Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 250 Antal kommentarer: 73 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Världsklass på svenska världsarv

Senast uppdaterat: 20-11-2021
Detta inlägg är läst 2039 gånger
Skapat: 14-08-2019

UNESCO och FN

Visste du att 193 länder har undertecknat Unescos konvention om skydd för världens kultur- och naturarv vid FN-organets generalkonferens 1972? Genom att underteckna konventionen åtog sig länderna att vårda och bevara viktiga kultur- och naturarv i det egna landet – men också att stödja andra länder i deras arbete. Målet är att länderna ska bevara världsarven på bästa möjliga vis, och bland annat ska man rapportera vart femte år till Unesco om hur arbetet fortskrider.

 

I Sverige är det Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket som arbetar med både nomineringar och rapporteringar. Unescos världsarvskommitté består av 21 delegationer från 21 olika länder där kommittémedlemmarna sitter på en mandatperiod på mellan 4 till 6 år. Hittills har man utsett drygt 1.000 objekt fördelade på fler än 160 länder.

 

Vad är då ett världsarv?

Jo, det är ett viktigt minne från människans och jordens historia. Turligt nog har man insett vikten av att bevara dessa unika kultur- och naturhistoriska miljöer för framtiden, så att människosläktet har en möjlighet för att se bakåt i tiden och kan återuppleva epoker som har passerat för länge sedan. Och i Sverige har vi en fin möjlighet för att se spännande spår av våra egna förfäder, bland annat via de trolska hällristningarna i Tanum (Bohuslän). Ibland är det mer moderna spår som fortfarande är länkade till vår nutida historia, exempelvis industriminnen som visar på hur en ny tidsålder uppstår – något som du bland annat kan uppleva på Grimeton radiostation (15 km öster om Varberg).   

 

Sveriges helt egna unika världsarv

Idag har Sverige hela 15 världsarv som har kommit med på världsarvslistan mellan åren 1991 och 2012. Det är alltid upplevelserikt att besöka de värdsarvlistade kultur- och naturarven som ligger utspridda över Sveriges avlånga land. De flesta finns med på grund av sina stora kulturvärden, men exempelvis Laponia är utnämnd för både sitt natur- och kulturarv.

 

Listan kan användas som en så kallad ”bucket list” på semestern, som man kryssar av allt efter som man har avverkat ytterligare ett spännande världsarv på listan.

 

Där magin händer:

Här kan du läsa mycket mera om Sveriges 15 världsarv

 

Så passa på att kombinera en efterlängtad semester med en aktiv semesterupplevelse, där du kan utforska en historisk plats som har blivit utvald bland många att representera Sverige som vårt kultur- och naturarv i framtiden. En spännande tanke är att dessa platser helst ska bestå för evigt, så att också våra barn och barnbarn och förhoppningsvis ett oändligt antal framtida generationer kan ta del av dessa unika platser.

 

Här kan du övernatta

Se våra hotell i Sverige

 

Källa: Riksantikvarieämbetet, Svenska Unescorådet

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Sverige #Kulturpärlor #Minisemester #Naturidyll
;