Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Smaklökarna – Happydays receptblogg

Smaklökarna - Happydays receptblogg
Blog oprettet: 19-09-2014 Blogindlæg i alt: 58 Antal kommentarer: 11 Antal følgere: 4 Følg denne blog

Zuppa di Farro – speltsoppa från Toscana

Sidst opdateret: 22-11-2021
Dette indlæg er læst 1534 gange
Oprettet: 28-01-2020

I oktober 2019 besökte Happydays Toscana – och bland mycket annat kom vi hem med detta recept på en traditionell toskansk speltsoppa som vi nu vill dela med dig. Receptet kommer från vingården Tenute di Badia, där vi fick den mycket goda soppan serverad i förbindelse med en uppskattad vinsmakning.

Ingredienser (6 personer)

4 matskedar extra jungfruolivolja 

2 vitlöksklyftor

1 mellanstor lök

1 morot

1 bladselleristjälk

½ tesked cayennepeppar (gärna färsk)

2 hackade mellanstora tomater (gärna sorten san marzano) 

2,5 deciliter garfagna spelt (eller valfri sort som du kan få tag på)

400 gram sköljda borlottibönor

1 kvist färsk rosmarin + ett par små kvistar till pynt

2 lagerblad (gärna färsk)

2 kvistar salvia (gärna färsk)

½ glas torrt vitt vin


Så här gör du: 

Koka borlotti-bönorna i 45 minuter i en stor gryta med vatten tillsatt en tesked salt, en vitlöksklyfta och två lagerblad. Du ska använda kokvattnet till spelten, så gör klart detta moment först.

När bönorna är klara så tar du fram en gryta mer (stor) och häller i olivoljan samt tillsätter den andra vitlöksklyftan. Blanda grovhackad lök, bladselleri, morot och cayennepeppar och mixa fint i en matberedare och häll därefter blandningen i grytan med olja och vitlök, låt stå på medium värme i ett par minuter.   

Rör runt i grytan ett par gånger för att förhindra att blandningen bränner fast i botten och tillsätt därefter spelten. Fortsätt röra och låt blandningen steka ytterligare ett par minuter innan du tillsätter vinet och låter blandningen sjuda i ca en minut (tills doften av alkohol försvinner).

Tillsätt så ett par knivspetsar salt och svartpeppar, en kvist rosmarin, två kvistar salvia och hackade tomater. Sila bönorna, häll upp dem i en skål, mosa med gaffel och häll bönmoset i speltblandningen.

Ta nu grytan med bönkokvattnet och koka speltblandningen i detta som om det var risotto, häll på en soppsked varmt bönvatten till speltblandningen var 2-3 minut, fortsätt röra om och koka blandningen på detta sätt i ca 20-25 minuter.

Servera soppan i djupa tallrikar med ett stänk olivolja, en knivspets svartpeppar och en liten kvist rosmarin. Njut av komplimangerna till kocken!

Smaklig måltid önskar Happydays!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Toscana #Gastronomi & gourmet