Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 253 Antal kommentarer: 69 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Mysiga julmarknader i Sverige

Sidst opdateret: 17-11-2021
Dette indlæg er læst 380 gange
Oprettet: 03-10-2014

På Happydays har vi sammanställt en stor julmarknadsguide, som varje år uppdateras inför årets begivenheter av större, stämningsfulla julmarknader i framförallt Tyskland, Danmark och Sverige. 

Se den stora guiden här 

Svenska julmarknader

Men utöver de stora klassiska julmarknaderna, så bågnar Sverige av mindre, men inte desto mindre stämningsfulla julmarknader. Jag kommer själv ihåg känslan av att äntligen få gå på årets julmarknad som barn, där andedräkten stod som ett vitt moln ut ur munnen och dofterna av varm glögg, brända mandlar och halm och hö blandades med den förväntningsfulla stämningen när man ögnade igenom sortimentet i julbodarna. Ett smakprov av någon god delikatess och en pepparkaka här och där, en lott ur en grön tombola och kanske hade man turen att vinna en av de numrerade vinsterna som stod utställda i lotteriboden. I vårt lilla samhälle firade man också varje advent så kallad skyltsöndag, där handlarna hade extraordinärt öppet och gjorde fina utställningar i skyltfönstren och lockade med extra bra erbjudanden, samtidigt med att de lokala idrottsföreningarna hade små julbodar utanför med lotterier och försäljning, för att göra lite reklam för verksamheten samt tjäna en extra liten slant i juletid.

I denna lilla julblogg har jag samlat information om diverse julmarknader runt om i Sveriges land och kombinerat dem med ett bra boende i närheten. Unna dig en skön minisemester kombinerad med ett besök på en stämningsfull julmarknad i juletid. Faktauppgifter och inspiration har jag bland annat hämtat från Svenska Slottsmässor. Läs mer på deras hemsida

Några av julmarknaderna tar ut en liten entré, andra inte, det varierar. Det som också varierar är innehåll, tradition och kuliss.  Det finns julmarknader på herrgårdar, slott, torg och i renoverade lador. Ut och njut av julstämningen som breder sig över Sveriges land i juletid.

Julmarknadsinformation

Julmarknad i Nusnäs i Dalarna, den 22/11 2015. Aktiviteter på flera platser i staden, och du kan åka med häst och vagn till de olika platserna.

Bo på Dala Wärdshus

***

Julmarknad på Kalmar Slott, den 26-29/11 2015. En av landets mest stämningsfulla julmarknader med massor av kringliggande aktiviteter.

Julmarknad på Borgholms Slott på Öland, den 5-6/12 2015. Upplev den unika julmarknaden med mat, smycken och hantverk m.m. i den västra längan av slottet.

Bo på Hotel Skansen

***

Julmarknad på Baldersnäs Herrgård i Dalsland, den 16-18/10 2015. Hantverkare och slöjdare bjuder in till stämningsfull julmarknad.

Julmarknad på Koberg Slott, den 19-22/11 2015. Årets mest exklusiva julmarknad, med en mångfald av julbodar på Koberg Slott i Västergötland.

Bo på Ronnums Herrgård

Bo på Strand Hotell

***

Julmarknad på Alster herrgård i Värmland, den 28-29/11 2015. En traditionell julmarknad med enbart värmländska produkter av hög kvalitet.

Bo på Clarion Collection Hotel Bristol

***

Julmarknad på Sägnernas hus i Sandhem utanför Jönköping, den 14-15/11 och den 20-22/11 2015. Här kan du träffa jultomten och alla hans nissar i deras naturliga element, på en mysig gård på landet.

Bo på Clarion Collection Hotel Victoria  

***

Julmarknad på Åminne Bruk nära Värnamo, den 16-18/10 2015. Svenska jultraditioner i fokus på bruket som kläds i glittrande julskrud.

Bo på Hotell Nissastigen

***

Julmarknad på Wapnö Slott i Halmstad, den 19-22/11 2015. Upplev en historisk och stämningsfull  julmarknad på slottet med många olika utställare.

Bo på Best Western Plus Grand Hotel

***

Julmarknad på Wrams Gunnarstorp, den 29/10-1/11 2015. Skånes största i sitt slag. Upplev det marschallupplysta slottet med traditionell julmässa.

Julmarknad på Bosjökloster Slott, den 27-29/11 2015. Stämningsfull julmarknad för hela familjen på en av Skånes vackraste slottsanläggningar.

Bo på Åkersberg Hotel

***

Julmarknad på Ovesholms Slott, utanför Kristianstad, den 23-25/10 2015. Besök julmarknaden på slottet som speglar sig i den lilla slottssjön.

God Jul önskar vi på Happydays!

Förbehåll för tryckfel och felaktiga datum.

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
07-10-2014 06:35skrev Anna
Tack för ett trevligt och informativt blogginlägg - nu blev jag jättesugen på att komma ut och uppleva dessa markander! :-)
;