Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 250 Antal kommentarer: 73 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Svampguide för nybörjare

Sidst opdateret: 16-11-2021
Dette indlæg er læst 655 gange
Oprettet: 24-08-2015

Tillhör du dem som älskar att vara ute i naturen och speciellt under höstens vackra årstid?

På hösten djupnar färgerna och luften blir hög och klar och skogens skafferi fylls upp av delikatesser som väntar på att bli upphittade och plockade. Man behöver inte vara en skogsmulle för att bege sig ut i skog och mark, och om man utmanar sina komfortgränser så kan det bli en härlig upplevelse och en ny vana att gå på spännande svampjakt.

Kom igång

Det är så enkelt att sätta igång och med minimal ansträngning får du så mycket tillbaks, det enda du behöver är ett par bra skor eller stövlar, en svampbok (som du kan låna på biblioteket), en svampkniv (eller fruktkniv) och en korg. Det är också en rolig utomhusaktivitet för barnen och det är lätt att engagera dem i jakten på skogens gömda delikatesser.

Allemansrätten

I Sverige och Norge finns allemansrätten, som ger dig en unik möjlighet att färdas i skog och mark och plocka bär och svamp. I Danmark och Tyskland är det i princip fritt att färdas i skog och på stigar, bara man inte orsakar skada, och här är det också tillåtet att plocka bär och svamp för eget bruk.

Svampsorter

Det bästa är att koncentrera sig på några få sorter som är lätta att känna igen, exempelvis vanlig kantarell, Karl Johan-svamp och fårticka. Plocka under inga omständigheter svamp som du är osäker på, då är det bättre att låta bli. Slå upp svamparna i din svampbok och lär dig grundligt hur de ser så att du är säker på att det är rätt svamp du plockar.

Var finns svampen

Täta skogar, gräsbevuxna aspdungar vid åkrar, blandskog med mossa, i nedre delen av en skogsbacke, utmed små grusvägar eller stigar i skogen, högst upp på ett berg där berghällen håller på vatten. Tänk på att svamp behöver fukt och skugga och utrusta dig med tålamod. Den som söker han finner!

Plockning och tillberedning

Ta tag i svampen och vicka loss den från marken. Har du en svampkniv med en borste på kan du strax borsta svampen ren från jord och barr. Är svampen skadad eller angripen av mask eller annat skär du bort dessa partier. Lägg de torra svamparna på en handduk i en korg, gärna av naturmaterial. Håll gärna sorterna åtskilda. Om du har grovrensat svampen väl, är det inte mycket du behöver göra när du kommer hem. Skölj helst ej svampen i vatten, då det tar bort något av den goda smaken. Förvara svampen kallt och torrt, är du ute och reser så lägg en kökshandduk eller tidning runt svampen och förvara den i en papperspåse så att den har tillgång till luft.

Att förvälla svamp

Tillaga svampen gärna så snart som möjligt, då smaken är som bäst då svampen är färsk och nyplockad. Det är också möjligt att förlänga hållbarheten på svamp länge genom att förvälla den.

Så här gör du (per liter svamp):

  • Stoppa ner svampen i en kastrull, dela svampen i bitar om den är stor.
  • Låt den koka i sin egen vätska på låg värme i cirka 15 minuter, tillsätt lite vatten om svampen är torr.
  • Frys ner den förvällda svampen i sitt eget spad så är det hållbar i frysen i minimum ett år.

Godaste receptet

Fantastiskt gott - i all sin enkelhet.

  • 1 liter svamp (kantarell, Karl Johan-svamp eller fårticka)
  • 6 skivor formfranska
  • Smör till stekning

Smörstek svampen (dela i mindre bitar) i en stekpanna, ta upp svampen och tillsätt lite mer smör och stek formfranskan så brödet blir lite sprött och gyllene. Fördela svampen på brödet och en liten nypa fingersalt på toppen – voilà!

Trevlig svamphöst önskar vi på Happydays

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
16-09-2015 01:41skrev Sigyn Dahlin
kantarellen är som guld guld trevligt att komma hem med och sedan njuta av smaken
;