Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 173 Antal kommentarer: 54 Antal följare: 5 Följ denna blogg
Resvägledning i Europa - tips och råd från Happydays
Senast uppdaterat: 17-11-2021
Detta inlägg är läst 9273 gånger
Skapat: 07-06-2021

Europa befinner sig fortfarande i en osäker coronafas och alla länder hanterar situationen på olika sätt. Vi vill gärna hjälpa till att göra det lite mer förståeligt när du ska ut och resa.

Bloggen är senast uppdaterad den 17 november 2021. Ny information gäller bland annat Österrike, tyska delstatsregler och julmarknader i Tyskland. 

Vi reserverar oss för eventuella fel i texten.  

Ring till oss
Vill du ha personlig kontakt är du välkommen att ringa till vår kundservice på telefon 020-79 33 84. Vi har öppet alla vardagar kl. 9.00-17.00 och kan ge dig råd om de senaste resvägledningarna.

Förbered dig OCH håll dig informerad
Ett som är säkert är att man kan komma långt med ett negativt covidtest max 24/48/72 timmar gammalt (PCR, LAMP eller antigen) inkluderat ett reseintyg/certifikat utfört av ett auktoriserat laboratorium (självtester och testsvar på sms godkänns inte) - men man kommer längst och reser enklast med ett covidbevis (färdigvaccinerad med minst 14 dagar efter sista sticket eller antikroppar mot corona). Observera att det finns länder som ej godkänner alla typer av vaccin. 
 
Det kan också finnas krav på covidtest under vistelsen och kommer man från ett högriskland kan det även förekomma krav på karantän som kan brytas efter ett par dagar, med ett negativt covidtest. Några länder kan även kräva olika typer av intyg vid inresa, läs mer under respektive land. Barn är för det mesta undantagna både intyg vid inresa och covidtest under vistelsen.

Observera att flyg- och färjebolag kan ha egna krav på test- eller vaccinationsintyg. Kontakta bolaget för information om vad som gäller för din resa. Vid transit mellan länder gäller generellt att man inte omfattas av eventuella krav om isolation.

På de europeiska hotellen är det generellt så att faciliteter som restauranger, SPA-avdelningar och swimmingpooler är öppna. Undantag kan förekomma och då informerar vi våra gäster i förväg.

Digitalt covidbevis Sverige
Den 1 juli kom de nya svenska covidbevisen som är en kostnadsfri e-tjänst som bevisar att du är vaccinerad mot covid-19. Planen är att covidbeviset ska underlätta för utlandsresor inom EU under coronapandemin och de kommer att vara utformade på samma sätt inom hela EU.

Vid utresa, inresa och inom ett land ska resenären med hjälp av sitt covidbevis kunna visa fram bevis på att hen uppfyller gängse regler. Om du har vaccinerat dig kommer detta rapporteras inom sju dagar till Nationella vaccinationsregistret. Efter det kan du logga in med din e‑legitimation på www.covidbevis.se och hämta ditt bevis. Beviset kan laddas hem på dator, mobiltelefon eller skrivas ut. Svensk e-legitimation krävs.

Läs mer om det nya covidbeviset

EU:s officiella webbplats ”Återöppna EU”
Här uppdaterar man löpande information om möjligheten för resor inom EU. Gå till ”Planera om” och fyll i ”Avreseland” och ”Bestämmelseland” så får du detaljerad reseinformation. Klicka på länken här nedanför:

Återöppna EU

*************

DANMARK
Nu kan du som är fullvaccinerad (och det har gått minst 14 dagar efter andra dosen) resa till Danmark utan ett negativt covidtest. Är du inte fullvaccinerad ska du kunna framvisa ett negativt covidtest (från 16 år) som är max 48 timmar gammalt. För dig som är bosatt i Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland ska testet max vara 72 timmar gammalt.

Från den 10 september 2021 har Danmark tagit bort samtliga coronarestriktioner inom landet, då man inte längre kategoriserar covid-19 som en samhällskritisk sjukdom.

Covidtest är gratis i Danmark, också för turister. Returresan till Sverige är från den 1 juni utan krav på negativt covidtest eller vaccinationsintyg. Från den 14 juni 2021 behöver man inte längre bära munskydd i affärer och på restauranger. 

TYSKLAND
Följande tyska delstater har infört 2G-regeln, det vill säga att man kan varken bo på hotell eller gå på restaurang utan covidbevis:
Schleswig-Holstein, Sachsen, Bayern, Brandenburg och Thüringen.
Det är dessutom infört krav på att man ska använda FFP2-masker i Bayern (de vanliga munskydden är ej godkända).

