rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration

blog_image
Välkommen till vår tävlingsblogg. Då och då hittar vår kreativa avdelning på en rolig tävling, där du skall skriva en kommentar till ett blogginlägg för att delta. Och det är just här som du hittar denna typ av tävling. Så kom ihåg att abonnera på inlägg från denna blogg, om du vill hålla dig uppdaterad med dessa tävlingar i framtiden. Du har också möjlighet för att se tillbaks på tidigare tävlingsinlägg med tillhörande kommentarer. Det är inte någon tråkig läsning.  Lycka till
  • Happydays tävlingsblogg
  • Blog oprettet: 17-12-2014
  • Blogindlæg i alt: 20
  • Antal kommentarer: 2
  • Antal følgere: 53
  • Følg denne blog 
Äppeltävling
19-09-2013

Äppel-päppel-pirum-parum...

Tävlingen är slut.

Vi gratulerar Signe Grytberg som blev vår vinnare av den fina boken "att ta tillvara äpplen av Annelies Schöneck" i tävlingen!

Läs Signes härliga äppleminne:

"Mitt bästa äppelminne
Detta hände sommaren 1955 Vi var på landet gick förbi en grannes hus han var ute och frågade om vi inte ville ha litet fallfrukt. Jo tack det ville vi men vad skulle vi ta det i . Min lillasyster hade en röd polojumper med långa ärmar så snabbt bestämde vi att hon skulle ta av sig jumpern vi knöt till vi ärmarna och hals sedan plockade vi jumpern full med äpple och glad gick vi hem med jumpern till mamma som då kokte äppelkräm till kvällen . Detta är ett litet minne jag har av den sommaren."

Tack till alla er som bidrog med läckra recept och historier.

Vi håller bloggen öppen, så kom gärna förbi igen och se om det har kommit in något nytt.

