Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 159 Antal kommentarer: 43 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Oktoberfesten i Bremen - en urgammal festtradition
20-08-2019
Dette indlæg er læst 380 gange

Tysklands traditionella ölfestival

Du har säkert hört talas om Oktoberfesten i München som arrangeras varje år i slutet av september fram till början av oktober! Något som man har gjort ända sedan 1810, och från början var det ett bröllop mellan tronföljaren Ludvig I av Bayern och prinsessan Therese av Sahsen-Hildburghausen som man firade med en offentlig hästkapplöpning. Med åren ändrades nöjesutbudet från de traditionella kapplöpningarna till mer nöjesfältsartade attraktioner som kägelbanor, klätterställningar och dansbanor. Idag roar sig folk kungligt mellan pariserhjul, matbodar och de stora öltälten som kan rymma upp till tiotusen gäster, och här serverar man specialbryggt skummande öl i enliterskannor som kallas Mass till tonerna av tysk ompa-ompa musik.

 

Visste du att Oktoberfesten i München …

… besöks av omkring 6 miljoner människor årligen.

… serverar 6 miljoner liter öl inne på själva festivalområdet.

… omsätter totalt runt 1 miljard euro på öl, mat och hotellrum.

… serverar en liter öl till priset av ca 11 euro.

… sysselsätter drygt 10.000 personer.

 

Men har du hört talas om Tysklands äldsta Oktoberfest – Bremer Freimarkt?

Denna marknad och oktoberfest äger rum från slutet av oktober till starten av november (18/10-3/11 2019) varje år och har svindlande anor från år 1035. Varje år ankommer omkring 3,5 miljoner glada gäster från Tyskland och resten av världen för att åka pariserhjul på tivolit, äta traditionella godsaker som varma äppelskivor, kryddad lakrits och rökt ål, lyssna på livsbejakande musik – och självklart för att dricka massor av öl!

 

Huvudinslaget är det enorma öltältet på festplatsen Burgerweide där stämningen är totalt underbar; här ska man bara släppa på sin självkontroll och låta sig svepas med av den festliga atmosfären. Man kan också uppleva den historiska marknaden på torget vid Liebfrauenkirche i centrum av Bremen. Här demonstrerar hantverkare och handlare i autentiska kläder traditionellt konsthantverk som också finns till försäljning.

 

Söta servitriser med starka armar

Man hisnar när man ser hur många enliterskannor med öl som en enda servitris i traditionsenlig dirndl-klänning kan balansera i öltälten på Bremer Freimarkt. Männen står bredvid och stampar takten till folklig oompah-musik och polka iklädda lederhosen med vita knästrumpor – stämningen är verkligen hög och man kan inte bli annat än på gott humör av att delta i den tyska folkfesten.

 

 

Se fram emot en fantastisk oktoberfest!

 

Bo på hotell i Bremen och BremerhavenKommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Bremen #Bremerhaven #Efterårsferie #Kulturperler #Miniferie