Fakta om Danmark
Yta: 43 098 km2
Antal invånare: 5,6 miljoner
Huvudstad: Köpenhamn
Språk: Danska
Valuta: Danske kroner (DKK)
Tidszon: GMT +1
Elektricitet: 220 Volt
Viktiga telefonnummer under semestern + Sveriges ambassad i Danmark
Alarm (i Sverige SOS Alarm) 112.
Polisen Danmark 114.
Landskod Danmark = 0045
Telefonupplysningen Danmark 118.
Happydays 0046 20 79 33 84
Öppet vardagar kl. 8-17.
Sveriges ambassad i Danmark.
Besöksadress:
Sankt Annæ Plads 15 B
Köpenhamn
Postadress
Sveriges ambassad
Sankt Annæ Plads 15 A
1250 Köpenhamn K
Danmark
Tel: +45 33 36 03 70
Fax: +45 33 36 03 95
E-post: ambassaden.kopenhamn@gov.se
Vägassistans
Vid sidan av de danska motorvägarna finns det orange nödtelefoner med två kilometers mellanrum. Dem kan du använda om du får problem med bilen, eller om det har skett en olycka. Telefonerna är mycket enkla att använda och är i direktkontakt med Trafikinformationscentret, som skickar ditt meddelande vidare till alarmcentralen. Riktningen till närmaste nödtelefon är angivet med en pil som du kan finna på de vita reflexstolpar vid sidan av vägen.
Om du har problem med bilen, kan du ringa till Dansk Autohjälp på tlf +45 70 10 80 90 eller tillkalla Falck på tlf +45 70 10 20 30. Om du inte är medlem, kommer de ändå och hjälper - dock mot betalning.
Varningstriangel
Lagen i Danmark säger att du alltid ska ha en varningstriangel med dig i bilen. Varningstriangeln ska du använda för att varna bakomvarande trafik, om du blir tvungen att göra ett nödstopp.
Om du blir tvungen att göra ett nödstopp, ska varningstriangeln placeras minst 50 meter bakom bilen på landsvägar och minst 100 meter bakom bilen på motorvägar. Samtidigt är det en bra idé att sätta på bilens varningsblinkers. Kom ihåg att vara försiktig när du förflyttar till fots på vägen.
Varningsblinkers
Varningsblinkers ska startas på motorvägen om du är på väg in i en bilkö, eller om du står längst bak i en bilkö, för din egen och för andras säkerhets skull. Använd också varningsblinkers vid nödstopp. Kom också ihåg att placera ut varningstriangeln om bilen blir stående på vägen.
Blinkljus
När du kör på motorvägen ska du alltid visa tecken med blinkljuset vid filbyte. Detta gäller vid omkörningar (vid filbyte) men även när du kör in på motorvägen och när du kör av motorvägen igen.
Bränsle (inkl. el) till bilar
Diesel, 92, 95 och 98-oktanig blyfri bensin och ersättningsprodukter för bilar som normalt går på blyhaltig bensin kan köpas på de flesta bensinstationer. Tyvärr är det mycket sällsynt med etanolbilar i Danmark, så det finns nästan inga möjligheter för att köpa E85 (2014), detsamma gäller fordonsgas. Däremot finns det idag många publika elladdstolpar som ofta är helt gratis att använda, tankar du el eller gör ett batteribyte på en mack är det mot avgift.
GPS och mobiltelefon
I Danmark är det förbjudet att tala i handhållen mobiltelefon, medan man kör. Det är tillåtet att tala i telefon med en handsfree-lösning (headset) OM telefonen är fastmonterad (med mobiltelefonhållare) i bilen. Notera att det räcker inte att den ligger löst på sätet samtidigt som du använder headset. Om du talar i mobiltelefon under bilkörning utan handsfree och mobiltelefonhållare (fast monterad) kan det kosta dig DKK 1.500:- i böter (2014).