Äppelhälsningar

Happydays laugh

Tags på indlægget

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
06-10-2013skrev Lill Johansson
Från Lill 06-10-2013 Toscaäpplen 5 äpplen 50 gr skållad sötmandel(går bra utan skålla) 50 gr smör 1/2 dl strösocker 1 msk mjöl 1 msk mjölk Skala äpplen och skiva dem, lägg dem i en smord form. Alla ingredienserna blandas till en smet. Värm upp till tjocknat inte koka. Lägg detta över äpplena . Ugnen på 200 gr. i ca. 20 minuter. Serveras gärna med vaniljglass eller lösvispad grädde. Detta är ett recept på en MYCKET god och ENKEL äppelrätt att fixa till. Dessutom kommer alla som smakat den vilja ha receptet. Det har jag fått erfara. JÄTTEGOTT!!
06-10-2013skrev Lisbeth
Jag gillar hösten. Och när det är höst kan vi verkligen njuta av egna äpplen. I mitt barndomshem hade vi flera äppleträd. Då hann man inte alltid vänta på att äpplena skulle mogna. Vi åt dem ändå. När vi gick till skolan så tog vi en sväng runt äppelträden och tog med oss några till skolan. Varje morgon! Nu när jag är vuxen så har jag egna äppelträd i min trädgård. I år har vi en mycket bra äppelskörd. Äpplena har blivit till paj, kakor, mos eller bara ätits upp. En fantastisk frukt!
06-10-2013skrev Anna Henningsson
Vårt bästa äppelminne går nästan 15 år tillbaka i tiden då familjen besökte Kiviks Musteri och tittade på deras utställning och museum. I museibutiken efter rundvandringen köpte barnens mormor kortspelet "Äppelspelet" åt barnen. Ett ganska simpelt spel egentligen där man ska samla fyra äpplen av varje familj och flest par vinner. Spelet blev hur som helst en oerhörd succé och har spelats oräkneliga gånger. Det har varit med på resor och spelats i avgångshallen på Mauis lilla flygplats, i Honolulu, Berlin och på mängder av ställen dit vi rest genom åren. Trots att barnen nu är myndiga åker fortfarande äppelspelet fram nästan varje helg och vi river av en omgång till kaffet efter maten. Att vi dessutom har lärt oss en massa om olika äppelsorter och provsmakat alla sorter vi hittat från spelet har varit en stor bonus och ett mångårig glädje.
06-10-2013skrev Helen Stolper
Skala äpplena , skär i klyftor lägg i plastpåsar och frys in, toppen att ta upp en påse och snabbt göra en äppelkaka!!
04-10-2013skrev Birgitta
Riv kål i strimlor stek den i 10 minuter med olivolja Lägg i äppelbitar stek i 5 minuter till salta och peppra häll i lite koncentrerad äppeljouce Blanda i matlagningsgrädde Detta är utmärkt för att skippa potatis och ris Går utmärkt till kassler
02-10-2013skrev Anna
Äpplechips med kanel gör dem i min torkugn men man kan också göra dem i vanlig ugn på låg varme (50 g). Tvätta äpplena, skalar dem inte (men det krävs att de är ekologiska, om du nu inte har plockat dem själv ;-)) lägg ut i ett tunt lager och sprinkla med kanel över dem. Torka tills sega eller knastorra - efter smak och behag. Nyttigt och supergott!
01-10-2013skrev Pirjo Eckhell
När jag var liten, kanske 8 år, så skickades jag till en "straffläger", för att plocka äpplen på en gård. De skulle plockas varsamt och läggas i papper och speciella kartonger. Men jag som alltid har varit tjurig, ville inte dit och det resulterade att jag inte heller ville plocka några äpplen. Jag satt hela dagen och ÅT äpplen tills jag spydde och magen höll på spricka. Jag fick "sparken" och det var jag glad för. Inga fler äppel-straffläger för mig, tack och lov. Men jag äter gärna äpplen fortvarande.
01-10-2013skrev Ulf Eriksson
Mycket bra till välkomstdrink: Äppeljuice med Ramlösa. Äpple smak en mycket fin kombination.
01-10-2013skrev Sylvia Svensson
Vill du ha roliga äpplen att ställa ut i äppelkorgen? Klipp då en pappersmall på det du vill ska finnas på skalet av äpplet. Klistra fast denna mall på solsidan av ett äpple som håller på att mogna men inte ännu är rött. När solen lyser på äpplet och det mognar, blir den skuggade delen ljusare än omgivningen!
29-09-2013skrev Lisbeth Robertsson
Äppeldricka Dela 6 l äpple, koka 6 l vatten och slå detta över äpplena tillsätt 1 msk Vinsyra och 1 tsk natriumbensoat Låt blandningen stå svalt 3 dygn , rör om då och då Sila bort äpplena och rör ner 4 - 5 del socker Häll upp på rengjorda flaskor Förvara svalt , går även att frysa Varför inte tillsätta lite kanel och värm den så blir det en god glögg
29-09-2013skrev Herbert Grönroos
Mitt Äpple minne är när jag var liten pojk och vi bodde på landet. vi hade 8 st äppelträd på tomten var av ett var ett sk. vinter äpple träd äpplena mognar inte förrän till jul. en lördag på hösten så åkte hela familjen in till stan för att gå på Bio och äta på resturan det var jätte mysigt. När vi kom hem så hade det varit tjuvar framme och tagit all vår frukt, och jag menar verkligen all frukt t.o.m fallfrukten som låg på marken. Denna dag kommer jag aldrig att glömma om min och Mammas & pappas förtvivlan när all frukt var borta. Det kändes så overkligt för mej som barn att se all frukt borta och att någon kunde göra så mot oss ta allt.
