Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 232 Antal kommentarer: 66 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Upplevelsetips mellan Schleswig och Husum

Sidst opdateret: 16-11-2021
Dette indlæg er læst 342 gange
Oprettet: 17-03-2015

Text och foto: Tilde Jensen - Happydays reseambassadör

Landhotel Schimmelreiter

Längs den gamla landsvägen mellan Schleswig och Husum ligger det ganska många landsvägskrogar. En av dessa krogar är Schimmelreiter (Skimmelriddaren). Namnet häntyder till huvudfiguren i en berömd novell av Theodor Storm från 1888, som handlar om en dikesgreve som efter många om och men räddar sin hustru och dotter från en stormflod, men sägs gå igen på stormfulla nätter, medans han på sin skimmel patrullerar sitt område.

Upplevelser i området
Besök Husum

Husum var tidigare ett blomstrande handelcentrum, men med tiden har hamnen förlorat något av sin betydelse och staden är i dag ett utflyktsmål för turister, som letar efter sköna naturupplevelser och avkoppling i området kring Husumer Bucht.

Tips
Åk kulturvägen i Husum – en väg som förbinder de 32 viktigaste historiska och arkitektoniska platserna i staden. Stadens museum berättar historien om livet på hamnen, kampen mot naturens krafter och om regionens kulturella säregenskaper.

Roter Haubarg vid Simonsberg

På halvön Ejdersted finns det i dag 65 eksempel på haubarger. Varav en av de största, äldsta och mest typiska; gården vid Simonsberg som stammar från 1500-talet och trots namnet – Roter Haubarg, är gården faktiskt vit! Den är uppbyggd av åtta 12-13 meter höga timmerstockar av ek som bildar en kvadrat som bär upp hela den enorma byggnadskonstruktionen. Runt om konstruktionen ligger huset, stall och logen – och allt är samlat under ett enormt tak.

Här bor Fan!
I parken framför haubargen finner man en skulptur av Fan själv – för det sägs att han faktiskt bor här. Enligt en gammal sägen, hade en fattig man sålt sin själ till Fan, då han inte fick bondens dotter. Till gengäld uppförde Fan på en natt innan tuppen gol, detta stora hus med ett hundra fönster. Mannens mor vaknade då 99 av fönstren var isatta, och hon grep tag i bondens tupp och skakade honom tills han gol. I vrede for Fan ut genom den sista fönsterkarmen där fönstret ännu inte var isatt och sedan dess har ingen ruta kunnat sitta kvar på sin plats här.

Vadehavet
Vadehavet sträcker sig över mer än 10.000 km2 och är en del av vårt världsnaturarv. De vidsträckta landområdena framför dikena och hallingarna växlar mellan vita stränder, musselbankar och sandklitter. Området blir fortfarande omformat av vind och tidvatten, som var sjätte timme förvandlar kusten. Här finns möjlighet för att uppleva sälar, som solar sig på sandbankarna och enorma fågelflockar på vår- och höstkanten.

Haddeby – Haithabu Wikinger Museum
Besök Haithabu Wikinger Museum och få en fascinerande inblick i vikingarnas värld. Museet är idag en av Tysklands viktigaste arkeologiska museum och år 2010 öppnade den nyaste utställningen, som visar uppsiktsväckande arkeologiska fynd och sätter in dem i deras historiska sammanhang från tiden omkring år 1000. Många av fynden vittnar om en livlig handel och hantverk i staden. Smycken och vapen från de rikas gravar och de imponerande runstenarna är något av det som människorna från den övre samhällsklassen har lämnat efter sig. Det kungliga skeppet, som den gången var Östersjöns snabbaste, är utställt – både i ursprungsskick och rekonstruerat – mitt i den stora skeppshallen.

Tips
Museet arrangerar gärna aktivitetsprogram för barn och vuxna.

Riktigt trevlig resa!
 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.