Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 253 Antal kommentarer: 69 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Sparris - det vita guldet

Sidst opdateret: 08-04-2022
Dette indlæg er læst 5365 gange
Oprettet: 12-05-2014

Klara, färdiga, sparris …
Varje år, från slutet av april till slutet av juni, förvandlas den tyska delstaten Niedersachsen till "det stora sparrislandet". Här hittar du en av Tysklands mest berömda ”sparrisvägar”, Niedersächsische Spargelstraße, en över 750 kilometer lång bilrutt som sträcker sig från Lüneburger Heide, området runt Hannover och Braunschweig till Weserfloden och Münsterregionen. Här kommer du förbi små sparrisodlingar, bodar med sparris till försäljning utmed vägen, charmiga landsbyar som arrangerar sparrisfestivaler där man bland annat utser en sparrisdrottning och restauranger som försöker överträffa varandra i antal av olika sparrisrätter. 

Sparrisvägen i Niedersachsen grundades år 1999, och här följer man bara vägskyltarna prydda med bilden av sparris – så är man på den rätta vägen. I utkanten av småbyarna och granne med vinodlingarna kan du se de små sparrisodlingarna med de halvmeterhöga sandåsarna, det är under dem som det vita guldet gömmer sig.

Massor av sparris
Var femte tysk sparris kommer från Niedersachsen, här odlar man främst den vita sparrisen, och överallt – från den lilla landsbykrogen till den mest förnäma gourmetrestaurangen – erbjuds rätter med sparris i högsätet. Regeln är att sparrisen skall tillberedas så lite som möjligt, den är som allra godast med få tillbehör till: Lätt blancherad, nyskördad vit sparris med smör, citron och flingsalt samt ett torrt, tyskt vitt vin som dryck därtill är en stor kulinarisk upplevelse!

Sparris är en historisk grönsak som har odlats i drygt 4.000 år, och man kom tidigt på att de tyska sandiga, porösa jordarna ägnade sig åt att odla fram denna spröda delikatess. Det är ett hantverk att odla sparris, plantorna ger skörd först andra året och erfarna odlare vet exakt när sparrisen skall skördas med speciella sparrisknivar.

Tyska sparristraditioner
I Tyskland har det uppstått en särskild kultur omkring sparrisen, och det finns flera sparrisvägar runt om i landet. En timme söder om Berlin kan du besöka Brandensburgs sparrishuvudstad, Beelitz, och i sydvästliga Tyskland ligger delstaten Baden-Württemberg där du finner den 136 kilometer långa Badische Spargelweg, som startar i Schwetzingen och passerar Reilingen, Karlsruhe, Rastatt och Scherzheim.

Enligt traditionen så slutar sparrissäsongen i Tyskland omkring midsommar. I den tyska bondepraktikan står det "Kirschen rot – Spargel tot”, när körsbären mognar, ja då är sparrissäsongen över.

Vi kan varmt rekommendera att åka till Tyskland under sparrissäsongen, och förutom de läckra grönsakerna så bjuder det tyska landskapet på massor av sevärdheter i form av skön natur, många praktslott med tillhörande trädgårdar, städer med intressanta museer och shopping för alla smaker.

Trevlig sparrissemester i Tyskland!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
07-03-2021 10:04skrevAnita Nilsson
Låter som en helt underbart tips på resa att göra under sparris säsongen. Får lägga denna resa till min önskelista när man kan resa igen. Längtar sååååå.

Tags på indlægget

#Niedersachsen Nord #Niedersachsen Syd
;