillagas med lök, vitlök och tomater. Många människor dricker cappuccino (före 11.00) eller espresso. Den mest populära drycken i Italien, är vinet Chianti. Om du tar en drink stående vid en disk, är det ofta billigare än att sitta ner vid ett bord eller utomhus. Italienarna äter sent, vilket innebär att vissa restauranger öppnar så sent som 20.00 pm. Kvaliteten av restaurangerna är rimliga, och ofta är rätterna prisvärda.
Nyttiga fraser för turen
Allacciare la Cintura: Använd säkerhetsbältet Område servizio: Bensinstation Buon viaggio: Trevlig resa Catene neve: Snökedjor Coda / Kod: Kö/köer Corsia: Körfält/körbana Corsia di Emergenza: Nödbana/körfält Divieto di Sosta: Parkering förbjuden Galleria: Tunnel Guidate con prudenza: Kör med omsorg I CaSO di nebbia: Vid dimma Incident: Olycka Vorrei una ricevuta per favore: Kvitto, tack Lavori i Corson: Vägarbete Patente: Körkort Passo: Bergspass Pedaggio: Skatt/motorvägsavgift Rallenta / rallentare: Sakta ner Roccia/e sporgente/i: Utstickande klippor Rischio Frana: Risk för jordskred Senso Unico: Enkelriktad gata Sosta autorizzata: Parkering tillåtet Uscita: Utfart Velocita: Hastighet
Stopp på vägen
Turen till Italien kan vara lång. Om ni ska köra i många timmar, kan det rekommenderas att stanna till under vägen för att samla ny energi till turen vidare mot er feriedestination. Happydays erbjuder billiga övernattningar (enkelnatt) på en mängd hotell nära den tyska motorvägen från norr till söder. Se våra hotell som erbjuder enkelnatt på vår hemsida. www.happydays.nu/se/tema/enkelnatt
Sveriges ambassad i Italien
Besöksadress: Piazza Rio de Janeiro 3 Rom Postadress Ambasciata di Svezia Piazza Rio de Janeiro 3 00161 ROMA RM Italien Tel: +39 06 44194100 Fax: +39 06 44194760
Fakta Holland
Yta: 41.500 km2 Invånarantal: 16,7 miljoner Huvudstad: Amsterdam Språk: Holländska Valuta: Euro Tidzone : Holland ligger i samma tidszone som Sverige Elektricitet: 220 v växelström
Viktiga telefonnummer på semestern
Polis +31 (0) 900 8844 Polis, ambulans eller brandbil 112 Happydays +(00) 46 020- 79 33 84. Öppet vardagar kl. 8-17.
Väghjälp
den holländska väghjälpen Wegenwacht kan tillkallas på +31 (0)8 000 888 eller via de gula nödtelefonerna längs de större vägarna dygnet runt. Om ni har en bilförsäkring bör ni alltid ringa till ert försäkringsbolag för att ta reda på hur ni går vidare.
Varningstriangel
Lagen i Holland säger att man alltid ska ha med sig två varningstrianglar i bilen. Om ni blir tvugna att ta ett nödstopp ska varningstrianglarna placeras minimum 100 m framför och bakom bilen. Samtidigt är det en bra idé att sätta på varningsblinkers.
Varningsblinkers
Varningsblinkers ska naturligtvis sättas på vid nödstopp, men det används även för att varna bilister som kör bakom vid hårda inbromsningar, motorstopp, köbildning, olyckor och liknande.
Bränsle
Det är tillåtet att ta med sig 10 liter bensin i reservdunk.
Böter
Om man begår ett trafikbrott i en bil med utländska nummerplåtar i Holland får man en böter som ska betalas på plats. Dessutom kan man räkna med att saken kommer i rätten. Om ni inte kan betala bötern kan polisen kräva pant. Olaglig parkering straffas med gula däckklämmor som är väldigt dyra att få bort.
Hastighetsgränser i Holland
Tätort: 50 km/t Landsväg: 80 km /t Motortrafikled: 100 km/t Motorväg: 100-120 km/t Minsta hastighet är 40 km/t på landsväg och 70 km/t på motorväg.
Helgdagar
Juldag: 25 december Annandag jul: 26 december Nyårsdag: 1 januari Drottningens födelsedag: 30 april Befrielsedag: 5 maj Helgdagar med varierande datum: Långfredag, annandag påsk, Kristi Himmelsfärd och annandag pingst.
Nödtelefon
Det finns gula nödtelefoner längs de flesta större vägarna.
Rökning
Det är ej tillåtet att röka under offentliga transporter och på offentliga platser samt restauranger, caféer, barer och nattklubbar.
Sveriges ambassad i Holland
Besöksadress: Jan Willem Frisolaan 3 2517 JS Den Haag Postadress Embassy of Sweden Postbus 85601 2508 CH Den Haag Nederländerna Tel: +31 70 412 02 00 Fax: +31 70 412 02 11 E-post: ambassaden.haag@gov.se
cookie icon Vi använder cookies
Happydays sparar information via cookies enligt gällande lagstiftning. Informationen lagras anonymt och används för att komma ihåg dina inställningar samt för att förbättra hemsidan och således ge dig bättre service. Läs mer