Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 232 Antal kommentarer: 66 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Rhenstaden Rüdesheim: Vinotek, båtsightseeing och Elvis

Senast uppdaterat: 05-01-2023
Detta inlägg är läst 636 gånger
Skapat: 02-01-2023

Rüdesheim am Rhein är ett äkta semester- och vinparadis med fler solskenstimmar än någon annan plats i Tyskland! Det milda klimatet tillsammans med ljusreflektionerna från Rhen gör att man får de bästa mogningsförhållandena för (huvudsakligen) rieslingdruvorna som växer på de sydvända skifferrika sluttningarna som sträcker sig – ibland ganska brant – ner mot floden.

Den eleganta drottningen – Riesling
Rieslingvinet spelar den absoluta huvudrollen i staden vid floden som också kallas för Tysklands festligaste medeltidsstad och här arrangerar man också den årliga, populära vinfestivalen Rüdesheimer Weinfest som avhålls under en vecka i augusti till ära för traktens vin, vingårdar och vinbönder. Rüdesheim am Rhein besöks av flera hundratusentals turister årligen, främst på grund av de många ”knejperna” (värdshusen) på den 3 meter breda och 144 meter långa Drosselgasse i Gamla stan och stadens många vinotek där du kan provsmaka rieslingvin från lokala och regionala vingårdar – men det vackra läget vid foten av vinberget och floden Rhen gör också sitt till!

Det finns fina promenadstigar längs floden, liksom många hotell och restauranger har en skön utsikt över vattnet. Turistbåtarna lägger till vid hamnen och du kan segla till Bingen på motsatta sidan av Rhen och göra sightseeingturer upp och ner längs Rhens blå vatten. Och från centrum kan du ta linbanan över vinodlingarna och upp till utsiktspunkten och minnesmärket Niederwalddenkmal, något som Elvis gjorde i filmen G.I. Blues från 1960. Ett bra semestertips är att packa en liten vandringsryggsäck med rieslingvin, bröd från bagaren Bäcker Dries på Fürstbischof-Rudolf-Str. 14, ost från Rheingau Affineur och charkuterier från Bachs Metzgerei (Niederwaldstrasse 13) och njuta av en picknick på toppen med utsikt över Rhen och därefter vandra sakta ner till stan genom vinodlingarna.

Lite fakta om vindistriktet Rheingau
Rheingaus vindistrikt ligger samlat på en kort sträcka av ungefär tre mil från Rüdesheim till Mainz. På de branta sluttningarna ner mot Rhenfloden får vingårdarna den perfekta solexponeringen och här finns några av landets bästa lägen för odling av riesling. Rheingau har också haft stor betydelse för framväxten av vinklasser som kabinett (lätt, torrt vin), spätlese (sen skörd som ger en intensiv och fyllig smak), auslese (sen, utvald skörd som ger ett sött vin) och eiswein (frysta druvor som ger ett mycket sött dessertvin).

Riesling är Tysklands stora, ädla druvsort – den sägs stamma från Rheingau – och druvan står bakom några av världens förnämsta viner. De eleganta rieslingvinerna har en av vinvärldens mest hängivna beundrarskara bakom sig och vinerna smakar inte bara fantastiskt som unga, de har också en enorm lagringspotential och kan ligga till sig i vinkällaren i många år. Rieslingviner kännetecknas av en stor elegans, aromatiska och stålfasta karaktärer, fin balans mellan sötma och frisk syra samt en unik förmåga att balansera olika uttryck – från det knastrande torra till förförande sötma. Den dominerande druvan i vindistriktet Rheingau är riesling, men här produceras också fruktrika rödviner på spätburgunderdruvan (pinot noir).

Några starkare droppar
Som kuriosa kan nämnas att utöver vin produceras också brandyn Asbach Uralt i Rüdesheim am Rhein, som bland annat ingår i den berömda kaffedrinken Rüdesheimer Kaffee som serveras på Drosselgasse i specialdesignade koppar. 

Fyra tips på Vinotek i Rüdesheim – och det finns fler!
RheinWeinWelt
På adressen Am Rottland 6 kan du provsmaka vin på ett annorlunda sätt: Du betalar för 10 eller 20 provsmakningsmynt och kan därefter utforska en lång rad av olika rum som var och en innehåller vin från olika tyska regionen – både lokala och från andra kända vinområden i Tyskland och hela världen. Vinerna är utförligt beskrivna så att du kan välja efter eget tycke och smak vilka viner som du har lust att smaka på. Det finns även möjlighet att tillköpa snacks under besöket på RheinWeinWelt.

Weingut Georg Breuer
Den traditionella vingården ligger på Schlossberg som med sina upp till 65 % branta terrasser kräver mycket manuell skicklighet i odling och skördande och anses av många att vara ett toppvinhus och en av Tysklands bästa vinproducenter. En av deras mer unika vinspecialiteter är deras ”Beethoven 250” där druvor skördade 2020 fick jäsa och vibrera under ett halvår till tonerna av Beethovens musik. Du kan provsmaka deras viner på Grabenstrasse 8 i Rüdesheim. 

Weingut Dr. Naegler
I skuggan av Ehrenfels slottsruin faller vingårdens vinrankor brant söderut mot Rhen med kanske den största solexponeringen i Rheingau. Vinodlingarna består av tre berg: Schlossberg, Roseneck och Rottland som nämndes redan 1031; här har man odlat vin sedan urminnes tider. Provsmaka vinerna på Friedrichstrasse 26 och missa inte deras ädelsöta och fylliga rieslingviner: auslese och beerenauslese – näst högsta klassifikationen, därnäst kommer trockenbeerenauslese – med dofter av honung och aprikos.

Allendorf Vinothek
Allendorf är en av de största familjedrivna vingårdarna i regionen med viner från deras vinodlingar i Assmannshausen, Rüdesheim, Oestrich och Winkel, inklusive VDP.Grosse Lage Hasensprung, Jesuitengarten, Berg Roseneck och Höllenberg, där VPD.Grosse Lage är en certifiering av de bästa vinerna – på linje med Bourgognes Grand Cru. Provsmaka gårdens egna viner och köp med dig hem som en delikatess-souvenir från vinbutiken på Oberstrasse 26.

Se våra hotell i Rüdesheim am Rhein

Rüdesheim am Rhein är en perfekt destination för en bilsemester där du kan kombinera sightseeing i flera sevärda medeltidsstäder med vackra naturscenerier nära vatten och smakupplevelser på en hög nivå med både god mat och eleganta rieslingviner.

Trevligt nöje – önskar Happydays

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Rhen #Rüdesheim am Rhein #Naturidyll #Vinets värld