Hastighetsbegränsningar i Danmark
Stadsområden: 50 km/t
Landsvägar (personbil <3500 kg): 80 km/t
Motortrafikled (personbil < 3500 kg): 80 km/t (min. 40 km/t)
Motorvägar (personbil <3500 kg): 110/130 km/t (min. 40 km/t)
Hastighetsgränserna gäller alltid, undantagsvis vid lokal skyltning med en annan hastighet, eller vid förhållanden som gör att det är nödvändigt att sätta ner farten.
Minsta fartböter i Danmark är på DKK 1000:- och stigande beroende på hur mycket man överskrider hastighetsbegränsningen.
Helgdagar/röda dagar
Nyårsdagen: 1 januari
Grundlagsdagen: 5 juni
Juldagen: 25 december
Annandag jul: 26 december
Skärtorsdagen, långfredagen, påskdagen, annandag påsk, Stora Bededagen (fjärde fredagen efter påsk), Kristi himmelfärdsdagen, pingstdagen och annandag pingst har skiftande datum.
Undersök gärna högtidsdagar på nätet innan du åker på semester till Danmark, du kan råka ut för en helgdag/röd dag då t.ex. butikerna är stängda.
Allmän information om helgdagar
Danmark följer någorlunda de svenska helgdagarna. Observera dock att man i Danmark har följande extra helgdagar: Stora Bededagen - infaller fjärde fredagen efter påsk, Grundlagsdagen - infaller den 5 juni, annandag pingst (slopad som helgdag i Sverige sedan 2004 - infaller 50 dagar efter påskdagen). Dessa dagar (och normala helgdagar) kan det vara extraordinärt stängt t.ex. butiker m.m. Man firar heller inte midsommar på samma sätt/samma dag som i Sverige, i Danmark firar man Sankt Hans dag (Sankt Hans är det fördanskade namnet av Johannes Döparen som föddes den 24 juni), och själva firandet avhålls kvällen före (Sankthans aften) genom att tända ett stort bål (med en häxa på toppen) på allmän plats, sjunga Midsommervisen/Vi elsker vort land) av Holger Drachman, en offentlig person håller ett tal och vid midnatt är det fyrverkeri. Danskarna älskar fester, men håller inte lika vilda helgdagsfester som vi svenskar gör, exempelvis svensk midsommarafton.
Järnvägsövergång
Var alltid extra uppmärksam när du passerar järnvägsövergångar. Det är en bra idé att sätta ner farten eller att stanna helt om sikten är dålig. På de flesta platser i Danmark har man bevakade övergångar med bommar, men det kan också förekomma övergångar utan bommar.
Halvljus och dimljus på bilen
Samma trafikregler som i Sverige.
Alla bilar ska köra med halvljus tänt hela dygnet.
Dimljus får endast användas när sikten är mycket dåligt och får ej användas samtidigt med heljus.
Nödtelefoner
Vid sidan av de danska motorvägarna finns det orange nödtelefoner med två kilometers mellanrum, som dock gradvist blir nedlagda under 2017. Dem kan du använda om du får problem med bilen eller om det har skett en olycka. Telefonerna är mycket enkla att använda och är i direkt kontakt med Trafikinformationscentret, som skickar ditt meddelande vidare till alarmcentralen. Riktningen till närmaste nödtelefon är angivet med en pil som du kan finna på de vita reflexstolparna vid sidan av vägen.
Omkörning
Samma trafikregler som i Danmark.
När du kör om på motorvägen ska du alltid komma ihåg att använda blinkers. På landsvägen är det inte ett måste, men det kan vara en bra idé att använda blinkers vid omkörning för att varna andra bilister.
Samma trafikregler gäller som i Sverige - det är inte lagligt att köra om när det är heldragna vita linjer på vägen, före backkrön och kurvor, vid järnvägsövergångar samt vid övergångsställen.
Parkeringsregler
I de flesta större städer ska du betala en avgift för parkering. Det finns även många offentliga parkeringsplatser där du ska använda dig av en p-skiva. P-skivan ska alltid användas på p-platser med tidsbegränsad avgiftsfri parkering, svensk p-skiva fungerar bra (hör annars med närmsta mack). Lös skiva läggs till höger på instrumentbrädan. Fast monterad p-skiva sätts på vindrutans insida, längst ner till höger. Anländer du till p-platsen på kvällen och tidsbegränsningen börjar först kl 08 påföljande morgon, ställer du in skivan på 8.
