Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 167 Antal kommentarer: 50 Antal följare: 5 Följ denna blogg
Resvägledning i Europa - tips och råd från Happydays
07-06-2021
Detta inlägg är läst 5916 gånger

Det är ingen hemlighet att det kan vara förvirrande att resa ut i världen just nu. Europa befinner sig just nu i en återöppningsfas och alla länder hanterar situationen på olika sätt. Vi vill gärna hjälpa till att göra det lite mer förståeligt.

Bloggen är senast uppdaterad den 15 juli 2021.
Vi reserverar oss för eventuella fel i texten.  

Ring till oss!
Vill du ha personlig kontakt är du välkommen att ringa till vår kundservice på telefon 020-79 33 84. Vi har öppet alla vardagar kl. 9.00-17.00 och kan ge dig råd om de senaste resvägledningarna.

Förbered OCH håll dig informerad
Ett som är säkert är att man kan komma långt med ett negativt covidtest max 24/48/72 timmar gammalt (PCR, LAMP eller antigen) inkluderat ett reseintyg/certifikat utfört av ett auktoriserat laboratorium (självtester och testsvar på sms godkänns inte) och/eller ett giltigt vaccinationsintyg på att man är färdigvaccinerad. Observera att det finns länder som inte godkänner alla typer av vaccin. 

Testsvar eller vaccinationsintyg ska framvisas vid gränserna, vid ankomst till hotellen samt på restauranger och övriga nöjesetablissemang.
 

Generellt finns också krav på covidtest under vistelsen och kommer man från ett högriskland kan det även förekomma krav på karantän som kan brytas efter ett par dagar, med ett negativt covidtest. Några länder kan även kräva olika typer av intyg vid inresa, läs mer under respektive land. Barn är för det mesta undantagna både intyg vid inresa och covidtest under vistelsen.

Observera att flyg- och färjebolag kan ha egna krav på test- eller vaccinationsintyg. Kontakta bolaget för information om vad som gäller för din resa. Vid transit mellan länder gäller generellt att man inte omfattas av eventuella krav om isolation.

På de europeiska hotellen är det generellt så att faciliteter som restauranger, SPA-avdelningar och swimmingpooler är öppna. Undantag kan förekomma och då informerar vi våra gäster i förväg.

EU:s officiella webbplats ”Återöppna EU”
Här uppdaterar man löpande information om möjligheten för resor inom EU. Gå till ”Planera om” och fyll i ”Avreseland” och ”Bestämmelseland” så får du detaljerad reseinformation. Klicka på länken här nedanför:

Återöppna EU

*************

DANMARK
Från den 26 juni 2021 är det inte längre något karantänkrav efter inresa från orangemarkerade EU- och Schengenländer för turister från Sverige som reser in i Danmark. Nu krävs bara ett negativt test eller vaccinationsintyg. 

I Danmark kategoriserar man andra länder i olika färger, baserat på smittryck i det aktuella landet. Detta uppdateras varje fredag och just nu är Sverige kategoriserad som orange (grönt är bra, rött är dåligt). Generellt gäller att man ska kunna framvisa ett negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt. Detta gäller för alla från 16 års ålder. 

För dig som är bosatt i Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland (ska kunna dokumenteras) gäller också andra regler vid inresa till Danmark. Testet behöver då max vara 72 timmar gammalt.

Covidtest är gratis i Danmark, också för turister. Returresan till Sverige är från den 1 juni utan krav på negativt covidtest och/eller vaccinationsintyg. Från den 14 juni 2021 behöver man inte längre bära munskydd i affärer och på restauranger. 

TYSKLAND
Hela Sverige anses inte längre vara ett riskområde och därför behöver man inte längre registrera sig digitalt vid inresa till landet. Du behöver just nu bara ett negativt covidtest (max 24 eller 48 timmar gammalt) eller ett giltigt vaccinationsintyg. Om du reser in i landet med ett negativt test (ej färdigvaccinerad) ska du testa dig under din vistelse i Tyskland.  

