Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 221 Antal kommentarer: 64 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Gröna nordtyska destinationer

Senast uppdaterat: 14-09-2022
Detta inlägg är läst 567 gånger
Skapat: 06-09-2022

Har du tänkt på hur du kan tänka lite grönare på din bilsemester till Nordtyskland? Här får du massor av klimatsmart inspiration och bra tips på sevärdheter, destinationer och evenemang med fokus på hållbarhet och klimat. Och längst ner på sidan får du översikten över våra tyska hotell med både miljömärkning och laddstation för elbil. 

Mecklenburg-Vorpommern
Det finns många möjligheter för att uppleva Mecklenburg-Vorpommern med kollektiv transport, ett bra tips är att parkera bilen vid hotellet och ta sig runt till sevärdheter med både buss och tåg – och kör du till i elbil finns det över 200 laddstationer i området. Mecklenburg-Vorpommern har några av de vackraste naturområdena i hela Nordtyskland: kuster med branta vita kalkklippor, romantiska och vilda hedar, mörkgröna urskogar och paradisiska laguner med turkost vatten.

Nästan en tredjedel av landskapet är fredad och flera områden tillhör nationalparker, varav två finns med på UNESCO:s lista över världsarv: Nationalpark Müritz och Nationalpark Jasmund på Rügen. Här kan du uppleva vackra, skirt gröna bokskogar, sötvattenssjöar, mossar och ängar med en unik flora och fauna samt ett överdådigt fågelliv med bland annat dansande tranor och mäktiga havs- och fiskörnar som svävar högt på himlen.

Brandenburg
Flera restauranger i Brandenburg serverar mat med den kortaste vägen från jord till bord och erbjuder både lokala och regionala produkter i den mån det är möjligt – det är hållbar gastronomi när den är som bäst.

Du kan också gå på upptäcktsfärd i det UNESCO-listade biosfärsreservatet Schorfheide-Chorin i Angermünde som ligger bara en timmes bilfärd från Berlin. Här ligger några av Mellaneuropas största sammanhängande skogar med sjöar, skogar och backar samt bäver, utter och totalt 16 olika fladdermusarter, örnar, storkar samt tranor. Tack var sin speciella natur och unika flora och fauna, är området ett av de mest skyddade i hela Tyskland.

Niedersachsen
Besök eko-destinationen Juist som är en sandö som ligger i det UNESCO-listade Vadehavet. Ön har som målsättning att vara helt klimatneutralt år 2030. För att nå målet finns det mängder av hållbara klimatprojekt på ön, bland annat använder man häst och vagn istället för bensindrivna fordon.

En annat hållbar destination är utflyktsmålet Steinhuder Meer, den största sjön i Niedersachsen, som är omgiven av en 420 kvadratkilometer stor naturpark – en perfekt plats för avkopplande semesterupplevelser i form av solbad, vandring och vattensport.

Metropolregion Hamburg
I Metropolregion Hamburg har man fokus på hållbar turism och här hittar du allt från eko-events, gröna restauranger och prisvärda resekort till kollektiv transport. Samtidigt följer regionens invånare, företag och myndigheter de lokala reglerna för hållbarhet i kampen mot miljöförstöring och tack vare detta samspel vann Hamburg det prestigefyllda priset som Europas miljöhuvudstad 2011.

Bremen
Som ett grönt alternativ till att uppleva Bremen till fots eller på cykel kan du ta Stadtmusikanten-Express – ett elektriskt tåg som går genom stadens inre stadskärna och ut till alla sevärda hörn av staden. Upplev till exempel den botaniska trädgården Botanika som är porten till bland annat Asien och tropikerna.

Besök också Übersee-Museum, det naturhistoriska och etnografiska museet där du kan lära dig det mesta om transport och klimatvänlighet, biodiversitet och utrotningshotade djur samt om de stigande havsnivående som är en konsekvens av klimatförändringarna.

Bremerhaven
Utforska sjö och hav samtidigt genom att ta cykeln längs Fisch-Genus-Route där du kan smaka på några av Bremerhavens läckra fisksoppor och andra fiskrätter. På land kan du också gå på upptäcktsfärd i några av de gröna stadsparkerna.

I Bremerhaven har man fokus på att minska miljöförstöringen och därför packar man exempelvis in varor på marknaden utan onödig inpackning. En känd produkt är Seestadt-honungen som främjar bin samt en del EU-biocertifierade fruktpålägg och chutney som tillverkas av människor med funktionsnedsättning hos Elbe-Weser Welten GmbH.

Du får också en fantastisk inblick i klimat och hållbarhet på Klimahaus Bremerhaven – ett interaktivt upplevelsescenter med fokus på klimatzoner och väderfenomen. Här kan du följa med på en jorden runt-resa längs den åttonde breddgraden, där du får möta lokalbefolkning i bland annat Schweiz, Samoa och Kamerun.

Lübeck
Lübeck och Travemünde samarbetar löpande för att möta turisternas önskan om en mer klimatsmart semester. Strosa i den UNESCO-listade Gamla stan i Lübeck och se de små husen med gröna trädgårdar vid kvarteret Ganghäuschen.

Upplev också festivalen Vegan Summer som erbjuder kulinariska och veganska produkter tillsammans med presentationer och tips på hur man kan leva mera veganskt och hållbart.

Trevligt nöje!

Se våra miljömärkta hotell i Tyskland


Tyska hotell med laddstation till elbil

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Tyskland #Nordtyskland #Kulturpärlor #Naturidyll