Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 187 Antal kommentarer: 57 Antal följare: 5 Följ denna blogg
Resevägledning i Europa - tips och råd från Happydays
Senast uppdaterat: 07-06-2022
Detta inlägg är läst 15847 gånger
Skapat: 07-06-2021

Farväl till coronapass! Europa befinner sig just nu i en fas där många länder öppnar upp sina gränser och tar bort alla coronarestriktioner, vilket gör att man kan resa mer fritt igen. Men ring gärna till oss om du är osäker på vad som gäller till just det land som du ska resa till.   

Bloggen är senast uppdaterad den 7 juni 2022. Vi reserverar oss för eventuella fel i texten.  

Ring till oss
För den absoluta senaste informationen är du alltid välkommen att ringa till vår kundservice på
telefon 020-79 33 84. Vi har öppet alla vardagar kl. 9.00-17.00 och rådge dig om aktuell resvägledning.

Förbered dig OCH håll dig informerad
Ett som är säkert är att man kan komma långt med ett negativt covidtest max 24 timmar gammalt (PCR, LAMP eller antigen) inkluderat ett reseintyg/certifikat utfört av ett auktoriserat laboratorium (självtester och testsvar på sms godkänns inte). Man reser enklast med ett covidbevis (coronapass) i fickan, som bevisar att man är färdigvaccinerad med minst 14 dagar efter sista sticket eller har antikroppar mot corona. 

På de europeiska hotellen är det generellt så att faciliteter som restauranger, SPA-avdelningar och swimmingpooler är öppna, med eventuella begränsningar i öppettider och ibland krav på tidsbokning. Undantag kan förekomma och då informerar vi våra gäster i förväg.

Digitalt covidbevis Sverige
Den 1 juli 2021 kom de svenska covidbevisen som är en kostnadsfri e-tjänst som bevisar att du är vaccinerad mot covid-19. Planen är att covidbeviset ska underlätta för utlandsresor inom EU under coronapandemin och de kommer att vara utformade på samma sätt inom hela EU.

Vid utresa, inresa och inom ett land ska resenären med hjälp av sitt covidbevis kunna visa fram bevis på att hen uppfyller gängse regler. Om du har vaccinerat dig kommer detta rapporteras inom sju dagar till Nationella vaccinationsregistret. Efter det kan du logga in med din e‑legitimation på www.covidbevis.se och hämta ditt bevis. Beviset kan laddas hem på dator, mobiltelefon eller skrivas ut. Svensk e-legitimation krävs.

Läs mer om det nya covidbeviset

EU:s officiella webbplats ”Återöppna EU”
Här uppdaterar man löpande information om möjligheten för resor inom EU. Gå till ”Planera om” och fyll i ”Avreseland” och ”Bestämmelseland” så får du detaljerad reseinformation. Klicka på länken här nedanför:

Återöppna EU

*************

DANMARK
Inreseregler till Danmark från 29 mars 2022.
Den danska regeringen tar från den 29 mars bort alla restriktioner vid inresa i landet. 

Inreserestriktioner vid returresan till Sverige från och med 1 april 2022
Alla inreserestriktioner i Sverige är borttagna från den 1 april 2022. 

TYSKLAND
Från den 1 juni 2022 har Tyskland tagit bort alla restriktioner vid inresa i landet.
Lokala restriktioner gällande munskydd kan fortfarande vara aktuella.
Hitta aktuell information vad som gäller för just den delstat du ska besöka här:
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

FRANKRIKE
Vid inresa till Frankrike gäller fortfarande att du kan visa fram ett giltigt coronapass med bevis på vaccinationer (2 eller 3 injektioner), att du har antikroppar mot corona eller kan framvisa ett negativt test, högst 24 timmar gammalt (från 12 års ålder).

Lagen om obligatoriskt coronapass och munskydd som har gällt generellt inrikes, fasas nu ut och försvinner i princip helt den 14 mars 2022. Observera att kravet om att bära munskydd finns kvar när du ska använda dig av offentlig transport.

ÖSTERRIKE
Från och med den 16 maj 2022 har Österrike tagit bort alla inreserestriktioner.

ITALIEN
Från den 1 juni 2022 förfaller kravet på presentation av coronabevis vid inresa till Italien samt under besöket i landet. 

*************

UD:s webbplats Sweden abroad
Sveriges UD har ett särskilt telefonnummer för frågor kring coronaviruset och resande, ring hit om du vill ha aktuell information: 08-405 92 00. Du kan också gå in på UD:s webbplats ”Sweden abroad” och läsa mer om reseinformation under coronapandemin. Här kan du också hitta länkar till den UD Resklar-appen. 

Krisinformation från svenska myndigheter
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en bra webbplats där du får en samlad översikt från bland annat Utrikesdepartementet (UD), folkhälsomyndigheten och regeringen.  

Läs mer om krisinformation

Vi hoppas att du fick svar på dina frågor och önskar dig en trevlig och trygg bilsemester i Europa!

Happydays – din bilsemesterexpert

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.
17-02-2022 08:19skrevAktuellt - små historier från Happydays
Hej Frederik C. Vid transitresa genom Tyskland gäller ej vanliga coronaregler. Men jag skulle ändå rekommendera en negativ PCR-test för alla resenärer. Vid inresa till Österrike gäller negativ PCR-test även för barn från 12 år (om man inte har 3 vaccinationer). Läs mer här: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/%C3%B6sterrike/reseinformation/covid-19-l%C3%A4gesbild-och-reseinformation/ Hälsningar Åsa
14-02-2022 10:02skrevFredrik C.
Hej!
Vad gäller för barn vid resa med buss genom Tyskland (via Sverige och till Österrike) för barn som är över sex år men under 16? Behöver de ha ett anti-gen eller PCT test för att kunna åka igenom?
07-07-2021 14:01skrevAktuellt - små historier från Happydays
Hej Rolf! Så är bloggartikeln uppdaterad med följande information från Italien:
"Från den 21 juni är utegångsförbudet upphävt och från den 1 juli upphör kravet om att bära munskydd offentligt utomhus (undantag är regionen Campania). Myndigheterna rekommenderar dock att man bär munskydd i folksamlingar och att man håller avstånd på 1 meter mellan sig. Kravet kvarstår dock att man ska bära munskydd inomhus i restauranger och liknande miljöer från 6 års ålder och upp, det kan förekomma lokala regler. Rent generellt ska du ha munskydd med och följa lokala regler som ofta framgår av skyltar."
Med vänliga hälsningar
Åsa
07-07-2021 11:44skrevrolf
Hur är läget i Italien? Finns fortfarande restriktioner tex. om munskydd?
21-06-2021 09:35skrevAktuellt - små historier från Happydays
Hej Leif Jansson. Normalt är det det digitalta internationella vaccinationsintyget som gäller och från den 1 juli EU:s digitala covidbevis. Kan därför inte helt svara på din fråga utan lite mer information, du ombeds därför ringa till vår kundservice. Med vänliga hälsningar Åsa
20-06-2021 11:28skrevLeif Jansson
Hej. Gäller det vaccinationsintyg som är på flera språk och intygar att man fått båda sprutorna, men där namn och personnr, är skrivna med med bläckpenna. Tänker mig resa till Tyskland . MVH Leif Jansson