TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Stort grattis till Anita Svegart, som kom med följande beskrivning:
"I min smak den godaste semlan åt jag senast igår. Den är min smak genuin med god bulle som bas, mycket god mandelmassa, äkta grädde och väldigt traditionell. Den görs på Nya Konditoriet i Ljungbyhed, Magiskt god!"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vi svenskar har älskat semlor ända sedan medeltiden och kanske ännu längre än så. Enligt Semleakademin kan man redan i Gustav Vasas bibel läsa om ”bakade semlokakor blandade med olio”. Kärleken till semlan har överlevt genom århundraden men idag slår konditorierna knut på sig själva för att uppfinna bakverket på nytt – på gott och ont – och nykomlingar som chokladsemla, semmelwrap och korvsemla har dykt upp på menyn.
Ordet semla kommer förresten från det latinska ordet simila och i Köpenhamn fanns det speciella ”simlebagare” på 1500-talet. På medeltiden var semlan en statussymbol eftersom alla inte hade råd att köpa det dyra vetemjölet, men med tiden blev semlan tillgänglig för alla – tack och lov för det – och det sägs att man nu för tiden äter ca 40 miljoner semlor i Sverige årligen.
I vårt grannland Danmark fick ”simlen” så småningom namnet fastelavnsbolle. I Sverige kan den heta både hetvägg, fettisdagsbulle och fastlagsbulle, en typisk ”kärt barn har många namn”. Klassiska danska fastelavnsboller är bakade av wiener- eller vetedeg och fyllda med sylt, vaniljkräm eller marsipanremons (smör, socker och mandelmassa) samt toppade med mörk choklad eller glasyr i olika färger, mums!
Precis som i Sverige äter man fastelavnsbollerne som inledning på fastan, fast idag har allt kommit ur fas och semlorna börjar dyka upp på konditorierna redan efter jul – ve och fasa! Men de är ju så goda och det är svårt att låta bli att bli frestad när semlorna ligger där på rad i konditorimontern och viskar ”ta med mig hem” – eller hur?
Så här deltar du
Tävla om ett bidrag till din nästa semester genom att ge oss ditt bästa semlerecept eller tips på konditoriet som bakar Sveriges godaste semla. Du skriver bara ditt bidrag i kommentarfältet längst ner på sidan.
Hembakat eller hemburet: Du har lika stor chans att vinna!
Detta kan du vinna
Ett resevärdebevis på SEK 500:- som du kan använda som ett bidrag till din nästa semester. Kanske lockar det med en minisemester i Sverige där du kan utforska alla läckra konditorier – eller en minisemester i Danmark där du kan hitta en bagare i vartenda gatuhörn?
Semesterinspiration Sverige
Semesterinspiration Danmark
Lycka till!
Tävlingen äger rum den 27 januari-28 februari 2023. Tävlingen arrangeras både på vår danska och svenska tävlingsblogg. Bland alla insända svar lottar vi fram en vinnare som kontaktas direkt och offentliggörs här på sidan. Vinsten kan ej bytas till kontanter och eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.