Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 214 Antal kommentarer: 61 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Tysklands julmarknader – julstämning för miljarder

Sidst opdateret: 22-11-2021
Dette indlæg er læst 1668 gange
Oprettet: 16-08-2019

Här är landet som levererar något extra när det kommer till julmarknader. Genom århundraden har tyska köpmän och hantverkare ställt upp sina julbodar utomhus i advent och låtit städernas centrum bli en magisk kuliss för vintertidens stora köpfest. Vintermörkret gör att det blir extra stämningsfullt med massor av julgransbelysning och härliga dofter av kryddig glögg, gröna granar och läckra bakverk. De bågnande julbodarna erbjuder allt från konsthantverk i trä, keramik, läder till mer moderna varor – här är det lätt att hitta julklappar till både stora och små.

 

De mest populära julmarknaderna hittar du i Berlin, Lübeck och Nürnberg, de drar nämligen till sig flest besökare, medan Dresdens Striezelmarkt är Tysklands allra äldsta julmarknad med över 550 års tradition av julhandel plus en närmast mytisk status på grund av Dresdens forntida julspecialitet Christollen som är en läcker sockerbelagd fruktkaka. Vi har besökt dessa fyra julmarknader och tagit temperaturen på varför de är så otroligt populära.

 

Julmarknader 2019 – se alla datum och hotell här

 

Gamla seder och kommersiell tyngd

Den tyska tidskriften Der Spiegel uppskattar att 160 miljoner människor besöker landets julmarknader varje år och att julmarknadsindustrin totalt sett omsätter 5 miljarder euro om året. Det är ofattbara siffror men ett bevis på att det är en mycket populär historisk tradition. Men även om det finns stora pengar och kommersialism inblandad i företeelsen, så är det inga tvivel om att det är en mycket trevlig tradition med enorma mängder julstämning och glädje. Men de tyska julmarknaderna håller också på sina seder, de kommer aldrig att slå portarna upp redan i oktober – och man kan fortfarande hitta unika konsthantverk av mycket hög kvalitet i hantverksbodarna.

 

Succéer brukar kopieras och julmarknaderna inget undantag. De senaste seklerna har konceptet spridit ut sig över Tysklands gränser och man arrangerar julmarknader runt om i Sveriges avlånga land: på herrgårdar och slott, på städernas torg och inte minst på Liseberg i Göteborg och på Skansen i Stockholm. Men det minskar inte lusten att besöka de tyska julmarknaderna, vi vallfärdar söderut varje år för att uppleva några av Tysklands totalt 2.500 julmarknader.

 

Julmarknad i Lübeck 25/11-30/12 2019

För de flesta är julmarknaden i Lübeck flaggskeppet bland alla julmarknader. Den äger rum i Lübecks Gamla stan som ju också finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Julmarknaden i Lübeck lockar till sig över 250.000 besökare från hela världen varje år. Bodarna med konsthantverk i Heiligen-Geist-Hospital är en riktig klassiker och atmosfären under de höga valven är inte mindre än magisk. Besök också julbodarna vid hamnen där temat är mer maritim, här i staden som har samlat på sig sjöfartshistoria från de sju världshaven ända sedan medeltiden.

 

I Lübeck får man heller inte missa att besöka det berömda Café Niederegger, marsipanens högborg, och smaka på den berömda Niederegger Marcipan. Här kliver man in i en helt annan värld där damer i hatt sippar på varm choklad och äter överdådiga tårtbitar under ljuskronorna i Marsipansalongen medan de betraktar julhandelns utanför. Och i butiken nedanför kan man köpa marsipan i alla sorters former och färger, och självklart finns här också den klassiska marsipangrisen.

