Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 253 Antal kommentarer: 69 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Följ med Henrik och Mille till Bremen

Senast uppdaterat: 03-05-2024
Detta inlägg är läst 250 gånger
Skapat: 03-05-2024

Happydays skickar ibland ut semesteragenter som får lov att uppleva en destination på egen hand. Här är det Mille och Henrik från Danmark som gav sig ut på en bilsemester till Bremen – och det var en stad som de aldrig hade besökt förut, även om de har varit i Tyskland många gånger. Häng med på turen – det blev nämligen en upplevelserik sådan!  

Text och bilder: Mille och Henrik Ranum från Aalborg

Ankomst till Bremen
Hej och välkommen till vår resebeskrivning av en bilsemester till Bremen med tre övernattningar. Vi som skriver heter Mille och Henrik, båda i slutet av 50-årsåldern och här på en resa utan familjen. Vi har varit i Tyskland många gånger och älskar landet som har så mycket att erbjuda när det gäller natur, historia, shopping, städer och landsbygd. Men vi har aldrig varit i Bremen – så vi körde exalterade från Danmark, cirka klockan 6.00 en fredagsmorgon och avverkade de drygt 55 milen utan några större hinder, resan var bara avbruten av våra egna raster och en trafikolycka som försenade oss en halvtimme.

Vi var därför i god tid när vi närmade oss Bremen, och vi skulle först checka in på hotellet klockan 15.00. Så vi hittade ett köpcentrum, Weserpark, som låg på vägen till hotellet. Det var ett ganska stort köpcentrum där vi tillbringade 2 timmar och man skulle utan tvekan kunna spendera mer tid. Det fanns många bra butiker och något för hela familjen. Mille hittade även ett godisparadis där det fanns massor av roliga godis, definitivt en höjdare för alla barn – och inte minst Mille. Högst upp i köpcentrumet hittade vi en bra restaurang där det fanns något för alla. Vi åt indisk mat, som var riktigt god och till bra priser. Matplatsen delades av alla stånd, det fanns säkert ett 20-tal olika, så alla kan få den mat de vill ha och ändå umgås vid samma bord. En trevlig paus efter en lång bilresa från Danmark.

Weserpark ligger cirka 10 minuters bilresa från hotellet, så det är ett riktigt bra alternativ om det regnar och man måste göra något inomhus. Vi åkte förresten från Danmark i regnväder och kom fram till Bremen i strålande solsken, vilket det också var under resten av dagarna – vilken tur!

ATLANTIC Hotel Universum Bremen ligger vid universitetet i Bremen och är en mycket trevlig liten oas vid ett kunskaps-/aktivitetscenter, populärt kallat silvervalen. Hotellet och silvervalen delar en liten sjö, till vilken hotellet har en terrass. Vi checkade in med riktigt trevlig service; om du inte är säker på din tyska spelade det ingen roll eftersom alla i receptionen talade flytande engelska. Hotellet var fint inrett i en stil som alla danskar var glada för på 90-talet – men inredningen hade fina detaljer som passade ihop, så totalt sett var det inte så dumt – och ibland också elegant.

Rummet hade bra standard med gott om plats för 2 personer samt ett fint badrum med badkar. Vi fick ett rum med utsikt över en liten bäck vilket var väldigt mysigt med simmande ankungar. Det fanns också gratis kaffe/vatten på rummet och ett litet kylskåp för våra förfriskningar. Henrik var extra glad över att gardinerna gjorde rummet helt mörkt, så det var lättare att somna – det var också väldigt tyst i omgivningen. Sängarna hade inte den vanliga tyska standarden (hårda madrasser), utan de var riktigt bra och sköna, så det hela slutade med en god natts sömn. Underbart, när vi nu visste att vi hade en lång dag av upplevelser framför oss, dagen efter.

Vi kopplade av på hotellet tills vi gick ner för att äta middag. Restaurangen på hotellet heter Campus. Det är väldigt mysigt och man kände sig som hemma direkt. Det var en mycket serviceinriktad och uppmärksam service, både den kvällen och de följande dagarna. Vid incheckningen blev vi t.ex. tillfrågade om vi hade allergier, vilket var mycket uppmärksamt. Vår middag ingick i paketet och var en 3-rätters middag på ankomstdagen – en bra start på semestern.

Bra att veta
Även om Tyskland är ett modernt land, finns det ett antal ställen som antingen inte accepterar Visa/Mastercard eller bara handlar med kontanter – så kom ihåg att ta med euro, utöver dina vanliga kort. Kom också ihåg 1 ​​euro eller 50 cents mynt, eftersom de behövs nästan överallt längs motorvägen när du går på toaletten. Tänk på att även köpa den gröna miljömärkningen om du vill köra in i centrala Bremen. Vi tog tåget dit istället. De har även en speciell blå p-skiva som du MÅSTE använda, du kan köpa den på en mack.

