Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Upplev Tyskland!

Restips till bilsemestern
Blogg skapad: 13-10-2020 Blogginlägg totalt: 8 Antal kommentarer: 71 Antal följare: 0 Följ denna blogg

Mäktiga Mecklenburg-Vorpommern

Senast uppdaterat: 24-11-2021
Detta inlägg är läst 2389 gånger
Skapat: 22-10-2020

Hansastäder, praktslott och sköna badorter

Utforska Mecklenburg-Vorpommerns stora variationsrikedom på din nästa bilsemester, regionen är ett populärt resmål året om och här finns det naturidyll, stränder och toppattraktioner så att det räcker och blir över. Huvudorten i Mecklenburg-Vorpommern är Schwerin och här ligger också det sagolika Törnrosaslottet, Schloss Schwerin, som är en av Nordtysklands stora turistmagneter.

 

Bila till de gamla Hansastäderna Rostock, Wismar och Stralsund och insup den välbevarade autentiska medeltidsstämningen i de äldsta stadsdelarna. Från Stralsund tar man bron över till semesterparadiset Rügen där du hittar den magnifika kritklippan Kungsstolen och de klassiska badorterna Sellin och Binz med sina pampiga strandvillor och breda strandpromenader. Och under sommaren är stränderna fulla med de typiska strandkorgsstolarna.

 

Svenskfesten i Wismar

Hansastäderna i Mecklenburg-Vorpommern bjuder på mängder av stora sevärdheter och Gamla stan i både Wismar och Stralsund finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Här får du historia och medeltidsarkitektur serverad på ett silverfat och kan slinka in i andäktiga kyrksalar med religiösa konstverk, besöka mysiga butiker inredda i autentiska medeltidsbyggnader och vila fötterna på caféer och restauranger med stämningsfulla stenvalv.

 

Varje år i augusti arrangerar Wismar den populära Schwedenfest som är en hyllning till den svenska stormaktstiden som varade från 1648 till 1803. I den tidigare svenska staden hittar du mängder av svenskminnen, bland annat utanför det gamla tullhuset Baumhaus där du kan se Die Schwedenköpfe som är ett varumärke för staden. Svenskhuvudena anses vara stadens och hamnens vaktposter och kopior kan ses överallt, du kan se ett original från medeltiden på stadsmuseet Schabbelhau. Missa heller inte Wismars äldsta byggnad, Alter Schwede am Markt, som uppfördes på 1300-talet och som har fungerat som värdshus sedan 1878.

 

Sjöfartsmetropolen Stralsund är också känd som Nordens Venedig och här ligger den magnifika Nikolaikyrkan och Nordtysklands mest besökta museum, det oceanografiska museet Deutsche Meeresmuseum, samt Ozeaneum som båda visar upp en fascinerande undervattensvärld. Både Wismar och Stralsund är också kända för sin tradition av ölbryggning. I Stralsund kan du bland annat smaka på ölen Störtebeker, som många känner till. 

 

Rostock är den största hansastaden i Mecklenburg-Vorpommern och här kan du strosa mellan ett hav av butiker, restauranger, caféer och sevärdheter. Det stora shoppingstråket hittar du längs Kröpeliner Strasse och i slutet av gatan ligger Neuer Markt med rådhuset. Se också den vackra Mariakyrkan som är byggd i gotisk stil, inne i kyrkan kan du se den unika astronomiska klockan från medeltiden som tickar fram tiden korrekt än idag. Besök också det kulturhistoriska museet i klostret zum Heiligen Kreutz och se Rostocks zoologiska trädgård samt universitetet som grundades år 1419.

 

En 150 meter bred sandstrand

Något som lockar många varje år, framför allt under sommaren, är de många badorterna som finns i regionen. Vid det som är Rostocks hamn ligger badorten Warnemünde och här får du inte missa den härligt breda sandstranden, de färgglada kaptenshusen och det över hundra år gamla fyrtornet. 15 km utanför Rostock hittar du den historiska kurorten Bad Doberan där höjdpunkten är det gamla ånglokomotivet Molli som prustande med rök och ånga kör på spåret mitt i gatan från Bad Doberan och ut till havet.