Promillegräns
Promillegränsen i Danmark är EU-standard 0,5, jämför med Sverige 0,2 (2014). Kör aldrig bil i berusat tillstånd.
Rastplatser
Det är inte tillåtet att övernatta på de danska rastplatserna.
Rondeller
Samma trafikregler som i Sverige.
Starta först blinkljuset när du ska ut ur rondellen för att inte förvirra för dina medtrafikanter. Är det flera filer inne i rondellen, kom ihåg att använda blinkers om du byter fil. Om du ska ut genom den sista vägen i rondellen, så håll i vänster bana och placera bilen i rondellens yttersta bana precis innan du skall ut ur rondellen, så att du lätt kan svänga ut.
Kom ihåg att titta efter cyklister. Du har väjningsplikt för cyklister inne i rondellen.
Säkerhetsbälte
Samma trafikregler som i Sverige.
Alla passagerare ska ha på sig säkerhetsbälte. Det får inte vara fler i bilen än det finns säkerhetsbälten till.
Barn under 135 cm skall använda godkänd barnstol som passar till barnets storlek och vikt.
Reflexväst
Om du eller andra är tvungna att stiga ut ur bilen på landsväg eller motorväg (t.ex. vid nödstopp), är det en bra idé att ta på sig en gul reflexväst. Det är inte lagpliktigt, men det gör att du syns tydligt i trafiken, också när det är mörkt.
Trafikinformation
Medan du är på resande fot, kan du följa med i trafikinformationer genom radion. DR (Danmarks Radio) och flera lokala radiostationer sänder väg- och trafikuppdateringar efter behov. Utöver det kan du även få väg- och trafikinformation hos vejdirektoratets trafikinformationscenter, som har en dygnet-runt-service på telefon 1888.
Viltolyckor
Olyckor som involverar djur ska anmälas till vejdirektoratet på tlf +45 80 20 20 60 eller till Falck på telefon +45 70 10 20 30.
Vägskatt
I Danmark ska du betala för att passera Stora Bält och Öresundsbron. Körfälten fram till betalningsbåsen har olika färger. Gröna banor är till BroBizz-medlemmar, blåa banor är till för självbetjäning där du kan betala med kreditkort och bensinkort och de gula banorna är bemannade betalingsbås, där du kan betala med kontanter.
Väjningsplikt
Samma trafikregler som i Sverige.
Om det varken finns skyltar, markeringar på vägen eller ljussignaler, gäller högerregeln.
Vinterdäck
Vinterdäck är tillåtet men inte obligatoriskt. Om du kör med vinterdäck ska däcken vara monterade på alla hjul på person- och varubilar (upp till 3 ton). Däcken ska minimum ha ett mönster på 1,6 mm.
Dubbdäck är tillåtna i perioden 1/11-15/4 och ska också vara monterade på alla fyra hjul. Snökedjor får endast användas där de inte förstör vägen på något vis.
Betalning med kreditkort
Danskarnas föredragna betalningsmedel är Dankort eller VISA/Dankort, därför kan det förekomma att du blir tillfrågad om du har dessa när du vill betala med kort. Om de tar VISA/Dankort är det inga problem om du har ett VISAkort att betala med, men tar butiken bara Dankort är det inte möjligt att betala med VISA och du blir då oftast hänvisad till en bankomat i närheten av butiken.
Dricksvatten
Vattnet är rent och kan drickas direkt från kranen om inte annat anges.
Resa med hund eller katt
Djuret ska vara id-märkt med mikrochip,
ett djur som har en läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där datumet för tatueringen framgår behöver dock inte märkas om.
