Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Upplev Tyskland!

Restips till bilsemestern
Blogg skapad: 13-10-2020 Blogginlägg totalt: 8 Antal kommentarer: 71 Antal följare: 0 Följ denna blogg

Natursköna Niedersachsen

Senast uppdaterat: 21-11-2021
Detta inlägg är läst 3062 gånger
Skapat: 08-12-2020

Bergidyll och korsvirkesstäder

Niedersachsen är Tyskland näst största delstat och den ligger i landets nordvästra del. Delstaten sträcker sig från Nordsjökusten och floden Elbe i norr ner till den vackra bergskedjan Harz. I Niedersachsen ligger bland annat storstaden Hannover samt mindre städer som bauhausstaden Celle och svenskstaden Stade för att nämna två.

 

Gastronomiska upplevelser

I Niedersachsen finns mängder av restauranger, krogar och caféer som serverar allt ifrån fina trerättersmiddagar till nybakta bullar. Altes Land är ett område, som ligger i delstaterna Niedersachsen och Hamburg, känt för sina fruktplantager och bördiga jord där det framförallt odlas äpplen. Här hittar du bland annat staden Stade där det finns det många gårdsbutiker som under framför allt sensommaren och hösten säljer färska äpplen, och givetvis andra godsaker gjorda på den goda frukten som till exempel äppelpaj, äppelmust, äppelsufflé eller ost med äppelsmak. Om våren kan du inte njuta av äpplenas goda smak men av äppelträden när de står i full blom.

 

Oldenburg har själva utnämnt sig som grönkålens huvudstad, så här kan du njuta av kålen i alla dess former. Hösten och vintern är kålens högsäsong och då kan du bland annat få smaka på den klassiska rätten med kål som serveras med korv och skinka. Men förutom det kan du även testa nytänkande delikatesser som choklad med grönkålssmak, grönkålste och mycket mer. Är du nyfiken och vill veta mer kan du ta en guidad tur i grönkålens fotspår eller ta en matlagningskurs på Kale Academy för att lära dig hur du lagar mat med grönkål.

 

Varje år, från slutet av april till slutet av juni, förvandlas den tyska delstaten Niedersachsen till "det stora sparrislandet". Här hittar du en av Tysklands mest berömda ”sparrisvägar”, Niedersächsische Spargelstraße, en över 750 kilometer lång bilrutt som sträcker sig från Lüneburger Heide, området runt Hannover och Braunschweig till Weserfloden och Münsterregionen. Här kommer du förbi små sparrisodlingar, bodar med sparris till försäljning utmed vägen, charmiga landsbyar som arrangerar sparrisfestivaler där man bland annat utser en sparrisdrottning och restauranger som försöker överträffa varandra i antal av olika sparrisrätter. 

 

Vinter är magisk

Harzbergen i södra regionen är Tysklands nordligaste högland. Harz Hexenstieg erbjuder en fantastisk utsikt och det finns en chans att glida genom det vita snöiga landskapet på skidor på vintern eller följa med på en magisk snöskovandring.

 

Och när vi närmar oss jul fylls regionen av vacker julbelysning, goda dofter och besökare som vill komma i stämning inför den stora högtiden. I städernas äldre stadskärnor där kullerstensgator kantas av gamla korsvirkeshus sätts klassiska julmarknader upp, stora torg fylls av grandiosa marknader och vid kusten får det marina vara tema för julmarknaderna. Oavsett vilken stad du besöker kommer du hitta en mysig atmosfär, värmande glüwein samt pepparkakor och rostade mandlar att knapra på. Här är några populära julmarknader i regionen.