 

På Tysklands största ö Rügen ligger badorterna Sellin och Binz och här kan du åka med Rügens historiska ånglokomotiv Rasande Roland. Sellin är känd för sin karaktäristiska badortsarkitektur och den vackra Sellin Pir (på tyska kallad Seebrücke Sellin). På Sellin Pir ligger det en restaurang som är väl värd ett besök, och på piren kan du även besöka dykkupolen som sänks ner under vattnet, så att man kan få en inblick i hur det ser ut under Östersjöns yta. 

 

Också Binz har en lång strandpromenad och pir, vackra hus, caféer och butiker. På Binz ligger också Prora, ett nästan 5 km långt byggnadskomplex i betong. Hitlers tanke var att det skulle bli en stor semesteranläggning och att varje rum skulle ha utsikt över vattnet, därav den långa huskroppen. Idag finns det lyxhotell, lägenheter och restauranger i Prora, som ligger i vacker natur bara 150 meter från stranden.

 

På ön Usedom, även kallad Solön, ligger Kaiserbäder som består av tre klassiska badorter: Ahlbech, Heringsdorf och Bansin. Badorterna förbinds genom en lång strandpromenad som med sina 12 km är Europas längsta. Längst med strandpromenader ligger det många vackra strandvillor med badorternas typiska arkitektur. 

 

Vandra i oerhört vackra nationalparker

Mecklenburg-Vorpommern erbjuder en vacker och mångsidig natur med närhet till havet. Här finns det många vandringleder som passar oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren vandrare. Både under den grönskande våren och på hösten när träd och växter skiftar färg är det en lisa för själen att hålla en aktiv semester i Mecklenburg-Vorpommern, men detsamma gäller även under vintern när man kan se trädkronorna glittra av frost och någon gång den vita snön.

 

På Rügen ligger nationalparken Jasmund där du hittar den stora bokskogen som är ett av UNESCO:s världsnaturarv. I nationalparken ligger även den 12,5 km långa vandringsleden Hochuferweg Jasmund som 2012 utsågs till landets tredje vackraste av magasinet Wandermagazin. Här får du njuta av utsikten över Östersjön, djupa bokskogar och branta kalkklippor. Den mest kända av alla klippor är den knappt 120 meter höga Königsstuhl och här finns det både en fin utsiktsplats och ett populärt naturrum. Närheten till havet gör att luften känns ren och fräsch, särskilt under friska höst- och vinterdagar.

 

Har du en äventyrlig ådra och vill testa en unik promenad bland trädtopparna? Då kan du besöka Naturerbezentrum på Rügen. Det är en unik vandringsled på 1,25 km och den ligger 4,17 meter upp mellan trädtopparna på bland annat gamla bokträd och alar.

 

Besöker du Bock-Rügen-Kirr-regionen i nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft under september till oktober får du se inte mindre än 50.000 tranor som kommer hit för att mellanlanda innan de ger sig av söderut. Och under mars och början på april stannar tranorna här igen. Då har du chansen att få uppleva den unika trandansen, vilket är en sällsam syn när de stora fåglarna uppvaktande dansar för varandra.

 

I nationalparken Müritz hittar du landets längsta nationalparksled, den är 175 km lång och ligger i en ostörd natur med många sjöar. Här finns det också ett center med bland annat landets största akvarium för sötvattensfiskar och olika interaktiva temarum att värma sig i efter en lång promenad.

 

Två andra populära vandringsleder är Darsser Star Tours och Östersjökustens vandringsled. Darsser Star Tours är 16-22 km lång och börjar i kuststaden Prerow och tar dig sedan längs med Boddenkusten och Darss-skogen till tegelfyren i Darsser Ort. Östersjökustens vandringsled är totalt 5.000 km lång, varav 400 km ligger i Mecklenburg-Vorpommern, och leden binder samman Östersjön med Atlanten och Nordsjön.

 

Cykla längs Östersjöns kust

Gillar du att cykla på din semester? Då bör du besöka Mecklenburg-Vorpommern, för här kan du ta både längre och kortare turer med cykeln i det vackra landskapet. Har du inte med någon egen cykel så finns det många aktörer som hyr ut både vanliga cyklar och elcyklar. Mecklenburger Radtour anordnar organiserade cykelturer där du får hjälp att transportera bagaget under cykelturen.

