Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Vi älskar Tyskland!

Vi älskar Tyskland!
Blog oprettet: 09-11-2017 Blogindlæg i alt: 18 Antal kommentarer: 1 Antal følgere: 0 Følg denne blog

Det tyska världsarvet

Sidst opdateret: 21-11-2021
Dette indlæg er læst 1649 gange
Oprettet: 19-10-2016

Unika sevärdheter i Tyskland

Visste du att Tyskland är ett av de länder i världen, som har mest sevärdheter av så unik betydelse, att de är utnämnda till världsarv? Det betyder bland annat att dessa sevärdheter skall bevaras för framtiden – och att de är utnämnda till att tillhöra hela mänskligheten, oberoende av landsgränser och nationell placering.

FN tog med UNESCO (FNs undervisning-, vetenskap- och kulturorganisation) år 1972, tag i att arbeta fram en lista med världens mest unika monument – platser och byggnader, natur och kultur av så stor betydelse för vår gemensamma historia och självförståelse, att alla länder kan vara överens om att de bör bevaras för evig framtid till glädje och inspiration för mänskligheten. Listan utökas varje år och allt från pyramiderna i Egypten över korallreven vid Great Barrier Reef i Australien till Stora alvaret på Öland i vårt eget land finns med.

Tyskland är nämnt som ett av de länder som fyller mest på UNESCOs lista över världsarv. Av de totalt 800 monument på världsplan ligger 31 av dem i Tyskland. Bara det i sig är nog till att åka på upptäcktsresa genom det unika reslandet på lagom avstånd från Sverige. Här nedanför har vi samlat ett litet urval av de mest intressanta.

Får du blodad tand till att uppleva dessa tyska sevärdheter på egen hand, kan du alltid få hjälp av Happydays till att hitta hotell i närheten av ditt favoritvärldsarv.

Ring eller skriv till oss – klicka här

+++

Hildesheimer Dom och St. Michaelis Kirken
Hildesheim, Niedersachsen

Trätaken, kalkmålerierna och de berömda bronsportarna finns med bland de unika skatterna, som gör dessa byggnadsverk till världsarv. Staden Hildesheim är dessutom i sig själv en stor upplevelse.

Det romerska imperiet gränsdragningar
Nordrhein-Westfalen

Under 200 år bredde det romerska imperiets norra gränser ut sig 5000 km från Nordengland genom Europa till Svarta havet. Dessa gränser kan man fortfarande se spår efter, bevarade med murar, boplatser, ramper, vakttorn skapade av de enorma härarna – t.ex. i Nordrhein-Westfalen.

Hansastäderna Lübeck, Wismar och Stralsund
Mecklenburg-Vorpommern

De gamla stadskärnorna i hansastäderna Lübeck, Wismar och Stralsund är som att kliva in i en annan tid, där de enorma rikedomarna från hansastäderna vid Östersjön blev materialiserade i enorma, gotiska byggnadsverk avtecknande ett stort välstånd. Byggnadsverken från denna tid är fortfarande pampiga profiler i nutidens moderna städer.

Slotten och parkerna i Potsdam och Berlin
Brandenburg

Med mer än 500 hektar parker och 150 slott och andra byggnadsverk, byggda i perioden 1730 till 1916, framvisar slotten och parkerna i Potsdam och Berlin en helt unik arkitektonisk helhet med Sanssouci-slottet i Potsdam som den strålande juvelen.

Rammelsbergsgruvorna och kejsarstaden Goslar
Goslar, Niedersachsen
Kejsarstaden Goslar drar många besökare till sig på grund av sitt berömda rådhus, men stadens rikedom grundlades med gruvdriften i de omkringliggande Rammelsbergen, som bjuder på en spännande inblick i gruvdriften enorma historiska betydelse.

Quedlinburg altstadt
Harzen, Sachsen-Anhalt
Denna pärla av medeltidsstad har som en av få klarat sig helt orörd genom krig och förstörelse genom århundraden. Mer än 200 välbevarade korsvirkeshus pryder den gamla stadskärna, som övervakas av stadens stora gotiska majestät: Domkyrkan.

Domkyrkan i Köln
Nordrhein-Westfalen
Genom sju århundraden var domkyrkan i Köln under uppförande och stod först helt klar år 1880 som ett mästerverk och ett monument över den europeiska kristendomens styrka – precis på tröskeln till dess nedgång, vill några religionskritiker kanske påpeka.

Luthers minnesrum i Eisleben och Wittenberg
Sachsen-Anhalt

I Eisleben och Wittenberg kan du gå i Martin Luthers fotspår och hitta hans födelsehem, kyrkor och andra platser han besökt genom sitt historiska liv. Platser som nu alla finns på UNESCOs lista över världsarv. År 2017 firar man 500-års jubileum av Reformationen och det innebär att man kommer att sätta fokus på unika och aktuella resupplevelser.

Museiön i Berlin
Brandenburg

De fem museerna på museiön i Berlin byggdes år 1824 till 1930 och realiserade därmed ett visionärt uttryck om att föra museumsupplevelser till en helgjuten upplevelse mellan innehåll och uttryck, vilket tog avstamp i Upplysningstidens glansperiod på 1700-talet.

Wartburg
Eisenach, Thüringen

För många representerar Wartburg den idealiska borgen. Den klamrar sig fast vid bergkammen i fullständig harmoni med sina skogsrika omgivningar och all sin stämning av medeltidsidyll och riddarromantik. Det var under sin exil på Wartburg som Luther översatte Bibeln till tyska.

Gardenreich Dessau-Wörlitz
Sachsen-Anhalt

Exceptionellt exempel på landskapsarkitektur från Upplysningstiden, som i dag fortfarande fungerar som praktinspiration för arkitekt-, trädgård- och kulturintresserade från hela världen. Trädgårdarna i engelsk stil är av oöverträffade i skönhet.

Rådhuset och statyn av Roland på marknadsplatsen i Bremen
Bremen

Bremen har haft flera storhetstider, som har gett uttryck i en historisk prakt och rikedom utan like. Staden utvecklades under det romerska imperiet och blev bas och symbol på europeisk civilisation. Och under den gyllene hansaperioden (rådhusen stammar från den tiden) samlade Bremen makt och ofattbar rikedom. Staden har dessutom överlevt andra världskrigets bombningar utan några omfattande skador, vilket bara har förstärkt dess betydelse som en viktig historisk plats.

Källa: http://whc.unesco.org

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Tyskland