Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Semesterfabriken ute på fältet

Happydays på turné
Blog oprettet: 07-10-2015 Blogindlæg i alt: 55 Antal kommentarer: 7 Antal følgere: 1 Følg denne blog

Vegetarian i Toscana

Sidst opdateret: 24-11-2021
Dette indlæg er læst 2438 gange
Oprettet: 06-11-2019

Få en förstahandserfarenhet från ett köttfritt, kulinariskt Toscana, då Karin från Marketing åkte på studieresa med en extra utmaning i bagaget

Som så många andra har vi ofta köttfria dagar i familjen och är bara allmänt nyfikna på att utforska matens och grönsakernas universum – utan att för den delen vara ekoaktivister. Så även om jag personligen varken har känslomässiga eller principiella anledningar till att vara heltidsvegetarian, så visste jag på förhand att jag helt säkert kunde avstå kött och var också övertygad om att det skulle bli enkelt i Toscana, där jag föreställde mig att det flödade med färskpressad olivolja, solröda tomater och hemgjord fettuccine.

 

Men det var första gången som jag målmedvetet valde att undvika att äta kött, och det var verkligen en utmaning på Happydays studieresa med 12 hotellbesök. Vid min sida stod min kollega Lea som är vegan, och till skillnad från hennes utmaningar hade jag ju utsikt till både ägg, ost och mjölkprodukter i kombination med Italiens solmogna råvaror. Därför verkade det som en lätt utmaning för mig och en något svårare uppgift för Lea, då vi skulle möta Toscana som 25-årig vegan och 50-årig vegetarian med en något mer liberal inställning till principer, men som sådan representerar vi förmodligen två ganska aktuella trender när det gäller nutidens mat.

 

Läs Leas blogginlägg om hennes matupplevelser som vegan i Toscana

 

Slutsatsen är att det är mycket enkelt att vara vegetarian i Toscana. Det serveras alltid kött till huvudrätten och massor av läcker, lufttorkad skinka till förrätt – halleluja. Men jag saknade det faktiskt inte en enda sekund på de hotell som vi besökte längs vägen. Om man älskar risotto, krämig pasta med svamp och Italiens förrättskultur med antipasti, så har man hamnat på rätt plats: man går varken hungrig i säng eller går ner ett enda gram i vikt av att vara vegetarian i Toscana.

 

Favoriterna

Den första kvällen hälsades vi välkomna av hela familjen på Hotel Marrani i kullarna norr om Florens, där ”mama” Marrani visade sig vara en mästare i att tillbereda en överdådig antipasti-buffé. Här föll jag särskilt för de små spröda smördegsbåtarna som var fyllda med svamp, friterade chili-peppar med mjuk ostfyllning (smakade som chili cheese tops), bruschetta med doftande tomat och basilika, ljummen foccacia med oliver och en enorm parmesanost i full storlek som man kunde skära stora stycken av. 

 

Så när vi hade ätit oss mätta av allt det goda på buffén, blev vi placerade till bord med utsikt till fyra rätter! Den första rätten var min favorititalienare, risotto, och denna var ovanligt saftig och läcker, kokad på champagne och tillsatt små fina zucchini-blommor för att behaga ögat. En toppenbra matupplevelse!

 

Därefter kom vi till resans mest lyckade pastarätt: fettuccine med svampar som det just nu var högsäsong för, mycket välsmakande och garnerad med husets olivolja och parmesan. Den gled ner utan besvär, även om jag egentligen hade mer plats.

 

Då ”mama” Marrani därefter serverade köttbomben till huvudrätt och med fyrverkeri, fick jag en oerhört läcker rätt av aubergine gratinerad med ost och tomat, en slags moussaka som möter ratatouille. Även om jag då var proppmätt smakade den så bra att jag åt över hälften av min portion. 

 

På studieresans andra kväll landade vi på det exklusiva Hotel Albergo S. Lorenzo & S. Caterina, som är inrett i en gammal papperskvarn vid floden, som rinner in till den fantastiskt stämningsfulla staden, Pescia. Här kom det också kött på bordet och något nytt till vegetarianen: Hamburger di Quinoa. Ett exempel på mina fördomar om vegetarisk mat, svårt att säga vad rätten innehåller och av en konstig anledning formad som kött, men heller inte något att ropa hurra för. Den äran tillfaller istället garnityret som var bakade bönor stekta i olivolja. Låter det tråkigt får man tänka om, för den här rätten med sin spröda, salta och nötaktiga smak kom med på min lista över recept som jag ska prova på där hemma och lägga in i receptsamlingen under dess sexiga italienska namn: Fagioli scoppiati all’Olio Extra Vergine di Oliva.

