Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Upplev Tyskland!

Restips till bilsemestern
Blogg skapad: 13-10-2020 Blogginlägg totalt: 8 Antal kommentarer: 71 Antal följare: 0 Följ denna blogg

Schleswig-Holstein i Nordtyskland

Senast uppdaterat: 27-05-2022
Detta inlägg är läst 3179 gånger
Skapat: 22-12-2020

Delstaten där städer möter natur! Schleswig-Holstein har något så unikt för regionen som två kuster med olika klimat – en mot Nordsjön och en mot Östersjön. Utöver den fantastiska naturen däremellan, får man inte missa regionens unika städer samt flera UNESCO-listade världsarv, högkvalitativa restauranger, roliga evenemang och mycket mera. Schleswig-Holstein är ett semestermål som bjuder på upplevelser hela året runt.

Natur från kust till kust
Har du upplevt Schleswig-Holsteins kuster? På Nordsjökusten hittar du många fina sandstränder, men det kan blåsa mycket här och tidvattnet varierar vattennivån. Det är här du finner det unika världsarvslistade Vadehavet som sträcker sig från Danmark till floden Elbe. Vadehavet är en nationalpark som med sitt ekosystem är hem för många arter, varav flera hotade, och under både vår och höst kan du här uppleva det sällsamma naturfenomenet Svart sol då stararna dansar på himlen över marsken. 

Vid Östersjön är det lugnare, och stränderna sträcker sig nästan längst hela kustsidan. Varma sommardagar är dessa populära utflyktsmål för den som vill testa på vattensporter eller ta ett härligt dopp och resten av året används stränderna flitigt för uppfriskande strandpromenader. Förutom närheten till havet kännetecknas naturen i Schleswig-Holstein av gröna kullar och ängar, långa floder och många sjöar. Landskapet är perfekt för både cykling, vandring, paddling eller för att bara få avkoppling i en vacker miljö. 

Kulinariska upplevelser
I regionen kan du självklart även avnjuta kulinariska läckerheter på både lyxiga Michelinrestauranger, mysiga caféer och lokala krogar – eller varför inte besöka matfestivalen Schleswig-Holstein Gourmet Festival? För att säkerställa att regionens restauranger och producenter håller samma höga kvalitet startade man 2007 nätverket Feinheimisch som är ett regionalt samarbete mellan chefer, bönder och livsmedelsproducenter. På Feinheimischs hemsida hittar du hotell och restauranger som är anslutna till nätverket.

Familjens roligaste äventyr
Man blir aldrig för gammal för kittlande berg- och dalbanor. Hansa Park i Sierksdorf ligger bara 40 minuter från färjeläget i Puttgarden och är tyskarnas nöjespark nummer 1! Här hittar du över 125 karuseller och åkattraktioner och bland annat kan du prova på Highlander, som är världens högsta och snabbaste fallande fritt fall: Rakt ner i backen från 103 meter i 120 km/h. Ingenting för fegisar! 

Vill du bada så väntar ett subtropiskt paradis på Weissenhauser Strands stora äventyrsbad! Här finns det plats för hela familjen med allt vad man har behov av när det gäller badlek! Barnen kommer att älska alla simbassänger, vattenkanoner och spännande rutschkanor medan de vuxna kan koppla av i wellnessavdelningen med relaxstolar, upplevelseduschar och varma bastubad. 

Sevärda städer
Schleswig-Holsteins städer har alla sin egen karaktär, men gemensamt är att de har mycket att erbjuda dig som besökare!

Huvudstaden Kiel är regionens största stad. Här finns mycket att se och uppleva, och under sommaren är staden extra levande. Här kan du shoppa, äta gott och besöka härliga stränder – eller bara strosa runt på de mysiga gågatorna, i hamnen eller längst Kielkanalen. Du kan även besöka museiskeppet U-995, en militärubåt som användes under andra världskriget och som idag är ett museum. Intill ubåten finns Laboes marina minnesmärke som sattes upp mellan 1927 och 1936 för att hedra de tyska marinsoldater som stupade i första världskriget.

Eftersom regionen sträcker sig mellan två kuster finns det många mysiga kuststäder att besöka. I dessa kan du njuta av den marina karaktären och promenera i hamnar bland båtar, fiskare och måsarnas skratt. En populär kuststad är Flensburg som ligger vid den danska gränsen, och en annan är Büsum vid Vadehavet, som är känd för sina goda räkor. Här firas "Räkdagarna" under oktober varje år och då får besökarna smaka på färska räksmörgåsar samtidigt som de besöker hantverksmarknaden nere i hamnen.

Förutom mysiga kuststäder finns det även många sevärda städer längre in i landet, omgivna av ängar, kullar och sjöar. Du kan bland annat besöka regionens "Lilla Amsterdam" som den mysiga staden Friedrichstadt kallas. Här hittar du byggnader i holländsk stil och många kanaler att strosa längs med, under sommaren kan man följa med på en populär kanalrundtur genom staden.

Andra städer som är väl värda att besöka är Eutin och Plön, som är kända för sina magnifika slott, Neumünster för sitt stora köpcentrum och Haddeby i Schleswig för sitt UNESCO-världsarv Haithabu, som är Schleswig-Holsteins svar på vårt Birka. Missa heller inte det världsarvlistade fornminnet Dannewerk vid fjorden Schlei samt städerna Ratzeburg och Mölln.

