Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 258 Antal kommentarer: 69 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Julmat i Sverige och Danmark

Sidst opdateret: 24-11-2021
Dette indlæg er læst 4778 gange
Oprettet: 20-09-2019

Historia och skillnader – en liten aptitväckare
I Sverige och Danmark är julafton julens stora höjdpunkt, och nedräkningen pågår numera under hela december månad då man både julhandlar, deltar i firmafester och äter julmat ute på restaurang. Förr i tiden var det först på julaftonskvällen som man kunde pusta ut efter flera dagars hårt arbete av förberedelser: Julveden var huggen, fåglarnas julkärve var på plats och julbordets alla godsaker var framdukade.

Tiderna har förändrats och julmaten som man äter hemma köps in i närmaste storköp. I de flesta barnfamiljer i Sverige äter man julbord före Kalle Ankas jul som har sänts på TV sedan 1960, medan man i Danmark enligt traditionen går till kyrkan före julmiddagen. Svenskarna äter traditionellt julbord som är ett smörgåsbord med många olika rätter, och danskarnas julmiddag består av en huvudrätt tillagad av fågel; man kan säga att i Sverige roar vi oss med att se på pippin, medan man i Danmark helt enkelt äter upp den! 

Dansk julefrokost och julebord
I Danmark äter man traditionellt julebord tillsammans med vänner och familj, hemma eller på lokal, medan julefrokosten vanligtvis är en firmafest som avhålls i julmånaderna, ibland även i november och januari. 1976 kom filmen Julefrokosten med Preben Kaas i huvudrollen där föreställningen om en vild, blöt och vågad julefrokost manifesterades och som då också fick ett stort uppsving som därefter har hållit i sig, det anses idag vara årets icke yrkesmässiga-höjdpunkt där man umgås mycket informellt med kollegorna.

Julmaten på det danska julebordet och julefrokosten består av traditionella rätter som kallt smörrebröd gärna med marinerad sill som huvudingrediens tillsammans med ljumma rätter som fläskstek, frikadeller, leverpastej, medisterkorv, fiskfiléer och fläskfilé. Vid den traditionella julaftonsmiddagen serveras ofta en julmiddag som består av and eller gås fylld med äpplen och plommon, och till det serveras sockerbrynt potatis (kokt potatis som är karamelliserad i smält socker), rödkål, inlagd gurka och gelé. Till efterrätt äter man ris à l’amande (risgrynsgröt som blandats med vispgrädde, vaniljsocker och hackad mandel) med körsbärssås. Till anden och gåsen dricker man rödvin och till den övriga julmaten dricker man julsnaps och julöl, medan barnen får läsk eller nisseöl som är en slags svagdricka.

Svenska julbordtraditioner
I Skåne på andra sidan av Öresund kan man se tydliga influenser från Danmark när det gäller julmat. Ett skånskt julbord innehåller nästan alltid spegefläsk och fläskstek, och andra typiska rätter som ål, anka, gås, syltor och pastejer samt kål av olika slag förekommer också, liksom spettekaka, ostkaka och ris à la malta till dessert.

Men i övriga Sverige ser julbordet annorlunda ut och innehåller traditionellt väldigt många olika rätter, allt från småskaliga julbord som passar för den lilla familjen till grandiosa julbord à la det som man kan se i Ingemar Bergmans film Fanny och Alexander. I Sverige dukar restaurangerna upp imponerande julbord i julmånaderna till firmafester, familjer och vänner, och i julhelgen dukas julbordet upp där hemma – en eller flera dagar i rad.

Men alla rätter på julbordet kräver sin kvinna eller man: En julbordssittning kan vara i flera timmar, och man startar alltid med sillbordet först. Därefter väntar dopp i grytan med vörtbröd, senapsgriljerad julskinka, Janssons frestelse, prinskorv, köttbullar, rödkål, lutfisk, gravlax, olika sorters bröd, julost och mycket mera. Det gäller om att inte låta ögat ta för sig, det är många rätter som ska avnjutas och allt sköljs helst ner med julmust. Efter maten väntar både ett stort dessertbord och gottebord, och är det riktigt traditionellt så avslutar man med kaffe och jultårta.

Vågar du utmana dina smaklökar?
Det skadar aldrig att prova på något nytt, och även om vi inte är vana vid den danska julmaten så kan det verkligen rekommenderas att prova på den rustika, läckra maten. Så gör något extra av din nästa semester i advent och boka en hotellvistelse där det exempelvis ingår dansk julmat eller kolla in våra svenska hotell och herrgårdar där det serveras traditionellt julbord i julmånaderna här nedanför! Vi har också julpaket i både Tyskland och Österrike – men det är en helt annan historia!

Boka juliga hotellupplevelser hos Happydays

Källa: Nordiska museet, dansk Wikipedia

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#God hoteloplevelse #Jul & nytår #Kulturperler #Miniferie
;