Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 163 Antal kommentarer: 44 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Ta dig runt i Venedig på egen hand
13-02-2017
Dette indlæg er læst 134 gange

Vi tar bara en taxi om vi inte hittar! Så tänker nog många när de ger sig ut på nya turistäventyr, men när destinationen är Venedig så kompliceras den lösningen av det faktum att staden är helt och hållet bilfri. Nåväl, man kan ta en taxibåt, men det är en mycket dyr lösning och det är faktiskt inte så ofta man behöver det. Bilen parkeras i ett parkeringshus i Mestre eller vid parkeringsön Tronchetto i Venedig och så är man nästa klar att erövra Venedig. Från Mestre kan man ta bussen eller tåget över landtungan till Venedig på ett par minuter och från Tronchetto går Venedigs nya People Mover i täta turer till Piazzale Roma på bara ett par minuter (biljetten kostar ett par euro). Kommer man längs vattenvägen, kan man segla antingen från Marco Polo Airport norr om Mestre eller från det lilla färjeläget vid Fusina söder om Mestre.

Med vattenbussen på upptäcktsfärd
Venedig har ett utbyggt system med vattenbussar – de så kallade Vaporetto – som har en fast tidtabell under hela dagen och några turer går också under natten. Man kan köpa en enkelbiljett på båten, men de flesta väljer att köpa ett dagskort till en eller flera dagar, därefter kan man åka med Vaporetton så mycket man har lust (enkelbiljett ca. EUR 7/gäller 1 timme – dagsbiljett ca. EUR 20/gäller 24 timmar). Dessa dagskort kan man köpa vid centrala försäljningsplatser på land, t.ex. vid Piazzale Roma, tågstationen, Rialtobron, Markusplatsen eller Fondament Nuove. Dessutom kan Vaporetton användas till transport upp och ner längs med Canal Grande på huvudön, som också kan ta dig till några av de andra öarna som Venedig består av, t.ex. Murano, Burano, Torcello, Lido di Venezia, Giudecca eller San Giorgio.

En stad i slow motion
Om man absolut har bråttom, besök inte Venedig. Exempelvis tar turen från Piazzale Roma till Markusplatsen cirka 3 kvart med Vaporetton som sakta och säkert glider fram genom Canal Grandes kurvor och det kan faktiskt göras snabbare till fots. Det är två helt olika upplevelser och det kan rekommenderas att prova båda, för transporten genom Venedig är en upplevelse värd den långa transporttiden.

Man hittar alltid vägen
Man ska inte var rädd för att ge sig ut bland Venedigs virrvarr av kanaler, broar, torg och smala gränder på egna ben, för det är nästa omöjligt att gå vilse, även om man inte har någon karta med sig. Om man från starten har inpräntat hur de 4 centrala platserna Rialtobron, Markusplatsen (San Marco), Piazzale Roma och tågstationen (Ferrovie) förhåller sig till varandra, så kan det aldrig gå fel. Överallt är det skyltat till dessa platser – antingen som gula skyltar på byggnaderna eller som spraymålade vägvisare på trottoaren. Låt dig inte förvirras av om pilen visar åt båda hållet – det betyder bara att båda riktningarna för dig till samma mål.

Gondoler och traghettor
Gondolerna är ju ett måste som turist i Venedig, men det är inget tvivel om att de lokala invånarna aldrig skulle använda 80 euro på en halv timmes tur runt i kanalerna i en sådan båt. Om de lokala skall åka med gondol blir det med en av Traghettorna som är några fasta båtturer längs Canal Grande, där man korsar kanalen (det finns bara 3 broar totalt). I en Traghetto står man upp och båtturen kostar bara 1-2 euro. Leta efter Traghetto-skyltarna.

Trevligt nöje att ta dig runt i Venedig på egen hand!
Søren Idun

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Veneto