Sist men inte minst – i Schleswig-Holstein ligger även den gamla Hansastaden Lübeck som är en av regionens större städer. Här kan du besöka Gamla stan som är världsarvslistad av UNESCO. Här kan du strosa bland Lübecks mysiga gränder och hus för att hitta egna dolda skatter.

Roliga evenemang
Under Schleswig Holstein Musik Festival framförs klassisk musik på ett modernt sätt. Musiken spelas ibland på klassiska scener och platser, men ibland på mer ovanliga som till exempel i lador. Är du intresserad av musik är detta en festival för dig.

En annan festival som går av stapeln här under tre helger i september är Norden Festival. Då kommer artister från Norden och norra Tyskland för att träffas och ta del av varandras musik. 

Förutom dessa två festivaler finns det många andra i regionen, allt ifrån Wacken som är en stor heavy metal-festival till konstutställningen NordArt i Büdelsdorf, strax utanför Kiel. Här ryms konstverk i många olika stilar från såväl kända som mindre kända konstnärer.

För den matintresserade är ett besök på Schleswig-Holstein Gourmet Festival närmast ett måste. Det är en internationell matfestival där kockar från hela världen lagar kulinariska läckerheter av hög klass – som du kan få smaka på!

Under Lichtermeer Baltic Sea, som fritt översatt betyder ett hav av ljus vid Östersjön, tänds den mörka kusten upp av mängder med ljus, vilket är otroligt vackert att uppleva.

Från mitten av november och fram till några dagar efter jul kan du besöka många julmarknader. I Kiel och Lübeck hittar du de mest kända som lockar besökare från hela världen. Men det finns givetvis många mindre julmarknader också som alla är väl värda ett besök. Ett sådant exempel hittar du i Husum, som ligger söder om den dansk-tyska gränsen. Stadens närhet till Nordsjön syns tydligt på julmarknadens marina tema. Det anordnas även julmarknader på vackra herrgårdar runt om i regionen, bland annat i Stockseehof och Pronstorf.


Vackra naturparker
I Schleswig-Holstein finns det totalt sex naturparker, där både djur och natur skyddas. Den största är Holsteinische Schweiz som ligger nära Östersjön. Här finns många cykelvägar vilket gör att du enkelt kan ta dig runt i parken där det ligger både vackra slott och herrgårdar. I parken finns även hela 200 sjöar, så här finns det goda möjligheter till att både segla, paddla och bada.

Schlei är regionens nordligaste naturpark. Här finns en 42 kilometer lång fjord som slutar vid Schleswig, staden som vikingarna hade som handelscentrum för flera hundra år sedan.

Hüttener Berge ligger mellan Schleswig, Rendsburg och Eckernförde. Här finns stora vandrings- och cykelmöjligheter, och det finns även övernattningsmöjligheter för att du ska få vakna med en fantastisk panoramautsikt över parken.

I hjärtat av hertigdömet Lauenburg ligger naturparken Lauenburgische Seen. Här finns, förutom vackra skogar, åkrar och kullar, hela 40 sjöar och många unika djur- och växtarter. 

Naturparken Aukrug ligger nära staden Neumünster och här finns gamla vattenverk och gravhögar. Gillar du shopping kan du kombinera besöket till med ett besök i staden och dess kända köpcentrum.

Mellan Kiel, Rendsburg och Bordesholm ligger naturparken Westensee. Här finns stora hedar och våtmarker, skogar och häckar, och stora möjligheter att testa på olika vattensporter.

Hitta lugnet – också på en cykeltur
I regionen hittar du många fartfyllda aktiviteter, men även rum för avkoppling. Här finns inte mindre än 13 långa cykelleder som tar dig längst med kusten, Kielkanalen där stora containerfartyg passerar, gränsen till Danmark och tvärs över regionen. På cykelturen kan du uppleva allt ifrån gamla byggnader, mysiga byar och fantastisk natur.

Här kan du få tips på olika cykelleder

Förutom att du kan hitta lugnet i regionens vackra natur sägs klimatet på Nordsjökusten vara mycket läkande. Här kan du andas in den rena luften och lyssna till ljudet från vågorna som slår in mot land. Du kan även hyra en bastu att värma dig i efter en lång promenad på stranden, för att sedan svalka dig i det böljande havet. 

På den västra kusten kan du besöka SPA- och thalossocenter för att verkligen skämma bort dig. Här kan du njuta av sköna behandlingar, och på vissa center använder man unik sand, lera och kalksten från naturen i närområdet som sägs vara välgörande.

Transportmöjligheter
Tack vare närheten till Danmark är det lätt att ta sig hit med tåg. Från Malmö tar resan till huvudstaden Kiel från 5 timmar och 20 minuter, med byten i Köpenhamn, Frederica och Rendsburg.

Trevlig nöjestripp till Schleswig-Holstein!

Information angående corona
Här kan du få mer information om resor till hela Tyskland under pandemin.

Upplev Schleswig-Holstein på din nästa bilsemester
Se våra hotell här

Du är alltid välkommen att ringa eller skriva till oss, så syr vi ihop ett bra semesterförslag till dig
Kontakta Happydays här

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Schleswig-Holstein #Hav & strand #Kulturpärlor #Minisemester #Naturidyll
;