 

En känd rutt är Baltic Sea Cycle Route, Östersjökustens cykelväg. Den del av cykelleden som ligger i Mecklenburg-Vorpommern är 70 km lång och kan du inte få nog av den turen kan du fortsätta vidare runt Östersjön. Leden kopplar samman Hansastäderna med badorter som Kühlungsborn och Heiligendamm. Längst turen får du bland annat se nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft, Darssen Weststrand som är en av världens vackraste stränder samt den omtalade spökskogen Gespensterwald Nienhagen där havets salta luft har format skogens träd och gett dem ett säreget spöklikt utseende. Cykelleden tar dig även till Hiddensee, en bilfri semesterö som ligger intill Rügen. 

 

Under cykelturen kan du stanna till på mysiga restauranger och caféer eller ta en picknick i det gröna. Något du dock inte bör missa är de läckra fisksmörgåsarna i olika varianter som går att köpa på många ställen i Mecklenburg-Vorpommern. 

 

Läckert båtliv på sjöar och hav

I Mecklenburg-Vorpommern ligger även det så kallade Mecklenburgska sjöarna (Mecklenburgische Seenplatte) med över 2.000 sjöar och kanaler. Det är Europas största sammankopplade vattenområde. Här kan du hyra båtar och flottar utan att ha båtlicens, eller följa med på anordnade båtturer. Du kan även övernatta på vattnet eller i någon av de marinor med mysiga restauranger och butiker i områdets hamnstäder. På sommaren kan du njuta av ett dopp i vattnet som värms upp snabbare än Östersjön.


Hanse Sail i Rostock är ett internationellt seglingsevenemang som går av stapeln varje år, andra helgen i augusti. Då fylls hamnen av vackra båtar och roliga åkattraktioner. På lördagskvällen kan du se det vackra fyrverkeriet, som brukar vara en riktig höjdpunkt. Årets Hanse Sail ställdes in på grund av coronapandemin men 2021 planeras evenemanget hållas som vanligt.

 

Stämningsfulla julmarknader i advent

En sak som hela Tyskland, och speciellt Nordtyskland, är känt för är de många julmarknaderna i advent – och Mecklenburg-Vorpommern är inget undantag, här finns det flera mysiga och historiska julmarknader att besöka. Hit kan du resa för att komma i rätt stämning inför julen: Njut av tyska delikatesser som glühwein och bratwursts, köp vackra hantverk eller ta en tur på någon av de roliga karusellerna.

 

Den största julmarknaden i hela Nordtyskland med omkring 300 olika marknadsstånd hittar du i Rostock – Rostocker Weihnachtsmark. Hit kommer drygt en miljon besökare varje år för att fira in julen på stadens mysiga julmarknad. En annan populär julmarknad finns i Gamla stan i Schwerin. Den ligger mitt bland korsvirkeshusen och har en fin skridskobana, och hela julmarknaden är mycket stämningsfullt inramat av det vackra Schweriner Schloss som kan ses i bakgrunden.

 

Besök också julmarknaderna i Hansastäderna Stralsund och Wismar samt de mindre, men minst lika stämningsfulla, julmarknaderna i regionen i bland annat Ludwigslust, Binz och på Schloss Ulrichshusen. 

 

Läs mer om julmarknaderna i Mecklenburg-Vorpommern i vår julmarknadsguide

 

Varva ner på SPA och i skogen

Längst med Östersjökusten finns många kur- och badorter med SPA-anläggningar som lockar besökare året om. Och kalkklipporna på Rügen är inte bara är vackra att se på, kalken har även flera hälsofördelar och används i SPA-behandlingar bland annat för att förbättra blodcirkulationen och avhjälpa rodnader i huden.

 

En känd kur- och badort, som även är den europeiska kontinentens äldsta, är Heiligendamm från 1793. Staden kallas även för Die weisse Stadt am Meer på grund av de klassiska vita strandvillorna längs strandpromenaden. Heiligendamm utvecklades som en elegant mötesplats för adeln och det höga samhället, bland de mest framstående gästerna var de tyska kejsarna. Vill du andas samma lyx kan du lösa entréavgift till Grand Hotel Heiligendamms anrika och prisbelönade SPA-anläggning på 3.000 kvm och koppla av mellan bubbelpoolen med utsikt över Östersjön, poolerna, ångbastun och det vackra meditationsrummet.