OBS: I delstaterna Niedersachsen, Sachsen och Sachsen-Anhalt (inklusive Harz) samt Bayern, Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz (Moselområdet) får ett negativt test (snabb- eller PCR-test) max vara 24 timmar gammal vid incheckning på hotellet. Om du är färdigvaccinerad eller tidigare smittad/immun gäller ditt vaccinationsintyg/covidbevis vid incheckning.

Testmöjligheterna är generellt stora i hela Tyskland, det finns till och med hotell som har egna testanläggningar, t.ex. på Best Western Hotel Prisma i Neumünster (från den 14 juni 2021 är testavgiften här dessutom helt gratis för gäster). I Tyskland kan du räkna med att ett covidtest normalt kostar upp till EUR 30 per test.

FRANKRIKE

Från och med den 17 juni 2021 är det inte längre ett krav att bära munskydd överallt utomhus. Utegångsförbud gäller fortfarande mellan kl. 23.00-06.00 men man räknar med att detta ska försvinna den 20 juni. Nu ska man bära munskydd i offentliga inomhusutrymmen, vid människosamlingar utomhus och i kollektivtrafiken. 

Man ska visa covidbevis eller färskt negativt test vid ingången till stora köpcentrum, nöjesparker o.dyl. och från och med den 1 augusti gäller detta också om man ska besöka restauranger och caféer eller åka med offentlig transport. 

Precis som Danmark listar Frankrike världens länder efter ett trafikljussystem (grönt, gult, orange och rött). Alla länder i EU och Schengenområdet är numera grönlistade. Detta betyder att om du är fullvaccinerad kan du resa in i landet utan krav på test. Icke-vaccinerade resenärer samt barn över 11 år måste uppvisa ett negativt covidtest (PCR- eller antigen-test) som är max 72 timmar gammalt. Inga krav på karantän. Om du inte är färdigvaccinerad ska du fylla i en blankett med ditt namn och telefonnummer där du skriver under på att det har varit symptomfri i 48 timmar före ankomst. Klicka på länken här nedanför:

Certificate-of-international-travel

POLEN

Man kan komma in som turist i landet antingen med ett negativt covidtest (PCR- eller antigentest max 48 timmar gammalt) eller giltigt internationellt vaccinationsintyg. Detta gäller alla från 12 år. Kontroll vid den polska gränsen genomförs slumpmässigt. 


ÖSTERRIKE
Från den 10 juni 2021 behöver man inte längre registrera sig digitalt i förväg vid inresa till Österrike. Nu kan du komma in i landet med ett negativt covidtest (PCR-test max 72 timmar gammal och antigentest max 48 timmar) eller giltigt vaccinationsintyg. Gäller för alla från 11 års ålder (barn upp till 10 år behöver ej testas under vistelsen) och intyg ska också framvisas vid ankomst till hotellet. Österrike har generellt låga smittal och man erbjuder gratis covidtest över hela landet, också för turister.

 

ITALIEN

Förutom ett negativt covidtest (max 48 timmar gammalt) ska man fylla i en digital inrese-anmälan för att få lov att resa in i Italien. Det räcker med en anmälan per familj. OBS: Barn från 3 år ska framvisa ett negativt covidtest. 

Från den 21 juni är utegångsförbudet upphävt och från den 1 juli upphör kravet om att bära munskydd offentligt utomhus (undantag är regionen Campania). Myndigheterna rekommenderar dock att man bär munskydd i folksamlingar och att man håller avstånd på 1 meter mellan sig. Kravet kvarstår dock att man ska bära munskydd inomhus i restauranger och liknande miljöer från 6 års ålder och upp, det kan förekomma lokala regler. Rent generellt ska du ha munskydd med och följa lokala regler som ofta framgår av skyltar.   

 

Från den 1 juli 2021 kommer covid-19 green certification (green pass) vara gällande och då måste du uppfylla en av tre saker i ditt green pass för inresa: Vaccination (14 dagar efter senaste dosen), immunitet (du har påvisade antikroppar i blodet) eller ett negativt covidtest (max 48 timmar gammalt). Italien har de dyraste testavgifterna just nu och ett covidtest kan kosta helt upp till EUR 60. 