 

Världsarv i Niedersachsen

I Niedersachsen ligger flera UNESCO-listade världsarv som alla är värda ett besök. De Bauhausinspirerade Fagusverken i Alfeld är ett av dem. Det är ett stort komplex som består av tio fabriksbyggnader med stora glasytor som tagits fram av Walter Gropius och Adolf Meyer. I Harz-regionen hittar du ytterligare två världsarv varav det ena är vattenreningssystemet Upper Harz Water Regale – perfekt för dig som är intresserade av ingenjörskonst. I Goslar är hela Gamla stan och dess bevarade byggnader ett världsarv liksom kopparmalmsgruvan Rammelsberg.

 

Äventyr för alla åldrar

I Niedersachsen finns det verkligen något för alla, oavsett ålder. Reser du med barn finns certifieringen "KinderFerienLand" som tilldelats extra barnvänliga destinationer. Ett utflyktsmål som brukar vara uppskattat av hela familjen är Lünenberger Heide – och det är inte så konstigt. Förutom en vacker natur finns här även fler nöjen i form av tema- och djurparker än någon annanstans i Tyskland, och du kan läsa om några av dem nedan. Förutom att besöka parker kan du även ta en promenad på en unik gångväg vid Nindorf som tar dig upp bland trädtopparna där du kan njuta av utsikten över Lüneburger Heide.

 

Heide Park Resort Soltau
Detta är norra Tysklands största temapark. Låt barnen eller barnbarnen åka berg-och dalbanan Flug der Dämonen som sägs vara ett minne för livet. Här har det även skapats en temapark utifrån filmen Draktränaren där stora och små kan bli draktränare och ett Greta Gris-land för de yngre barnen.

 

Serengeti-Park Hodenhagen 
Här får du möjligheten att åka på safari i ett inhägnat område i Lüneburger Heide. I parken får besökarna en bild av samspelet mellan människor och djur, och det är ett äventyr som passar hela familjen.

 

Fågelparken Weltvogelpark Walsrode
Här finns över 4500 fåglar i de många och stora fågelhägn som besökarna kan besöka. Något som brukar vara populärt är att se när färgstarka fåglarna matas på de utsatta mattiderna.

 

Vandring i den skönaste natur

I Niedersachsen finns det inte bara många vackra städer och sevärdheter, här finns även en fantastisk natur. Du kan bland annat besöka de två nationalparkerna Harz och Vadehavet, två UNESCO-biosfärreserver och 14 naturparker varav UNESCO har listat två som världsarv. Det finns gott om vandrings- och cykelleder här, men du kan även testa på vattensporter.

 

Hållbarhet är viktigt i regionen och det finns många besökscenter som visar upp spännande och interaktiva utställningar som handlar om allt ifrån hur man kan upprätthåller ett ekosystem till hur landsbygden kan komma att se ut i framtiden. Här kan alla lära sig något, oavsett ålder.

 

Ett sådant ligger i TorHaus i Harz. Från besökscentret får du, förutom intressant information om flora och fauna, en perfekt utgångspunkt för en vandrings- eller cykeltur i den skogstäta området. Varför inte testa en av Tysklands populäraste leder – den certifierade 100 km långa vandringsleden "Harzer Hexenstieg".

 

I Niedersachsen ligger Centraleuropas största sammankopplade hedlandskap Lüneburger Heide. Här är inte bilar tillåtna, utan istället får man ta sig fram till fots, på̊ cykel eller med häst och vagn. Har du tur kanske du stöter ihop med hedlandsfåren som strövar fritt för att upprätthålla det kala landskapet. Du kan besöka området året om, men under augusti och september blommar ljungen, vilket många tycker gör området extra vackert.

 

Om du inte kan få nog av vandring är Heidschnucken trail, namnet kommer från fårrasen Heidschnucke, i Lüneburgheden. Detta är en av de vackraste vandringslederna i Tyskland, och Baudensteig-leden i Harzbergen är en dold pärla. Och du som föredrar att cykla får inte missa de populära cykellederna som går längst floderna Elbe och Weser.