Berlin har infört 2G-regeln för alla restauranger, barer, museer, konserter eller liknande samt vid offentlig transport, men du kan fortfarande checka in på hotell med 3G = covidbevis eller negativ coronatest (CPR-test max. 48 timmar, snabbtest max. 24 timmar gammal). 

Vad står 2G och 3G för i Tyskland?
Coronatest, antikroppar eller färdigvaccinerad, där har du de 3 g:na som man pratar om i Tyskland. Var obs på att man under hösten 2021 har börjat införa 2G-restriktioner. vilket går ut på att coronatester bortfaller och det då i vissa sammanhang är 2G som gäller. Då kan du inte längre delta i vissa arrangemang eller event om du bara är nytestad mot corona, det vill säga att du skall vara färdigvaccinerad eller ha varit sjuk i corona (antikroppar) och kunna bevisa detta med ett giltigt covidbevis.

Testmöjligheterna finns fortfarande kvar i hela Tyskland och du kan räkna med att ett covidtest normalt kostar upp till EUR 30 per test.

Detta gäller på de tyska julmarknaderna
De tyska julmarknaderna bestämmer själva om de vill genomföra evenemanget med 2G eller 3G-regeln. 2G betyder: Bara entré med covidbevis som bevisar att du är färdigvaccinerad (minst 14 dagar efter sista sticket) eller har tillfrisknat efter att ha varit sjuk i covid-19. 3G betyder: Också entré med negativt coronatest. Så om man inte är vaccinerad eller immun ska man notera att det kan förekomma julmarknader i Tyskland där man nekar icke-vaccinerade entré.

Vi håller oss à jour med reglerna på de enskilda julmarknaderna, läs mer här

FRANKRIKE
Från och med den 17 juni 2021 är det inte längre ett krav att bära munskydd överallt utomhus. Utegångsförbud gäller fortfarande mellan kl. 23.00-06.00 men man räknar med att detta ska försvinna den 20 juni. Nu ska man bära munskydd i offentliga inomhusutrymmen, vid människosamlingar utomhus och i kollektivtrafiken. 

Man ska visa fram covidbevis eller negativt test vid ingången till stora köpcentrum, nöjesparker o.dyl. och från och med den 1 augusti gäller detta också om man ska besöka restauranger och caféer eller åka med offentlig transport. 

Frankrike listar andra länder efter ett trafikljussystem (grönt, gult, orange och rött). Alla länder i EU och Schengenområdet är numera grönlistade. Detta betyder att om du är fullvaccinerad kan du resa in i landet utan krav på test. Icke-vaccinerade resenärer samt barn över 11 år måste uppvisa ett negativt covidtest (PCR- eller antigen-test) som är max 72 timmar gammalt. Inga krav på karantän. Om du inte är färdigvaccinerad ska du fylla i en blankett med ditt namn och telefonnummer där du skriver under på att det har varit symptomfri i 48 timmar före ankomst. Klicka på länken här nedanför:

Certificate-of-international-travel

ÖSTERRIKE
Alla som reser in i Österrike måste visa upp något av följande tre dokument:
1. Ett negativ COVID-test (PCR-test max 72 timmar och antigentest max 48 timmar), barn i åldern 0-10 år fritagna (undantag Wien 0-6 år).
2. Vaccinationscertifikat och då helst digitalt COVID-bevis, nu giltigt i 9 månader först efter andra dosen.
3. Bevis för antikroppar i blodet (gäller tre månader efter sjukdom).  

Österrike har infört hårdare regler som drabbar alla som inte är vaccinerade: Hotell, barer, caféer och restauranger samt gondolliftar och flera kulturarrangemang kommer att införa 2G-regeln vilket innebär att alla från 12 år ska ha covidbevis för entré. Alltså ingen entré med bara negativ test. Det införs dessutom skärpta krav på munskydd på flera platser. 

Från den 8 november 2021 har Österrike infört olika coronarestriktioner i landet efter en skala som kommer att ändras efter antalet inlagda på intensivvårdsavdelningar - just nu ligger man på nivå 2 (eller 2G). Det vill säga att du skall vara färdigvaccinerad eller ha antikroppar i blodet för att kunna delta i de flesta arrangemang i Österrike, t.ex. afterski. Om smittotalen stiger kommer man att införa nivå 3 (3G), det vill säga färdigvaccinerad, antikroppar i blodet eller PCR-testad (självtester gäller inte mera).

FFP2-munskydd ska användas på hotell, i butiker, offentliga transportmedler, linbanor m.m. 

