Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Vi älskar Tyskland!

Vi älskar Tyskland!
Blog oprettet: 09-11-2017 Blogindlæg i alt: 18 Antal kommentarer: 1 Antal følgere: 0 Følg denne blog

Fira nyår på tyska - vi reder ut begreppen

Sidst opdateret: 24-11-2021
Dette indlæg er læst 2724 gange
Oprettet: 06-08-2019

Fler och fler skandinaver väljer att resa till Tyskland under nyårshelgen för att hälsa det nya året välkommen och vara med på en festlig nyårsfest. På de tyska hotellen firar man nämligen nyår med maner och som gäst ska man bara vara med och uppleva festligheterna utan att lyfta ett finger, man ska bara njuta och koppla av – ren nyårsbortskämning! 

I Tyskland kallas nyår för ”Silvester” och namnet stammar från påven Silvester den förste som dog den 31 december år 335, så namnet går långt tillbaka i historien. Det gör också de tyska traditionerna med att fira nyår och här vill vi gärna ge dig 7 festliga anledningar till att vara med där det händer! 

Upplev utklädda och sjungande barn
En av Silvesters stora traditioner kallas ”Rummelpott” och den påminner lite om det som vi känner till från påskafton hemma i Sverige. Barnen klär ut sig och går från dörr till dörr med en hemgjord trumma (Rummelpott) och sjunger sånger. När barnen har sjungit och trummat färdigt får de godis och pengar. Har du tur kan du uppleva detta festliga inslag, som skapar extra stämning och glädje i de tyska nyårsgatorna. 

Bly som förvandlas till bin och kronor
En annan gammal tradition på Silvester är ”Blegiessen”, som betyder blygjutning. Traditionen går ut på att man smälter tenn eller bly i en sked och häller i iskallt vatten. Mönstret som tennet eller blyet bildar ska därefter betraktas och tydas. Formen ger en antydan om vad det kommande året kommer att föra med sig. En krona betyder till exempel att man kommer att bli rik och ett bi berättar om att bröllop stundar. Så om du vågar, så kan du prova på att spå om din framtid under nyårshelgen. 

Dinner for one
I Tyskland är ”Grevinnan och betjänten” lika populärt att se på nyårsafton som i Sverige, men i Tyskland kallas TV-sketchen för ”Dinner for one”. Faktiskt är den komiska sketchen producerad av den tyska TV-stationen Norddeutscher Rundfunk. Du behöver alltså inte missa din nyårstradition, det är bara att ratta in ”Grevinnan och betjänten” på din TV på hotellrummet och starta nyårsafton med ett gott skratt. 

Einen guten Rutsch ins neue Jahr! 
Möter du en vänlig och festglad tysk kommer du att bli hälsad med ”Einen guten Rutsch ins neue Jahr”. I Sverige ringer vi in det nya året, medan tyskarna ”glider in”. Hälsningen är en önskan om att du ska få en bra och behaglig start på det nya året. Så öva redan nu på hälsningsfrasen och andra tyska glosor, så kommer du att charma tyskarna. 

Skåla in det nya året
I Tyskland skålar man in det nya året med ett glas sekt, som är den tyska varianten av champagne. Fyll glaset med sprittande bubblor och hälsa det nya året välkommen med stil och sprudlande förväntningar. 

Slå dig ner vid dukat bord
Nyårsafton handlar också om god mat och i tyska köksbutiker kommer du att uppleva att fondue-set framvisas i skyltfönsterna. Det är nämligen ganska vanligt att fondue står på menyn i de tyska hemmen på nyårsafton. Tyskarna samlas, precis som vi, kring vackert pyntade nyårsbord och njuter av en god nyårsmiddag tillsammans med familj och vänner. 

Fest och fyrverkeri
På nyårsafton är det också viktigt med ”Silvesterfeuerwerk” som betyder nyårsfyrverkeri. Du kommer att uppleva en färgsprakande, glittrande uppvisning på himmeln när klockan slår tolv, här sparar man inte på krutet. Ett härligt avbrott mellan danserna kanske – på många av våra hotell bjuder man upp till dans till livemusik eller DJ efter nyårsmiddagen, dansen fortsätter också ofta efter tolvslaget. Så glöm inte att packa festkläderna och dansskorna och var med att fira in det nya året på ett av våra trevliga hotell i Tyskland – och få en festlig start på ett helt nytt år! 

Kolla in alla våra nyårsvistelser i Tyskland 

Gott nytt år! Önskar Happydays

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Tyskland #Dig & mig #Jul & nytår #Kvalitetstid #Romantik