Dag två i Bremen
Efter en god natts sömn i en härlig mjuk säng var vi redo för frukost – och vilken frukostbuffé vi kom ner till. Det var en 6-stjärnig frukost på ett 4-stjärnigt hotell! Vilket urval. Utöver det som föreslogs kunde man även beställa en omelett. Det fanns äggröra, korv, bacon, små köttbullar, små pannkakor, frukt, yoghurt, flera sorters ost, kallskuret, sylt, juice, te, bröd, kakor – allt lätt att ta för sig av och vackert upplagt. Under hela frukosten fylldes det på, så även om man kom in i slutet av öppettiden så var det gott. Kaffet stod på borden som var prydligt dukade. En läcker detalj var att det var hela färska björnbär utrörda i fruktyoghurten. Hotellet strävar efter att köpa lokala varor – såsom bröd, kakor, frukt och fisk. Man kunde smaka att maten var tillagad på plats.

Cirka 8 minuters promenad från hotellet hittar du spårvagn nummer 6 som går in till centrum. Spårvagnen avgår var femtonde minut och det är bara 4,5 km in till centrum. Följ riktningen mot flygplatsen, vilket står skrivet på vagnen och vid hållplatsen. Du går av vid Dom Heide och när du åker tillbaka är det förstås i motsatt riktning – mot Universitet Syd, där du också ska gå av. Du köper biljetter i vagnen och kan betala med kontanter eller kort.

När du går av vid Dom Heide är du mitt i smeten – det vill säga mitt i Gamla stan och du landar i de vackraste omgivningarna. Det hela är väl skyltat, och det är enkelt att ta sig till turistinformationen på Böttcherstrasse 4, där du kan köpa biljetter till de olika sakerna du vill prova eller se. Om du älskar Harry Potter, så ser gatan faktiskt ut som den berömda Diagonal Street från filmerna – och är lika spännande att gå runt i.

Ungefär i mitten av gatan ligger ett mycket speciellt klockspel av keramik med ett väldigt delikat och vackert ljud. Samtidigt roterar totalt 11 tavlor med scener ur Bremens historia i en cirkel på väggen bakom – riktigt snyggt gjort. Klockspelet spelar bara 3 gånger om dagen och tiderna står på väggen – på samma byggnad som turistbyrån. Klockspelet är en familjevänlig stadsupplevelse och om du har barnen med på semestern i Bremen så håll utkik efter vad som ser ut som ett brunnslock i trottoaren på Marktplatz. Om du lägger ett mynt i springan spelar stadsmusikerna – Bremens stora signum. Barnen tycker att det är riktigt roligt – och så även de vuxna också.

Vi valde att resa med det lilla turisttåget som heter Stadtmusikanten-expressen och den inkluderar en rundtur i det gamla Rådhuset. EUR 10 per person för rundvandringen i kommunhuset och EUR 8 per person för resan med turisttåget. Båda delarna tog cirka 45 minuter, så du får mycket för pengarna. Rundturen i det gamla Rådhuset var på engelska, och rundturen på tåget på tyska, vilket var lite svårt att förstå eftersom det var över en högtalare och det var lite oväsen från tåget – men som tur var kunde vi se allt från vår fina plats på tåget.

Vi hade på förhand valt att se följande: Schnoor-kvarteret, det gamla Rådhuset, katedralen på Marktzplads och Stadsmusikerna (där det ger lycka att röra vid åsnans hovar. Det fanns också en åsna i en mer populär version (som Henrik fick gå och röra vid) och såklart allt däremellan som vi kunde nå. Lura inte dig själv att besöka Schnoor. Kvarteret är fullt av slingrande gator med väldigt speciella butiker och mysiga caféer. 

Rådhuset är unikt. Byggnaden fanns där många decennier innan Columbus åkte till Amerika. I den stora salen hänger enorma modellskepp i taket. Vi funderade över varför en av dem hade groteskt stora vapen då det bara var en modell. Guiden sa att de förr i tiden kunde avfyras och att det gjordes under festerna förr i tiden. Damerna, vars klänningar blev nedsmutsade av röken och krutet var då inte särskilt glada. Speciellt märks det att stadshuset är mycket mer överdådigt inrett än katedralen intill. Den är ganska spartansk och mörk. Sammantaget är rådhuset makalöst vackert med helt unika detaljer som man kan titta på länge – det är definitivt värt ett besök. Under Rådhuset finns det en vinkällare, som sträcker sig under torget i 2 riktningar, vinkällaren är underjordisk och enorm, och innehåller världens största samling av tyska viner. Du kan köpa biljetter på turistbyrån och få en rundtur i vinkällaren.

