Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 253 Antal kommentarer: 69 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Våffeldagen

Sidst opdateret: 16-11-2021
Dette indlæg er læst 391 gange
Oprettet: 25-03-2014

Grädden är vispad, sylten är upplagd i mormors vackraste glasskål och nu sitter alla och väntar på de snart gräddade läckerheterna. Järnet är uppvärmt till perfekt temperatur och du lägger på den första laggen. Dofterna sprider sig och snålvattnet börjar rinna. Den första blir perfekt guldgul, du lägger på en lagom mängd av tillbehören och tar ett bett i den frasiga våfflan – den är perfekt!

Traditionen med att fira Våffeldagen stammar från kristendomen –som de flesta av våra traditioner – och firas i samband med Marie Bebådelsedag och Vårfrudagen, historiskt sett också ett firande för att uppmärksamma starten på vårbruket. Vid denna tidpunkt på året, då man efter den långa vintern äntligen fick ägg och mjölk över, vilken godsak kunde då passa bra att bjuda på om inte våfflan!

En fågel som förknippas med denna dag är tranan. Tranan sägs vara den som kommer med bud om våren när den återkommer till vårt land, och förr i tiden textade och målade man så kallade tranbrev som delades ut i smyg till grannar och vänner på Vårfrudagens afton. Våffeldagen firas alltid en 25 mars, och själva våfflan i dess nuvarande form stammar troligen från någonstans runt 1800-talet.

Här får du ett recept på goda våfflor:

Våfflor – 4 personer

125 gram smör/margarin

2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 ägg

1 tsk bakpulver

2 dl iskallt vatten/kolsyrat mineralvatten

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, mjölk, mjöl och bakpulver till en slät smet och vispa sedan ner det avsvalnade smöret och vattnet. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen och grädda sedan våfflorna gyllene. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Smaklig våffla!

Önskar Åsa/Happydays

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
;