Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Smaklökarna – Happydays receptblogg

Smaklökarna - Happydays receptblogg
Blog oprettet: 19-09-2014 Blogindlæg i alt: 58 Antal kommentarer: 10 Antal følgere: 4 Følg denne blog

Värmande pumpasoppa

Sidst opdateret: 25-10-2022
Dette indlæg er læst 903 gange
Oprettet: 23-10-2017

Håll influensan borta: Gör en het och kryddig pumpasoppa som värmer i magen under den kalla årstiden och få några tips på sidvinster med detta recept. Denna soppa kan man dessutom sätta sin helt egen prägel på, allt efter vad man känner för. Här har jag använt tikka-curry som har sin egen karaktär, ingefära som ger kraft och bett samt citron- och limesaft som ger den perfekta syran till pumpans sötma – och MASSOR av lök och chili. Man kan också lägga till skållande, krossade tomater om man gillar det och ta bort grädde och ost om man önskar en fettsnålare variant. Prova dig fram och skapa din egen favoritsoppa.

Ingredienser (till 6 personer)
1 hokkaidopumpa
4 morötter
1 äpple
2 gula lökar
2 matskedar curry
1, 5 liter buljong t.ex. hönsbuljong eller grönsaksbuljong
100 gr. bredbar ost naturell
100 gr. bredbar ost pikant
2 dl. grädde 38 %
2 matskedar olivolja

Tillsätt efter smak (parentesen visar vad jag använt)
Färsk ingefära (ca. en handfull)
Vitlök (10 klyftor)
Färsk chili (2 starka och 1 medium stark)
Lime- och citronsaft (1 lime, ½ citron)
Salt och peppar

Så här gör du
Urholka pumpan och ta tillvara på innanmätet, så att du kan använda skalet som pynt. Den hårda delen av pumpan skärs i grova tärningar. Ta bort den mjuka delen med kärnorna. Skala löken och hacka dem grovt, vitlöken hackas fint eller pressas. Rensa (jag skalar ej) morot och äpple och hacka grovt. Ingefäran skalas och hackas fint eller rives på rivjärn. Chilin hackas mycket fint.

Värm upp oljan i en stor gryta och tillsätt curryn, rör om. Svetta lök och vitlök i curryn och tillsätt därefter pumpatärningarna. Det hela steks på hög värme tills pumpan börjar bli mjuk. Tillsätt därefter ingefära och chili och när allt är uppvärmt hälls buljongen på. Låt soppan sjuda på medelvärme i ca. 30-40 minuter.

Sidvinst
Under tiden som soppan sjuder kan du använda tiden på följande: Skär ett ansikte i pumpan och sätt ett värmeljus inuti.
Rensa ut pumpakärnorna från pumpaköttet och koka dem i 20 minuter. Stek därefter på hög värme i olja och salt, smaka ev. av med lite cayennepeppar. Perfekt som snacks och som tillbehör till soppan.

Före servering
Ta av soppan från värmen, tillsätt gräddost och grädde samt saften av lime och citron och mixa den ordentligt med en stavmixer. Därefter värms soppan upp igen och smakas till med salt och peppar. Serveras med rostade pumpakärnor och ett gott bröd.

Smaklig måltid önskar Karin från Marketing!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
;