Det kan förekomma skillnader mellan de olika förbundsländerna, läs mer här

ITALIEN
Vid inresa till Italien ska alla (undantag barn under 6 år) kunna visa fram ett covidbevis där det framgår om du reser med ett negativt test (max 48 timmar gammalt), vaccination (från 6/8 gäller 14 dagar efter FÖRSTA sprutan) eller har immunitet. Du ska också fylla i en digital inrese-anmälan före inresan i Italien. Det räcker med en anmälan per familj.  

Från den 6 augusti ska man också kunna visa fram covidbevis för att kunna besöka restauranger, fitnesscenter och museum. Italien har de dyraste testavgifterna just nu och ett covidtest kan kosta helt upp till EUR 60. 

Utegångsförbudet upphävdes den 21 juli och den 1 juli upphörde kravet om att bära munskydd offentligt utomhus (lokala undantag kan förekomma). Myndigheterna rekommenderar dock att man bär munskydd inomhus, i folksamlingar och att man håller avstånd på 1 meter mellan sig. Rent generellt ska du ha munskydd med dig överallt och följa lokala regler som oftast framgår av skyltning på platsen.   

Digital inrese-anmälan Italien

*************

UD:s webbplats Sweden abroad
Sveriges UD har ett särskilt telefonnummer för frågor kring coronaviruset och resande, ring hit om du vill ha aktuell information: 08-405 92 00. Du kan också gå in på UD:s webbplats ”Sweden abroad” och läsa mer om reseinformation under coronapandemin. Här kan du också hitta länkar till den UD Resklar-appen. 

Läs mer om reseinformation från UD

Krisinformation från svenska myndigheter
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en bra webbplats där du får en samlad översikt från bland annat Utrikesdepartementet (UD), folkhälsomyndigheten och regeringen.  

Läs mer om krisinformation

Vi hoppas att du fick svar på dina frågor och önskar dig en trevlig och trygg bilsemester i Europa!

Happydays – din bilsemesterexpert

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.
22-11-2021 09:19skrevViktoria Andro
Hej alla, jag heter Viktoria Andro. Jag trodde aldrig att jag skulle le igen, min man lämnade mig med två barn i ett år och två veckor. Alla ansträngningar för att få tillbaka honom misslyckades. Jag trodde att jag inte skulle träffa honom igen förrän jag träffade en kvinna som hette Christina som berättade mig om en trollformler som heter DR ISIKOLO, hon gav mig hans e-postadress och mobilnummer och jag kontaktade honom och han försäkrade mig att inom 48 timmar kommer min man att komma tillbaka till mig. Om mindre än 48 timmar kom min man tillbaka och började tigga om förlåtelse som sa att det var djävulens arbete, så jag är fortfarande förvånad över detta mirakel, jag tror inte riktigt på några andliga läkare. DR ISIKOLO återställde kärleken och lyckan i min förening och jag är med min man och är för alltid vår. om du behöver hjälp med att få lösningar kan du kontakta honom utan dröjsmål. E-post: isikolosolutionhome@gmail.com eller direkt på WhatsApp +2348133261196.
07-07-2021 14:01skrevAktuellt - små historier från Happydays
Hej Rolf! Så är bloggartikeln uppdaterad med följande information från Italien:
"Från den 21 juni är utegångsförbudet upphävt och från den 1 juli upphör kravet om att bära munskydd offentligt utomhus (undantag är regionen Campania). Myndigheterna rekommenderar dock att man bär munskydd i folksamlingar och att man håller avstånd på 1 meter mellan sig. Kravet kvarstår dock att man ska bära munskydd inomhus i restauranger och liknande miljöer från 6 års ålder och upp, det kan förekomma lokala regler. Rent generellt ska du ha munskydd med och följa lokala regler som ofta framgår av skyltar."
Med vänliga hälsningar
Åsa
07-07-2021 11:44skrevrolf
Hur är läget i Italien? Finns fortfarande restriktioner tex. om munskydd?
21-06-2021 09:35skrevAktuellt - små historier från Happydays
Hej Leif Jansson. Normalt är det det digitalta internationella vaccinationsintyget som gäller och från den 1 juli EU:s digitala covidbevis. Kan därför inte helt svara på din fråga utan lite mer information, du ombeds därför ringa till vår kundservice. Med vänliga hälsningar Åsa
20-06-2021 11:28skrevLeif Jansson
Hej. Gäller det vaccinationsintyg som är på flera språk och intygar att man fått båda sprutorna, men där namn och personnr, är skrivna med med bläckpenna. Tänker mig resa till Tyskland . MVH Leif Jansson