Djuret ska vara vaccinerade mot rabies, i Sverige finns två godkända vacciner registrerade: Rabisin för hund och katt, som har 1 års (365 dagars) giltighetstid, samt Nobivac rabies för hund, katt och iller, som har 3 års (3x365 dagars) giltighetstid på hund och katt men ett års (365 dagars) giltighetstid för iller.
Djuret ska ha pass för sällskapsdjur. Passet skaffar du hos din veterinär.
Ta kontakt med din veterinär om du är osäker på någon av punkterna och gå även in och läs mer på jordbruksverkets hemsida (www.jordbruksverket.se) för uppdaterad och aktuell information.
Tullregler alkohol, cigaretter och parfym
Om du handlar alkohol, cigaretter och parfym på din bilsemester i Danmark gäller följande tullregler vid införsel i Sverige. Observera att detta är vägledande mängder för avgiftsfri införsel:
Cigaretter 800 st.
Sprit 10 liter.
Cigarrer 200 st.
Starkvin 20 liter.
Cigariller 400 st.
Bordsvin 90 liter (varav max. 60 liter mousserande vin).
Röktobak 1 kg.
Öl 110 liter.
Parfym för privat bruk.
Ovanstående gäller vid inresa från andra EU-länder. De vägledande mängderna är fastställda av EU och används av tullen för att utvärdera om de införda varorna kan anses vara för eget bruk. Endast varor avsedda för eget bruk kan införas avgiftsfritt. Varorna får således inte säljas vidare.
Ålderskrav vid avgiftsfri införsel: Sprit 20 år och tobak 18 år.
Öppettider butik/apotek/bank
Butiker i Danmark har typiskt öppet måndag till fredag från kl. 9.00/10.00 till kl. 17.30/21.00 och lördag från kl. 9.00/10.00 till kl. 13.00/14.00. En del butiker har öppet till kl. 16.00 och några har öppet på söndagar. Varuhus har ofta längre öppettider, speciellt i större städer och på semesterorter.
Apoteken har öppet måndag till fredag från kl. 9.00/9.30 till kl. 17.30/18.00 och lördag kl. 9.30 till kl. 13.30. I större städer finns det dygnsöppna apotek och andra lokala öppettider kan förekomma.
Banker har öppet måndag till onsdag och fredag från kl. 10.00 till kl. 16.00. Torsdagar har de öppet till kl. 17.30. Helger stängt.
Rökning
Det är inte tillåtet att röka inomhus i offentliga rum eller på platser där mat serveras, dock är det tillåtet om det finns ett speciellt rökrum eller rökkabin. Det kan vara tillåtet att röka på mindre värdshus (under 40 m2), där det inte serveras mat. Kom ihåg att många hotell idag är helt rökfria och då får du gå utomhus för att röka. Respektera förbudet, annars får du i många tillfällen betala en böter.
Dricks
I Danmark ingår redan dricks i restaurang- och hotellräkningar. Ändå är det väldigt vanligt att ge dricks genom att runda upp till närmaste 50 eller 100 kronor, speciellt om man är nöjd med servicen.
Viktigt att ta med på bilsemestern
1. Happydays resehandlingar (fakturan gäller som resbevis/voucher).
2. Bilens registreringsbevis och Grönt Kort.
3. EU-sjukförsäkringskort
4. Försäkringsbevis.
5. Körkort.
6. Varningstriangel och reflexväst.
Nödspår
Om du blir tvungen att stanna bilen på grund av en olycka eller motorfel, ska bilen placeras i nödspåret och det finns också nödtelefoner utplacerade längs med de stora motorvägarna. Har du otur att råka ut för bränslestopp, godtar polisen också att du står i nödspåret med bilen, medan du går och fyller upp reservdunken. Kom dock ihåg att tända varningsblinkerns och placera varningstriangeln minst 100 meter bakom bilen.
Tomgångskörning
I de flesta kommuner i Danmark gäller det att du endast får köra på tomgång i max. 3 minutter. Överskrider du detta riskerar du böter om polisen är i närheten, men det är av miljömässig hänsyn som du ska stänga av bilmotorn om du står stilla en längre stund.