25-09-2013skrevAnn-Kristin Isaksson
Senapsäpplen 6-8 stora syrliga äpplen 1 msk margarin 1 msk senap 1 tsk salt ½ tsk vitpeppar 2 msk vinäger 1 msk socker 1 dl olja 2-3 msk ströbröd Skala äpplena, tag bort kärnhuset och dela dem i halvor. Lägg med flata sidan ned på smörat ugnssäkert fat. Blanda senap, salt, peppar, vinäger och socker. Droppa i oljan under omröring. Bred blandningen över äpplena och strö på ströbröd. Grädda i 200 grader tills äpplena blivit mjuka och fått fin färg (ca 20-30 minuter). Passar fint till kassler och stekt kyckling.
25-09-2013skrevAnn-Kristin Isaksson
Senapsäpplen 6-8 stora syrliga äpplen 1 msk margarin 1 msk senap 1 tsk salt ½ tsk vitpeppar 2 msk vinäger 1 msk socker 1 dl olja 2-3 msk ströbröd Skala äpplena, tag bort kärnhuset och dela dem i halvor. Lägg med flata sidan ned på smörat ugnssäkert fat. Blanda senap, salt, peppar, vinäger och socker. Droppa i oljan under omröring. Bred blandningen över äpplena och strö på ströbröd. Grädda i 200 grader tills äpplena blivit mjuka och fått fin färg (ca 20-30 minuter). Passar fint till kassler och stekt kyckling.
24-09-2013skrev signe
Mitt bästa äppelminne Detta hände sommaren 1955 Vi var på landet gick förbi en grannes hus han var ute och frågade om vi inte ville ha litet fallfrukt. Jo tack det ville vi men vad skulle vi ta det i . Min lillasyster hade en röd polojumper med långa ärmar så snabbt bestämde vi att hon skulle ta av sig jumpern vi knöt till vi ärmarna och hals sedan plockade vi jumpern full med äpple och glad gick vi hem med jumpern till mamma som då kokte äppelkräm till kvällen . Detta är ett litet minne jag har av den sommaren
24-09-2013skrevBerit Andersson
Äppelmarmelad 4-5 äpplen av fast sort skal och saft av 1 citron 1 vaniljstång 2 msk vatten 4 msk calvados 2 1/2 dl sylt socker Kärna ur äpplena och skär dem i små bitar. placera citronsaften och rivet skal och äppelbitarna i kastrull . Dela vaniljstången, skrapa ur kärnorna , placera stången och frön i kastrullen, Tillsätt vattnet och låt allt få ett uppkok , koka tills äppelbitarna blir mjuka , 6-8 minuter. Rör ett par gånger under tiden, rör ner calvadosen och syltsocker . låt få ett uppkok. Ta upp vaniljstången och häll på rena varma burkar förslut dem väl. Förvaras svalt. gott till lite stakare och lagrade ostar
24-09-2013skrev Hanna Green
Det absolut bästa man kan göra med äpplen är att ordna provsmakning av olika sorters färska svenska äpplen! Vill man kan man ordna med diagram över sötma, syra, smak, doft, färg, konsistens, betyg o s v till alla som deltar att fylla i. Det kan bli ett fint tillfälle att låta barn upptäcka och utveckla sina smaklökar och kunskap om att sätta ord på upplevelser.
24-09-2013skrev Marie andersson
Denna gjorde jag i sommras. Äppelchutney är gott och lättlagat. Och det passar till såväl ostar som grillat och grytor. Du behöver: 500 gram äpplen (gärna en syrlig sort) 2 scharlottenlökar 3 vitlöks klyftor 1 bit färsk ingefära (Stor som din tumme ungefär) 2 röda chilis (Medel styrka) 2,5 dl vatten 0,5 dl vitvinsvinäger eller vit balsamico 1,5 dl socker Salt Tillagning: Tvätta och skär äpplena i mindre bitar. Finhacka löken, vitlöken och ingefäran, strimla chilin. Häll lite olja i en kastrull och fräs löken, ingefäran och chilin snabbt så dom släpper ifrån sig lite mer smak. Häll i äpplena och fyll på med vattnet och vinäger. När detta har kokat upp så häller du i sockret och rör om, låt det koka i 45 minuter. Smaka av med salt. Häll upp chutneyn i en burk med en gång medans den är varm och sätt på ett lock. Den klarar sig i kylskåp upp till 2 månader. Nu har du färdig äppelchutney. Blanda den med lite gräddfil så har du en supergod kall sås......
23-09-2013skrev Christina Johansson
Läskande god äppledricka Ger ca 4-5 liter äppledricka 4 - 5 kg äpplen, ca 8 liter rensad frukt i bitar 4 liter vatten 2 msk citronsyra 1 tsk natriumbensoat (Atamon går också bra) 5 dl socker per liter avrunnen äppelsaft Välj äpplen utan skador. Skölj dem och skiva dem. Lägg i en stor hink. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat/atamon. Täck över och låt stå kallt i två till fyra dagar. Äppeldrickan får mer smak och mörkare färg ju längre den står. Sila äppelsaften genom silduk - låt självrinna i cirka en timma. Mät upp saften så att du kan beräkna mängden socker. Tillsätt socker och rör tills det löst sig. Fyll äppeldrickan på rena flaskor samt förslut dem. Äppeldrickan är hållbar i kylskåp i ca 2 månader, den kan också frysas in. Späd äppeldrickan med lika delar vatten eller efter smak. Jättegod!
22-09-2013skrev christel nilsson
Snabb - enkel - äpplekaka 3 ägg 3 dl socker 3 dl vetemjöl 50 gr smält smör 1 tsk bakpulver röres ihop. Skala/skiva äpple och lägg snyggt i formen - strö på kanel o socker - spritsa över lite smör. 200 gr ca 35 min God kaka till kaffet både med grädde/vaniljsås eller bara som den är

