rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
cd top arrow
    Aktuellt - små historier från Happydays
    Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 113 Antal kommentarer: 0 Antal følgere: 4 Følg denne blog 
Svampguide för nybörjare
24-08-2015

Tillhör du dem som älskar att vara ute i naturen och speciellt under höstens vackra årstid?

På hösten djupnar färgerna och luften blir hög och klar och skogens skafferi fylls upp av delikatesser som väntar på att bli upphittade och plockade. Man behöver inte vara en skogsmulle för att bege sig ut i skog och mark, och om man utmanar sina komfortgränser så kan det bli en härlig upplevelse och en ny vana att gå på spännande svampjakt.

Kom igång

Det är så enkelt att sätta igång och med minimal ansträngning får du så mycket tillbaks, det enda du behöver är ett par bra skor eller stövlar, en svampbok (som du kan låna på biblioteket), en svampkniv (eller fruktkniv) och en korg. Det är också en rolig utomhusaktivitet för barnen och det är lätt att engagera dem i jakten på skogens gömda delikatesser.

Allemansrätten

I Sverige och Norge finns allemansrätten, som ger dig en unik möjlighet att färdas i skog och mark och plocka bär och svamp. I Danmark och Tyskland är det i princip fritt att färdas i skog och på stigar, bara man inte orsakar skada, och här är det också tillåtet att plocka bär och svamp för eget bruk.

Svampsorter

Det bästa är att koncentrera sig på några få sorter som är lätta att känna igen, exempelvis vanlig kantarell, Karl Johan-svamp och fårticka. Plocka under inga omständigheter svamp som du är osäker på, då är det bättre att låta bli. Slå upp svamparna i din svampbok och lär dig grundligt hur de ser så att du är säker på att det är rätt svamp du plockar.

Var finns svampen

Täta skogar, gräsbevuxna aspdungar vid åkrar, blandskog med mossa, i nedre delen av en skogsbacke, utmed små grusvägar eller stigar i skogen, högst upp på ett berg där berghällen håller på vatten. Tänk på att svamp behöver fukt och skugga och utrusta dig med tålamod. Den som söker han finner!

Plockning och tillberedning

Ta tag i svampen och vicka loss den från marken. Har du en svampkniv med en borste på kan du strax borsta svampen ren från jord och barr. Är svampen skadad eller angripen av mask eller annat skär du bort dessa partier. Lägg de torra svamparna på en handduk i en korg, gärna av naturmaterial. Håll gärna sorterna åtskilda. Om du har grovrensat svampen väl, är det inte mycket du behöver göra när du kommer hem. Skölj helst ej svampen i vatten, då det tar bort något av den goda smaken. Förvara svampen kallt och torrt, är du ute och reser så lägg en kökshandduk eller tidning runt svampen och förvara den i en papperspåse så att den har tillgång till luft.

Att förvälla svamp

Tillaga svampen gärna så snart som möjligt, då smaken är som bäst då svampen är färsk och nyplockad. Det är också möjligt att förlänga hållbarheten på svamp länge genom att förvälla den.

Så här gör du (per liter svamp):

  • Stoppa ner svampen i en kastrull, dela svampen i bitar om den är stor.
  • Låt den koka i sin egen vätska på låg värme i cirka 15 minuter, tillsätt lite vatten om svampen är torr.
  • Frys ner den förvällda svampen i sitt eget spad så är det hållbar i frysen i minimum ett år.

Godaste receptet

Fantastiskt gott - i all sin enkelhet.

  • 1 liter svamp (kantarell, Karl Johan-svamp eller fårticka)
  • 6 skivor formfranska
  • Smör till stekning

Smörstek svampen (dela i mindre bitar) i en stekpanna, ta upp svampen och tillsätt lite mer smör och stek formfranskan så brödet blir lite sprött och gyllene. Fördela svampen på brödet och en liten nypa fingersalt på toppen – voilà!

Trevlig svamphöst önskar vi på Happydays

Tags på indlægget

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
16-09-2015skrev Sigyn Dahlin
kantarellen är som guld guld trevligt att komma hem med och sedan njuta av smaken

Seneste blogindlæg

Rieslingsuppen fra Rhinen
Torben fra Hotel Anker laver verdens bedste Rieslingsuppe! Vi kastede vores kærlighed på den, da vi besøgte hotellet, hvor Torben og hans kone Karen er værtspar, på vores studietur til Rhinen og Mosel – og vi fik heldigvis også opskriften med hjem.

Riesling og Rhinen hører uløseligt sammen – og vi var overraskede over, hvor elegant denne egns vinspecialitet klæder en anden tysk klassiker på bordet: Suppen, som med en sjat tør Riesling pludselig får en helt anden kar...
1 Kommentarer
Vinn en korg med tyska godsaker
I vårt samarbete med ”Tyskland – det vänliga semesterlandet” och kampanjen ”Tyska Städer” kan du just nu uppleva Tyskland till en riktigt bra pris! Vi kan komma på många goda skäl till att besöka Tyskland: Där finns t.ex. konst, kultur, mode - och de blygsamma specialiteterna, som skämmer bort smaklökarna.

Men vad tycker DU är så bra med Tyskland?

Berätta det för oss i kommentarfältet härunder, så är du med i tävlingen om en hel korg ...
0 Kommentarer
Vind en kurv med tyske godter
Lige for tiden kan du komme på Ein Smuttur til Tyskland til en rigtig god pris – det har vi sørget for i samarbejde med Rejselandet Tyskland, der om nogen kan remse gode grunde til at besøge Tyskland op: Der er for eksempel kunsten, kulturen og de uhøjtidelige specialiteter, der forkæler smagsløgene.

Men hvad med dig – hvad synes DU er lækkert ved Tyskland?

Fortæl os det i kommentarfeltet herunder – så er du med i konkurrencen om en hel kurv fuld af l...
0 Kommentarer

Seneste kommentar

Per Holm
Vi er kommet på hotellet over 20 år, også da Torbens forældre havde hotellet. Sidste gang var 26-30 september 2017. Det er et hotel med masser af sjæl og der kræses godt for gæsterne. Torben laver super god mad og Karen er med, overalt hvor der mangler en hånd. Deres Bistro længere henne ad gaden, er absolut også et besøg værd. Vi vender helt sikkert til bage. ...
Karin
Et skønt område! Og det lyder slet ikke dårligt at få en gratis guide til gode vingårde, når man alligevel er i området....
Ulla
Jag älskar detta land helst tyrolen kolsassberg det var mycket fina ...

Populære tags

cookie icon Vi bruger cookies
Happydays indsamler information via cookies efter gældende lovgivning. Information lagres anonymt og bruges til at huske dine indstillinger samt målrette og forbedre hjemmesiden. Læs mere