Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Semesterfabriken ute på fältet

Happydays på turné
Blog oprettet: 07-10-2015 Blogindlæg i alt: 55 Antal kommentarer: 7 Antal følgere: 1 Følg denne blog

Utflykt till Pienza i Toscana

Sidst opdateret: 30-03-2022
Dette indlæg er læst 1374 gange
Oprettet: 30-03-2022

Världsarvslistad renässansstad
Om du semestrar i Toscana så kan det rekommenderas att besöka Piena, som är en sevärd liten medeltidsstad belägen ca 53 km söder om Sienna. Staden har 2.200 invånare och ligger högt uppe på en sluttning med en fantastisk utsikt över Val d’Orcia-dalen. En gång i tiden var det en sömnig liten landsby, men påven Pius II (född i byn som Enea Silvio Piccolomini) bestämde att staden skulle byggas upp efter renässansen ideal – och idag kan man tack vare honom bland annat beundra stadens katedral och påvens Palazzo Piccolomini på Piazza Piccolomini. 

Pienza upptogs 1996 på UNESCO:s världsarvslista eftersom den representerar ett av de första försöken att skapa en idealisk stad efter renässansens ideal, och även i vår moderna tid står den som den gjorde då den byggdes upp under medeltiden.

Pecorino och andra delikatesser
Staden är också känd för sin produktion av fårosten Pecorina och det är doften av denna ost som har gett staden det inte så smickrande smeknamnet ”stinky city”. När jag själv besökte staden i augusti 2017 var det dock ingen fara på färde och ryktet var betydligt överdrivet. Staden är fortfarande inte större än en landsby men har ändå flera butiker med försäljning av ostar, korvar, skinkor och vin. Kom ihåg att köpa med delikatesser, så att du kan imponera din familj, vänner och grannar därhemma!

Många hälsningar!

Text och bilder: Jørgen, inköpare Happydays

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Toscana #Vinens verden
;