Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 247 Antal kommentarer: 67 Antal följare: 5 Följ denna blogg

La Route du Cidre - den franska cidervägen

Senast uppdaterat: 29-08-2022
Detta inlägg är läst 1952 gånger
Skapat: 29-08-2022

Upplev den franska cidervägen, La Route du Cidre – en 40 km lång rutt genom Normandie i norra Frankrike som bjuder på autentiska ciderupplevelser i de vackraste omgivningarna.

Smaka dig igenom Normandie och upplev äpplets väg från fruktträd till flaska på en av de mest kända cidervägarna i Europa. På La Route du Cidre kör du igenom Pay d’Auge-regionen som är extra idyllisk tack vare sina pittoreska korsvirkeshus, charmiga gårdar, marknader och alla äppelplantager. Några av plantagerna i regionen är över 200 år gamla och det går många, många liter av produktionen härifrån till framställningen av cider, calvados och pommau.

Rutten är tydligt markerad med skyltar och karta som tar dig förbi många ciderierna där du får smaka på läckra produkter och många producenter erbjuder också guidade turer på franska eller engelska där du får se fruktträdgårdarna och produktionsfaciliteterna.

Cidervägen startar i Cambremer och går genom Grandouet, Montreuil-en-Auge, St-Ouen-le-Pin, La Roque-Baignard, Bonnebosq, Beaufour-Druval, Saint-Aubin-Lébizay, Beuvron-en-Auge, Hotot-en-Auge, Victot-Pontfol och Rumesnil och går så tillbaka till startpunkten i Cambremer.

Start- och slutpunkten Cambremer sägs vara höjdpunkten på rutten och här ligger också två bra matställen: La Creperie des Jardin och Au P’tit Normand. I starten av maj månad äger också den årliga matfestivalen rum här i staden, där producenter sedan 1995 har ställt upp med deras egna varor såsom franska ostar, cider, vin, olivolja, kött, honung och mycket annat gott.

När hösten kommer och dagarna blir kortare inleds skörden av äpplen till cider och du kan till exempel delta i äppelskörden på Manoir de Grandouet. Korsvirkeshuset och produktionsanläggningarna från 1600-talet ligger längst ner i en liten dal och är en del av Frankrikes första ciderväg, som gick runt byn Cambremer och som är utnämnd till en “remarquable du goût” (anmärkningsvärd smakplats). Här betar 80 mjölkkor runt de höga fruktträden, och i det gamla destilleriet ligger en butik där du kan köpa camembert, livarot och pont-évêque ost, samt äppeljuice, AOP Pays Auge cider och Calvados från Pays d'Auge.

Den idylliska landsbyn Beuvron-en-Auge är en annan höjdpunkt längs vägen och här ligger ciderierna och restaurangerna sida vid sida.

Resan till Normandie
Det finns alltså många anledningar till att matälskare från hela världen vallfärdar till denna franska ciderväg. Och dessutom är Normandie så rik på kultur och historia och på många sätt ett möte med ett helt annat Frankrike än man vanligtvis hör talas om.

Det är runt 100 mil i bil från den dansk-tyska gränsen på Jylland till Normandies huvudstad Rouen och därmed är det en lätt destination att köra till från Sverige.

Se våra semestrar i Normandie

Se också alla vistelser i norra Frankrike

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Normandie
;