Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 247 Antal kommentarer: 68 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Tyska traditioner: Påsk-edition

Sidst opdateret: 04-02-2022
Dette indlæg er læst 5228 gange
Oprettet: 27-03-2017

Vad handlar påsken egentligen om?
Ursprungligen var påsken ett hedniskt firande av våren. Festen ägde rum i Tyskland varje år omkring den 21 mars och då hyllade man vårens gudinna, Ostara. Ostara – Ostern – Easter: Man kan tydligt se det språkliga sammanhanget. Men år 325 var det plötsligt inte så lätt längre: Kyrkans folk från hela den kristna världen blev oeniga om när påsken skulle inträffa.

De östliga (ortodoxa) biskoparna ville fira påsken i de judiska påskdagarna, för enligt evangelierna var det i dessa dagar som Jesus dog och återuppstod. De västliga (katolska och senare protestantiska) biskoparna ville lägga påsken vid vårens ankomst, för i väst var det flest hedningskristna, och de var ju vana vid att använda påsken för att fira vårens ankomst – oberoende av Jesu död och mirakulösa uppståndelse.

Man lyckades till slut komma överens om att påskdagen alltid skulle ligga på en söndag – för att Jesus uppståndelsedag trots allt var på en söndag. I den västliga kyrkan kom man senare fram till att påsken skall äga rum den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagsjämningen. Det är inte alltid så att det stämmer precis, men det är en regel, och det är därför påsken inte alltid faller på samma datum.

Påskharen är från Tyskland
I Tyskland firar man påsken lite extra, men tyskarna har ju också ett särskilt ansvar för det, då själva påskharen kommer härifrån. Den hedniska legenden berättar att vårgudinnan Ostara gömde en fågel för en jägare genom att trolla om fågeln till en hare. Det är påskharens bakgrundshistoria som en fågel, som gör den kapabel till att lägga ägg. Som påsksymbol nämndes haren första gången på 1600-talet, men först på 1800-talet började den lägga ägg till barnen runt omkring i de tyska trädgårdarna.

Skall vi spela om ett ägg?
Förutom äggjakten roar sig de tyska barnen med massor av Osterspiele, alltså påsklekar. I de flesta lekar är ägget i fokus: Äggbowling, ägglopp och äggpustning för att nämna några. Man brukar också rulla med ägg istället för glaskulor, träffar man ett annat ägg har man vunnit det – P.S: Äggen ska vara hårdkokta.

Marknad, marknad! – och bakade lamm
Vad skulle en semester i Tyskland vara utan en marknad? Under påskdagarna hittar du en Ostermarkt i nästan varje stad. Påskmarknaderna bågnar av påskpynt, t.ex. grenar och kvistar med små påskägg och fjädrar på, och självklart massor av påskgodis. Det är också ganska självklart att du stöter på en hembakad kaka i form av ett lamm, upp till påsken bakar man nämligen bröd och kakor formade som ett påsklamm. På klingande tyska kallas bakverket ”Das gebackene osterlamm”.

Man fjuttar på påsken
I Tyskland skall man vara tillsammans med sin familj på påsksöndagen. Liksom vår svenska påskbrasa, så flockas man på kvällen kring ett stort bål och har det trevligt i varandras sällskap, medans man fördriver de värsta häxor, sjukdomar och andra otyg före vårens ankomst. I Nordtyskland har man också tradition att tända på ett påskhjul, man sätter eld på ett stort ekträdshjul pyntat med kvistar och halm och så låter man det rulla ner för en sluttning. Kommer det brinnande hjulet ner hela vägen, så blir hösten en succé.

Populära påskbrunnar och power-påskvatten
I södra Tyskland pyntar man gemensamt upp landsbyarnas brunnar med målade påskägg och färgglada blommor. De dekorerade brunnarna är populära utflyktsmål och speciellt i Franken är de en stor turistattraktion. Det är inte så konstigt – för brunnarna är roliga att se på, men också för att just påskvattnet i brunnarna har speciella krafter och rensar kroppen enligt sägnen ”bättre än allt annat vatten i världen”. Därför besöker man gärna en källa till påsk och hämtar ett par liter till stärkande bruk.

Shoppa loss på den gröna kåltorsdagen
I Tyskland, liksom i Sverige, är skärtorsdagen ej en röd dag. Firar du påsk i Tyskland kan du därför se fram emot att butikerna håller öppet hela dagen. Dagen kallas ”Gründonnerstag”, som betyder grön torsdag och i forna tider åt man på denna dag en stärkande soppa bestående av 9 sorters kål för att starta firandet av våren. Om din mage inte är tränad för kål i stora mängder, kan du hoppa över soppan och komma ihåg den skärtorsdagen som grönt ljus för shopping!

Trevlig påsksemester i Tyskland och se fram emot lammkakor, brinnande påskhjul, stärkande vatten och andra tyska påsknöjen!

Källor: Kopenhagen.diplo.de, blog.expedia.dk, tyskeeventyr.dk, Ebernie.com, kristendom.dk

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
24-08-2022 08:47skrevbruh detta var så bruh nej skoja bara det var skit bra tack så mycket
bra
24-08-2022 08:46skrevbruh detta var så bruh
bruuuuhhhh
;