Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 163 Antal kommentarer: 45 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Balsamico – det svarta guldet
17-01-2020
Dette indlæg er læst 636 gange

Balsamico, eller balsamvinäger, är vinäger med historiskt ursprung i den italienska staden Modena. En gård som producerar balsamico på traditionellt vis kallas också för en Acetaia.

Rossi Barattini-familiens balsamicogård

I närheten av Modena ligger familjen Rossi Barattinis gård som producerar traditionell balsamico. Det är en liten producent som varje år tillverkar några få hundra flaskor balsamico, här handlar det om ett passionerat hantverk och ingen industriproduktion – vi pratar om den äkta varan: Aceto Balsamico Tradizionale di Modena.

Familjen producerar sin balsamico efter den gamla och traditionella Modenese-metoden och man lägger stor vikt på valet av druvor, kokningen och jäsningen av druvorna samt valet av lagringstunnor – och sist men inte minst – valet av den rätta platsen till lagringen samt lagringstiden. En process som tar lång tid med mycken manuell hantering som vittnar om en stor passion för hantverket.

All druvmust kommer ursprungligen från druvor som skördas på familjens egen vinodling. Musten kokas, mognas, jäses och lagras i trätunnor så att smak och kvalitet bevaras på bästa vis, och det slutliga resultatet kvalitetstestas alltid av familjen.

D.O.P. och I.G.P.

Balsamico från Rossi Barattini-familien är certifierad D.O.P. och I.G.P., vilket betecknar kvalitetsprodukter av utpräglad regional eller lokal karaktär, vilket kontrolleras löpande av certifieringsmyndigheten CERMET. Produkterna från Rossi Barattini-familjens gård är helt igenom äkta vara och balsamicon innehåller inga tillsättningsämnen.

Den goda balsamicon är resultatet av en flera hundra år gammal tradition från en av provinsens äldsta släkter, familjen Rossi Barattini, som är släkt i nedstigande led till advokaten Francesco Aggazzotti som beskrev tillverkningsmetoden som idag används av alla nuvarande producenter av traditionell balsamico. Aggazzotti  var dessutom Formigines första borgmästare efter Italiens enande 1860.

Res med Happydays och få rundvisning med provsmakning

Happydays gäster har nu möjlighet att besöka Rossi Barattini-familiens gård och få en pratstund med Paolo Rossi Barattini som med glädje visar runt på gården och avslutar rundvisningen med en liten provsmakning av tre olika sorters balsamico. Det finns också möjlighet att köpa traditionellt tillverkad balsamico och andra balsamico-specialiteter med 10 % rabatt på gården!

Läs mer om Rossi Barattini-gården här 

Utnyttja erbjudandet på en semester i Toscana, se våra läckra hotell här 

Restips

Vi rekommenderar att kombinera utflykten till familjens Rossi Barattinis gård med ett besök på Ferraris fabriker och museum i Maranello (ca. 5 km från gården) samt Modenas gamla välbevarade äldsta stadskärna (Centro Storico, ca. 15 km från gården).

Ciao från Jørgen, Happydays inköpare i Italien

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
23-01-2021 14:50skrevMarianne Johansson
I vilken butik i Karlstad kan jag köpa Aceto Balsamico di Moderna?
14-09-2020 01:07skrevLarisa Stranner
I butiken kan du smaka tre olika typer av balsamico för kött och ost.
Mycket intressant.
13-09-2020 09:28skrevTommy Ankarhoff
Vin är mycket gott och intressant.
Jag är mycket intresserad av Italien och dessa fantastiska vin gårdar.
Italienska viner är så spännande att utforska, vi reser ditt så ofta vi kan.
Det finns så många viner att upptäcka.

Tags på indlægget

#Gastronomi & gourmet #Emilia-Romagna #Gardasøen #Toscana #Vinens verden