Seneste blogindlæg

3 tips til den mest praktiske bilferie
At tage på bilferie, er måske ikke altid lige så let som man tror. Bilferier kan være kedelige, dyre og alt for langtrukne, men det kan også være et godt middel til at slappe af, og få brugt tiden på noget man sætter pris på. For at få den mest velovervejede bilferie, og for at få det bedste ud af bilferien, er der her 3 tips til en praktisk bilferie.

Før i rejser
Bilferier kan til tider godt blive dyre. Man skal sørge for benzin, overnatning og restaurantbesøg, som i sidste ende godt kan løbe ud i mange penge. Men for at spare, der hvor man nu kan, kan man overveje at tage de ressourcer med, som man allerede har liggende derhjemme. Til turen kunne man fx tage termokander med, så man kan lave nudler, drikke en kop kaffe, eller lave suppe-i-en-kop. Her kan man spare på pengene, samtidigt med at det går så nemt som smurt.

Mens i rejser
Når man så endelig er kommet af sted, kan det være en god ide, hvis man planlægger ens pauser, så godt man nu kan, ud fra hvor tit der er behov for at stoppe. Man kan nemlig risikere at skulle stoppe flere gange end nødvendigt, som egentlig bare sluger ens tid. Udover det praktiske ved selve køreturen, kan man også fokusere på at få det arbejde lavet, som man skal have lavet. Det kan være alt fra skoleopgaver, til at besvare mails eller noget helt tredje. Her kan man nemlig slå tiden ihjel, med at være produktiv.

