Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 247 Antal kommentarer: 67 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Venedig i motljus

Sidst opdateret: 10-11-2021
Dette indlæg er læst 676 gange
Oprettet: 13-02-2017

Vi känner alla till Venedig. Bara en kort glimt på näthinnan och vi vet med en gång att historien handlar om den unika staden. Gondolerna och kanalerna avslöjar det … Markusplatsen och Rialtobron gör det också. För mig har Venedig varit enastående och ikonisk ända sedan James Bond satte turbo på gondolen i Moonraker.

I dag är staden en känd ikon för massturism och många suckar kanske djupt vid tanken på att uppleva Markusplatsen en varm sommardag, det kan locka fram stressbetingade svettpärlor på pannan. När detta så är sagt, så är Venedig en av världens mest betagande upplevelser, om man bara håller sig undan Markusplatsen och Rialtobron med ett par, små gator. Plötsligt försvinner turistlarmet, de smala, små gränderna kikar fram mellan husen, som lutar sig mot varandra och på pålarna de är byggda på och små Trattorior intar de pittoreska platserna med stolar och bord, medans den efterföljande notan nästan halveras. Sätter man sig ner för att njuta av ett glas kallt chiaretto (rosévin från området runt Gardasjön) på en av Venedigs små torg långt bort från turistknutpunkterna får man möjlighet för att uppleva en flik av vardagslivet i en stad som dagligen rymmer 59.000 invånare. Kanske kommer ett par hantverkare förbi i sin hantverkarbåt, kanske ser du damen på fjärde våningen hänga tvätt till tork mellan byggnaderna eller kanske är det en flock nunnor, som berättar en helt annan historia på helt andra tangenter än turisternas.

Går man en promenad, när solen står lågt före skymningen, så upplever man något av det mest romantiska Venedig. På denna tidpunkt har de flesta turister dragit sig tillbaka som tidvattnet och de stora kryssningsfartygen lastade med turister har åter lämnat den venetianska lagunen via de små segelrännorna ut mot nya äventyr. Så får solen återigen lov att fridfullt försvinna mellan husen, medans vattnet kluckar under båtarnas sakta vaggande i kanalerna som nästan ångar efter dagens strapatser. De flesta gondoljärer har gått hem på denna tidpunkt, så det är inte här du får dina bilder fulla av gondoler, men du har möjligheten att fånga det helt speciella ljuset i världens mest romantiska stad.

Det är min uppfattning att Venedig skall upplevas. Jag tycker dock att det är för dyrt att bo i själva Venedig och föredrar att bo på ett bra hotell på fastlandet, parkera i parkeringshuset i Mestre och ta tåget de få minuterna över till den lilla landtungan till Venedig. Man kan också köra över landtungan till Venedig och parkera i parkeringshusen här, men det är både dyrt och inte speciellt mycket snabbare. Om man har lust att ankomma med båt till Venedig, så kan man ta båten från antingen Marco Polo Airport eller från det lilla färjeläget vid Fusina, där det också finns fina parkeringsmöjligheter.

Trevlig resa!
Søren Idun

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
;