 

Historiska städer som du inte får missa

Hannover – barockträdgårdarna ”Herrenhäuser Gärten” och City of Music

Hannover är Niedersachsens huvudstad och är så mycket mer än sitt kända mässområde. Staden är en viktig kulturstad med vacker natur och grönområden. Musik är en stor del av Hannover. Kanske känner du till att rockbandet Scorpions kommer härifrån, men något som få vet om är att staden är med i UNESCO Creative Cities Network. Där har den fått den ärofyllda titeln "Hannover – City of music". 

 

I Hannover ligger även Eilenriedeskogen, som är större än New Yorks Central Park, den vackra parken Grosser Garten, som är en av Europas största barockträdgårdar och del av de kända "Herrenhäuser Gärten", och ett magnifikt rådhus som ligger vid sjön Maschsee. Vid sjön hålls den tre veckor långa festival Maschsee Festival varje år. På grund av pandemin är festivalen inställd 2020, men kommer hållas igen 2021. Från Hannover kan du enkelt ta dig till många av regionens andra städer för att uppleva fler sevärdheter.

 

Braunschweig – atomur och vackra torg

Braunschweig var hemstaden för Henrik "Lejonet", och lejonet är än idag en stark symbol för staden. Det märks bland annat genom den ståtliga lejonstatyn som står på torget Burgplatz, där även slottet Dankwarderode ligger. Staden är även känd för sitt atomur som styr många av världens radiokontrollerade klockor, och har dessutom gjort sig ett namn för sin flyg- och rymdteknik.

 

Celle – pärlband av korsvirkeshus och Bahausarkitektur

I Celle finns Europas längst sammanhängande sträcka av korsvirkeshus, vilket gör orten till någon slags korsvirkets huvudstad. Som kontrast kan du dock även se ett helt område byggt i sann Bauhausstil, då Celle är en viktig del av konstskolans historia. Missa heller inte det sevärda slottet i Celle som har en unik historia.

 

Goslar – UNESCO, kopparmalmgruva och korsvirkeshus

I Goslar ligger den vackra, medeltida Gamla stan som är med på listan över UNESCO:s världsarv, tack vare sina 1500 välbevarade korsvirkeshus. Här bodde den tyska kejsaren under en period i Kaiserpfalz Goslar, som står kvar än idag. I staden finns även Rammelsbergs gruva som är ett av Europas mest framstående industriella monument, och ett av UNESCO:s världsarv. Här har det brutits såväl kopparmalm som silver, men sedan 1988 är gruvdriften stängd och är idag en museums- och besöksgruva.   

 

Göttingen – nobelpristagaren och världens äldsta barockmusikfestival

Göttingen är en känd universitetsstad som främjar vetenskap, och många Nobelpristagare läste vid Göttingens universitet. Här hålls även den årliga Händelfestivalen till ära för barockkompositören Georg-Friedrich Händel. I år firar festivalen 100 år, men när den kommer gå av stapeln är ännu inte bestämt till följd av pandemin. Göttingens Gamla Stan är fin och välbevarad och det är i centrum som de flesta sevärdheterna ligger.

 

Hameln – råttfångarens hemstad

Hameln sattes på kartan via den medeltida sägnen "Råttfångaren i Hameln", som blev känd tack vare bröderna Grimms tolkning. Den kända sagan är viktig för stadens identitet och här kan du bland annat gå guidade turer i sagans fotspår. Varje söndag under sommaren sätter staden upp en 30-minuters gratis teaterföreställning om Råttfångaren som avslutas med ett Råttfångartåg som går genom Gamla Stan. Årets premiär är dock framflyttad på grund av pandemin. 

 

Hildesheim – 1000-årig rosenbuske och UNESCO

De ståtliga St. Mikaeliskyrkan och katedralen Mariendom ligger i Hildesheim och är listade som två̊ av UNESCO:s världsarv. Mikaeliskyrkan uppfördes omkring 1010 i tidig-romansk byggstil. På Mariendom växer en berömd 1000 år gammal rosenbuske, som enligt legenden var anledningen till varför en av Karl den Stores söner byggde kyrkan 815. En annan legend är att rosenbusken blev förstörd när Hildesheim bombades under andra världskriget. Men efter sägnen visade busken femton nya rosknoppar bara några veckor efter bombningarna.