 

Studieresans festkväll arrangerades på det åldrade 5-stjärniga Bellavista Palace Hotel – en av de vackra representanterna för fordom glans och storhetstid på kurorten Montecatini Terme. Också här kunde de något extra när det kom till vegetariska rätter: här fick jag studieresans näst mest vällyckade pastarätt, ravioli fylld med ricottaost och säsongens tryffel. Med en skvätt olivolja och färskriven parmesan på toppen var det måltidens höjdpunkt. Därutöver utmärkte detta hotell sig med den mest varierade frukostbuffén, faktiskt den viktigaste punkten om man måste navigera förbi bacon och korv till söndagsbrunchen. För här fanns det massor av olika sorters nybakat bröd att välja mellan (också rågbröd!), ägg, flera olika ostar, yoghurt, färsk frukt och lokal honung. För alla kakälskare var buffén dessutom ett paradis, jag nöjde mig med en spröd croissant till den sista koppen av det starka goda italienska kaffet.

 

Utmaningarna
Huvudrätten! Här är inte Toscana annorlunda än resten av den västliga världen – det ska vara kött på bordet. Sällan har jag dock sett KÖTT satt på en sådan piedestal, komplett med fyrverkeri och stolt kockpresentation, men jag är heller inte så naiv att jag fattar att studieresans ramar där det skall presteras det yppersta i mötet med samarbetspartners är lite annorlunda mot det du normalt möter på en italiensk restaurang. Istället kan man säga att det är mycket mer variation på att vara vegetarian än köttätare: Studieresans tre huvudmåltider var stekt kött (kalv eller gris) med stekt potatis. Men för vegetarianen presenterades det mycket mera kreativa förslag på huvudrätt där jag fick både gratäng med béchamelsås, svamp i alla varianter samt de förut nämnda bönorna och en läcker ratatouille.

 

Att gå förbi köttbullarna på Relais Bellaria Hotel & Congressi! Vi avslutade studieresan på detta hotell i utkanten av Bologna, och vi blev serverade en lunchbuffé. På den tidpunkten var verkligen nöjda och mätta efter fyra dagar på landsvägen – ändå blev jag frestad av de italienska köttbullarna i tomatsås, så otvetydigt Disney-symboliska och lockande, eftersom det var första gången jag upplevde dem under turen. Men jag höll mig i skinnet, tack vare det övriga urvalet där särskilt spenat- och squashstuvningen smakade gott till penne med sparris och bulgursallad.

 

Överraskningarna
De frityrsteker mycket i Toscana! Friterade ostar, chili, paprika, squash och andra grönsaker serverades på flera restauranger som antipasti och var fulla av smak, sprödhet och umami. Det är ingen match att hoppa över den klassiska skivan lantkorv och lufttorkad skinka för att istället frossa i dessa läckra rätter – problemet låg istället i att sluta äta, så att man hade aptit kvar till de efterföljande rätterna.

 

På denna studieresa fick vi överhuvudtaget inte fisk, vilket nog skulle ha varit den största utmaningen för mig att hoppa över. Jag antar att det betyder att fisk inte är en klassisk toskansk rätt.

 

Vi deltog självklart på ett par vinsmakningar på Toscanas berömda vingårdar. På Tenute di Badia, en familjeägd idyll som var omgiven av 180 hektar vinmarker och olivlundar i Montecarlo-backarna, ingick det en lunch som smart nog främjade vingårdens vin och olivolja på bästa vis. Det var antipasti, självklart, men bönsoppan till huvudrätten var en överraskning. Kanske mest för att alla fick den, här tänkte man vegetariskt över hela linjen, och den var mjuk, fyllig, smakfull och gjorde att de flestas reservationer mot bönor kom på skam.

 

Tre tips till vegetarianen på semester i Toscana
Säg ifrån! På alla platser upplevde jag en stor välvillighet runt min självvalda kostplan och på flera restauranger trollade man fram något extra som ersättning för det kött som ingen tror att man kan undvara. Men även om man inte vågar säga ifrån, så är det inga problem. Håll dig till antipasti, beställ pastarätter med ost, svamp, grädde – eller vad som finns – och njut av det!

Desserten är en säker fullträff och man har en söt tand – men det har jag inte. Här kan man dock lugnt lita på att den italienska dessertmenyn är full av vegetariska (och ilande söta) efterrätter tillverkade av mandel, mjöl och mjölkprodukter från de lokala gårdarna.

 

Om man helst vill undvika ALLA typer av animaliska produkter, så som löpe och gelatin, så ska man vara införstådd med att man bör hålla sig från de flesta typer av ost, exempelvis parmesan, gorgonzola, ricotta men också fromager och gelato – som för många också är synonymt med det italienska köket. Mitt intryck är att det kanske råder en smula nonchalans med hänsyn till vad det enskilda köket tillåter sig att blanda i maten, antingen för att de inte vet bättre eller för att de menar att lite gelatin inte kan göra någon skada – men som tur är finns det ett hav av alternativ som vegetarian på semester i Toscana!

 

Text och bilder: Karin Wenzel

 

Får du lust att själv uppleva Toscana?

Se alla Happydays hotell i Toscana

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Toscana #Gastronomi & gourmet
;