Efter rejsen
Ved ens ende destination, er der stor sandsynlighed for, at bilen ikke er lige så ren som den var før selve rejsen. Her kan det være en god ide at rydde op i bilen, så hurtigt som overhoved muligt, inden bilen skal tages i brug igen. For når bilen så skal bruges igen, står den klar og lige til at køre i.
0 Kommentarer
Nordfriesland - så är vi här igen
Vi har precis kommit fram till Hotel Arlau-Schleuse i Hattstedtermarch som ligger precis intill den näst yttersta vallen. Platsen är verkligen fascinerande, och hotellet ligger längst ut i ensamt majestät med sitt jättestora stråtäckta tak. Vi har varit här förut, och lovade då varandra att vi skulle komma tillbaka. Nu är vi här och sträcker automatiskt armarna i luften och tar ett djupt andetag av den friska luften. Vi är lyckligt lottade och får ett rum på första våningen med den mest underbara utsikt över naturen och det rika fågellivet. På markerna och på de branta vallarna ser vi hundratals får som alla säkert har varit lamm här i påsk. Vi upplever Nordfriesland i stormande kuling idag och vi är glada för att få uppleva naturens krafter. Före middagen besökte vi Hamburger Hallig som ligger 7 km från hotellet, en plats som vi tycker mycket om. Vi ska inte helt ut till den yttersta punkten idag, vi parkerar bilen längs vägen och går upp på toppen av diket och kikar ut över Hamburger Hallig. När man står här uppe på toppen och vrider kroppen 360 grader runt upplever man marsklandskapet så långt ögat kan nå och det med olika slags väder. Vi såg en himmel så blåsvart att vi aldrig hade upplevt något liknande, samtidigt sken solen i ett annat väderstreck. I en tredje riktning såg vi ett våldsamt regnoväder och på en annan plats svävade de mest otroliga moln på himlen. Det hela kulminerade med en jätteregnbåge på himlen. Nu fick vi uppleva det som konstnären Emil Nolde har målat så många gånger, det ombytliga vädret i marsken. Hans museum och konst kan upplevas i Niebüll, 25 km från hotellet. Vi ser fram emot nya naturupplevelser imorgon, väderleksrapporten utlovar en solig dag. Trine H. Resbloggare för Happydays
0 Kommentarer
Celle,- afslutningen på " En kongelig affære "..........
Vores ferie lakker mod enden og de tre sidste dage, skal tilbringes på Althoff Hotel Fürstenhof. Stedet ligger fantastisk, oprindeligt adelspalads fra omkring 1680. 5 stjerner kan hotellet bryste sig af og med rette, her er der mulighed for at blive forkælet. Servicen er i top, morgenbuffeten i særklasse. Skal du afkøles, er der swimmingpool i kælderen og andre wellnessting. Altstadt, den gamle bydel i Celle, ligger 10 min. gang fra hotellet. Det berømte Herzogschloss og slotsparken ligge ligeså i gåafstand, og det var her på slottet, at "En kongelig affære" tog sin afslutning. En film som mange har set, omhandlende Kong Christian den 7. og hans unge hustru Caroline Mathilde. Et turbulent forhold, da kongen var mentalt utilregnelig og uinteresseret i sin hustru. Kongen får tillid til Struensee og bliver hans livlæge og senere også meget deltagende i statsanliggender, da kongen rent faktisk ikke magtede opgaven. Struensee kommer tættere på familien, og mellem Caroline Mathilde og Struensee, opstår en hed kærlighedsaffære, som til sidst får fatale følger. Kongen kræver Struensee halshugget. Dronningens bror Georg lll, som er kurfyrste i Hannover hertugdømme, kommer til landet og kræver søsteren udleveret. Det accepteres, dog uden at hun kan få sine børn med sig. Dronningen kommer til at bo resten af sit korte liv på slottet i Celle, som den gang var slået sammen med Hannover. I dag kan slottet besøges, dog ikke i sit oprindelige udseende indendørs, da slottet bliver brugt til forskellige udstillinger. Dog er der udstilling om Caroline Mathilde i hendes oprindelige stuer, og det er da lidt specielt at tænke sig, at her har hun gået rundt for ca. 250 år siden. Tæt ved slottet, inde i Altstadt, ligger Stadtkirche hvor Caroline Mathilde ligger begravet. Vi kunne ikke selv finde stedet, men fik oplyst at hun lå nede i fyrstekrypten under kirkegulvet. Det viste sig, at vi dagen efter kl. 16 kunne se krypten med kisterne, med nogle af de betydeligste fyrster og deres familier for Celle og så Caroline Mathilde. Kordegnen fortalte levende om familierne og selvfølgelig den skæbnesvangre historie omkring Caroline Mathilde. Hotellet ligger ligeså ved siden af den franske have, Caroline Mathildes yndlingspark, som hun ofte spadserede i. I 1784 blev der oprettet et mindesmærke for hende, som kan ses når man går tur i haven. En spændende historie, hvor alt der relaterer sig til hendes liv, ligger inden for gåafstand. Altstadt i sig selv, er en meget yndig by. Mange meget gamle bindingsværkshuse, ligger skulder ved skulder og vi taler om huse der er 400-500 år gamle. Byen har et rigt forretningsliv med butikker af enhver art, som smelter fint sammen med alt det gamle. Trænger man til ro, er der indtil flere parker omkring Celle, som er ganske smukke. Celle, en flot finale på en dejlig sommerferie, hvor både friluftsliv og byliv, er gået op i en højere enhed. Vejrmæssigt, fra + 30 til - grader på bjergtoppen, der deler Østrig og Schweiz.
0 Kommentarer

Seneste kommentar

Finn Møller
Flotte billeder. Flot opsætning. Man er jo klar til at rejse så snart man klikker sig ind på jeres side.
Villy madsen
God og nem at overskue
Anna Nilsson
Vi hittade The Cottage av en slump för några år sedan via Happydays. Sen dess har vi nog återvänt minst 10-15 ggr. Maten är helt underbar. Omgivningarna är som gjorda för långpromenader och personalen med Marianne i spetsen är absolut bäst! Rummen är inte toppmoderna, men där är man ju bara när man sover. En promenad ner till hamnen eller ner till stranden, eller varför inte ner till byn för att köpa smörrebröd hos den lokala slaktaren. Här kopplar vi av!

Populære tags

Vi bruger cookies
Happydays indsamler information via cookies efter gældende lovgivning. Information lagres anonymt og bruges til at huske dine indstillinger samt målrette og forbedre hjemmesiden. Læs mere