 

Lüneburg – den rika saltstaden

Den gamla Hansastaden har många historiska byggnader som står väl bevarade då staden var en av få som inte bombades under andra världskriget. Här finns bland annat det största medeltida rådhuset i hela norra Tyskland. Staden har en rik historia av att handla med salt då det fanns flera saliner i området, varifrån man utvann salt som sedan exporterades utomlands. En välbevarad hemlighet är att Lüneburg lär ha Tysklands högsta krogtäthet. I de vackra gamla gavelhusen finns välsorterade specialbutiker där man kan gå̊ omkring i timmar och upptäcka det ena efter det andra.

 

Oldenburg – cyklisternas dröm

Gillar du att cykla? Då bör du besöka Oldenburg. Det är nämligen en av de mest cykelvänliga städerna i Europa. Ett måste är ett besök i Oldenburgs slottsträdgård som ligger i mitt i staden. Den är anlagd som en engelsk park och K-märkt sedan 1970-talet. Oldenburg är även känd som grönkålens huvudstad och väl här får du inte missa att smaka på traditionell grönkål från Niedersachsen.

 

Osnabrück – välbevarade minnen

Osnabrück är delstaten Niedersachsens tredje största stad. Här undertecknades den Westfaliska freden efter det trettioåriga kriget 1648. I det sengotiska rådhuset, som färdigställdes 1512, finns Fredssalen med sina 42 porträtt av sändebuden på fredskongressen och dåtidens härskare som ett minne om förhandlingarna. På övervåningarna finns en modell över staden som den såg ut 1633. I staden ligger också konstmuseet Felix Nussbaum-museet som lockar många konstintresserade. Museet är tillägnat den judiska konstnären Felix Nussbaum som avrättades i Auschwitz under förintelsen. Här finns det många målningar av Nussbaum men även unika utställningar på temat rasism och intolerans.

 

Stade – svenskstaden på tysk mark

Några mil väster om Hamburg på̊ andra sidan floden Elbe sträcker landskapet Altes Land ut sig med sina kanaler. Här ligger ”svenskstaden" Stade där man med stolthet ser tillbaka på̊ åren mellan 1648 och 1712 då Stade tillhörde Sverige. Det massiva magasinet Schwedenspeicher, som Karl XII lät bygga som proviantlager åt sina trupper är idag ett av norra Tysklands mest intressanta stads- och regionmuseer. Stades vackra rådhus byggdes även det under svensktiden och stod färdigt 1668. Fasaden pryds än idag av det svenska riksvapnet och Karl XII:s namnchiffer.

 

Wolfenbüttel – Jägermeisters hemstad

I Wolfenbüttels innerstad finns det många välbevarade korsvirkeshus, det mäktiga barockslottet och det stora Herzog August-biblioteket i vilket världens dyraste bok finns, Henrik Lejonets evangeliebok. Missa inte att besöka den kända Jägermeisterfabriken och få ett smakprov eller två.

 

Här kan du få fler tips på vad du kan se och uppleva i Niedersachsen

 

Komma hit och ta sig runt

Niedersachsen är Tysklands näst största delstat och ligger i landets norra del. Du kan ta dig till regionens huvudstad Hannover med tåget från Malmö på bara 7,5 timmar.

Trevlig nöjestripp till Niedersachsen!

 

Information angående corona
Här kan du få mer information om resor till hela Tyskland under pandemin. 

 

Upplev Niedersachsen på din nästa bilsemester

Se våra hotell här

 

Du är alltid välkommen att ringa eller skriva till oss, så syr vi ihop ett bra semesterförslag till dig

Kontakta Happydays här

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Niedersachsen Nord #Kulturpärlor #Naturidyll
;