Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Semesterfabriken ute på fältet

Happydays på turné
Blogg skapad: 07-10-2015 Blogginlägg totalt: 55 Antal kommentarer: 7 Antal följare: 1 Följ denna blogg

Vinsmakning på Tenute di Badia

Senast uppdaterat: 28-08-2023
Detta inlägg är läst 1215 gånger
Skapat: 29-10-2019

Happydays studieresa 2019 gick till Toscana och därmed skrev vinsmakningarna närmast in sig själva i programmet!

Vi var på vinsmakning två gånger under studieresans totalt fyra dagar: första stoppet gick till Ruffino Winery som du kan läsa om här.

Andra vinstoppet gjorde vi på vingården Tenute di Badia. Och ja, det stämmer – det är nämligen den vingården som du får en voucher till när du beställer en vistelse i Toscana genom Happydays.

Nu ska du få höra lite om vinsmakningen
Resan mot vingården gick förbi de vidsträckta vinmarkerna ända till vi nådde fram till den rosa stenbyggnaden med det typiska tornet, som gör att man genast tänker på vingårdens forntid som munkkloster. Omgivningarna här i den lantliga idyllen 15 km söder om Lucca är drömmande måleriska och hela sceneriet omkring livet på den familjeägda vingården med de stolta vinodlingstraditionerna kan få en höstblek skandinav att ångra att hon inte satsade på druvorna och ett italienskt liv i evigt solsken.

Men det gjorde hon alltså inte och då är det näst bästa ju att få lov att komma på besök. Mottagande var varmt och hjärtligt, och det var faktiskt omöjligt att föreställa sig en mun på denna plats utan ett leende på läpparna.

Lunchen smakade och vinet flödade…
Det fanns heller inga bekymmersrynkor eller likgiltighet att se hos mina happyfaces till kollegor under vår vistelse på vingården. Det startade nämligen precis så som vi gillar det bäst – med massor av mat!   

Vi njöt av lunchen under hela den färgstarka vinsmakningen, här var det tal om totalt 5 viner, en stark liten grappa och en extra jungfru olivolja – allt från egen produktion. Vi startade med ett mousserande vitvin (som undertecknade fann så berusande god att hon genast beställde tre flaskor) och därefter gick vi snabbt vidare till ett torrt vitvin, ett kryddigt rödvin, ett rundare rödvin och så till sist ett sött dessertvin som vi doppade de läckraste hembakade cantuccini i.

Oljan smakade vi på ljust bröd som en del av lunchen, och den stora finalen var husets grappa som skickade oss vidare på rundvisningen med en väldig fart.

Harvest by hand
Traditionerna står högt på prioriteringslistan hos Tenute di Badia. Det är nämligen de stolta traditionerna som står för vinernas höga kvalitetsnivå, och det har de gjort ända sedan familjen startade odlingen för 40 år sedan. En av traditionerna är att vindruvorna skördas för hand och man anställer extra arbetskraft under vinskörden, totalt 20 extra personer, så att druvorna får den mest skonsamma behandlingen från vinranka till fermenteringsbehållare, till tunna och så till sist till: när den hälls upp på flaska.

Den guidade turen genom produktionsanläggningen gick bland annat genom en stor källargång där de jättestora vinbehållarna stod uppställda på rad med vin som var under jäsning. Med stora gester förklarade vår guide allt om processen och visade oss utrustningen. En spännande berättelse som tog lagom lång tid och den kan verkligen rekommenderas för både vinkännare och alla dem som bara gillar att ta ett gott glas vin då och då.

Magnolia, pinjeträd och granatäpplen
Det är också värt att nämna att Tenuta di Badia har en fantastisk skön trädgård full med skuggiga trädkronor och grönt gräs. Det var en fantastisk omgivning att njuta av vinet i, medan man småpratar med varandra i det ljumma medelhavsklimatet, en tvättäkta italiensk semesterupplevelse!

Text och bilder: Susanne Thrane

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Toscana #Vinets värld
;