Julmarknad i Dresden


Datum: 29/11-24/12 2017
Avstånd från Kruså: 662 km/Rostock: 439 km

Möjligheten för att både uppleva juloratoriet uppfört som orgelkonsert i Dresdens dragplåster, den berömda domkyrkan Frauenkirche samt Tysklands äldsta tradition för julmarknader gör december till en av de mest spännande månader att besöka Dresden i.

Historiskt sett kan julmarknaden spåras ända tillbaks till 1434, där den originella julkakan Dresdner Cristollen såg dagens ljus på Striezelmarkt några få steg från Frauenkirche. "Dresdner Striezelmarkt" är därför även julmarknadens officiella namn - och den hålls fortfarande i det gamla medeltidskvarteret Striezelmarkt, som är döpt efter "Hefestriezel", som faktiskt betyder "jästbröd".

Julkakan eller julbrödet Dresdner Christstollen var urpsprungligen en symbol för Jesus-barnet, insvept i tyg. Enligt kyrkan omkring år 1434 var man tvungen att göra Dresdner Christstollen endast av mjöl, jäst och vatten - för syndiga saker som smör och mjölk var bannlysta. Men Dresdens kurfurste Ernst von Sachsen var en livsnjutare, så 1467 utfärdade han en bönskrift till påven, där han bad honom att upphäva "smörförbudet". Den Helige Fadern såg sin möjlighet att få lite extra pengar i kassan, för han svarade med ett brev som har gått till historien som "smörbrevet", att man "med gott samvete och Guds välsignelse" nu även kunde använda mjölk och smör till Dresdner Christstollen - mot att betala en avgift till kyrkan. Det satte igång en hetsig tävling mellan bagerimästarna om att skapa det bästa Dresdner Christollen-brödet, och i under de kommande århundraderna utvecklade den till julmarknaden som vi känner den idag - och bakandet av bakverket upptar fortfarande bagarmästarna!

Dresdner Christollen är därför ett stycke levande tysk historia, där allt från de små "Phaumentoffeln" (plommonfigurer) till världens största julpyramid på 14 meter än idag kan göra marknaden till något alldeles speciellt. Här kan du, utöver ett tvättäkta Dresdner Christstollen julbröd, få alla möjliga originella slags julvaror med hem: De gamla hantverkstraditionerna är rikligt representerade med träsnidare från Erzgebirge, blueprints och krukmakare från Lausitz, spindelvävstunna spetstyger, Räuchermännchen (små figurer till røgelsespinde), Schwibbögen (julljusstakar i trä) såväl som munblåst julpynt och pepparkakor från Pulsnitz.

En annan höjdpunkt under julmarknaden är definitivt konserterna i Frauenkirche och det är nästan alltid möjligt att få biljetter - även i sista ögonblick - genom att vända sig till turistbyrån i Dresden centrum.

Ett litet insidertips: Besök den lilla julmarknaden i konstnärskvarteret Loschwitz som ligger på sluttningen norr om floden Elbe - och tänk på att porslinsstaden Meissen ligger 23 km från Dresden och är helt perfekt att ta vägen förbi med julshopping som mål.

Öppettider
Måndag till torsdag kl. 10.00-21.00.
Fredag och lördag kl. 10.00-22.00.
24.12. kl. 10.00-14.00.

Hitta ett bra hotell nära den berömda julmarknaden i Dresden - se listan här under
Avstånd från hotellet till julmarknaden i Dresden ser du genom att klicka på knappen "Läs mer".

Här hittar du datum och mer information om årets julmarknader i Sverige, Danmark och Tyskland

Det har tyvärr inträffat ett tekniskt fel. Vänligen kontakta oss per mail@happydays.nu eller ring på telefon 020-79 33 84, om din bokning ej gick att genomföra.
Http status: {{ error.status }}

Vi fann inte exakt det du sökte - men föreslår följande:

Prova också att ändra din sökning eller ring oss på 020-79 33 84

Filtrera på:
{{ document_count }} funna resor
Destination
Antal nätter
Antal stjärnor
Hotellfaciliteter
Semestertema
Nollställ filtrering
Karta
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
;