Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 209 Antal kommentarer: 60 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Vi vet var Valentin bor!

Sidst opdateret: 16-11-2021
Dette indlæg er læst 674 gange
Oprettet: 11-02-2016

Möt ett äkta original...

Blommor, choklad, ballonger formade som hjärtan…? Det är svårt att vara originell på Alla hjärtans dag – såvida du inte har lust att vara RIKTIGT originell.

Vi vet nämligen vilken by Valentin kommer ifrån, och den suveräna Alla hjärtans dag-presenten skulle väl utan några som helst tvivel vara, att bjuda in någon du håller av till den italienska byn Terni, där kärlekens skyddsängel, St. Valentin him self, blev upphöjd till martyr i kärlekens namn, och där man idag finner hans välbesökta grav i Basilica di San Valentino.

Legenden berättar, att Valentin trotsade ett förbud från Kejsare Claudius mot att viga unga par, då kejsaren menade att gifta män blev sämre krigare. Valentin blev på grund av sin olydighet dömd till döden och kastad i fängelse. Här förälskade han sig i sin fångvaktares blinda dotter (kan du höra violinerna?) och genom ett mirakel lyckades det honom att göra henne seende igen. Det avhöll dock inte bödeln från att utföra halshuggningen, Valentin hann trots allt skriva en sista kärlekshälsning till sin älskade, som han enligt myten underskrev ”din Valentin” – och han grundlade därmed en världsomfattande tradition.

Traditionen som hade svårt att slå
Alla hjärtans dag betraktas speciellt i Amerika och England som kärlekens officiella dag. Enligt traditionen skall man ge något till den eller de man håller av i form av brev, blommor, choklad och andra presenter. Och gåvorna kan utväxlas inte bara mellan älskande, men också mellan systrar, kamrater, kollegor m.m. Det är en hyllning till kärleken generellt.

Redan på 50-talet försökte man introducera den nya traditionen i Sverige, men trots alla ansträngningar var det först på 90-talet som man kunde säga att traditionen hade fått fäste. Kanske var det uppmärksamheten på Alla hjärtans dag i skolorna, som gjorde att intresset tog fart och idag har traditionen verkligen funnit sin plats i den svenska högtidskalendern.

Här bor Valentin!
Berättelsen om St. Valentin stammar som sagt från Terni, Italiens romantiska by numero uno – en liten by med rötter i antiken och både charm och sevärdheter till turisterna. Myten om kärlekens skyddsängel lockar självklart många förälskade, men också andra som tror på romantiken. Här besöker de den berömda graven i San Valentino-kyrkan, den 2000 år gamla romerska amfiteatern och det obeskrivligt vackra marmorvattenfallet Cascate delle Mármore.

Terni ligger dessutom i det vildaste och vackraste hörnet av Umbrien, som gränsar till Toscana i väster och mot Lazio söderut – omgivet av bergssidor av doftande olivlundar, glödande vallmoåkrar och gröna dalar med brusande river rafting-floder. På en utflykt går turen genom ett landskap fullt av kloster, katedraler och vinslott, och höjdpunkter som den berömda staden Assisi, som år 2000 kom med på UNESCOs lista över världsarv – eller en dagsutflykt till Rom – det är nästan ett måste, när man är i Italien. Det finns med andra ord alla chanser för att följa Amors pilar på en resa i Italien – oavsett om man gillar Alla hjärtans dag eller ej.

Trevlig Alla hjärtans dag & arrivederci från oss på Happydays

P.S.
Vi är också några äkta original: Det är Happydays egen konstnär och Art Director Inger H. Ekmann, som har tecknat Valentin, högst upp till höger av bloggen. Hon har förresten också en hund, som heter Valentin.

Källor:
historie-online.dk, catholic.org m.fl.

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.