 

Bo på hotell vid julmarknaden i Lübeck

 

Julmarknad i Berlin 25/11-31/12 2019

Mörkret sänker sig aldrig över metropolen Berlin, speciellt inte när upp mot 100 julmarknader och julbasarer intar julstaden. Öst möter väst i ett stycke nostalgisk kulturhistoria som för en stund överskuggar Berlins dramatiska historia. Här sprider sig doften av den speciella berliner currywürst mellan julmarknadsoaserna. Den historiska julmarknaden Gendarmenmarkt erbjuder Berlins mest spektakulära julmarknad, ett evenemang som i advent lockar till sig upp mot 4 miljoner människor. Det sägs att här är det fokus på kvalitet istället för kvantitet i varuutbudet, så kanske är det lite mer stil över både bratwursten och de kreativa hantverksprodukterna.

 

Det kan också rekommenderas att julhandla i KaDeWe som är Berlins mest berömda varuhus. Här kliver du in i ett julpyntat äventyr på 60.000 kvm som erbjuder mängder av roliga julklappsidéer till både stora och små. Prova också julmarknaden på Unter den Linden eller julmarknaden på Alexanderplatz där man är omgiven av några av de mest misslyckade exemplen på kommunistiskt arkitektur från det tidigare östblocket, men där man samtidigt blir överraskad över hur duktiga tyskarna är på att skapa julstämning också i de mest hopplösa omgivningar.

 

Bo på hotell vid julmarknaden i Berlin

 

Julmarknad i Dresden 27/11-24/12 2019

Den forna östtyska staden bjuder på Tysklands äldsta julmarknad som erbjuder lokala godsaker, seder och traditioner. Varje år flockas flera miljoner julentusiaster på Striezelmarkt i Gamla stan, för det var här som man uppfann den världsberömda Christstollen. Den brödliknande fruktkakan som först kallades för "Striezel" uppfanns i Dresden runt år 1450 och den säljs fortfarande idag som den autentiska Dresdner Stollen, ett varumärke som bara auktoriserade försäljare som håller sig till det ursprungliga receptet får använda.

 

Dresdens julmarknad invigdes år 1434 som en köttmarknad för överklassen men blev snart till en julmarknad för alla klasser. År 1471 var seden att stadens ämbetsmän skulle utdela en "ein striezel” till de fattiga under julen. Nu för tiden kulminerar Dresdens julmarknad varje år med en enorm Stollenfest där en magnifik Christstollen på hela fyra ton rullar genom gatorna till Striezelmarkt. Hit kommer också årets utvalda Stollenmädchen vars uppgift bl.a. är att skära jättekakan innan den säljs till folket på gatan.

 

Julmarknad i Nürnberg 29/11-24/12 2019

Det är ingen underdrift att kalla Nürnbergs julmarknad för världens kanske mest autentiska. I Tyskland har denna julmarknad en särskild status och folk vallfärdar till marknadsplatsen i den innersta stadskärnan när den levande julängeln varje år traditionsenligt öppnar julmarknaden under högtidliga former. Om man dessutom låter näsborrarna känna efter om det doftar ingefära och om man provsmakar korvarna och de känns särskilt spröda, ja – då kan man vara säker på att det är på Nürbergs julmarknad man har hamnat. Julen är ju också barnens fest och här finns det därför en särskild barnjulmarknad, Kinderweihnacht, med gammaldags ångdriven karusell, pariserhjul och jultåg.

 

De lokala delikatesserna är ett av Nürberg-julmarknadens stora dragplåster: Ingefära och andra exotiska kryddor har sedan 1395 varit ingredienserna i pepparkakan Lebkuchen, som Nürberg år 1996 tog patent på. Efter kändisen Lebkuchen kommer de små Nürberg-korvarna som serveras i portioner av 4-12 stycken med en skål surkål som tillbehör. Du kan bl.a. köpa dem i de röd-vita tältbodarna som står uppställda vid foten av stadens medeltidsborg. Vid borgen är det för övrigt förbud mot plastjulgranar, karuseller och inspelad julmusik, så här är platsen för kanske den alla mest äkta julstämningen!

 

Se fram emot stämningsfulla upplevelser i Tyskland under julmarknadstiden!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Nordtyskland #Jul & nytår #Kulturperler #Miniferie