Digital inrese-anmälan Italien


KROATIEN

Den 23 maj återöppnade de kroatiska turistdestinationerna längs Adriatiska havet och landet var därmed ett av de första europeiska länderna som upphävde sin corona-nedstängning.

 

Alla resande från EU kan komma in i Kroatien om de är fullvaccinerade eller kan uppvisa ett negativt covidtest (PCR) som är max 48 timmar gammalt. Nytt testkrav först efter 10 dagars vistelse i Kroatien. Detta gäller alla från 12 års ålder. Restauranger är öppna fram till kl. 23.00 och man ska bära munskydd överallt utom när man sitter ner och äter. 

*************

Digitalt covidbevis i Sverige

Från den 1 juli kommer de nya svenska covidbevisen som är en kostnadsfri e-tjänst som visar att du är vaccinerad mot covid-19. Planen är att covidbeviset ska underlätta för utlandsresor inom EU under coronapandemin och de kommer att vara utformade på samma sätt inom hela EU.

Vid utresa, inresa och inom ett land ska resenären med hjälp av sitt covidbevis kunna visa fram bevis på att hen uppfyller gängse regler. Om du har vaccinerat dig kommer detta rapporteras inom sju dagar till Nationella vaccinationsregistret. Efter det kan du logga in med din e‑legitimation på www.covidbevis.se och hämta ditt bevis. Beviset kan laddas hem på dator, mobiltelefon eller skrivas ut. Svensk e-legitimation krävs.

Läs mer om det nya covidbeviset

UD:s webbplats Sweden abroad
Sveriges UD har ett särskilt telefonnummer för frågor kring coronaviruset och resande, ring hit om du vill ha aktuell information: 08-405 92 00. Du kan också gå in på UD:s webbplats ”Sweden abroad” och läsa mer om reseinformation under coronapandemin. Här kan du också hitta länkar till den UD Resklar-appen. 

Läs mer om reseinformation från UD

Krisinformation från svenska myndigheter
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en bra webbplats där du får en samlad översikt från bland annat Utrikesdepartementet (UD), folkhälsomyndigheten och regeringen.  

Läs mer om krisinformation

Vi hoppas att du fick svar på dina frågor och önskar dig en trevlig och trygg bilsemester – oavsett om du utforskar Sverige eller kör söderut i Europa i sommar!

Happydays – din bilsemesterexpert

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.
07-07-2021 14:01skrevAktuellt - små historier från Happydays
Hej Rolf! Så är bloggartikeln uppdaterad med följande information från Italien:
"Från den 21 juni är utegångsförbudet upphävt och från den 1 juli upphör kravet om att bära munskydd offentligt utomhus (undantag är regionen Campania). Myndigheterna rekommenderar dock att man bär munskydd i folksamlingar och att man håller avstånd på 1 meter mellan sig. Kravet kvarstår dock att man ska bära munskydd inomhus i restauranger och liknande miljöer från 6 års ålder och upp, det kan förekomma lokala regler. Rent generellt ska du ha munskydd med och följa lokala regler som ofta framgår av skyltar."
Med vänliga hälsningar
Åsa
07-07-2021 11:44skrevrolf
Hur är läget i Italien? Finns fortfarande restriktioner tex. om munskydd?
21-06-2021 09:35skrevAktuellt - små historier från Happydays
Hej Leif Jansson. Normalt är det det digitalta internationella vaccinationsintyget som gäller och från den 1 juli EU:s digitala covidbevis. Kan därför inte helt svara på din fråga utan lite mer information, du ombeds därför ringa till vår kundservice. Med vänliga hälsningar Åsa
20-06-2021 11:28skrevLeif Jansson
Hej. Gäller det vaccinationsintyg som är på flera språk och intygar att man fått båda sprutorna, men där namn och personnr, är skrivna med med bläckpenna. Tänker mig resa till Tyskland . MVH Leif Jansson