Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 159 Antal kommentarer: 43 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Walpurgisnacht - Fest med häxorna i Harz
31-03-2014
Dette indlæg er læst 130 gange

Denna hedniska festival: Walpurgisnacht – på svenska valborgsmässoafton, firas varje år den 30 april (kvällen före den 1 maj) med en stor häx- och folkfest. Legenden säger att på valborgsmässoafton festar häxorna med djävulen vid den vildaste festen på det mytomspunna berget Brocken, som är det högsta berget i Harz. Och det gäller att skydda sig mot de underjordiska krafterna för att inte bli överlistad av häxor och av djävulen på denna kväll.

Det finns flera platser i Europa som firar på detta sätt, men Harz är den absoluta högborgen för häxfesten. Här flyger minst 10.000 häxor in på kvastar och samlas först på Hexentanzplatz nära Thale, för en fantastisk fest med underhållning, musik och bål. Senare flyger alla häxor till toppen av berget Brocken, där den största festen av dem alla äger rum - och här festar häxorna med djävulen. På Brocken dansar unga och gamla häxor i vild dans runt de flammande bålen - och på kvällen utser djävulen den vackraste häxan och gifter sig med henne. Enligt legenden hämtar häxorna sin trolldom och häxkraft från sin pakt med djävulen.

Nästan i varje stad i Harz firar man Walpurgisnacht i mindre eller högre grad. Sent på eftermiddagen är den bästa underhållningen för barnfamiljer, men när mörkret faller på så startar firandet också för de lite äldre. Det finns bl.a. en stor festplats i Braunlage, där det från eftermiddagen är underhållning för barnen och från cirka kl. 19.00 är det stor Walpurgisfest med musik och mat vid Kurparken i Braunlage. Festens höjdpunkt kommer vid midnatt då festen avslutas med eldar och fyrverkerier för att hälsa våren välkommen.

Spännande Walpurgisnacht önskar Happydays

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Harzen