 

I Mecklenburg-Vorpommern hittar du också badorten Heringsdorf som är en av de första i Europa att erbjuda skogsterapi. Skogens unika atmosfär sägs ge dina sinnen lugn och ro och hjälper mot såväl astma och svagt immunförsvar som utmattningssyndrom och andra psykologiska åkommor. En ny trend som har vuxit sig stark under de senaste åren och där Mecklenburg-Vorpommern har en stor fördel med sitt vackra skogslandskap som bara väntar på dig utan att man behöver lösa några entréavgifter.  

 

Barnfamiljens favoriter

Under sommaren är de många stränderna på Östersjökusten idealiska för hela familjen: Här finns det inget tidvatten, stränderna är breda och det är ofta långgrunt. Under högsäsong kan du hyra paddelbåtar eller lära dig surfa, och även barnen kan få testa på både surfing och segling.

 

När vattnet blir för kallt utomhus väntar många fina badland i Mecklenburg-Vorpommern. I Wismar ligger den populära Wonnemar Wismar som är ett inom- och utomhusbadland som även bjuder på bastu- och SPA-avdelning, gym och god mat i restaurangen. Och i Stralsund kan du besöka Hanse Dome som är ett stort badland som bjuder på flera olika pooler och vattenrutschkanor, men även SPA där du kan boka skön massage och restauranger där du kan äta en bit mat. Badlandet Ahoi hittar du på Rügen och Bodden-Therme i Ribnitz-Damgarten är ett 650 kvm stort badland med olika pooler och bastulandskap.

 

Ett annat omtyckt besöksmål året runt för hela familjen är Karls Erlebnisdorf i Rövershagen, som ligger bara 14 km från Rostock. Parken har jordgubbs- och lantbrukstema och här finns allt ifrån butiker, lekplatser och restauranger till roliga åkattraktioner. Parken är mycket omtyckt av barnfamiljer och har blivit ett stor besöksmål i Mecklenburg-Vorpommern.  

 

I Güstrow kan hela familjen besöka Natur- und Umweltpark som är en fin djurpark där man kan hälsa på hos björnar, vargar och många andra djurarter. Och i Wittenburg hittar du det populära Alpincenter som är Tysklands längsta inomhus skidanläggning där skidsemestern garanterat är snösäker och du kan åka slalom nerför pisten nästan hela året runt! En härlig och annorlunda semestersysselsättning under årstider då det är varmt utanför.

 

Komma hit och ta sig runt

Reser du till Mecklenburg-Vorpommern på en bilsemester så är det enklast att ta sig hit via Danmark och färjan från Gedser där Scandlines seglar över till Rostock på drygt 2 timmar. Scandlines samarbetar med Happydays och du får 20 % rabatt på färjan mellan Gedser-Rostock hos Happydays, klicka här för erbjudandet.

 

Du kan ta dig hit med tåget från Sverige på cirka 7,5 timmar från Malmö med byten i Köpenhamn, Rödby, Lübeck och Bad Kleinen. Det är också smidigt att ta sig runt med tåg när du väl är på plats. På bahn.de kan du köpa en Mecklenburg-Vorpommern Länderticket för EUR 23 för en person och EUR 39 för fem personer. Med den typen av biljett kan man åka runt en hel dag i regionen, gäller dock inte snabbtåg.

 

Trevlig nöjestripp till Mecklenburg-Vorpommern!

 

Information angående corona
Klicka här för att ta del av aktuell information om Mecklenburg-Vorpommern och pågående pandemi, och hur regionens verksamheter och evenemang håller öppet.     
Här kan du få mer information om resor till hela Tyskland under pandemin

 

Upplev Mecklenburg-Vorpommern på din nästa bilsemester

Se våra hotell här

 

Du är alltid välkommen att ringa eller skriva till oss, så syr vi ihop ett bra semesterförslag till dig

Kontakta Happydays här

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Mecklenburg-Vorpommern #Aktivitet & action #Hav & strand #Kulturpärlor #Naturidyll