4 personer Deg:
150 g vetemjöl
125 g fullkornsvetemjöl
100 g cremefraiche 9 % (jag använde islänska "skyr")
1 tsk salt
75 g kallt smör evt. lite kallt vatten att samla degen med
Fyllning: 1 bunt gröna sparris
150 g rökt lax skuret i strimlor
1 bit Taverna feta ost (ca 150 g) - "finfördela"
5 ägg
1 bunt dill
1 bunt persilja
1 tsk citronpeppar
½ tsk chiliflakes
lite rivet citronskal från en ekologisk citron
ca 1/4 del
1 tsk lökpulver
45 g grovhakkade hasselnötter
evt. lite riven parmesanost
Så här gör du: Lättast i matberedare, smula kallt smör i mjölet, tillsätt resterande ingredienser och blenda degen, evt. med hjälp av lite kallt vatten. Låt gärna degen vila ca 30 min. på kyl, Innan den rullas ut och lägges i pajformen. Pricka botten med en gaffel och förgrädda den i ca 8-10 min på 200 grader. Vispa ihop ägg med finhakkad ost, dill och persilja, kryddor samt lax. Häll fyllningen i pajskalet och fördela sparrisen i vackert mönster, samt strö nötter över. Grädda vidare i ca 20-25 min. Riv evt. lite parmesanost över samt servera med en fräsch sallad.
Trevlig sommar!