Gamla stan är väldigt vacker och det fanns många intressanta specialbutiker med saker som vi definitivt inte ser hemma. Det romantiska stora torget i centrum av allt, det är också här du hittar den berömda Rolandstatyn. Det fanns mängder av små stånd med mat och hantverk, musiker på topp och folk som är uppklädda i folklore.

Bremen är världskänt för sin kaffeimport och rostning. Ludwig Roselius uppfann det koffeinfria kaffet, men ironiskt nog dog han av koffeinförgiftning eftersom han var tvungen att smaka upp till 100 koppar kaffe om dagen. I Bremer Holzhafen inredde han 1914 representationsrum med marmor- och stuckaturtak. Huset tas nu över av Lloyd Caffee som håller kaffeseminarier i Marmorsalen. Här finns också ett café med kaffe från egen import och rosteri. Rekommenderas!

Vi träffade trevliga människor överallt i affärer och restauranger, och oroa dig inte om din tyska är ringrostig, för alla pratar engelska, vissa mer och andra mindre, men det är inte ett problem. Vi var borta i tio timmar, vi promenerade, vi såg, vi upplevde, vi åt – mycket glass, vi handlade tills vi var trötta och återvände hem till hotellet, fulla av intryck från en härlig dag i en fantastisk stad. Vi har inte sett tillräckligt mycket alls, vi kunde ha spenderat minst en dag till bara i stan. Det finns sååå mycket att uppleva. Och vad var det skönt att bara kliva ner i ett varmt bad med massor av skum efter en sådan dag. Vi kände oss väldigt lyckliga med den avslutningen.

Bra att veta
Börja ditt besök i gamla stan med att besöka turistinformationen på Böttcherstrasse 4. Boka sedan antingen turisttåget med Stadtmusikanten-expressen. Då får du en bra känsla för var allt finns. Det finns begränsade platser/tider, så du kan lika gärna boka in dig direkt. På turistinformationen kan du också hämta kartar – och de kan även boka otaliga andra aktiviteter åt dig, t.ex. vår Rådhusrundtur. Ladda också ner appen "BremenGo" redan hemifrån. Den använder ”AR” som står för augmented reality, vilket innebär att när du riktar din mobil mot statyn med de 4 stadsmusikerna, dyker det upp små 3D-figurer runt statyn som guidar dig genom Bremens historiska stadsdel. Eller så dyker en imponerande skattkammare upp när du pekar på stadshuset.

Dag tre med stora kontraster
Dag tre var en dag full av kontraster. Dagen började historiskt och bistert med ett besök hos Bunker Valentin och senare åkte vi på upptäcktsfärd mellan massor av spännande experiment, omgivna av glada barn. Bunker Valentin är ett monument över Hitlers megalomani och en vittnesbörd om en mänsklig tragedi. En tragedi från andra världskriget där 1.600 människor dog i Hitlers försök att bygga en fabrik som kunde tillverka en superubåt var 56:e timme. När en ubåt var klar kunde den obemärkt glida ut ur bunkern in i en undervattenskanal – och in i Weser.

Än idag är Valentin en enorm byggnad där man känner sig ganska liten vid sidan av. Det ligger i mycket vackra omgivningar intill Weserfloden. De vackra omgivningarna står i stark kontrast till historien vi får höra om de grymheter som ägde rum just här. Vid ingången står ett minnesmärke över de 1.600 döda arbetarna. Det är en betongpelare som sakta mal livet ur en grupp människor. Monumentet rörde oss och satt kvar i kroppen under hela besöket.

Bunkern är en stor koloss, som också beskrivs som ett odjur. Nu täcks bunkern sakta av växter, och erosion bildar tidens graffiti på väggarna med många färger och mönster. Innanför de metertjocka väggarna kan man känna kylan, nu som då. En del av interiören är upplyst av video, som projiceras på den enorma väggen – vilket skapar en speciell atmosfär. Volontärerna på plats var mycket hjälpsamma och intresserade av att prata med oss ​​– en riktigt bra upplevelse där man inte kunde låta bli att känna historiens vingslag.

Platsen är definitivt värd ett besök, och allt är helt gratis. Den medföljande ljudguiden väcker historien till liv med många intressanta berättelser från överlevande och en genomgång av bunkerns skapelse. Vi tillbringade större delen av två timmar på platsen. Väl hemma på ATLANTIC Hotel Universum Bremen njöt vi av vårsolen med en förfriskning på hotellets terrass, som ligger mysigt intill den lilla sjön, där vi tittade direkt på "Silvervalen" (Universum) – målet för vår nästa äventyr i Bremen.

Universum är en plats med interaktiva experiment och information om teknik, människa och natur, på tre våningar. Den intilliggande stora byggnaden med specialutställningar var tyvärr under renovering när vi var där. MEN, vad roligt och spännande det var. Stället är ett måste om ni har barn med er eller om ni gillar att lära er nya saker. Så vi hade gott om tid att prova alla uppställningar/information/experiment – cirka 300 stationer fanns det. Det finns något för alla, oavsett om du och dina barn är intresserade av att se, känna, höra eller känna. Vi kände oss också väldigt coola när vi lyfte VW Beatle-bilen utanför, med bara nävarna. PS. Nämnde vi att frukosten på hotellet återigen var fantastisk?

Bra att veta
KOM IHÅG att 99 % av alla butiker är stängda på söndagar – och ja, även dem i centrum. Men museer och attraktioner är öppna – så planera ditt besök därefter.

Bunker Valentin: Börja besöket med att gå runt bunkern och in i receptionen och få den kostnadsfria ljudguiden/kartan. Gå sedan tillbaka till parkeringen och börja resan där. Bunkern drivs av frivilliga och öppen endast varannan dag, så kolla öppettiderna i förväg. Det finns ingen kiosk, så kom ihåg lite vatten till besöket. Bunker Valentin ligger i byn Farge vid floden Weser, cirka 30 km nordväst om Bremen. Du kan köra själv (30 min. från hotellet) eller välja kollektivtrafik med tåg från Bremen, ca 45 minuter – sista biten kör du med buss nr 90.

Universum: Stället är öppet alla dagar – även söndagar. Det finns en rolig butik där du kan köpa miniexperiment och fortsätta utforskandet på hotellet. Det finns även möjlighet att äta, samt en stor rolig lekplats utanför Universum.

Hemresedag och dags att ta farväl av Bremen
Suck ... idag åker vi hem. Känner du igen känslan?: Det ska bli härligt att komma hem till sin egen säng ... MEN, hur snabbt kan man vänja sig vid semester och mys och den närhet den ger varandra. Det är också därför vi gillar en resa till Tyskland så mycket. Det finns så många härliga platser att uppleva, och det är nära till Danmark, så vi kan ha en härlig semester med bara en eller två semesterdagar, ibland bara över helgen. Det är ett skönt avbrott i vardagen där man verkligen kan ladda batterierna. Om du inte har testat det än – skynda dig och sätt igång. 

Det var dramatik redan från morgonen! Vid frukosten togs korv, bacon, ägg bort ...! Henrik var definitivt inte nöjd – ända tills servitören berättade att de idag tog upp beställningar på vad han ville ha, så Henrik fick en ljuvlig, läcker omelett "mit alles"... (och specialkaffe). Det var fin service. Och NU kunde vi komma vidare. Och Nutellamaskinen fanns kvar – den var en hit både hos Mille och barnfamiljerna som var där i helgen. Vi sa hejdå till hotellet och lämnade kvar något till rengöringspersonalen – det kanske gav ett litet leende när hon kom senare.

Vi gillar också att handla, och flera varor är upp till 50 % billigare i Tyskland. Så efter ännu en härlig frukost körde vi igen ut till köpcentret Weserpar. Utöver de många specialbutikerna finns bl.a. DM, Rossmann, Edeka och Aldi alldeles bredvid varandra ... så vi köpte massor till vårt skafferi – där sparade vi verkligen mycket pengar! Det tog 3 timmar – och vi avslutade med italiensk glass på ett av de många härliga caféerna i centrum. Och så skulle vi hem! Vår GPS sa 5 timmar – och med vägarbete, en trafikolycka, mellanmål och kisspauser klarade vi det på 7 timmar. Vi turas om att köra, och Mille skrev om resan så att ni kan läsa om den.

Vårt helhetsintryck av Bremen
Bremen är definitivt värt ett besök, det finns något för alla. Informationen från Happydays var utmärkt och över normal standard. De skickade länkarna till informationssidorna gav en bra överblick – och gott om innehåll under de fyra hela dagarna. Väl valt hotell. Vi vågar resa med Happydays en annan gång.

Vad hann vi inte med? Jo – en hel del!
Men några tips så här på slutet är att vi fick en broschyr på turistinformationen, där vi kunde läsa att Mercedes Benz-fabrikerna erbjöd rundvisningar och inte minst en stor utställning med bilar från alla tidsepoker. OCH Airbus Defence & Space erbjuder en rundvisning i det stora centret där man kan kliva in i en replika av rymdfärjan Columbus. De två sista sakerna hade vi inte läst om innan vårt besök i Bremen.

Så kära Bremen, vi kommer helt säkert tillbaka :-)

Läs mer om hotellet som Henrik och Mille bodde på här

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Bremen #Bremerhaven #ATLANTIC Hotel Universum Bremen #Aktivitet & action #Minisemester #Einsmuttur
;